Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 27, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie wil de geluidsoverlast door auto's verminderen. Opgemerkt wordt dat studies van de World Health Organization (WHO) uitwijzen dat door de geluidsoverlast jaarlijks één miljoen gezonde levensjaren verloren gaan. De Europese Commissie wil het geluid van vrachtwagens in een eerste fase met één decibel naar beneden terugschroeven. Voor personenwagens, bestelwagens, bussen en autocars wordt getracht naar een verlaging met twee decibel. In een tweede fase is een bijkomende verlaging met twee decibel voorzien in alle categorieën. De maatregelen zouden de geluidshinder met 25 procent verminderen. Het voorstel moet wel door het Europees Parlement en de lidstaten worden goedgekeurd.

De Japanse regering heeft een nieuw stappenplan voor de beschadigde kerncentrale van Fukushima voorgesteld. De ontmanteling zou veertig jaar in beslag nemen, rekening houdend met de rampzalige toestand op de site en nieuwe technieken die moeten worden toegepast. Het werk zal in verschillende fases verlopen. Over ongeveer twee jaar zou worden gestart met het legen van de bassins met gebruikte splijtstof. Dat werk zou jaren duren. In die periode zullen ook de koelsystemen voor de reactoren en de bassins, alsook verschillende installaties, verstevigd worden. Over tien jaar zal vervolgens de gesmolten splijtstof uit reactor één en drie gehaald worden, wat meer dan twee decennia in beslag zal nemen.

In de Russische hoofdstad Moskou heeft de grootste anti-Poetin betoging plaatsgevonden sinds de voorbije verkiezingen. Volgens de organisatoren hebben 120.000 Russen deelgenomen aan de grote protestmanifestatie, maar officiële cijfers maken gewag van 29.000 demonstranten. De staatstelevisie toonde wel beelden van het protest, maar liet geen mensen aan het woord die kritiek op Poetin spuiden. De betogers eisen vrije verkiezingen en ze willen dat er een einde komt aan het bewind van Vladimir Poetin, die al twaalf jaar aan de macht is. Dit was de laatste betoging vooraleer een vakantie het Russische leven voor tien dagen platlegt. De organisatoren willen begin februari een nieuwe manifestatie op de been brengen.

De reactie op de kernramp in Japan in maart was rommelig en ging gepaard met veel verkeerde inschattingen en andere problemen. Dat staat in een interim-rapport van de Japanse regering over het onderzoek naar de ramp bij de kerncentrale Fukushima. De Japanse autoriteiten zouden de gevaren van een tsunami zwaar hebben onderschat. Medewerkers van energiebedrijf Tepco, de beheerder van de kerncentrale, zouden ook onvoldoende zijn getraind voor noodsituaties, terwijl bovendien de noodprocedures onvoldoende duidelijk zouden zijn geweest. Volgens het rapport gingen de medewerkers er bovendien verkeerdelijk van uit dat het noodkoelsysteem van de centrale nog werkte. Een kernsmelting zou echter onvermijdelijk zijn geweest. Ook is er kritiek op de informatievoorziening.

Paus Benedictus heeft zijn ongenoegen geuit over de toenemende commercialisering van kerstmis. Hij vroeg de gelovigen om voorbij de oppervlakkige glitter te kijken en de ware betekenis van het feest de herondekken. Zondagvoormiddag had de kerkvader speciale aandacht voor de slachtoffers van verschillende rampen en conflicten. De paus had eerder al een gelijkaardige boodschap uitgestuurd tijdens een eindejaarsontmoeting met de vertegenwoordigers van het Vaticaan. Hij zei toen dat de financiële crisis in Europa vooral het gevolg was van de ethische crisis die een schaduw werpt over het Europese continent. De paus riep ook op om een einde te maken aan het bloedvergieten in Syrië en vroeg de hervatting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Brazilië is als economische macht voor het eerst groter geworden dan Groot-Brittannië. Dat heeft de onderzoeksgroep Centre for Economics and Business Research (CEBR) bekend gemaakt. Brazilië is volgens het rapport de zesde grootste economie van de wereld geworden. Er wordt gewag gemaakt van een duidelijke trend, waarbij de grote economische verschuivingen niet alleen duiden op een wissel van west naar oost, maar waarbij ook landen die vitale grondstoffen produceren - voedsel en energie - het heel goed doen en geleidelijk op de economische ladder klimmen. Uit het rapport blijkt ook dat de Aziatische landen aan een opmars bezig zijn, ten nadele van de Europese economieën. Rusland zou dit jaar opklimmen tot de negende plaats.

China en Japan werken een plan uit om voor hun wederzijdse handelsrelaties en financiële transacties het gebruik van de Japanse yen en de Chinese yuan te bevorderen. De twee landen willen op die manier hun sterke economische banden ondersteunen en hun afhankelijkheid van de dollar afbouwen. Dat hebben de Japanse premier Yoshihiko Noda en de Chinese premier Wen Jiabao gezamenlijk aangekondigd. Een directe omwisseling van yen in yuan en omgekeerd zou de valutarisico's en transactiekosten voor exporteurs en importeurs moeten verminderen. China is Japans grootste handelspartner. Volgens het Japanse agentschap voor buitenlandse handel vertegenwoordigde de handel tussen beide landen vorig jaar ongeveer 265 miljard euro.

De Spaanse economie kampt in het laatste kwartaal van dit jaar zeker met een negatieve groei. Dat heeft Luis de Guindos, Spaans minister van economie, gezegd. De Guindos verwacht dat de economie zal krimpen met 0,2 procent tot 0,3 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Spaanse economie nog met 0,4 procent, maar in het tweede kwartaal was dat al teruggevallen naar 0,2 procent. In het derde kwartaal was er sprake van een nulgroei. Economen verwachten dat Spanje rond de jaarwisseling opnieuw in een recessie belandt. Het land krabbelde begin vorig jaar ook al uit een recessieperiode van meer dan achttien maanden, uitgelokt door het ineenstorten van de vastgoedmarkt.

De Londense metrobestuurders hebben het werk gedurende vierentwintig uur neergelegd. Daarmee gaven ze gehoor aan een oproep van de vakbond om op Boxing Day, een vrije dag in Groot-Brittannië en de start van de wintersolden, te staken. Vorig jaar had de vakbond Aslef een gelijkaardige campagne gevoerd. Met de actie wil de vakbond een hoger loon en een recuperatiedag afdwingen voor iedereen die op Boxing Day moet werken. Alle lijnen van de Londense metro werden getroffen. De Londense maatschappij voor openbaar vervoer moest daarom bijkomende bussen inschakelen in de handelswijken van de Britse hoofdstad. De vervoersmaatschappij beschuldigt Aslef ervan de Londenaars te gijzelen en zegt dat het loonakkoord houdt met het werken op een vrije dag.

De Franse energiegroep Total vergroot zijn belang in SunPower, de tweede grootste Amerikaanse producent van zonnepanelen. De Franse groep kocht in april al een belang van 60 procent in SunPower voor 1,37 miljard dollar. Nu koopt Total nog eens een pakket aandelen van 6 procent voor een bedrag van 164 miljoen dollar. De bijkomende investering van Total in SunPower is een hart onder de riem voor het Amerikaanse bedrijf en voor de Amerikaanse sector in zijn geheel. Die kreeg het het voorbije jaar hard te verduren als gevolg van de keiharde concurrentie uit China. Drie Amerikaanse producenten van zonnepanelen moesten door de enorme prijsdalingen al de boeken neerleggen.

France Telecom verkoopt zijn Zwitserse mobilofoniedochter Orange Suisse voor 1,6 miljard euro aan de Britse investeringsmaatschappij Apax. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 1,6 miljard euro. De Franse groep had eerder te kennen gegeven dat de verkoop tussen 1,5 miljard euro en 2 miljard euro moest kunnen opleveren. Orange Suisse is de derde grootste mobiele operator op de Zwitserse markt. Midden december had France Telecom laten weten vijf biedingen ontvangen te hebben voor Orange Suisse. Bij de gegadigden zaten ook nog de Egytische magnaat Naguib Sawiris de Franse zakenman Xavier Niel.

De ontwerpers Dolce & Gabbana zeggen nooit te willen samenwerken met verkopers van goedkope collecties. Dat hebben Domenico Dolce en Stefan Gabbana in een interview met het blad Women's Wear Daily gezegd. Een samenwerking met dergelijke ketens is volgens hen goedkoop en zonder enige klasse. Die collecties kunnen volgens hen niet voldoen aan de standaard die verwacht wordt van de topmode-lijnen. Men kan volgens hen geen kwaliteit verwachten voor een beperkt budget. Het ontwerpersduo besloot eerder dit jaar nog om voorlopig met hun goedkopere lijn D&G te stoppen. Het tweetal wil zich volledig richten op het luxelabel Dolce & Gabbana.

De Russische staat moet slachtoffers van het bloedige gijzeldrama negen jaar geleden in een theater in Moskou een schadevergoeding betalen. Dat heeft het Europees Gerechtshof voor de Mensenrechten in Straatsburg beslist. Daarbij werd gezegd dat de Russische staat aan 64 slachtoffers in totaal een schadevergoeding van 1,25 miljoen euro moet betalen. De bevrijdingsactie van de Russische veiligheidsdiensten was volgens het Europese hof slecht voorbereid en uitgevoerd. Bij de aanslag van Tsjetsjeense terroristen kwamen in totaal 167 mensen om het leven. Bij de bestorming van het theater werden rond de vijftig Tsjetsjeense gijzelnemers gedood. Door het gebruikte narcosegas kwamen echter ook veel gijzelaars om het leven.

Het Oekraïens hof van beroep heeft de gevangenisstraf van zeven jaar voor de opgesloten exregeringsleidster Joelia Timosjenko (51) bevestigd. Het vonnis tegen de politica wegens ambtsmisbruik is daardoor rechtsgeldig. Timosjenko was tijdens haar proces, dat internationaal als politiek gestuurd werd omschreven, schuldig bevonden aan het afsluiten van gasverdragen met Rusland die voor Oekraïne ongunstig waren. De oppositieleidster had verklaard niet meer aan het proces te willen deelnemen. Ze beschuldigde haar politieke aartsvijand, president Viktor Janoekovitsj, ervan het gerechtelijk systeem in de voormalige Sovjetrepubliek te manipuleren. Timosjenko wacht nu het oordeel van het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg af.

Het Europese lanceerbedrijf Arianespace heeft de eerste lanceercontracten afgesloten voor de nieuwe Europese draagraket Vega. Financiële details over de transacties werden niet bekend gemaakt. Arianespace kwam met het Europese Ruimtevaartbureau en de Europese Unie overeen dat de Vega, die nog nooit gebruikt werd, twee Sentinel-satellieten van het programma Global Monitoring for Environment and Security (GMES) zal lanceren. De eerste lancering zou mogelijk over drie jaar kunnen worden voorzien. Beide kunstmanen, gebouwd door Thales Alenia Space, zijn optische aardobservatiesatellieten die vanuit een zonsynchrone baan op een hoogte van ongeveer 800 kilometer zullen werken. De Vega vormt de jongste generatie van Europese draagraketten.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home