Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 26, 2011

Nieuwsoverzicht

Grote financiële instellingen moeten veel minder vertrouwen op kredietbeoordelaars en hun eigen kennis gebruiken om financiële producten te beoordelen. Dat heeft Zhou Xiaochuan, president van de Chinese centrale bank, op een financieel forum in Peking gezegd. Zhou Xiaochuan stelde dat ratingbureaus niet noodzakelijk wijzer zijn investeerders. Daarom zouden volgens de Chinese financiële topman vooral grote financiële instanties in de toekomst vaker beslissingen moeten nemen die gebaseerd zijn op hun eigen beoordelingssysteem. Volgens Zhou Xiaochuan hebben de belangrijke kredietbeoordelaars de financiële crisis van de voorbije jaren niet kunnen voorspellen en hebben ze de problemen vaak juist vergroot door de turbulentie op de markten te versterken.

Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft in een interview met de krant Journal du Dimanche verklaard dat de wereldeconomie in gevaar is. Europa moet volgens daarom met een stem spreken en een beter tijdschema opstellen om de crisis te bezweren. De afspraken die de leiders van de Europese Unie begin september gemaakt hebben, zijn volgens Lagarde niet gedetailleerd genoeg en bovendien ook te ingewikkeld. Beleggers wachten volgens haar op duidelijkheid en ze voegde er aan toe dat mooie principes niet veel indruk maken. Lagarde voerde aan dat ook Brazilië, China en Rusland, de grote opkomende economieën, door de Europese problemen worden geraakt.

Lorenzo Bini Smaghi, de vertrekkende Italiaanse bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), vindt dat de instelling haar beleid gevoelig moet versoepelen en naar Amerikaans model geld bijdrukken als in Europa deflatie dreigt. In een gesprek met de zakenkrant Financial Times zegt Smaghi de haast religieuze discussies over de versoepeling niet te kunnen begrijpen. Vooral voor landen die zich door de extreem hoge rente haast niet meer kunnen financieren, is het bijdrukken van geld volgens hem een gepaste maatregel. Die landen dreigen volgens Smaghi anders in liquiditeitsnood te geraken, wat kan leiden tot een deflatie, waardoor gezinnen en bedrijven hun uitgaven uitstellen, de economie begint te krimpen en uiteindelijk een langdurige en zware recessie dreigt.

De Italiaanse senaat heeft ingestemd met een reeks bezuinigingsmaatregelen ter waarde van 30 miljard euro. De financiële middelen zullen worden gegenereerd uit het verhogen van de belastingen en de hervorming van de pensioenen. De Italiaanse regering onder leiding van premier Mario Monti tracht met de bezuinigingen Italië te behoeden voor een financiële ondergang. De internationale markten maken zich grote zorgen over de Italiaanse economie, waardoor het steeds lastiger wordt om de enorme schuldenlast af te betalen. Met de behandeling in de senaat werd de laatste stap genomen om het pakket maatregelen door te voeren. De maatregelen werden door 257 senatoren goedgekeurd. Er werden 41 tegenstemmen geteld.

Het International Space Station (ISS) heeft een nieuwe bemanning astronauten, bestaande uit de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaan Don Pettit en de Nederlander André Kuipers. De lancering gebeurde met een Russische Soyoez-capsule vanop de ruimtevaartbasis Baikonoer in Kazachstan. Het is de derde keer dat een Nederlander een ruimtereis maakt. Zeven jaar geleden verbleef Kuipers al eens tien dagen in het ruimtestation. Daarmee was hij na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte. Ockels verbleef een week in het ruimtestation. Een halfjaar voor Ockels maakte ook Lodewijk van den Berg een reis naar het staion. Van den Berg is geboren in Nederland, maar kreeg in de Verenigde Staten een Amerikaans paspoort. Dit keer zal Kuipers bijna zes maanden in het ruimtestation verblijven.

Bij de lancering van de nieuwe sportschoen 'Air Jordan 11 Retro Concords' door producent Nike is het in de Verenigde Staten op een aantal plaatsen tot rellen gekomen tussen opgehitste klanten. Heel wat winkels zouden de deuren ook al om vier uur in de ochtend hebben geopend om de verwachte toeloop voor de nieuwe sneakers met de naam van de voormalige Amerikaanse topbasketter op te vangen. De nieuwe sportschoen kost 180 dollar. Ondanks die relatief hoge prijs, trotseerden duizenden mensen de nacht in rijen om een paar te kunnen bemachtigen. Er werden verscheidene arrestaties verricht, onder meer in Seattle, Texas, Virginia en Georgia.

Het Duitse ondernemersvertrouwen is voor het tweede maand op rij opnieuw gestegen. De conjunctuurbarometer van het onderzoeksbureau Ifo Institute gaf voor de maand december een cijfer van 107,2 punten aan, tegenover 106,6 punten de maand voordien. Het bureau noemt het hoopgevend dat de Duitse managers vooral de vooruitzichten voor de volgende zes maanden optimistischer inschatten. Hans-Werner Sinn, president van het Ifo Institute, stelt dat de Duitse economie erin blijkt te slagen om de problemen in West-Europa op te vangen. Opgemerkt wordt dat de cijfers over het ondernemersklimaat de grootste groei hebben laten optekenen sinds de maand februari van dit jaar.

Cuba verleent binnenkort amnestie aan bijna drieduizend gevangenen, onder wie 86 buitenlanders uit vijfentwintig landen landen. De vrijlating gebeurt volgens de Cubaanse overheid uit humanitaire redenen. Het gaat onder meer om ouderen, vrouwen, zieken en jongeren van wie wordt verwacht dat ze zich opnieuw in de maatschappij kunnen integreren. De amnestie gold ook voor een aantal gevangen die waren veroordeeld wegens misdaden tegen de staatsveiligheid, nadat ze het grootste gedeelte van hun straf hadden uitgezeten en goed gedrag hadden getoond. Veroordeelden wegens terrorisme, spionage, moord of drugshandel komen niet in aanmerking. Ook de Amerikaan Alan Gross, die werd veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens spionage, blijft in de gevangenis.

De Amerikaanse milieuvereniging Sea Shepherd zet drones in om de Japanse walvisjagers in de Antarctische Oceaan op te sporen. De onbemande vliegtuigen werden volgens de organisatie geschonken door een veiligheidsbedrijf. De drones opereren vanaf de Steve Irwin, één van de schepen van Sea Shepherd. Volgens Sea Shepherd belooft de jacht op de walvisjagers lang en moeilijk te worden, maar heeft de milieuvereniging nu een bijkomend wapen. Japan organiseert jachtcampagnes op walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Commando's van Sea Shepherd proberen al enkele jaren om de walvisjacht te verhinderen. Japan heeft dit jaar echter extra geld uitgetrokken om zijn walvisschepen, met onder meer het fabrieksschip Nisshin Maru, beter te beveiligen.

Voor de tweede keer in vijftig jaar hebben de 193 landen van de Verenigde Naties ingestemd met een inkrimping van de begroting van de organisatie. Dat gebeurde na marathononderhandelingen. Het akkoord waartoe de lidstaten kwamen, beperkt het budget voor de volgende twee jaar tot 5,15 miljard dollar, tegenover 5,41 miljard dollar voor de voorbije periode. De besparing heeft geen impact op de vredehandhavingsmissies, die over een periode van één jaar over 7 miljard dollar beschikken Ook aan de kosten van de internationale rechtbanken wordt niet geraakt. De Verenigde Staten en de Europese landen waren de felste voorstanders van een budgetverlaging, terwijl de ontwikkelingslanden een status quo ondersteunden.

Bij de explosie van een ondergrondse pijplijn in het plaats Dosquebradas in het westen van Colombia zijn dertien doden gevallen. Bij het ongeval vielen ook meer dan honderd gewonden. Dat hebben vertegenwoordigers van het Colombiaanse National Risk Management Office bekend gemaakt. Luz Betancur, burgemeester van Dossuebradas, stelde dat het ongeval mogelijk veroorzaakt zou kunnen zijn door inwoners die de pijplijn aanboorden om brandstof te stelen, maar nadien werd gewag gemaakt van een mogelijke breuk door een grondverschuiving, het gevolg van de zware regens van de voorbije weken. De regens hebben in Colombia sinds september al minstens 177 doden geëist en hebben duizenden dakloos gemaakt.

Het Britse model Alice Dellal wordt het nieuwe gezicht van de Boy-handtassenlijn van het Franse modehuis Chanel. Het model is ook eigenaar van het muzieklabel Sweet Dick Music en drummer van de groep Trush Metal. Met haar halfgeschoren hoofd, neusring en typische punkrock-stijl is Dellal een onconventioneel gezicht voor de dure handtassenlijn. Volgens Chanel is Karl Lagerfeld tijdens een fotoshoot enkele maanden geleden op het model gevallen. Alice Dellal vertegenwoordigt volgens het modehuis perfect de unieke karakteristieken van de handtassenlijn, die naar eigen zeggen vooral niet comformistisch vrouwelijk wil zijn. De Boy-campagne wordt in maart volgend jaar wereldwijd gelanceerd.

Het Duitse consumentenvertrouwen blijft op peil, waarbij de betere verwachtingen voor de economie en het inkomen een compensatie vormen voor een scherpe daling van de bereidheid om te spenderen. De index van onderzoeksbureau GfK geeft voor de maand januari een vertrouwensniveau van 5,6 punten aan. Daarmee wordt het niveau van de maand december verder doorgetrokken. In november werd een niveau van 5,4 punten opgetekend. Het vertrouwen van de Duitse consument is vooral gebaseerd op de sterke arbeidsmarkt. De Duitse werkloosheidsgraad is teruggezakt tot het laagste niveau in verscheidene. Wel wordt opgemerkt dat de grote bereidheid van de Duitse om te spenderen een gevoelige daling heeft gekend.

Het lingeriemerk Victoria’s Secret wordt beschuldigd van kinderarbeid. Het biologische katoen dat door het bedrijf zou worden gebruikt voor zijn lingerie, zou geplant en geplukt zijn door honderden kinderen, die bovendien niet betaald worden voor hun werk. Victoria’s Secret zou biologisch en fair trade katoen hebben ingekocht uit Burkina Faso, terwijl uit een rapport van de National Federation of Burkina Cotton Producers zou blijken dat voor die productie kinderen uit het hele land van school spijbelen om te werken. Het zou gaan om veel pleegkinderen, die geen kans zien om te stoppen met het werk. Volgens Victoria’s Secret is slechts een klein deel van zijn katoen afkomstig uit Burkina Faso. Het bedrijf haalt al sinds vier jaar fairtrade-katoen uit Burkina Faso.

De moeilijke economische periode vormt een vruchtbare bodem voor een toenemend protectionisme. Dat kan de wereldeconomie honderden miljarden euro kosten. Dat hebben de ministers van handel gezegd tijdens een conferentie van de World Trade Organization (WTO) in Genève. Conferentie-voorzitter Olusegun Aganga, minister van handel van Nigeria, benadrukte dat er tegenwoordig overal in de wereld tekenen van protectionisme kunnen worden opgemerkt. Toegeven aan die trend zou volgens hem echter het slechts mogelijke antwoord vormen om de huidige economische omgeving. Volgens Pascal Lamy, topman van de World Trade Organization, zegt dat de kostprijs van de grote protectionistische maatregelen kan oplopen tot ongeveer 800 miljard dollar.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home