Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 27, 2011

Emotionele expressies hebben heel concrete achtergrond

Emoties zijn niet louter sociale afspraken, maar hebben heel concrete historische gronden. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Oregon en University of British Columbia. Pas in de loop van de geschiedenis zijn die uitdrukkingen volgens de onderzoekers een communicatievorm voor anderen geworden. Die expressies worden niet alleen gedeeld met andere culturen, maar ook met andere soorten, zoals tekenen van trots bij chimpansees en een aantal andere apen.

"Een opgehaalde neus beletten dat de prehistorische mens giftige wasems zou inademen," merken de onderzoekers Azim Shariff en Jessica Tracy op. "Het opzetten van een trotse borst zorgde voor de productie van testosteron en de uitbreiding van longcapaciteit in voorbereiding op de strijd. Naarmate het sociale leven belangrijker werd voor het evolutionaire succes, kregen deze uitdrukkingen ook een sociale rol, waarbij bijvoorbeeld een gelukkige gelaatsuitdrukking een gebrek aan bedreiging vertegenwoordigde."

De onderzoekers wijzen erop dat een aantal emotionele uitdrukkingen een universeel karakter hebben en zelfs kunnen worden teruggevonden in afgelegen gebieden waar men niet is blootgesteld aan westerse media. "Dat toont aan dat deze expressies geen maatschappelijke constructies zijn die in West-Europa werden uitgevonden en dan naar de rest van de wereld werden geƫxporteerd," voeren de onderzoekers nog aan. "Het feit dat deze expressies gedeeld worden met een aantal apensoorten, geeft aan dat de herkomst vermoedelijk bij een gemeenschappelijke voorvader moet worden gezocht."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home