Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 28, 2011

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato heeft het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple een boete opgelegd van 900.000 euro voor het misleiden van de consument met betrekking tot de diensten na verkoop en de garantieplicht. De Italiaanse concurrentie-autoriteit voert aan dat Apple verantwoordelijk is voor oneerlijke commerciële praktijken die de klanten schade hebben berokkend. Onder meer zou Apple de klanten niet correct hebben geïnformeerd over de wettelijke garantieplicht van twee jaar. Op die manier zouden klanten betaald hebben voor technische bijstand, terwijl die nog in de garantieperiode viel. De boete zal worden opgelegd aan de drie Italiaanse filialen van Apple. Het bedrijf moet ook een uittreksel van de beslissing publiceren op zijn website.

De Amerikaanse president Barack Obama is van plan om Jerome Powell en Jeremy Stein te benoemen op de twee vacante posten bij de raad van gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank. Dat hebben woordvoerders van de president bekend gemaakt. Powell was onder de republikeins president George Bush senior verantwoordelijke van de administratie. Stein is een Harvard-professor die eerder nog werkzaam was als adviseur van Obama. De raad van gouverneurs van de Federal Reserve telt zeven zetels, waarvan er nu twee vacant zijn. Obama benoemde al twee van de vijf huidige leden. Ook voorzitter Ben Bernanke kreeg een tweede mandaat van Obama.

Het aandeel van McDonald's is op de beurs van New York gestegen tot een recordhoogte van 100,65 dollar. De beurswaarde van de fastfoodketen overtreft daarmee de 100 miljard euro. Het aandeel van McDonald's is nu al de sterkste stijger van de dertig waarden in de Dow Jones. De beurswaarde van het fastfoodconcern steeg sinds begin dit jaar al met 30 procent. Op de tweede plaats staat IBM met een groei van 25 procent. McDonald's telt meer dan 33.000 restaurants, verspreid over 119 landen. Begin deze maand maakte het bedrijf bekend dat de verkoop met 7,4 procent was gestegen op maandbasis. Vooral in landen zoals China kent de verkoop een belangrijke groei.

De nieuwe Spaanse regering van Mariano Rajoy wil dit jaar nog haar eerste besparingspakket invoeren. Volgens de Spaanse minister van economie Luis de Guindos zal het kabinet op de laatste werkdag van het jaar besparingen voor een bedrag van 4 miljard euro goedkeuren. Rajoy kondigde voor volgend jaar bezuinigingen van in totaal 16,5 miljard euro aan. Daarmee zou Spanje zijn verplichtingen jegens de Europese Unie nakomen om het begrotingstekort terug te brengen tot 4,4 procent van het bruto binnenlands product. De begroting voor volgend jaar wil de regering tegen einde maart klaar hebben. De Spaanse regering wil op de laatste zitting van het kabinet ook over een verhoging van de pensioenen een beslissing nemen.

Banken in Europa zijn onevenredig groot en veel belangrijker in de economie dan in de Verenigde Staten. De risico's van dat systeem worden onderschat. Dat heeft Alberto Gallo, analist bij de Royal Bank of Scotland, gezegd. De bankier meent dat velen de verschillen tussen het Europese en Amerikaanse bankwezen over het hoofd zien. Dat leidt volgens hem tot verkeerde diagnoses in de eurocrisis en dus tot verkeerde oplossingen. De analist stelt ook dat het probleem van de Europese financiële sector niet hoeft gezocht te worden in liquiditeit, maar wel in hun solvabiliteit. Volgens hem moeten de schuldproblemen van Europese lidstaten eerst opgelost worden, willen de perspectieven van banken verbeteren en de zwaktes in het bancaire systeem effectief aangepakt worden.

Samsung heeft Sony uitgekocht uit hun joint venture S-LCD, producent van lcd-schermen voor televisie-apparaten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 940 miljoen dollar. Daarmee komt een einde aan een samenwerking van zeven jaar. De twee technologiebedrijven investeerden in die periode samen meerdere miljarden in de bouw van nieuwe fabrieken, maar het rendement op die investering bleef onder de verwachtingen. Dat heeft alles te maken met de overcapaciteit in de markt voor lcd-schermen, die een te snelle groei heeft gekend en teveel partijen heeft aangetrokken. Analisten verwachten tevens dat de markt voor lcd-toestellen al zijn piek heeft bereikt en de volgende jaren met 3 procent tot 4 procent zal dalen.

Er moet snel een taks op financiële transacties kopen. Dat heeft Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, in een Duits magazine-interview gezegd. Indien in de lente blijkt dat een Europees akkoord niet mogelijk is, zullen Frankrijk en Duitsland de taks alleen in de eurozone invoeren. De markten zijn volgens Schäuble te veel met zichzelf bezig, in plaats van de reële economie te ondersteunen. Daarom moet volgens hem het transactietempo worden vertraagd. Schäuble liet verstaan zich niet te zullen laten afremmen door een veto van Groot-Brittannië. De maatregel zou bovendien tot resultaat kunnen hebben dat bepaalde speculatieve bedrijfsmodellen niet langer meer winstgevend zouden zijn.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-uitvoerder ter wereld, heeft dit jaar een begrotingsoverschot van 306 miljard riyal geboekt. Dat komt overeen met een bedrag van 81,6 miljard dollar. Dat is gebleken uit cijfers van het Saudische ministerie van financiën. De Saudische regering had voor dit jaar een tekort van 40 miljard riyal voorzien, met 580 miljard riyal uitgaven en 540 miljard riyal inkomsten. Uiteindelijk liepen de uitgaven op tot 804 miljard riyal, maar de inkomsten bedroegen 1.110 miljard riyal. Het surplus ligt bijna drie keer zo hoog dan vorig jaar, toen een overschot van 105,8 miljard riyal werd opgetekend. Het koninkrijk profiteerde in hoge mate van de duurdere olie, maar ook de productie moest worden opgedreven om het wegvallen van de Libische activiteiten op te vangen.

Turkije en Azerbeidzjan hebben een akkoord ondertekend om op korte termijn te starten met de constructie van de TransAnatolie-gaspijpleiding. Die verbinding moet gas uit Azerbeidzjan via Turkije naar Europese afzetmarkten transporteren. Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 5 miljard dollar. De pijpleiding zou over zes jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. De leiding krijgt een jaarlijkse capaciteit van 16 miljard kubieke meter, waarvan 6 miljard kubieke meter bestemd zal zijn voor de Turkse markt. Het project wordt door het staatsbedrijf Socar uit Azerbeidzjan en de Turkse groepen Botas en TPOA uitgebaat. In een latere fase kunnen ook andere partners toetreden. Azerbeidzjan kan een belangrijke leverancier zijn voor het Europese gaspijpleidingproject Nabucco.

De economie van de eurozone zal volgend jaar met 1 procent krimpen. Dat blijkt uit prognoses van het Institute of International Finance. Door het uitblijven van een krachtdadig antwoord op de eurocrisis, stelden veel consumenten en bedrijven volgens het rapport grote aankopen en investeringen uit. De bankengroep is in zijn rapport gevoelig pessimistischer dan andere instanties, zoals de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) of de Europese Commissie. Voor dit jaar wordt in de eurozone nog een groei met 1,5 procent verwacht. De wereldeconomie zal volgens het rapport dit jaar een groei kennen van 3,2 procent, maar dat zal volgend jaar terugvallen tot 2,8 procent. Daarna wordt een duidelijke kentering verwacht, dankzij een heropleving in Europa.

De Chinese industriële productie zal volgend jaar met 11 procent stijgen. Dat heeft Miao Wei, Chinees minister van industrie, bekend gemaakt. Eerder was nog uitgegaan van een toename met 13,9 procent. De teruggeschroefde verwachtingen zijn het gevolg van de moeilijke wereldwijde economische omstandigheden. Daardoor vertoont ook de Chinese industrie duidelijke tekenen van afkoeling. Tijdens de maand juni werd nog een groeiniveau van 15,1 procent opgetekend, maar dat was in november al teruggevallen tot 12,4 procent. Een industriële groei van 11 procent komt overeen met een toename van het bruto binnenlandse product van ongeveer 8 procent. In het jongste Chinese vijfjarenplan is voorzien dat het bruto binnenlands product met 7 procent per jaar toeneemt.

De eilandenstaat Samoa heeft beslist om de voorlaatste dag van dit jaar over te slaan. De eilandengroep, gelegen in de Stille Oceaan, wil voortaan dezelfde datum aanhouden als zijn belangrijkste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland. Op dit ogenblik situeert Samoa zich aan de oostkant van de datumgrens, maar door het schrappen van één dag verhuist het land naar de westkant. Op die manier wordt Samoa het eerste land dat officieel nieuwjaar kan vieren en wordt het dorp Palagi Beach op Amerikaans Samoa - dat niet meegaat in de maatregel - de laatste plaats op aarde die de zon ziet ondergaan. Beslist werd dat werknemers de verloren dag wel gewoon vergoed krijgen.

Bij de start van het nieuwe jaar wordt in Cuba overgegaan tot de geleidelijke privatisering van een aantal ambachten die nu nog onder staatscontrole staat. Het gaat onder meer om schrijnwerkers, fotografen, juweliers en slotenmakers. De betrokken ambachtslieden krijgen voortaan het statuut van cuantapropistas of kleine zelfstandigen. Eind jaren zestig besliste het regime van Fidel Castro om alle eenmanszaken en kleine ondernemingen in staatshanden te brengen, maar nu wordt een omgekeerde beweging gemaakt. De maatregel kadert in de beslissing van de Cubaanse regering om de economie een meer open karakter te bezorgen. De overheid zal materiaal en werkplaatsen ter beschikking stellen, waarna de ambachtslui voor eigen rekening kunnen werken.

De Griekse politie heeft de abt van het Vatopedi-klooster op de beroemde berg Athos opgepakt en in zijn kloostercel onder huisarrest geplaatst. De abt en zijn monniken zouden de overheid meer dan 100 miljoen euro afhandig hebben gemaakt in een ondoorzichtig handel in onroerende goederen met de Griekse staat. De abt heeft beloofd vrijwillig mee te werken, maar de autoriteiten zouden niettemin vrezen dat hij zou proberen te ontsnappen. De abt moet zich samen met 31 andere verdachten voor het gerecht verantwoorden voor het witwassen van geld. Speurders zouden onder meer gestoten zijn op de verkoop van een meer dat blijkbaar niet aan het klooster toebehoorde maar door de abt werd ingepalmd. Het meer werd geruild voor landerijen nabij Athene en in toeristische regio's.

Ongeveer vierduizend grote bedrijven en overheidsorganisaties lopen het risico dat hun kredietkaartgegevens gekraakt zijn door een groep internetactivisten. De groep lekte op kerstavond een lijst met klanten van Strategic Forecasting (Stratfor), een gereputeerde Amerikaanse denktank die gespecialiseerd is in geopolitieke rapporten en risico-analyses. Niet veel later publiceerden de hackers ook een reeks gecodeerde bestanden, die naar verluidt de kredietkaartgegevens van Stratfor-klanten zouden bevatten. Meerdere slachtoffers hebben inmiddels bevestigd dat hun kredietkaart misbruikt werd. De hactivisten stortten bedragen van enkele honderden dollars op de rekening van hulporganisaties. De aanval werd aanvankelijk toegeschreven aan het hackerscollectief Anonymous, maar dat ontkent de aantijgingen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home