Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 28, 2011

Japans energiebedrijf Tepco moet tijdelijke staatscontrole overwegen

Het Japanse energiebedrijf Tokyo Electric Power Company (Tepco), uitbater van de kerncentrale van Fukushima, zou mogelijk een tijdelijke staatscontrole moeten overwegen. Dat heeft Yukio Edano, Japans minister van economie, gesuggereerd. De maatregel zou volgens Edano mogelijk een kans creëren om de financiële positie van Tepco te versterken. Het energiebedrijf heeft ook een extra bedrag van 690 miljard yen gevraagd om de slachtoffers van de nucleaire crisis te kunnen compenseren. Dat komt overeen met een bedrag van 9 miljard dollar.

"Tepco heeft in totaal al 7,1 miljard dollar aan staatssteun ontvangen," meldt BBC News. "Het aantal claims en kosten lopen inmiddels echter al op tot 100 miljard dollar. Minister Edano benadrukte dat de financiële basis van Tepco tijdelijk moet worden versterkt indien het bedrijf de kosten van de sanering van de gecontamineerde zone, de afbouw van de reactoren en de compensaties aan de slachtoffers wil overleven." Edano stelde aan Tepco-topman Toshio Nishizawa voor dat een zakelijk plan met alle mogelijke opties, met inbegrip van tijdelijke staatscontrole, zou worden opgesteld.

Tepco genereert ongeveer één derde van de totale Japanse elektriciteitsproductie en bedient een aantal economisch cruciale Japanse regio's. "Een faillissement van het bedrijf zou desastreuze gevolgen hebben," merkt BBC News nog op. Eerder hadden Japanse media gemeld dat de regering mogelijk een belang van twee derden zou nemen in Tepco, waardoor het bedrijf feitelijk genationaliseerd zou worden. Die berichten werden echter zowel door Tepco als de Japanse regering tegengesproken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home