Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 29, 2011

Klimaat was Olympische Spelen Peking heel goed gezind

China gaat er prat op tijdens de organisatie van de Olympische Spelen drie jaar geleden de luchtvervuiling in Peking met 50 procent te hebben kunnen terugschroeven, maar heeft daarbij kunnen profiteren van perfecte weersomstandigheden. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan het Pacific Northwest National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van energie. Onder meer wordt daarbij gewezen aan een belangrijke regenval bij het begin van het evenement en de voldoende windkracht tijdens het verdere verloop van het sportgebeuren.

"De wind was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de reductie van de vervuiling," merkt Xiaohong Liu, scheikundige aan het Pacific Northwest National Laboratory, op. "Indien de pollutie-niveaus permanent op een lager niveau moeten worden gehouden, is een grotere controle over de emissies noodzakelijk. De regen spoelde de vervuiling uit de lucht en de wind voerde de pollutie uit het gebied weg." De Chinese overheid had ter gelegenheid van de Olympische Spelen onder meer het wegverkeer aan banden gelegd en vervuilende industrieën stilgelegd.

"De organisatoren hebben veel geluk gehad," voert Xiaohong Liu aan. "Net voor de aanvang van het evenement werd de regio getroffen door zware stormen. Bovendien bleek de wind tijdens het verloop van de Olympische Spelen vooral uit het berggebied ten noorden van de Chinese hoofdstad te komen. Normaal zou de wind tijdens die periode vooral uit het zuiden, waar grote stedelijke gebieden liggen, zijn gekomen en dus zware vervuiling meegebracht hebben."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home