Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 06, 2005

Mobiel gokken grote groeimarkt?



Het gokken via mobiele telefoon zal volgens een aantal analisten de volgende jaren bijzonder populair worden. Het onderzoeksbureau Informa Telecom & Media (ITM) schat dat er tegen 2010 ongeveer 201 miljoen mobiele gokkers actief zullen zijn.

De wereldwijde markt voor het mobiele gokken zou over vijf jaar een waarde hebben van 7,6 miljard dollar. "Vooral loterijen zullen daarbij volgens ITM het voortouw nemen en zal Europa samen met het Verre Oosten een voortrekkersrol opeisen," merkt het magazine Digimedia op.

Dat het om een indrukwekkende groei gaat, blijkt volgens Digimedia uit de bedragen die mobiele gokkers dit jaar zullen spenderen. "Informa verwacht voor 2005 een wereldwijde omzet van 1,2 miljard dollar," stipt het magazine aan.

Er wordt op gewezen dat online casino's steeds vaker mobiel gaan. "Naast de loterijen zullen zij en in iets mindere mate sportweddenschappen volgens ITM goede zaken doen," aldus nog Digimedia. De Europese markt zouin 2010 in totaal goed zijn voor een omzet van 3,2 miljard dollar.

Corruptie rem op Poolse economie?

Polen doet het economisch bijzonder goed, maar over het land hangt ook een sluier van corruptie. In de kranten verschijnen geregeld verhalen over oneerlijke praktijken en sommige stellen dat die corruptie vandaag al een rem betekent op de groei van Poolse economie.

"Sinds Polen vorig jaar de Europese Unie heeft vervoegd, kent het land een groeiend economisch succes," merkt BBC-journalist Joe Lynam op. "Poolse boeren en fabrikanten profiteren van het lidmaatschap van het uitgebreide Europa en hebben nu toegang tot een markt van meer dan 450 miljoen consumenten. Tevens trekt Polen ook het meeste directe buitenlandse investeringen van heel Centraal-Europa aan, vooral dankzij zijn hoger opgeleide en goedkope arbeidskrachten."

Maar Lynam voegt er aan toe dat achter deze rooskleurige berichten een waas van corruptie hangt die volgens sommigen de groei van de Poolse economie nu al aan het uithollen is. "Het is nagenoeg onmogelijk om er een krant open te slaan of een televisieprogramma te bekijken zonder geconfronteerd te worden met verhalen over corruptie politici en zakenmensen."

De meest symbolische van deze schandalen leidde volgens Lynam tot het ontslag van Leszek Miller, de vroegere Poolse premier, en de gevangenisstraf van een bekende filmregisseur toen bleek dat hij aan een mediagroep had gesuggereerd dat hij in ruil voor een bedrag van 18 miljoen dollar de wetgeving in het voordeel van het bedrijf kon doen veranderen.

"Corruptie is in Polen een echt probleem," benadrukte Jerzy Brniak, directeur van de Poolse BP-afdeling. "Maar dat wordt in de hand gewerkt door onduidelijke wetten en onstabiele belastingsystemen, die heel wat ruimte overlaten voor oneerlijk gedrag. "Het is echter positief dat we erover in de kranten kunnen lezen. Nu kennen we namen en gezichten en ik ben ervan overtuigd dat het alleen maar beter zal worden."

Brniak wees erop dat het Poolse bruto binnenlands product dit jaar een groei zal kennen van 5,4 procent. "Maar indien ons systeem minder vaag was, zouden we waarschijnlijk aan een groei van 10 procent komen," wierp hij op. "We zouden onze activa en onze mogelijkheden veel efficiлnter kunnen aanwenden."

Maar Lynam stelt dat de kleinere bedrijven een heel ander beeld laten zien. Dariusz Chmielewski, topman van het cosmeticabedrijf Dr Irena Eris gaf toe te weten dat corruptie bestaat, maar voegde er aan toe dat het fenomeen geen invloed heeft op de dagelijkse werking van de bedrijven.

Lynam voegt er aan toe dat de Poolse politici zich zouden kunnen afvragen of die corruptie een terugslag is naar het oude communistische systeem. "Dat wordt echter door de Poolse premier Marek Belka ontkent," aldus de BBC-journalist. "Hij heeft het over een nieuw soort corruptie, gegroeid uit tendenzen die door de markteconomie zijn gestimuleerd."

Belka voegde er aan toe dat de Poolse regering het probleem - misschien voor het eerst in vele jaren - ernstig wil aanpakken. "Dat is de reden waarom er in de kranten over corruptie wordt geschreven," benadrukte hij. "Het is een zuiveringsproces, maar ik zou niet beweren dat dit uit een post-communistische periode komt."

De Poolse premier voegde er aan toe dat Polen zijn wetten heeft aangepast, waarvoor er volgens hem te rade werd gegaan bij westers instellingen. "Nu kunnen onze politie en openbare aanklagers veel efficiлnter optreden tegen die uitwassen," voerde Belka aan.

Polen beschouwen zichzelf volgens Lynam niet als corrupt. "Maar ze worden aangemoedigd om daarover te praten en frauduleuze gebeurtenissen aan de politie te melden," benadrukt hij. "Dat gebeurt echter pas sinds corruptie in de kranten uitgebreid aan bod komt. Voordien werd er geen gewag van gemaakt."

Moet Soyoez het werk weer overnemen?


Maandag keert het ruimteveer Discovery naar de aarde terug, maar er is een grote kans dat de Amerikaanse shuttles dan weer voor relatief lange tijd aan de grond blijven staan. Naast de geplaagde Amerikaanse toestellen blijft dan opnieuw de oude, onverwoestbare en veertig jaar oude Russische Soyoez over om de verbinding met het ISS te onderhouden.

Toen geruchten over problemen met het hitteschild van Discovery vorige week opdoken, was een Russisch ruimtevaartdeskundige er als de kippen bij om snel verscheidene Soyoez-toestellen te bouwen om de zevenkoppige bemanning van Discovery samen met de twee bewoners van het International Space Station (ISS) te evacueren indien Discovery onmogelijk zou kunnen terugkeren.

"Indien we hard doorwerken, kunnen we in januari of februari met drie Soyoez-toestellen negen mensen naar beneden brengen," aldus Nikolai Sevastyanov, directeur van de Russische raketfabrikant RKK Energia. Het voorstel was zuiver theoretisch, want de astronauten hebben in het ISS niet voldoende voedsel en water om het zo lang vol te houden. Maar het geeft wel aan hoeveel bewonderingen de Russische ruimtevaart heeft voor het bejaarde ruimtetuig.

De Russische ruimtevaart heeft geen dodelijke slachtoffers meer geëist sinds drie kosmonauten in 1971 tijdens de terugkeer naar de aarde om het leven kwamen. De voorbije twee decennia zijn wel veertien NASA-astronauten om het leven gekomen bij ongevallen met de space shuttles Columbia en Challenger.

De Soyoez en zijn onbemande cargo-versie - de Progress - dateren van het midden van de jaren zestig en kunnen in tegenstelling tot de shuttles slechts éénmalig gebruikt worden. De kostprijs van een Progress kost ongeveer 22 miljoen dollar, waarmee hij iets goedkoper is dan de Soyoez. De meest moderne shuttle, de Endeavour, kostte meer dan een decennium gelegen 2 miljard dollar.

In tegenstelling tot de ruime shuttle is de Soyoez duidelijk geen toestel voor mensen die lijden aan claustrofobie. De drie kosmonauten moeten tijdens hun tweedaagse trip naar het ruimtestation constant in hun zetel blijven zitten. Bovendien kan de Progress amper 2,25 ton cargo meezeulen, minder dan een vijfde wat de Amerikaanse shuttle kan transporteren.

De Russische ruimtevaartorganisatie en de kosmonauten zijn het echter niet eens met de kritiek op de leeftijd van hun ruimteschip. Ze stellen dat de jongste versie - de Soyoez TM - modern apparatuur heeft en alleen in ontwerp nog op de originele Soyoez lijkt.

Op het einde van de jaren tachtig bouwden de Russen hun eigen versie van de shuttle. Dat ruimteveer - de Buran - maakte in 1988 zijn maidenvlucht. Daarbij werd gesteld dat de Buran superieur was aan de Amerikaanse shuttle, aangezien het toestel op automatische piloot kon vliegen en een grotere capaciteit had. Door de ineenstorting van de Sovjet-Unie verdween de Buran echter in de mottenballen.

Op dit ogenblik staan verscheidene Buran-exemplaren te roesten in hangars en ééntje ligt verloren op een afvalsite naast de spoorweg waarlangs het Soyoez-materiaal wordt getransporteerd naar de ruimtevaartbasis Baikonoer in Kazakstan. Een ander exemplaar is tentoon gesteld in het Gorky Park in Moskou.

Door de inkomsten van de Russische petroleumexport heeft de ruimtevaartorganisatie er echter een groter budget gekregen en er wordt gewerkt aan de Clipper, die de opvolger moet worden van de Soyoez. De Clipper zal verscheidene keren gebruikt kunnen worden, maar Nikolai Moiseyev, onderdirecteur van het Russische ruimtevaartprogramma, benadrukt dat er geen gelijkenissen zijn met de Amerikaanse shuttles of de Buran.

Ondanks de verhogingen blijft het Russisch ruimtevaartbudget nog altijd beperkt tot 638 miljoen dollar per jaar, een aalmoes vergeleken bij de 16,5 miljard dollar werkingsmiddelen van de NASA. Daarom heeft Rusland een aanbod gedaan aan het European Space Agency (ESA) om de Clipper gezamenlijk te ontwikkelen en ook de kosten gezamenlijk te dragen.

Tijdens de twee en een half jaar opschorting van het Amerikaanse shuttle-programma na de ramp met het Amerikaanse ruimteveer Columbia was de Soyoez de enige verbinding met het ruimtestation. De shuttle blijft echter belangrijk, want het Amerikaanse ruimteveer is het enige dat nieuwe bouwonderdelen kan aanbrengen om het ruimtestation verder uit te bouwen.

Rusland heeft al gezegd dat het de Amerikanen een factuur zou bezorgen voor het gebruik van de Soyoez en Progress indien de shuttles nog langere tijd aan de grond gehouden zouden worden. Bij voorgaande vluchten verdiende Rusland geen geld omdat het nog schulden had af te lossen aan de NASA. Maar vanaf volgend jaar zouden Soyoez-missies op een commerciële basis worden georganiseerd.

Proefkonijnen tegen wil en dank



Het is vandaag precies zestig jaar geleden dat het Amerikaanse leger de allereerste atoombom boven de Japanse stad Hisorshima dropte. Voor de meesten is het geschiedenis, maar niet voor een aantal betrokkenen die nog altijd met de gevolgen van het vernietigende bombardement moeten leven.

"Zij moeten leven met de verborgen schade die toen werd aangericht," merkt BBC-correspondent Chris Hogg op. "Voor hen is het geen geschiedenis, maar een angst waarmee ze elke dag moeten leven."
De overlevenden - hibakusha - werden tijdens de eerste maanden na de aanval geregeld gecontroleerd door de Atomic Bomb Casualty Commission. "Na de oorlog verstrekten de Amerikanen geneeskundige hulp aan de slachtoffers, maar dat gaf wetenschappers ook de mogelijkheid om te onderzoeken welke effecten radioactieve straling had op levende wezens," merkt Chris Hogg op.

Niemand is volgens hem zo zwaar medisch gevolgd dan de slachtoffers en hun nakomelingen. "Dit is de enige plek waar we het effect van straling op het menselijk lichaam kunnen bestuderen," geeft dokter Saeko Fujiware van de Radiation Effects Research Foundation toe. "We studeren de relatie tussen de graaf van blootstelling en dat van straling. Daarin zijn wij uniek."

Die onderzoeken hebben wetenschappers volgens Hogg toegelaten om richtlijnen op te stellen voor veiligheidslimieten van de blootstelling aan radioactiviteit en zij zijn ook bepalend in de wereldwijde nucleaire industrie. Volgens onderzoeksleider Charles Waldren hebben nagenoeg een half miljoen medewerkers van de nucleaire industrie in de Verenigde Staten en minstens evenweel in Europa daarvan geprofiteerd.

"Ons onderzoek laat mensen toe te werken binnen veilige grenzen," aldus Waldus. "De schattingen van de risico's die in de hele wereld worden gebruikt, zijn afkomstig van onze gegevens.

Hogg stelt echter dat de controle van de burgers van Hiroshima niet alleen een kwestie is van wetenschappelijke nieuwsgierigheid. "Men is echt bezorgd om de ouder wordende overlevenden," aldus Hogg. "Hun gemiddelde leeftijd is 72 jaar. Toen ze werden blootgesteld aan de straling, werden hun genen beschadigd. In veel gevallen hebben die echter zichzelf, maar misschien niet op een correcte manier, waardoor het risico op de ontwikkeling van kanker op latere leeftijd groter wordt."

Bij mensen wiens genen niet correct zijn gecorrigeerd, duiken zestig jaar later problemen op. Dat zegt ook professor Kenji Kamiya, directeur van het onderzoeksinstituut voor straling en geneeskunde aan de universiteit van Hiroshima. "De jongste stralingsslachtoffers liepen het hoogste risico op," stelt hij. "Zij benaderen nu een leeftijd die op zich al het kankerrisico verhoogt."

De wetenschap heeft een aantal antwoorden, maar nog veel vragen blijven open. Er moet volgens de onderzoekers dan ook nog heel wat werk geleverd worden. "We zoeken naar nieuwe diagnose- en behandelingsmethodes," stipt Kamiya aan. "Regeneratieve geneesmiddelen bieden de mogelijkheid om celschade te herstellen."

Verwacht wordt dat het aantal kankergevallen in Hiroshima de volgende jaren zal oplopen en een piek zal bereiken in 2020. "Daarom moeten we ons haasten om voor die patiënten nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Economie in de media


Amerikanen kunnen nog wat geld verdienen aan stijgende olieprijzen. Het internetgokbedrijf PinnacleSports.com betaalt voor elke ingelegde dollar er dertig uit als de benzineprijs in New York en Los Angeles eind dit jaar de mijlpaal van 3 dollar per gallon (3,79 liter) heeft bereikt. Een gallon kostte vrijdag in Los Angeles 2,616 dollar. Dit is 20 procent meer dan een jaar geleden. Gokkers kunnen maximaal ongeveer 500 dollar inleggen op een weddenschap over de ontwikkeling van de benzineprijzen. Bij sportwedstrijden, de belangrijkste inkomstenbron van PinnacleSports.com, kunnen de bedragen oplopen tot duizenden dollars.

De noodlijdende Duitse camerafabrikant Leica kan zijn reddingsplan dan toch doorvoeren. De klachten van vijf aandeelhouders zijn uit de weg geruimd, zo liet Leica Camera AG vrijdag weten in Solms. Het bedrijf bereikte een akkoord met vier van de aandeelhouders. De vijfde klacht werd onontvankelijk verklaard. Beide hoofdaandeelhouders zijn nu bereid deel te nemen aan de levensnoodzakelijke kapitaalverhoging. Eind mei besloot de aandeelhoudersvergadering nieuwe aandelen uit te geven om het kapitaal te verhogen. Met een prijs per aandeel van 1,70 euro zouden de 13,5 miljoen nieuwe aandelen bijna 23 miljoen euro opbrengen. Hoofdaandeelhouders Hermès en ACM Projectontwikkeling (samen goed voor 60 pct van het kapitaal) wilden echter eerst beslissen over een deelname aan de kapitaalverhoging, zodra de klachten van de baan zijn geruimd. Leica was onder druk van de digitale fotografie en de prijsdalingen in de sector in een zware crisis beland met hoge verliezen en sterke omzetdalingen. De cameraproducent telt wereldwijd 1.050 werknemers.

Het Amerikaans gerecht onderzoekt of Mercedes, de dochter van de automobielgroep DaimlerChrysler, aan twaalf landen smeergeld betaald heeft. Het onderzoek volgt op dat van de Amerikaanse beurswaakhond SEC vorig jaar over twijfelachtige praktijken bij DaimlerChrysler. Eind oktober 2004 had de Duits-Amerikaanse groep zelf toegegeven dat ze het voorwerp was van een onderzoek van de SEC, na een klacht van een ontslagen werknemer. Volgens deze laatste zou Mercedes-Benz in Zuid-Amerika geheime rekeningen hebben gehad waarmee steekpenningen aan ambtenaren werden betaald. Ook in Afrika zou er met Mercedes iets aan de hand zijn, na de zelfmoord op 22 juli van Rudi Kornmayer, fabrieksdirecteur in Nigeria. Volgens de Wall Street Journal neemt ook het Duitse gerecht deel aan het onderzoek.

Om de hongersnood in Niger te kunnen bestrijden is 37 miljoen dollar (circa 30 miljoen euro) extra nodig. Dit staat in de jongste cijfers van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). Met dat geld hoopt het WFP in samenwerking met andere hulporganisaties en de Nigerese regering ongeveer 2,6 miljoen mensen te voeden. Het Afrikaanse land wordt al maanden geteisterd door een gebrek aan voedsel. De hongersnood was het gevolg van extreme droogte en sprinkhaanplagen, die de oogst deden mislukken. De Nigerese regering erkende de problemen pas in een laat stadium, waarna internationale hulp lange tijd uitbleef. Voedselhulp stroomt het land nu wel binnen. Het WFP haalde 20,6 miljoen dollar (circa 16,6 miljoen euro) aan donaties binnen. Het geld wordt gebruikt voor voedselpakketten, waar een gezin van zeven personen ongeveer een maand van kan leven. Zaterdag heeft in de Nigerese hoofdstad Niamey een concert plaats om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de hongersnood, meldde het Nigerese ministerie van Cultuur vrijdag. Verscheidene Afrikaanse artiesten zullen in het belangrijkste stadion van de stad hun opwachting maken.

Real Madrid heeft plannen om in Miami en Peking pretparken op te richten. Uiteraard moeten de voetbalclub en zijn sterren daarin centraal staan. De pretparken maken deel uit van een groot marketingplan om wereldwijd te profiteren van de bekendheid van 'de Koninklijke'. Real Madrid is net terug van een oefentrip door Azië en de Verenigde Staten. Naar verluidt heeft die reis ruim 20 miljoen euro opgeleverd. Met het oprichten van amusementsparken hoopt de Spaanse club de inkomsten verder te kunnen opkrikken. ,,We onderhandelen met de burgemeesters van Miami en Peking om twee pretparken te kunnen realiseren'', zei Real-preses Florentino Perez in de Spaanse sportkrant AS. Perez verwacht dat de grote schare Real-fans in China en de Verenigde Staten massaal naar de parken zullen komen. De Spanjaard hoopt de plannen in 2008 te hebben gerealiseerd.

Een bos- en heidebrand op een heuvel in Le Pradet bij het Zuid-Franse Toulon baart de brandweer grote zorgen, omdat het terrein bezaaid is met bommen, granaten en landmijnen. Die ontploffen nu in de hitte met de regelmaat van de klok. De bommen lagen in een fort boven op de heuvel, dat in de Tweede Wereldoorlog de lucht invloog. Sindsdien zijn de bommen niet opgeruimd. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn daarom 1500 mensen, vooral vakantiegangers, geëvacueerd naar sportzalen in de buurt. Bijkomend probleem is dat er geen blusvliegtuigen (canadairs) zijn. Een nog onopgehelderd ongeluk met zo'n canadair kostte maandag de twee piloten het leven. De tien overige canadairs staan sindsdien aan de grond in afwachting van de uitslag van het onderzoek naar de oorzaak.

Het bierconcern Inbev heeft zijn belang van 12 procent in de Spaanse brouwer Damm verkocht voor 176 miljoen euro. De aandelen zijn geplaatst bij particuliere beleggers. Afhankelijk van de resultaten van Damm over 2005 kan het bedrag nog hoger worden. Dat heeft InBev vrijdag bekendgemaakt. Het Belgische concern nam de aandelen in 2002 over van de brouwer Mahou/San Miguel, die ze moest verkopen op last van de Spaanse mededingingsautoriteiten. Krachtens toen gemaakte afspraken deelt InBev de behaalde boekwinst op de verkoop van het belang in Damm met Mahou/San Miguel.

Shell verwacht tegen het einde van dit jaar alle elektriciteitscentrales van het bedrijfsonderdeel Intergen te hebben verkocht. Het Nederlands-Britse energieconcern wil zich de komende jaren meer richten op opsporing en winning van olie en gas.
Shell verkocht in april tien van zijn zeventien Intergen- elektriciteitscentrales voor 1,75 miljard dollar aan een Amerikaanse investeerder en een Amerikaans pensioenfonds. Die verkoop is nu afgerond, zo liet Shell vrijdag weten. Over de verkoop van de overige centrales in de Verenigde Staten en Turkije is overeenstemming bereikt, terwijl de reorganisatie van de centrale in Colombia op schema ligt. Intergen is een gemeenschappelijke onderneming van Shell en het Amerikaanse Bechtel Enterprises. Shell houdt 68 procent in Intergen, Bechtel 32 procent. Eerder deze week werd de verkoop van kunststofproducent Basell afgerond, een samenwerking met het Duitse BASF. Shell gaat ervan uit dat de verkoop van bedrijfsonderdelen 12 tot 15 miljard dollar oplevert. Daarnaast heeft Shell zijn adviesprijs voor diesel vrijdag verlaagd van 1,055 euro naar 1,049 euro. De benzineprijzen zijn gelijk gebleven op 1,415 euro voor een liter euro ongelood en 1,469 euro voor super.

Bijna een vierde van de Vlaamse KMO's is vorig jaar bestolen. Dat blijkt uit een onderzoek van Marketing Development bij 700 KMO's uit diverse sectoren in opdracht van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Bij bijna één bedrijf op tien werd ingebroken. "De hoge premies van verzekeringen tegen diefstallen, overvallen en ramkraken zijn voor vaak getroffen ondernemers echter onbetaalbaar", meent Unizo. Van de ondervraagde ondernemers had 23 pct het voorbije jaar weet van een diefstal in de onderneming. Bij 8,4 procent werd ingebroken, 13 procent had te kampen met vandalisme aan gebouwen of goederen, 1,6 procent had een ramkraak te verwerken en 1,3 procent werd overvallen. In totaal had dus 47,3 procent of bijna de helft van de ondervraagde ondernemers te maken met een of andere vorm van diefstal of vandalisme.

Friday, August 05, 2005

Bob Dylan veranderde de wereld


De song 'Like a Rolling Stone' van Bob Dylan staat op de eerste plaats van boeken, films, muziek en televisie-programma's die de wereld hebben veranderd. Dat blijkt uit het enquête van het magazine Uncut bij een aantal beroemdheden. Het Dylan-nummer gaat 'Heartbreak Hotel' van Elvis Presley en 'She Loves You' van de Beatles vooraf.

De enquête werd afgenomen ter gelegenheid van het honderdste nummer van het magazine Uncut. Tot de respondenten hoorden onder meer Paul McCartney, Noel Gallaghar, Keith Richards, Lou Reed, Brian Wilson en Patti Smith. Deze laatste stelde dat het nummer van Bob Dylan haar door haar adolescentie had geholpen.
Paul McCartney had 'Heartbreak Hotel' helemaal bovenaan zijn lijstje geplaatst. "Presley brengt dat nummer alsof hij vanuit de diepste diepten van de hel zingt," aldus de ex-Beatle. "Muzikaal gezien is het perfect."

'A Clockwork Orange' van Stanley Kubrick eindigde op de vijfde plaats en is daarmee de hoogst geklasseerde film, voor 'The Godfather' en 'The Godfather 2'. Op nummer tien staat 'The Prisoner', het hoogst gerangschikte televisieprogramma. Het belangrijkste boek is volgens de ondervraagden 'On the Road' van Jack Kerouac. Dat eindigde op een 19de plaats.

De top tien wordt verder gevuld door 'Satisfaction' van The Rolling Stones (4), 'Ziggy Stardust' van David Bowie (7), 'Taxi Driver' (8) en 'Never mind the bollocks' van The Sex Pistols (9). Het is trouwens opvallend dat in de top twintig vooral muziek wordt vernoemd. Zo volgen de Velvet Underground op twaalf met 'The Velvet Underground And Nico', Neil Young op vijftien met 'After the Gold Rush', de Ramones op zestien met 'Ramones', de Beach Boys op zeventien met 'Pet Sounds', de Who op achttien met 'My Generation' en Joy Division op twintig met 'Unknown
Pleasures'.

Uncut-hoofdredacteur Allan Jones gaf toe dat er heel wat discussies waren gevoerd over de vraag of muziek dan wel films of boeken het grootste gewicht in de schaal hadden gelegd. "Maar de conclusie is dat Bob Dylan het grootste artistiek statement van de voorbije vijf decennia is," stelde hij. "Al zullen velen het daar niet mee eens zijn."

Grotere luchthavens slecht voor de economie?


Uitbreiding van luchthavens kost de economie handelvol geld dat reizigers in het buitenland spenderen. Dat concludeert de milieuvereniging Friends of the Earth (FoE) uit een studie waaruit blijkt dat de Britse luchthavens vorig jaar voor een kapitaalvertrek van 15 miljard pond zorgden.

Friends of the Earth kwam tot de vaststelling dat inkomende passagiers in 2004 in Groot-Brittannië 11 miljard pond spendeerden, terwijl vertrekkende Britse passagiers in het buitenland 26 miljard pond uitgaven. Dat doet het verschil uitkomen op een deficiet van 15 miljard pond.

Indien de Britse luchthavens blijven uitbreiden zoals de regering heeft gepland, zou dat verlies volgens de milieuvereniging tegen 2020 opgelopen zijn tot 30 miljard pond. De conclusie van Friends of the Earth wordt echter tegen gesproken door de luchtvaartindustrie, die stelt dat er geen bewijs is dat een uitbreiding van de luchthavens schade zou berokkenen aan de Britse economie.

Volgens Friends of the Earth zou de uitbreiding van de regionale luchthavens vooral de plaatselijke economie schade toebrengen en dat alleen Londen winst zou kunnen maken. "Het noordoosten verdiende vorig jaar 177 miljoen pond aan buitenlandse bezoekers, maar plaatselijke mensen besteedden 238 miljoen pond buiten Engeland, vijf keer zoveel," zegt de milieuvereniging. "Dat heeft de plaatselijke economie een verlies van 761 miljoen pond bezorgd."

Indien de luchthavens verder uitbreiden zal het noordoosten volgens de vereniging tegen 2020 elk jaar anderhalf miljard pond verliezen. "Een uitbreiding van luchthavens is alleen maar goed op een zonnig eiland in de Middellandse Zee of de Caraïben," voegde FoE daar aan toe. "De regering moet toegeven dat een uitbreiding van de luchthavens economisch een verliespost betekent voor de regio."

De British Air Transport Association (BATA) spreekt de conclusie van de milieuvereniging echter kordaat tegen. "De luchtvaart zorgt rechtstreeks voor 200.000 jobs en onrechtstreeks voor nog eens 600.000 jobs," aldus de organisatie. "Er is helemaal geen bewijs dat de uitbreiding van luchthavens slecht is voor de economie."

De BATA voert aan dat verbeterde verbindingen tussen regio's en Europa van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van het plaatselijke zakenleven en de kans om buitenlandse investeringen aan te trekken. "De beschikbaarheid van goedkope tickets heeft het vliegen mogelijk gemaakt voor veel grotere bevolkingsgroepen," stipt de BATA aan. "Het beperken van de luchthavenuitbreiding zou de werkloosheid doen groeien en een beperking betekenen van de vakantiebestemmingen van de mensen."

RIFD voor grote doorbraak?


De RFID-technologie zal dit jaar in de Verenigde Staten een enorme groei kennen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse bureau AMR Research. Een overgrote meerderheid van het bedrijfsleven is van plan om dit jaar nog te onderzoeken hoe de RFID-toepassingen in de onderneming kan ingeschakeld worden.

"Analisten voorspellen dat de markt van RFID in de nabije toekomst gevoelig zal toenemen," stipt het magazine Automatiseringgids aan. "Momenteel werkt nog maar 8 procent van de Amerikaanse bedrijven met RFID, maar de verwachting is dat het gebruik van deze technologie de komende jaren fors zal stijgen. Uit onderzoek van AMR Research blijkt dat bijna 70 procent van de Amerikaanse bedrijven voornemens is nog dit jaar te onderzoeken hoe ze RFID kunnen toepassen."

Een deel van de bedrijven wil dit jaar met een proef beginnen of start met de daadwerkelijke implementatie. "Het overgrote deel van de ondervraagde ondernemingen is van mening dat ze met behulp van RIFD beter kunnen voldoen aan de eisen die de overheid aan hun bedrijfsvoering stelt," zeggen de onderzoekers.

Opgemerkt wordt dat de bedrijven het tegelijkertijd echter niet makkelijk vinden voor zichzelf te becijferen hoe de RFID-technologie kan worden terugverdiend. "Toch toont de RFID-markt een gezonde groei zien," aldus nog AMR. "Amerikaanse bedrijven besteden momenteel gemiddeld 548.000 dollar aan RFID. Dat bedrag zal in 2007 zijn toegenomen tot 771.000 dollar."

Games steeds belangrijker voor marketeer



Bedrijven moeten computergames beschouwen als een nieuw onderdeel van hun marketingmix. Dat stelt het Nederlandse marketingbedrijf JuniorSenior. Er zijn immers steeds meer nieuwe bevolkingsniches die zich interesseren voor games en daar liggen voor de bedrijven volgens JuniorSenior heel wat adverterings-mogelijkheden.

"De markt voor computergames blijft groeien met meer dan 10 procent per jaar," schrijft het Tijdschrift voor Multimedia. "Terwijl de aandacht voor media als radio, televisie en print de jongste tijd lijkt terug te lopen, is het spelen van games alleen maar populairder aan het worden." Dat zou niet alleen gelden bij jongeren, maar voor alle leeftijdsgroepen."

Het is volgens het magazine voor het bedrijfsleven dan ook belangrijk om hierop in te spelen en gebruik te maken van games in de marketingstrategie. "Nike en Adidas waren de eerste die adverteerden in spellen, maar steeds meer bedrijven lijken hun voorbeeld te volgen," merkt het tijdschrift op.

Volgens het gespecialiseerde marketingbureau JuniorSenior zijn er allerlei nieuwe groepen die zich beginnen te interesseren aan games. "Er liggen dus genoeg mogelijkheden voor een bedrijf dat wil adverteren," aldus het bureau. "Wij raden bedrijven aan games te beschouwen als een nieuw onderdeel van hun marketingmix."

Het Tijdschrift voor Multimedia merkt op dat games de voorbije veertig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. "Wat de hedendaagse speler vooral wenst is een zo realistisch mogelijke weergave van de werkelijkheid en een hoog participatiegehalte," aldus nog het magazine.

Ook Russen willen naar Mars


Ook Rusland koestert plannen om een bemande missie naar Mars te sturen. Dat heeft Anatoly Perminov, directeur van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bekend gemaakt. Die staat de eerstevolgende tien nog wel zeker niet op het programma, maar toch zou in 2006 met een voorbereidend experimenteel programma begonnen worden.

"Aan het Russische Institute of Medical and Biological Research zal volgend jaar begonnen worden met een gesimuleerde vlucht van vijfhonderd dagen naar Mars," meldt het persbureau Novosti. "Die zal uitgevoerd worden door een internationale, zeskoppige bemanning."

Verder zou Rusland een ruimtesonde sturen naar Phobos, één van de twee manen van Mars. Daarbij zullen de lancerings- en landingsprocedures uitgetest worden, zullen grondstalen genomen worden en zal de terugkeer naar de aarde uitgetest worden.

Perminov benadrukte verder dat Rusland ook zijn programma rond het ruimtetoerisme verder zal zetten. "Dat is in de eerste plaats een manier om de toekomstige ontwikkeling van het ruimtevaartprogramma te financieren en geeft mensen met een degelijke training de mogelijkheid om een ruimtereis te maken," zei hij. De Roscosmos-topman voerde daarbij aan dat de Russische vluchten naar het internationale ruimtestation veiliger zijn dan de sub-orbitale vluchten die in de Verenigde Staten gepromoot worden.

Verder stelde Perminov dat de ruimte-exploratie, bemande ruimtevluchten en het wetenschappelijk onderzoek van de diepe ruimte tot de doelstellingen op lange termijn blijven, terwijl op korte tijd gewerkt zal worden aan de modernisering van een reeks satellieten voor verschillende doeleinden, hoofdzakelijk telecommunicatie. "De lange termijn-doelstellingen kunnen echter alleen gerealiseerd worden door internationale samenwerking," benadrukte hij.

Economie in de media


De federale minister van Economie, Marc Verwilghen, schaft de prijscontrole op de autoverzekering af. De verzekeraars hoeven dus niet langer toestemming te vragen om de premies van de autoverzekering te verhogen. Het vermoeden dat daardoor de prijzen zullen stijgen, noemen de verzekeraars onterecht. "De sector is vandaag gezond en hogere premies zijn dan ook niet nodig", zegt woordvoerder Wauthier Robyns van de beroepsvereniging Assuralia in de krant. De verzekeraars vragen al jaren een afschaffing van de prijscontrole omdat die volgens hen indruist tegen de vrijemarktregels. De verbruikersorganisatie Test-Aankoop is blij met het verdwijnen van de prijscontrole, maar stelt voor dat er een openbare databank komt met de premies, zodat de prijzen van de autopolissen voor iedereen transparant zijn.

Commandant Eileen Collins van de spaceshuttle Discovery heeft gemeld dat vanuit de ruimte omvangrijke milieuschade op aarde zichtbaar is, waaronder ontbossing. Zij waarschuwde dat de natuur beter beschermd moet worden en dat gebruikte natuurlijke hulpbronnen moeten worden vervangen. De atmosfeer van de aarde vergeleek zij met een eierschaal. "We weten dat we niet veel lucht hebben, dus we moeten beschermen wat we hebben," aldus Collins. De commandant deed haar uitspraken in een gesprek vanuit de Discovery met Japanse functionarissen in Tokyo, onder wie premier Koizumi. Onder de bemanningsleden van de shuttle is een Japanner. Er zijn trouwens geen verdere reparaties nodig aan het veelbesproken hitteschild van de spaceshuttle. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA maakte bekend dat de Discovery veilig genoeg is om maandag terug te keren naar de aarde. Het ruimteveer ontkoppelt zich zaterdagochtend om 09.22 uur (onze tijd) van het ruimtestation. Als alles daarna volgens plan verloopt, landt de shuttle maandag om 10.46 uur (onze tijd) op Kennedy Space Center in Florida.

Een kleine duikboot van de Russische marine is onder water bij het oostelijke schiereiland Kamtsjakta in de problemen geraakt. Volgens het Russische persbureau Itar-Tass bleef de duikboot tijdens een oefening donderdag steken op de zeebodem. Aan boord zaten zeven matrozen. De duikboot, met een lengte van 13,5 meter, ligt op een diepte van naar verluidt 190 meter. De strijdkrachten zijn een reddingsoperatie begonnen. Het ongeval roept herinneringen op aan de ramp met de Russische kernonderzeeër Koersk. Die zonk vijf jaar geleden in de Barentzzee, waardoor alle 118 bemanningsleden om het leven kwamen.

De internationale atletiekfederatie IAAF staat er financieel goed voor. Tijdens het congres aan de vooravond van de WK in Helsinki gaf de organisatie aan jaarlijks over een budget van 60 tot 70 miljoen dollar te beschikken. De hoogte is afhankelijk van een jaar met of zonder WK. "Door de langlopende contracten is de IAAF financieel gezond en kunnen we omvangrijke ontwikkelingsprogramma's uitzetten en flink investeren in de strijd tegen doping," gaf vice-voorzitter Helmut Digel in de Finse hoofdstad aan. Digel is belast met marketing en promotie. Dertig procent van het IAAF-budget is afkomstig uit marketingcontracten, de rest uit de tv-rechten. In de strijd tegen doping gaat de atletiekfederatie in de toekomst de resultaten van 3000 controles via internet openbaar maken. Op die manier kan iedereen nagaan hoe vaak een bepaalde atleet is gecontroleerd.

De landen die namens de Europese Unie met Iran onderhandelen over de nucleaire plannen van dat land, willen een spoedoverleg van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Zij zouden daarmee de regering in Teheran onder druk willen houden om te voorkomen dat het land begint met het verrijken van uranium. Dat hebben Europese diplomaten bij het IAEA in Wenen donderdag gezegd. Niet iedereen is gelukkig met die actie, zeiden de diplomaten. Sommige landen zouden willen proberen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland te weerhouden van het doordrukken van spoedoverleg, omdat zij vrezen dat lang niet alle leden van het bestuur van het IAEA een harde opstelling tegenover Iran zullen ondersteunen. Iran heeft op het laatste moment besloten nog een paar dagen te wachten met het hervatten van het nucleaire programma. Teheran leek daarmee gehoor te geven aan een dringende oproep van het IAEA tot uitstel. "We hopen begin volgende week te beginnen," zei de toponderhandelaar voor het Iraanse nucleaire programma, Hassan Rowhani, woensdag op de Iraanse staatstelevisie. Als Iran zijn voornemen doorzet, kan dat leiden tot een internationale crisis. De Europese Unie heeft gedreigd dat het in dat geval de onderhandelingen met Iran zal stopzetten en samen met de VS zal aansturen op sancties tegen Iran via de VN-Veiligheidsraad. De Iraanse onderhandelaar Rowhani zei woensdag dat de Europese dreigementen onaanvaardbaar en bedreigend zijn.

Rusland heeft voor 199 miljoen euro aan schulden aan Nederland vervroegd afgelost. Het bedrag is inmiddels via de exportkredietverzekeringsmaatschappij Atradius overgemaakt aan het ministerie van Financiën en betrokken verzekerden. Dat heeft Atradius donderdag bekendgemaakt. Volgens Atradius, opvolger van de Nederlandse Crediet Maatschappij (NCM), gaat het om claims die de maatschappij in het verleden heeft moeten uitbetalen aan exporteurs die hun geld niet hadden kregen. Atradius had op haar beurt dit risico weer volledig herverzekerd bij Financiën. Vervroegde aflossing van de schulden werd mogelijk door onder meer de hogere inkomsten van Rusland uit olie. Moskou wil in totaal 15 miljard dollar aan buitenlandse schulden vervroegd aflossen. Volgens het ministerie van Financiën had Rusland een schuld uitstaan van in totaal 488 miljoen euro. Na aftrek van de 199 miljoen blijft nog 289 miljoen over die volgens al eerder afgesproken schema's afgelost zal worden. Het grootste deel van de 199 miljoen gaat naar Financiën. De rest wordt verdeeld over de exporteurs die verzekerd waren bij Atradius. Het geld is bedoeld om het eigen risico dat zij destijds niet vergoed kregen deels te compenseren.

Vakantie is voor managers een relatief begrip. De meesten zijn ook in die periode bereikbaar en werken in enige mate door. Dat geldt met name voor managers in kleine en middelgrote bedrijven. Van hen is driekwart ook tijdens de vakantie bezig met het werk. Bij grote bedrijven en bij de overheid is dat de helft. Dit staat in de jongste ICT-barometer van Ernst & Young, waarvoor ruim zeshonderd managers en directeuren zijn ondervraagd. Een op de drie, en binnen het midden- en kleinbedrijf zelfs een op de twee managers wil tijdens de vakantie bereikbaar zijn. Ruim een kwart krijgt daartoe van de werkgever het verzoek. Een op de de vijf vindt het stressvol om voortdurend bereikbaar te zijn. Veel managers bekijken tijdens hun vakantie hun e-mail, maken afspraken, beantwoorden telefoontjes, aldus J. Verschuur van Ernst & Young. De Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) maakt dit gemakkelijk: "Het succes van ICT maakt dat de grenzen tussen werk en vrije tijd afnemen," aldus Verschuur. "Dat eist ook zijn tol, want het voortdurend bereikbaar moeten zijn, kan tot stress leiden."

Een kwart van de werknemers verveelt zich stierlijk tijdens de komkommertijd. Dat blijkt uit een steekproef.
Zomertijd, komkommertijd. Er gaat geen jaar voorbij of de media grijpt het begrip dankbaar aan om aandacht te besteden aan nieuws dat anders geen nieuws is. Bij een onderzoek van de website GemeenteBanen.nl gaf maar liefst een kwart van de ondervraagden aan zich uit verveling door de dag te slepen. Maar liefst 59% van de werknemers antwoordde het rustiger te hebben dan anders, en slechts 16 procent zei dat de afwezigheid van collega's juist meer drukte geeft. Het gebrek aan arbeidsproductiviteit en motivatie heeft blijkbaar weinig gevolgen voor de personele bezetting van bedrijven.

Royal Dutch Shell heeft Nokia-topman Jorma Ollila benoemd tot president-commissaris van het olieconcern per 1 juni 2006. De Fin volgt dan de Nederlander Aad Jacobs op. Eerder deden geruchten de ronde dat voormalig Siemens-topman Heinrich von Pierer de opvolger van Jacobs zou worden. De 54-jarige Ollila stapt volgend jaar op bij Nokia, waar hij sinds 1992 de scepter zwaaide. Hij wist van het concern de succesvolste mobieltjesfabrikant ter wereld te maken. De toestellen werden populair doordat ze kwalitatief goed waren en er bovendien mooi uitzagen. Shell kent sinds kort een bestuur waarin tien commissarissen en vijf groepsdirecteuren zitten. Het energieconcern besloot na het reserveschandaal van vorig jaar onder druk van beleggers zijn duale bestuursstructuur op te geven en de Nederlandse en Britse tak samen te voegen in één onderneming met één bestuur. De Nederlander Jeroen van der Veer heeft als topman de dagelijkse leiding over het Nederlands-Britse concern. Ollila wordt voorzittend toezichthouder, een functie die het beste te vergelijken is met die van een president-commissaris in Nederland.

Vlaanderen telt een van de hoogste aantallen alleenwonenden in West-Europa. Dat blijkt uit de berekeningen die gemaakt werden voor de studie 'Portrait of the Family in Europe'. In West-Europa neemt Vlaanderen met 14 procent singles de vierde plaats in. Alleen Duitsland (16,6 procent alleenwonenden), Zwitserland (15,4 procent) en Nederland (14,4 procent) scoren nog hoger. Als alle 27 Europese landen samen bekeken worden, staat Vlaanderen op de achtste plaats. Het Europese gemiddelde ligt op 11,9 procent alleenwonenden. Tussen 1990 en 2000 is het aantal singles in Europa gemiddeld met minder dan 2 procent gestegen. In Vlaanderen steeg het aantal alleenwonenden in die periode meer dan gemiddeld, namelijk met 2,2 procent. Enkele factoren die bijdragen aan het grotere aantal singles, zijn: de verandering in de familiestructuur, een stijgend aantal scheidingen, de vergrijzing en de dure huizenmarkt.

Lee Raymond, voorzitter en afgevaardigd bestuurder van de oliegigant Exxon Mobil, stapt eind dit jaar op. Dat maakte het concern uit Texas donderdag bekend. Naar verwachting zal de raad van bestuur Rex Tillerson (53) als opvolger van Raymond benoemen. Raymond, een scheikundig ingenieur, kwam in 1963 in het bedrijf. Hij lag mee aan de basis van de overname van Mobil Corporation door Exxon Corporation in 1999. Exxon betaalde daarvoor 85,2 miljard dollar, de grootste overname ooit in de oliesector. Sinds Raymond in april 1993 ceo werd, steeg het aandeel op de beurs gemiddeld met 14 procent per jaar.

Voor de promotie van het toerisme in de Ardennen wordt in 2006 en 2007 2,8 miljoen euro uitgetrokken. Dat heeft de Waalse minister van Toerisme, Benoît Lutgen, donderdag gezegd. De campagnes zullen vooral gericht zijn op Vlaanderen en Nederland. Het geld kwam vrij dankzij de samensmelting van fondsen voor de promotie van het toerisme in het zuiden van de provincie Namen en in het midden en noorden van de provincie Luxemburg. De fondsen zullen nu worden aangewend voor een gezamenlijke campagne om opnieuw meer toeristische interesse voor de regio te wekken. Minister Lutgen wil op die manier promotie maken op een hoger niveau dan louter het lokale of provinciale niveau. "Soms werden de middelen voor promotie van de regio voor 80 of zelfs 90 procent aangewend voor de lokale bevolking en nauwelijks 10 procent ging naar de promotie bij een groter publiek. Dat kan niet," stelt Lutgen.

Sinds begin dit jaar is in Portugal zeker 68.000 hectare bos in vlammen opgegaan. Alleen in de maand juli is al ruim 52.000 hectare verwoest. Dat heeft het Portugese persbureau Lusa donderdag gemeld op gezag van het Portugese bureau voor bosbeheer DGRF. Ruim 12.000 brandweerlieden zijn donderdag druk in de weer met het blussen van zeker vijftien branden. Daarbij gebruiken de korpsen zeker 320 voertuigen en vijftien helikopters. Een van de grootste branden woedt in de kustplaats Aveiro in midden-Portugal, waar 110 brandweerlieden zijn ingezet.

Poolse boeren moeten een hoger melkquotum krijgen omdat het huidige niet toereikend is. Dat zegt voorzitter Waldemar Bros van de Poolse organisatie van melkproducenten. Bros wil dat de regering in Warschau bij de Europese Unie aandringt op verhoging van het quotum, dat nu op 8,956 miljard kilo ligt. Hoewel het quotum volgens Bros te laag is, blijkt uit recente cijfers dat de melkconsumptie in Polen juist langzaam afneemt. Boeren moeten nu 31 euro boete betalen voor iedere 100 kilo die zij te veel produceren. Bros is bang dat Poolse veehouders daardoor de leningen niet kunnen aflossen die zij aangingen bij de toetreding van hun land tot de EU.

Thursday, August 04, 2005

Telewerk leidt tot kostenbesparing


De Verenigde Staten tellen op dit ogenblik ruim negen miljoen telewerkers. Steeds meer wordt daar gebruik van gemaakt, want zowel de werkgever als de medewerkers zien er de talloze voordelen van in. Voor de bedrijven is het in belangrijke mate zelfs ook een middel tot kostenbesparing.

"Werknemers hebben meer verbindingsmogelijkheden met het hoofdkantoor dan ooit voordien," schrijft Nisha Ramachandran in het magazine USNews. "Ze nemen niet alleen van thuis uit contact op, maar ook vanuit luchthavens, café's en zelfs taxi's. Dat betekent echter ook dat de baas zijn medewerkers altijd kan bereiken, waar en wanneer ook. Maar telewerk heeft zowel voor de werknemers als voor het bedrijf positieve resultaten."

Jongere werknemers zijn het volgens Ramachandran gewoon om hun eigen werkschema op te stellen en constant aan het hoofdbureau gekoppeld te zijn. "Werkende ouders beginnen het ook handig te vinden om de flexibiliteit te krijgen om de kinderen op school op te halen of een boodschap te gaan doen," benadrukt ze. "Ook de werknemers zien de voordelen en dat zijn niet alleen tevreden werknemers."

Door telewerk zijn de kantoren minder bemand, waardoor bedrijven kunnen besparen op immobiliën en infrastructuur. "In een recent onderzoek bij een aantal grote ondernemingen kwamen onderzoekers van Jones Lang LaSalle tot de vaststelling dat 37 procent van de werknemers telewerk als het meeste renderende besparingsmiddel beschouwt," zegt Ramachandran nog.

Sun Microsystems voerde tien jaar geleden zijn iWork-programma door. Sun was immers tot de vaststelling gekomen dat 35 procent van de kantoorruimte constant ongebruikt bleef. Daarom kregen medewerkers de kan om buiten de kantoren te werken. Vandaag is meer dan de helft van de 30.000 Sun-medewerkers betrokken bij het programma. "Dat heeft Sun
op vier jaar tijd trouwens 250 miljoen dollar laten besparen," merkt Ramachandran op.

Formule 1 houdt stop in Rotterdam



Dit weekend houdt het F1-cirkus voor een tussenstop in Rotterdam. De racewagens komen dan in actie voor een demonstratie in centrum van de Nederlandse havenstad. Het evenement vormt een onderdeel van het programma 'Rotterdam, Europese Sporthoofdstad'.

Behalve de nieuwste Formule-1-wagens, vallen er ook oudere exemplaren
te bewonderen. Zo maakt het Classic Team Lotus zijn opwachting met de racewagens van onder meer Mario Andretti, Graham Hill, Emerson Fitipaldi en Nelson Piquet. Nelson Piquet Jr. geeft er een demonstratie in de Lotus 101 waarin zijn vader grote successen boekte.

Ook wordt er aandacht besteed aan andere takken van auto- en motorsport. De Nederlandse piloot Jan Lammers verschijnt er met de Dome-Judd waarmee hij meedeed aan de 24 uur van Le Mans. Daarnaast zijn er de historische Grand Prix-motoren en trucks en auto's uit de Dakar Rally te zien.

Verleden jaar werd in het centrum van Londen een eerste F1-demonstratie gehouden. Het evenement lokte toen 375.000 toeschouwers. Het evenement van zondag past in het kader van 'Rotterdam, Europese Sporthoofdstad'.

Het gebeuren kan grotendeels gratis bijgewoond worden. Wie een plaatsje op de tribune aan de Coolsingel wil, betaalt 60 euro. Toegang tot de paddock kost 25 euro.

Het parcours is uitgetekend langs Coolsingel, Hofplein, Goudsesingel, Mariniersweg en Blaak. De demonstratie heeft plaats tussen 13 uur en 16.30 uur. De organisatoren rekenen op 300.000 bezoekers. De straten in het centrum worden voor het verkeer afgesloten. Daarom wordt aangeraden om met de trein naar Rotterdam te reizen.

Textielquota zullen globalisering niet kunnen stoppen



In de herfst zouden er wel eens minder pullovers in de etalages kunnen liggen. De Duitse mode-ontwerper Gerhard Weber stelt dat de kledingquota van de Europese Unie tegen China dan ook wel eens voor een prijsstijging zouden kunnen zorgen. Volgens hem zal die maatregel trouwens toch niets opleveren.

Weber vertelde aan de Duitse krant dat zijn bedrijf vanuit China al 18.000 pullovers voor de herstcollectie had laten overkomen. Maar die worden op dit ogenblik door de douane tegen gehouden, want ze mogen niet ingevoerd worden. Weber spreekt dat echter tegen en noemt de textielquota eigenlijk niet meer zouden mogen bestaan.

De Duitse mode-ondernemer stelt dat de bestellingen voor het voorjaar 2006 reeds gedeeltelijk geplaatst zijn. "Al dat materiaal zal in de douanedepots terechtkomen," benadrukte hij. "Men weet niet wat men met de importstop veroorzaakt. Het is een ingrijpen in bestaande verdragen. De sector lost zijn problemen op zijn eentje op. Daarvoor hebben we geen Europese Unie nodig."

Weber benadrukt dat bedrijven de productie naar andere Aziatische landen - zoals Indonesië of Cambodja - zullen verhuizen. "Daar bestaan geen quota," wierp hij op. "De Europese Unie zal de globalisering trouwens toch niet kunnen tegenhouden en wij gaan onze strategie niet veranderen. Maar op dit ogenblik is er een overgangsregeling nodig."

De voorraden bij de douane wil Weber in landen buiten de Europese Unie verkopen, maar daar is de behoefte eigenlijk al gedekt. "Veel geld zullen die voorraden ons niet meer opbrengen," voerde hij aan. "Maar dat is niet alles. Door dit verbod zijn onze collecties niet compleet. Verkopers kunnen de producten dan ook aan ons terugsturen of zelfs een schadevergoeding eisen. Dat zou bij ons theoretisch alleen al kunnen oplopen tot 25 miljoen euro."

Economie in de media


Fiat investeert de komende jaren 10 miljard euro in zijn autodivisie. De geldinjectie maakt onderdeel uit van een investeringsplan van in totaal 18 miljard euro voor het gehele concern. De autodivisie moet het geld gebruiken om voor het einde van 2008 twintig nieuwe modellen in de markt te zetten. Dat blijkt uit het investeringsplan zoals topman Sergio Marchionne dat woensdag heeft gepresenteerd aan de betrokken ministers van de Italiaanse regering en aan de vakbonden.
Fiat heeft tropenjaren achter de rug, vooral door aanhoudende verliezen bij de autodivisie. De omvangrijke investeringen moeten het concern weer op de rails krijgen.

Het inkomen uit de landbouw in de 25 lidstaten van de Europese Unie zal tussen 2004 en 2012 met 11,7% stijgen. Vooral in de 10 nieuwe lidstaten zullen de boeren profiteren met een toename van het inkomen uit landbouw van 50,4%. In de 15 oude lidstaten wordt een inkomensgroei van 4% voorzien. Graantelers, veehouders en melkveehouders zullen de grootste stijging van het inkomen kennen. Dat staat in het rapport 'Prospects for agricultural markets and income 2005-2012' dat de Europese Commissie op 3 augustus heeft gepubliceerd. De Europese Commissie meent dat de boeren in de Europese Unie zouden moeten kunnen profiteren van een gestage toename van de vraag naar voedsel in de wereld, met name door een veranderend voedingspatroon in ontwikkelingslanden, en een daarbij achterblijvende groei in het aanbod van landbouwproducten.

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben als eersten ter wereld een hond gekloond. De Afghaanse Windhond Snuppy wordt in de jongste editie van het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature voorgesteld. Net als bij het kloonschaap Dolly, in 1996 het eerste gekloonde dier ter wereld, werd de celkern van een volwassen dier in een eicel zonder kern geplaatst, waarmee vervolgens een draagmoeder werd bevrucht. De draagmoeder van Snuppy, een Labrador, bracht de pup na een zwangerschap van zestig dagen met behulp van een keizersnee ter wereld. Aanvankelijk had Snuppy het gezelschap van een identieke tweelingbroer, maar die overleed na 22 dagen aan een longonsteking. Het onderzoeksteam onder leiding van dierenarts Woo Suk Hwang noemt de kloonmethode nog inefficiënt. In totaal waren er 123 pogingen nodig voor één succesvolle zwangerschap. Hwang geldt als een pionier op het gebied van klonen. In 2004 slaagde hij er als eerste in om stamcellen uit een gekloonde menselijke embryo te halen.

Het maanoppervlak is doordrongen van stikstof die van de aarde afkomstig is. Dit zeggen Japanse wetenschappers in het jongste nummer van het Brits wetenschappelijke tijdschrift Nature. De wetenschappers geven hiermee een nieuwe verklaring voor de samenstelling van maangrond die door eerdere maanmissies werd meegebracht. Volgens de onderzoekers ontsnapten geladen stikstofatomen aan de atmosfeer van de aarde en overspoelden zij daarna het maanoppervlak. Dit zou zijn gebeurd vlak nadat de aarde en de maan gevormd werden en toen nog dichterbij elkaar lagen.

De European Broadcasting Union (EBU) verkoopt de mobiele mediarechten voor de Olympische Spelen in Turijn (2006) en Peking (2008). Geïnteresseerden kunnen een licentie kopen voor het leveren van de bewegende beelden voor mobiele telefoons van deze winter- en zomerspelen. Het gaat om pakketten met livebeelden en later opvraagbare beelden. De Europese rechten kunnen per land worden gekocht of voor een groep landen waarin de EBU leden heeft. Dat zijn 54 landen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De aanbieders van mobiele diensten kunnen tot 9 september hun bod uitbrengen bij de EBU, waarbij 75 omroepen uit 52 landen zijn aangesloten.

Het achtergrondimago van de radio is niet terecht. Dit stelt de STER, die onderzocht met hoeveel aandacht naar de radio wordt geluisterd. Vier weken lang hielden 1400 mensen een dagboek bij over hun luistergedrag. Daaruit blijkt dat van de totale radiozendtijd 37 procent met (zeer) veel aandacht wordt gevolgd. Slechts 12 procent krijgt weinig of geen aandacht van de luisteraar. De beste luisteraars zijn automobilisten. Bijna 50 procent luistert in de auto met veel aandacht. Op het werk wordt daarentegen veel minder aandachtig geluisterd. Verder luisteren 50-plussers met meer interesse dan jongeren.

Burgers mogen de helpende hand bieden in de online nieuwsvoorziening van het AD via de regionale kranten van Wegener.
Dat zegt de woordvoerder van AD Nieuwsmedia, het fusiebedrijf van Wegener en PCM Uitgevers, tegen Planet Multimedia. "We vragen lezers van de kranten nadrukkelijk om met bijdragen te komen voor de nieuwsvoorziening op internet, zowel in tekst als in beeld. En als het interessant genoeg is, dan plaatsen we het ook in de krant." De sites gaan werken met moderators, aldus de woordvoerder: "Die moeten enerzijds de interactie op de site stimuleren en aan de andere kant het kritische filter vormen voor de bijdragen die lezers sturen." Al op 1 september moeten de nieuwe titels verschijnen, ook op internet. Uit alles blijkt dat er enorme haast gemoeid is met het fusieproces, zodat niemand meer op de rem kan trappen. Op 22 augustus wordt bijvoorbeeld precies bekend wie er in Rotterdam, waar het AD en het Rotterdams Dagblad fuseren, welke positie zal krijgen. Al op 1 september moeten de redacteuren voor de nieuwe krant schrijven.

De Duitse fabrikant van sportartikelen Adidas neemt de Amerikaanse branchegenoot Reebok over. Daarmee is een bedrag gemoeid van 3,1 miljard euro, zo heeft Adidas woensdag bekendgemaakt. De twee bedrijven komen samen qua omzet aardig in de buurt van de Amerikaanse marktleider Nike. Adidas neemt alle aandelen Reebok over voor 59 dollar per stuk in contanten. Dat is ruim 34 procent meer dan de slotkoers van het Amerikaanse bedrijf op de effectenbeurs in New York van dinsdag (43,95 dollar). De overname wordt in de eerste helft van 2006 afgerond. Adidas krijgt door de aankoop de begeerde versterking van zijn positie op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt, die goed is voor de helft van de wereldverkoop van sportartikelen. De omzet van Adidas zal daar door de overname meer dan verdubbelen tot 3,9 miljard dollar (3,2 miljard euro). In Europa en Azië is de positie van Adidas sterker. Daarvan kan Reebok profiteren. De twee bedrijven hebben contracten met grote voetbalclubs als Real Madrid, AC Milan, Bayern München en Liverpool. Ze boekten vorig jaar samen een omzet van 8,9 miljard euro (11,1 miljard dollar). Daarvan kwam 3,8 miljard dollar van Reebok. De jaaromzet van Nike ligt rond 13,7 miljard dollar.

De 74-jarige communicatiemagnaat Rupert Murdoch heeft beslist om opnieuw de teugels van de New York Post in handen te nemen. Hij stond ook al aan het hoofd van die krant vanaf 1976, toen hij de krant kocht, en dat tot in 1986. Rupert Murdoch heeft zijn beslissing meegedeeld in een hoofdartikel dat woensdag gepubliceerd werd in de populaire New Yorkse krant. De beslissing van Murdoch komt er nadat zijn oudste zoon Lachlan vorige week ontslag nam als adjunct algemeen directeur van News Corp, het mediaconglomeraat van Rupert Murdoch. Een van de functies van Lachlan was die van hoofdredacteur van de New York Post. Hoewel de krant verlies blijft maken, is de oplage wel met 40 procent gestegen terwijl Lachlan aan het hoofd stond. Volgens experts is de terugkeer van Rupert Murdoch naar de directie van de krant vooral symbolisch. Op die manier zou het personeel van de New York Post gerustgesteld worden, nu het af te rekenen krijgt met hevige concurrentie van zijn rivaal, de New York Daily News.

Het Brusselse aannemersbedrijf Lavalin Europe mag geen fosfaatzuurfabriek bouwen in Iran. Dat liet de Brusselse minister van buitenlandse betrekkingen, Guy Vanhengel, weten aan de firma. Er bestaat immers het risico dat de fosfaatzuurinstallatie dient voor de verrijking van uranium en de aanmaak van nucleaire wapens. Lavalin Europe diende op 23 november vorig jaar in Brussel een aanvraag in voor een wapenexportlicentie voor Iran. Een jaar voordien was zelfs al gestart met de bouw van de fabriek, maar toch is een licentie nog nodig omdat de installatie na aanpassing kan worden gebruikt voor de verrijking van uranium. Maar die licentie komt er nu niet: de Brusselse regering besliste midden juli om de vergunning niet toe te kennen. "De recente ontwikkelingen rond het nucleaire programma in Iran sterken mij in de overtuiging dat we de juiste beslissing hebben genomen, ondanks de druk en het gelobby van het bedrijf om de vergunning toch te krijgen", verklaarde Vanhengel. De minister zegt dat ook de adviezen van de staatsveiligheid en van Buitenlandse Zaken negatief waren. Lavalin Europe is een dochter van de Canadese engineering- en bouwgroep Lavalin.

Bang voor de gevolgen van een terroristische aanval in ons land wil Assuralia, de koepelorganisatie van de verzekeringssector, een plafond laten instellen op de autoverzekering en de arbeidsongevallenverzekering. Assuralia stelt hieromtrent een reeks vragen aan minister van Economie Marc Verwilghen. België is nog een van de zeldzame landen in Europa waar er een onbegrensde dekking is voor die twee verplichte verzekeringen, luidt het. "Zodra er een grote catastrofe gebeurt, zouden de autoriteiten moeten kunnen ingrijpen, zoals dat reeds kan bij natuurrampen," aldus Peter Wiels, woordvoerder bij Assuralia. Wanneer het vastgelegde plafond voor die twee verzekeringen wordt overschreden, zou de Staat moeten tussenkomen. Op die manier wordt ook de solidariteit tussen de privé-sector en de openbare sector bevorderd.

Op twee jaar tijd is het aantal in ons land weggegooide elektronica- en informaticatoestellen zo goed als verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Recupel. Recupel, de organisatie die defecte elektrotoestellen uit elkaar haalt en de materialen recycleert, verwerkte in 2004 iets minder dan 18.700 ton pc's, printers, gsm's en andere toestellen. In 2002 was dat nog maar 10.500 ton. Het aantal verwerkte toestellen is nog in de minderheid, zegt woordvoerster Katrien Verfaillie van Recupel. "We recycleren alleen de toestellen die echt niet meer te repareren zijn. De andere sturen we naar de kringloopcentra." Consumenten gooien steeds sneller hun oude of defecte toestellen weg, zo blijkt ook uit de bevindingen van de elektroverkopers. Voor sommige producten zijn de consumentenprijzen immers zodanig sterk gedaald dat het goedkoper is om een nieuw product te kopen dan een defect toestel te laten repareren.

Time Warner, het grootste mediaconcern ter wereld, laat in het tweede kwartaal een verlies optekenen van 321 miljoen dollar (261 miljoen euro). In een schikking betaalt het concern een schadevergoeding van 2,4 miljard dollar aan aandeelhouders. Daardoor wordt het bedrijfsresultaat met 3 miljard dollar belast. Met de uitzonderlijke voorziening komt Time Warner tegemoet aan tal van klachten van aandeelhouders ten tijde van de megafusie met America Online (AOL) in 2001. In 2002 opende de beurscommissie SEC een boekenonderzoek. Daaruit bleek dat de advertentie-inkomsten van AOL in realiteit lager waren dan uit de boekhouding was gebleken. Op die manier trachtte AOL de internetzeepbel te omzeilen. De omzet in het tweede kwartaal zakte met 1 procent tot 10,7 miljard dollar. Vooral de filmbusiness en de internetdivisie presteerden minder.

De Waalse bossen willen geen extra controles op duurzaam beheer opgelegd door federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback. Drieënveertig procent van het bos heeft er een certificaat van het Pan European Forest Certificate (PEFC) en is daarom geen voorstander van de Forest Stewardship Council (FSC), een strenger systeem waarbij de eigenaar van het bos jaarlijks een audit moet ondergaan. De Waalse bossen willen niet dat Vlaanderen hen oplegt hoe ze hun bossen moeten beheren. Volgens Vers l'Avenir schaart Benoît Lutgen, de Waalse minister van Landbouw, zich achter hen. De federale regering moet zich bij de opening van het politieke jaar uitspreken over het certificatieprogramma van de Belgische bossen. Momenteel werken duizenden mensen aan het duurzaam beheer van de Waalse bossen volgens de regels van het PEFC, het meest toegepaste logo in Europa. Met het nieuwe FSC zou elke boseigenaar zich jaarlijks moeten onderwerpen aan een individuele audit, waarvan de tarieven rond 1.050 euro per dag schommelen.

De landingsbaan van de luchthaven van Luik gaat zes weken dicht voor sloop- en renovatiewerken. Dat maakte Vincent Gernay, directeur communicatie van de SAB (Société de gestion de Liège Airport) woensdag bekend. De werkzaamheden startten op 1 augustus en zullen zowat 10 miljoen euro kosten. Ze worden gefinancierd door Sowaer (société walonne des aéroports). Tijdens de werken zal de eerste fase van de verlenging van de baan worden afgewerkt. De baan wordt vernieuwd om de weerstand van het wegdek te vergroten. Eens vergroot, zullen ook de toekomstige A-380 vliegtuigen en Boeing 747's er kunnen landen. Tijdens de zes weken wordt de bekleding van de piste helemaal weggehaald en vervangen door een bekleding die makkelijker te onderhouden is. In die periode blijven de vluchten gehandhaafd. De vliegtuigen zullen de noodlandingsbaan gebruiken. Om de plek waar de werkzaamheden worden uitgevoerd over te steken, komen er speciale voorzieningen. Tijdens de werken zal de baan zowat 100 meter worden verlengd. De baan, die nu 3.287 meter lang is, moet op termijn 3.700 meter lang worden. De rest van de werkzaamheden zal niet worden uitgevoerd voor het voorjaar van 2006.

Hoge Britse ambtenaren hebben eind jaren vijftig in het geheim steun verleend aan het atoomprogramma van Israël. Ze regelden de leverantie van zogeheten 'zwaar water', bedoeld voor de omzetting van uranium in plutonium. Dat is weer nodig voor de ontwikkeling van kernwapens. Volgens het BBC-actualiteitenprogramma Newsnight, dat officiële Britse overheidsdocumenten boven water haalde, handelden de ambtenaren zeer waarschijnlijk op eigen gezag, buiten medeweten van ministers. In totaal werd er 20 ton zwaar water verscheept naar de joodse staat voor diens geheime atoomprogramma. Een Britse krant onthulde in 1960 dat Israël een geheim atoomprogramma had. Daarop stopte de Britse leveranties. De Amerikanen hadden eind jaren vijftig nog geweigerd om zwaar water te leveren, uit vrees dat een Israëlisch atoomprogramma niet alleen bedoeld zou zijn voor vreedzame doelen zoals kernenergie. Robert McNamara, oud-minister van Buitenlandse Zaken in de VS, zei dinsdagavond tegen Newsnight verbaasd te zijn over de onthulde Britse steun. Hij noemde het verrassend dat de Britse overheid destijds de Amerikanen niet heeft ingelicht. Het is intussen een publiek geheim dat Israël over kernwapens beschikt. De joodse natie heeft het evenwel nooit toegegeven.

De blogosfeer, oftewel het wereldwijde aantal weblogs, groeit gestaag. Elke seconde komt er een nieuw online dagboek bij. Dat stelt Technorati, een organisatie die de wereldwijde hoeveelheid weblogs telt. In het laatste 'State of the Blogosphere' rapport kwam de organisatie tot een totaal van 14,2 miljoen 'blogs'. In maart dit jaar waren er nog 7,8 miljoen. De enorme groei suggereert dat het aantal weblogs elke vijf maanden verdubbelt, zo schrijft de website van de BBC. Weblogs worden alom gezien als de homepage van de 21ste eeuw. Ze zijn snel en eenvoudig op te zetten en lenen zich bovendien voor interactieve conversaties en het posten van reacties. Dertien procent van alle weblogs die Technorati volgt, wordt eenmaal per week of vaker ververst. Van de mensen die een nieuw weblog starten, post 55 procent drie maanden na de start nog steeds berichten.

De vogelpest die in Siberië heeft toegeslagen, kan de Russische pluimveehouderij komen te staan op een rekening van een miljard dollar. Dit zegt Dimitri Rylko, directeur van een landbouwonderzoeksinstituut in het dagblad Kommersant. Het gevaarlijke H5N1-virus verspreidt zich steeds verder in zuid-west Siberië. Het ministerie voor noodsituaties in Moskou sprak vandaag de vrees uit dat het virus in de loop van augustus ook in Europees Rusland zal toeslaan.

Wednesday, August 03, 2005

Robinson opnieuw op stap in de ruimte



Er is een reële kans dat astronaut Stephen Robinson vrijdag een vierde keer in de kosmos op wandel kan gaan. De NASA overweegt immers nog bijkomende herstellingen aan Discovery te laten uitvoeren.

Robinson kreeg het bericht woensdag na zijn derde ruimtewandeling en amper pas opnieuw binnen in het International Space Station. De vluchtleiding was immers tot de vaststelling gekomen dat er thermisch doek onder een raam van de cockpit van Discovery was losgeraakt.

Gevreesd wordt dat dit doek bij de terugkeer in de dampkring verder zou kunnen losraken en op de shuttle terecht zou komen, waardoor er grote en gevaarlijke schade aangericht zou kunnen worden. Donderdag zou beslist worden of het gevaar reëel is en dus een ingrijpen van Robinson nodig zal zijn.

Robinson was woensdag al zes uur buiten het ruimtestation. Daar moest hij onder meer twee stukken textiel verwijderen van de buik van het ruimteveer. Hij moest tijdens zijn tocht bijzonder voorzichtig tewerk gaan om niet nog meer schade aan Discovery aan te richten.

De vluchtleiding stelde dat een nieuwe ruimtewandeling onwaarschijnlijk is, maar dat verdere analyse duidelijk moet maken of de shuttle veilig genoeg is om maandag terug te keren naar de aarde.

Jongeren grijpen naar hormonen


Tieners grijpen naar hormonen en supplementen om hun uiterlijk bij te schaven. Een lage dunk over het eigen lichaam, druk van vrienden en het opduiken van zogenaamde ideale lichamen in de media zorgen er volgens de onderzoekers voor dat jongeren vatbaar zijn voor gewetensloos aangeprezen producten.

"Het zijn volgens de onderzoekers trouwens niet alleen meisjes die op zoek zijn naar het ideale lichaam," schrijft het magazine FoodNavigator. "De trend is zelfs meer uitgesproken bij jongens, die na het lezen van magazines over fitness, mode en gezondheid dubbel zoveel geneigd zijn om voedingssupplementen te gebruiken om hun spiermassa te verhogen."

Twaalf procent van de ondervraagde jongens had het voorbije jaar producten gebruikt om hun uiterlijk te verbeteren of hun spiermassa aan te kweken. Bij meisjes was dat slechts twaalf procent. Vijf procent van de jongens en twee procent van de meisjes gaf toe die producten elke week te gebruiken.

De producten die door beide geslachten gebruikt worden zijn proteïne-middelen. Creatines, aminozuren, groeihormonen en anabole steroïden blijken producten te zijn die hoofdzakelijk door jongens worden geslikt.

Onderzoeksleider Alison Field van het Children's Hospital in Boston (Verenigde Staten) stipt aan dat proteïne-poeders wellicht relatief veilig zijn, maar vestigt de aandacht op de neveneffecten van anabole steroïden, die de testikels, lever en nieren kunnen beschadigen, het risico op een hartaandoening verhogen en kunnen leiden tot ongecontroleerde agressie.

Creatine, dat op een natuurlijke voorkomt in voedingsmiddelen zoals vis en rood vlees, is in een aantal landen verboden omdat een reeks studies op een mogelijk verband wijst met een verhoogd kankerrisico. Het product staat echter niet op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité.

Alison Field stelt dat het best is om ver weg te blijven van al deze middeltjes. Dat zegt ook de Engels diëtiste Amanda Johnson. "Maar jongeren zijn meer bekommerd over hun uiterlijk dan om gezondheidsproblemen op later leeftijd," merkt ze echter op. "Maar een evenwichtig dieet en gepaste oefeningen geven ook resultaat en zijn veel gezonder."

Meisjes moeten er volgens Johnson wel voor zorgen dat ze, vooral wanneer de menstruatie begint, voldoende ijzer opslaan. Dat kunnen ze vinden ze rood vlees en vette vis. "Zowel jongens als meisjes moeten bovendien voldoende calcium opslaan om sterke botten op te bouwen," stelt ze.

Over proteïne-poeders en aanverwante doen volgens Johnson heel wat misvattingen de ronde. "Het klopt niet dat een overdosis proteïne voor grote spieren zorgt," waarschuwt ze. "Wanneer men doorgedreven traint is het veel belangrijker om een voldoende hoeveelheid koolhydraten op te slaan."

Verenigde Staten welzijnstaat?



Op gebied van sociale zekerheid en gezondheidszorg in de westerse wereld vallen de Verenigde Staten duidelijk uit de toon. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie van Europese Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zowel op het gebied van werkloosheid als pensioenen en ziekteverzekering blijft de overheid er grotendeels op de achtergrond.

De Verenigde Staten tellen dan ook het grootste aantal armen. Die armoedegrens werd in het OESO-rapport vastgelegd op 60 procent van de mediaan van het inkomen van de burgers. In Amerika leeft 23,8 procent onder die grens. Daarmee is het land absolute koploper, gevolgd door Groot-Brittannië (21,8 procent).

Landen als Frankrijk (14,1 procent) en Duitsland (13,1 procent) doen het op dat vlak duidelijk beter. Het welvarendst in het onderzoek is echter Zweden, waar slechts 12,3 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Zweden geeft dan ook 28,9 procent van zijn bruto binnenlands product uit aan sociale zekerheid. Ook daar laat het land de beste score noteren, gevolgd door Frankrijk (28,5 procent), Duitsland (27,4), Groot-Brittannië (21,8 procent) en de Verenigde Staten (14,8 procent).

De hoogte van de pensioenen vertegenwoordigen in Zweden dan ook 64,8 procent van het gemiddelde inkomen. Frankrijk staat ook een tweede plaats (52,9 procent). Daarna komen Duitsland (45,8 procent), de Verenigde Staten (38,6 procent) en Groot-Brittannië (37,1 procent).

In Frankrijk krijgen werklozen 68 procent van hun arbeidsinkomen. Hier komt Duitsland op de tweede plaats (67 procent). Daarna is er echter een grote kloof met Groot-Brittannië (33 procent), Zweden (31 procent) en zeker de Verenigde Staten (6 procent).

In Zweden is ook iedereen gedekt door de gezondheidszorg die door de overheid wordt aangeboden. In Frankrijk geldt er voor iedereen een verzekering voor hospitalisatie en doktersbezoek, maar slechts 80 procent van de bevolking is ook gedekt voor de aankoop van geneesmiddelen.

Ook in Duitsland geldt de hospitalisatieverzekering van de overheid voor iedereen. Daarnaast is 95 procent van de bevolking verzekerd tegen een artsenbezoek en 90 procent heeft een medicatieverzekering. In Engeland is dat 95 procent voor geneesmiddelen en 90 procent voor een hospitalisatie en een artsenbezoek. De Verenigde Staten tenslotte halen 35 procent voor hospitalisatie, 25 procent voor een doktersbezoek en 5 procent voor geneesmiddelen.

China beperkt westerse televisie


China laat geen nieuwe buitenlandse televisiekanalen meer toe. Die beslissing doorkruist de plannen van bedrijven zoals Disney en Viacom, die op de Chinese televisiemarkt talrijke mogelijkheden zagen.

"Volgens analisten zou deze beslissing een reactie kunnen zijn of de toenemende particiaptie van buitenlandse ondernemingen in de Chinese media," stipt het persbureau Reuters. "Men mag niet vergeten dat die media meer een propaganda-middel zijn dan een vorm van ontspanning."

De maatregelen moet de Chinese overheid dan ook toelaten zijn controle over de sector te versterken. "Ondertussen kan de regering werken aan een manier om al aanwezige buitenlandse media op een efficiënte manier te beheersen, zodat er geen schadelijke programma's het land zouden binnen kunnen," aldus Reuters.

Op dit ogenblik zijn onder meer News Corp, MTV en Phoenix actief in de welvarende provincie Guangdong. De Tom Group heeft samen met Time Warner eveneens een zendvergunning in Guangdong. De Tom Group wordt geleid door Li Ka-Shing, de rijkse zakenman van Hong Kong. CNN, BBC en Star TV hebben beperkte zendvergunningen.

Analist Vivek Couto van Media Partners Asia stelt dat de Chinese overheid de media-activiteiten in de hand houden. "Ze zullen reguleren wat er al is gebeurd en wellicht vervolgens wachten op de Olympische Spelen in Peking om de markt verder open te gooien," benadrukt hij.

Buitenlandse mediabedrijven verdelen hun signalen in China langs een nationaal satelliet-systeem. Centrale censors krijgen daarbij de gelegenheid om de stroomtoevoer af te snijden wanneer te gevoelige onderwerpen aan bod komen.

Het verbod om nieuwe mediastations zal volgens Reuters wellicht de meest directe invloed hebben op Disney, dat in 2003 al een beperkte zendvergunning had aangevraagd. Het is één van de weinige grote mediabedrijven die op de Chinese markt niet met een zendkanaal aanwezig is. Ook het kinderkanaal van Nickelodeon zou daardoor naast een gegeerde zendvergunning grijpen.

Het verbod is de jongste restrictie die door Peking werd opgelegd. Sinds vorig jaar liet de Chinese regering nieuwe tv-initiatieven toe, maar schakelde weer over op een strakker beleid nadat buitenlandse zenders van de versoepeling gebruikt maakten om nieuwe kanalen te creëren.

In april werd aangekondigd dat mediabedrijven nog slechts met één kanaal konden actief blijven. Die zet was volgens Reuters vooral gericht aan Viacom, dat al verscheidene partnerships met Chinese media-initiatieven had aangekondigd. Vorige maand kregen stads- en provinciale zenders het verbod om met buitenlandse mediabedrijven samen te werken.

Duitser Reiter met Atlantis naar ISS?


De Duitser Thomas Reiter zou de eerste West-Europese astronaut kunnen worden die voor een langdurige missie naar het International Space Station (ISS) zou gestuurd worden. Een beslissing daarover zou volgens het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos genomen worden tijdens de MAKS-Airshow in Moskou.

De MAKS-Airshow heeft plaats van 16 tot 21 augustus in Zhukovsky. Roskosmos-directeur Anatoli Perminov stelde dat hij daar met andere leden van het European Space Agency (ESA) zou bekijken of er met de missie van Reiter al dan niet zou doorgegaan worden.

In dat geval wordt de Reiter de eerste West-Europese astronaut die voor een langere termijn in het ruimtestation zal verblijven. Normaal zou hij met het Amerikaanse ruimteveer Atlantis naar het ISS gebracht worden.

De problemen met het ruimteveer Discovery doen echter vragen rijzen of de eerstvolgende lancering van Atlantis, gepland voor volgende maand, wel op de kalender zal blijven staan. Volgens de Roskosmos-topman zijn er geen aanwijsbare redenen die een uitstel noodzakelijk zouden maken. Maar hij voegde er aan toe dat het aan de NASA is om te beslissen of de lancering zal plaats hebben zoals gepland.

Primeur voor klusjesman Robinson



De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA noemt de ruimtewandeling van astronaut Stephen Robinson een groot succes. De ruimtewandelaar moest twee loshangende stukjes textiel verwijderen van de buik van het ruimteveer Discovery. Daarmee is Robinson meteen de eerste klusjesman van de ruimte.

Het textiel zit tussen de tegels van het hitteschild dat het ruimteveer Discovery moet beschermen bij zijn terugkeer naar de aarde. Twee loshangende stukjes zouden voor oververhitting kunnen zorgen de NASA besloot dan ook dat de flarden tijdens een noodingreep moesten verwijderd worden.

Robinson kon de stukjes textiel met de hand verwijderen. Hij moest geen gebruik maken van een zaag, die voor dat doel in de ruimte uit diverse andere stukken materiaal was samengesteld. Verder had Robinson ook een speciaal voetstuk geassemenbleerd op de robotarm van het ruimtestation. Zijn collega-astronauten manouvreerden met de arm, tot Robinson de buik van Discovery kon aanraken.

Robinson werd tijdens zijn werkzaamheden angstvallig in het oog gehouden door zijn collega-wandelaar Soichi Noguchi. Eerder hadden beiden een extern platform geïnstalleerd aan het International Space Station (ISS). Dat was ook de belangrijkste opdracht van de derde ruimtewandeling, tot de NASA besloot dat tevens herstellingen zouden uitgevoerd worden.

Newmont rekent op vrijspraak



De Amerikaanse directeur van Newmont Minashasa Raya (NMR), gevestigd op het Indonesische Sulawesi-eiland, rekent erop dat hij vrijgesproken zal worden van milieuvervuiling, die in de omgeving van de fabriek een aantal bewoners zou ziek gemaakt hebben.

NMR is de Indonesische dochter van goudproducent Newmont. NMR-directeur werd door omwonenden aangeklaagd omdat hij bewust zou nagelaten hebben de nodige milieumaatregelen te nemen bij het behandelen van de afvalstoffen die in het bedrijf vrij gekomen zijn. Ness verschijnt morgen voor de rechter en kan tien jaar cel en een geldboete van 78.000 dollar opgelegd krijgen.

De betichte houdt echter staande dat de goudmijn in Sulawesi geen milieuproblemen heeft veroorzaakt. Hij stelt dat voor de rechter te zullen aantonen. Hij rekent er dan ook ten stelligste op vrijgesproken te zullen worden.

NMR startte zijn activiteiten op Sulawesi in 1996. De goudproductie duurde er tot twee jaar geleden, toen de mijnactiviteiten stopgezet werden. De verwerking van het erts bleef er echter duren tot 31 augustus 2004, toen de site definitief zijn deuren sloot.

Een aantal omwonenden stelt dat NMR giftige afvalproducten hebben geloosd," aldus het persbureau Associated Press. "Daardoor zouden ze huidziektes en tumoren opgelopen hebben. Onderzoek heeft echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en een eerste onderzoek van het Indonesische milieuministerie bracht geen vervuiling aan het licht, maar een meer recente overheidsstudie vond sporen van zware metalen, echter nog steeds binnen de aanvaarde grenzen.

De Indonesische overheid heeft ook een burgerlijke claim van 133,6 miljoen euro neergelegd tegen Newmont. Zelf heeft de mijngigant een klacht ingediend tegen Indonesiërs. Newmont stelt dat zij valse informatie over de activiteiten van het bedrijf - onder meer dat de pollutie tientallen residenten had gedood - in de wereld sturen.

Een rechter vond Rinolda Jamaludin, één van de activisten, dinsdag schuldig aan laster en veroordeelde hem tot een schadevergoeding van 750.000 dollar. Supporters van Jamaludin begonnen daarop met tomaten, olie en verf te gooien.

"Aangezien de activisten geen geld hebben, is de uitspraak louter symbolisch," merkt Associated Press op.


Supporters of Jamaludin tossed tomatoes, oil and paint at the judges after the verdict was read. The activist does not have the money to pay the damages, making the ruling largely symbolic.

Groot-Brittannie grootste mediamarkt Europa


De wereldwijde entertainment- en media-industrie zal naar verwachting met gemiddeld 7,3 procent per jaar groeien en in 2009 een waarde vertegenwoordigen van 1,8 miljard dollar. Dat blijkt uit een studie van PricewaterhouseCoopers. Gesteld wordt dat een groot deel van de groei afkomstig is uit nieuwe vormen van online bestedingen, vooral door breedbandtoegang.

In zijn 'Global Entertainment & Media Outlook' stipt PwC aan dat de totale inkomsten uit de online bestedingsvormen wereldwijd zeer sterk zullen toenemen, van 11,4 miljard dollar in 2004 tot bijna 73 miljard dollar in 2009. "Daarnaast zijn de opleving van de economie, de groei in reclame-uitingen in combinatie met de groeiende online distributie van muziek, films, boeken en videogames een belangrijke stimulans voor de groei in de sector," aldus de onderzoekrs.

In 2004 was Groot-Brittannië met 74 miljard dollar de grootste entertainment- en mediamarkt in Europa, gevolgd door Duitsland (62 miljard dollar) en Frankrijk (46 miljard dollar). "Deze topdrie blijft onveranderd tot 2009, waarbij van de drie landen de Britse markt de snelste groei zal laten zien," stipt PwC nog aan.

BASF verwacht grotere winst



Het Duitse chemieconcern BASF heeft het voorbije kwartaal een omzetstijging van drie procent gerealiseerd. Dat heeft het bedrijf woensdag bekend gemaakt. Dat positieve resultaat doet de winstverwachting voor het hele jaar gevoelig stijgen.

De groei van de voorbije drie maanden is gebaseerd op een grote vraag naar BASF-producten, waardoor het Duitse bedrijf zijn prijzen met dertien procent kon verhogen. Het BASF-aandeel steeg met meer dan één procent tot 61,08 euro en heeft daarmee nu een recordhoogte bereikt. De omzet steeg tot 10,6 miljard euro, terwijl de winst een stijging kende tot 1,7 miljard euro.

BASF zegt nu te verwachten op jaarbasis een duidelijk grotere omzet en grotere winst te zullen realiseren dan oorspronkelijk werd vooropgesteld. Analisten verwachten dat die trend zich ook volgend jaar nog zal doorzetten.

BASF-topman Jürgen Hambrecht waarschuwd echter voor het derde kwartaal. De zomerperiode zal ook dit jaar volgens hem weer voor een verflauwing van de resultaten zorgen. Vorig jaar was dat echter niet het geval, maar bleef er een constante vraag naar BASF-producten.

In de Verenigde Staten - in het verleden een probleemregio voor BASF - kende de winst een stijging met twee derden tot 351 miljoen euro. Dat heeft volgens het bedrijf veel te maken met een herstructurering. Die moet ervoor zorgen dat BASF 250 miljoen dollar zou kunnen besparen. Die doelstelling heeft het bedrijf nu één jaar voor de deadline gehaald.

Anheuser-Busch voor de rechter



In de Verenigde Staten is een proces begonnen tegen brouwer Anheuser-Busch. Het bedrijf zou bewust de reputatie van een verdeler onderuit hebben gehaald om de distributeur goedkoper te kunnen overnemen. Er is een schadeclaim op komst van twee tot vijf miljard dollar.

Anheuser-Busch zou een geheim plan hebben om de reputatie van Maris Distributing te beschadigen. Maris werd uitgebaat door de familie van baseball-legende Roger Maris, die het bedrijf in de laatste jaren van zijn sportcarrière oprichtte. De gewezen sportman overleed in 1985 en liet het bedrijf na aan een aantal familieleden.

De biergigant beëindigde het contract met Maris in 1997. Daarbij vielen nogal zware woorden. Zo zou er gewag gemaakt zijn van gangsterpraktijken. Maris benadrukt nu dat die roddelcampagne van Anheuser-Busch diende om de overnameprijs voor de distributeur te doen dalen.

Anheuser-Busch houdt echter vol alleen maar de waarheid gezegd te hebben. "De distributeur voldeed niet aan de normen en stak oud bier in een nieuwe verpakking," stelt de brouwer. Een uitspraak wordt over vier weken verwacht.

Starbucks schenkt zuiver water



De koffieketen Starbucks begint vandaag in zijn vijfduizend Amerikaanse winkels met de verkoop van Ethos-flessenwater. Op vijf jaar tijd wil het concern daarmee tien miljard dollar verzamelen voor het drinkwater-projecten in de derde wereld.

"Bijna twintig procent van de wereldbevolking heeft geen drinkwaar water," vertelt David Hessekiel, directeur van Cause Marketing Forum (CMF), aan de krant USA Today. CMF is een organisatie die marketeers in contact brengt met allerlei ontwikkelingsprojecten. "Elke dag sterven 4.500 kinderen aan ziektes die met een gebrek aan water te maken hebben."

Ethos werd in 2002 opgericht door Peter Thum en Jonathan Greenblatt, nadat eerstgenoemde tijdens een zakenreis naar Zuid-Afrika met het drinkwater-probleem werd geconfronteerd. Ethos wil de nood aan zuiver water helpen lenigen, maar werd in april aangekocht door Starbucks.

De oprichters van Ethos hebben tot nu toe al 100.000 dollar uitgegeven aan organisaties zoals Unicef en Care. "Ethos is vooral een missie met een product," stipt Thum aan. Starbucks is van plan om per fles vijf dollarcent te doneren.

Ook Procter & Gamble heeft van de wereldwijde drinkwater-problematiek zijn belangrijkste filantropische missie gemaakt. Daarbij gebruikt het bedrijf zijn zuiveringssysteem voor gezinnen. Het bedrijf is ervan overtuigd dat zijn systeem (Pur) een grote rol kan spelen in het terugbrengen van het aantal doden dat te betreuren valt door een gebrek aan zuiver water.

Maakt Mozambique zelfs aidsmiddelen?


Mozambique en Brazilië slaan de handen ineen in de strijd tegen aids. Dat meldt het persbureau IPS. Met hulp uit Brazilië wil Mozambique zelf aidsremmers maken om seropositieve Mozambikanen te behandelen. Maar de investering weegt zwaar voor het arme Afrikaanse land.

Brazilië en Mozambique hebben vorige maand een akkoord getekend om te bestuderen of de eigen productie van aids-remmers rendabel is voor Mozambique. Als het project haalbaar blijkt, zal Brazilië Mozambique ook helpen het geld bijeen te brengen voor de bouw van een fabriek.

De haalbaarheidsstudie zou ongeveer 400.000 euro kosten en tien maanden duren. De fabriek zou er alleen komen als bewezen wordt dat de afzetmarkt voor aidsremmers in Mozambique en in de buurlanden groot genoeg is. In Mozambique is 12 procent van de bevolking besmet.

Vorig jaar gaf de Mozambikaanse staat meer dan 3,3 miljoen euro uit aan aidsremmers. Daarmee werden ongeveer 7.000 mensen geholpen. Dit jaar is het budget opgetrokken tot 5,8 miljoen euro. Omdat de prijzen van aidsremmers dalen, kunnen met die som dit jaar 20.000 aidspatiënten medicijnen krijgen. Ook de Italiaanse hulporganisatie Sant' Egidio is erg actief in de aidsbestrijding in Mozambique. Ze helpt nog eens 4.200 Mozambikanen aan aidsremmers. Maar het blijven druppels op een gloeiende plaat. In Mozambique worden elke dag 500 mensen met HIV besmet. Het land telt nu ongeveer 1,2 miljoen aidspatiënten en seropositieven.

Het Amerikaanse weekblad The Economist stelt dat Brazilië sinds het begin van de jaren negentig succesvol strijd voert tegen aids. "De Wereldbank voorspelde aan het begin van de jaren negentig dat binnen tien jaar 1,2 miljoen Brazilianen besmet zouden zijn met het virus," aldus het magazine. "Tegen de verwachting in heeft Brazilië het voor elkaar gekregen dit aantal te beperken tot 600.000 aidspatiënten in 2000."

Brazilië verstrekt maandelijks 2 miljoen gratis condooms en tijdens de carnavalsmaand februari wordt dit aantal met 50 procent verhoogd. Drugsverslaafden krijgen gratis schone naalden en er wordt veel campagne gevoerd om prostituees voor te lichten. Daarnaast is er gratis medische zorg en medicatie. De overheid maakt gebruik van verschillende mazen in de wet om het patent op aidsremmers te omzeilen en goedkope medicijnen te produceren. Een derde stap is het stimuleren van vrijwilligerswerk en goede doelen. Binnen de tien jaar dat Brazilië actief campagne voert tegen aids is het aantal stichtingen toegenomen van 120 naar 500.

Dergelijke initiatieven vergen van een land als Mozambique bijzonder zware financiële inspanningen, maar het IPS stelt dat dit nog altijd goedkoper is dan niets te doen. "Tussen 1996 en 2002 besteedde Brazilië 1,8 miljard dollar aan aidsremmers, maar heeft volgens eigen inschatting meer dan 2,2 miljard dollar bespaard op ziekenhuiskosten en behandeling. Een preventief programma is dan niet meer zo duur."

Amerika in het verweer tegen Wal-Mart


De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart heeft niet bepaald de beste naam. Vooral hoe de groep zijn werknemers uitperst en discrimineert maakt het concern bijna even berucht als Enron en andere schandaalbedrijven. Maar WM-topman Lee Scott heeft het over een gecoördineerde en berekende aanval tegen het bedrijf.

Wal-Mart telt 1,3 miljoen medewerkers, maar staat bekend om het discrimineren van vrouwelijke werknemers en de uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten. In de loop van de jaren groeide daarentegen onderhuids reactie en dat is dit jaar geëxplodeerd in een samenwerking tussen organisaties van werknemers, vrouwenrechten, milieu-activisten en stadscomité's. In de herfst komt er trouwens een documentaire, van regisseur Robert Greenwald, over het bedrijf op de markt.

"De activisten willen het complet business model van het bedrijf veranderen," merkt het magazine Salon op. "Alle misbruiken bij Wal-Mart komen volgens hen neer op een compleet negeren van het algemeen belang uit een absoluut winstbejag. Lage lonen en een misprijzen voor de wet staan centraal in de handelspraktijken van de keten."

"Wanneer Wal-Mart zijn werknemers degelijk zou betalen en hen een degelijke ziekteverzekering zou aanbieden en rekening zou houden met zijn buren, zou het Wal-Mart niet zijn," stippen de critici aan. Salon-journaliste Liza Featherstone voegt er aan toe dat Wal-Mart dit verzet decennia lang heeft laten opbouwen.

Het bedrijf werd opgericht in 1961 in Bentonville (Arkansas). De groei van de eerste jaren gebeurde vooral in het zuiden van de Verenigde Staten, waar de vakbonden door de wetgever heel beperkt worden in hun mogelijkheden en macht. Naarmate Wal-Mart groter werd, begon het met zijn lage lonen zware druk uit te oefenen op de hele supermarktindustrie.

"De United Food and Commercial Workers International Union (UFCW) probeerde de arbeiders van Wal-Mart wel te organiseren, maar door de zwakke basis van het vakbondswerk, de laksheid van de controlerende overheid, het efficiënte verzet van Wal-Mart tegen vakbondswerking en de illegale paden die de groep volgde, kwam daar niet veel van in huis," aldus Salon.

Er wordt aan toegevoegd dat geen enkele werknemer van Wal-Mart aangesloten is bij een vakbond. "De UFCW heeft nu besloten om Wal-Mart van buitenaf aan te vallen door de praktijken van Wal-Mart aan de de grote klok te hangen," stipt het magazine aan. "Dat leidde tot de pr-campagne 'Wake Up Wal-Mart' (WAWM), waarbij het bedoeling is om het Amerikaanse publiek te mobiliseren tegen de keten."

WAWM-campagneleider Paul Blank stelde dat Wal-Mart verantwoording moet afleggen tegenover het Amerikaanse volk, want dat zijn immer de klanten van de keten. "De organisatie wil de consument overtuigen elders te winkelen, zodat men de keten zou kunnen raken in zijn portefeuille," aldus Salon.

Blank en enkele van zijn medewerkers zijn afkomstig van de campagne van gewezen presidentskandidaat Howard Dean, waarbij volop gebruik gemaakt werd van het internet en ongeïnteresseerden uiteindelijk overtuigde activisten werden.

De WAWM-campagne gebruikt vergelijkbare strategieën. "Mensen kunnen op de website een plaatselijke Wal-Mart zogenaamde adopteren en toetreden tot een plaatselijk actiecomité," merkt Salon op. "Vervolgens worden ze met e-mail verwittigd van allerlei acties en vergaderingen."

Naast die campagne is er ook Wal-Mart Watch (WMW), opgezet door de Service Employees International Union (SEIU). Daar wordt gepoogd alle acties tegen Wal-Mart te coördineren en informatie door te spelen aan een grote groep van critici. "Wal-Mart lijkt vooral schrik te hebben van het SEIU-project, dat een hele website besteedt aan kritiek op de keten."

Featherstone merkt op dat er beide groepen rivaliteit heerst, maar stelt dat ze ook bijzonder complementair zijn. WAWM is het efficiënts in het mobiliseren van de vakbonden, terwijl WMW het breder publiek moet aanspreken. Inmiddels zouden de campagnes al vruchten hebben afgeworpen, want het aandeel van de keten doen het op de beurs al een hele tijd bijzonder povertjes. Dat is volgens analisten het gevolg van negatieve pers (headline risk).

Maar er is meer. Al verscheidene jaren doen locale actiegroepen pogingen om nieuwe vestigingen van Wal-Mart in hun omgeving te verhinderen. "Ze zorgen immers voor een stijgende verkeersdrukte, maar vernietigen ook de plaatselijke middenstand en dragen op die manier bij tot de verarming van de bevolking," aldus Salon.

In een aantal steden is men erin gelukt om de opening van een nieuwe winkel te beletten. WMW probeert deze afzonderlijke acties te coördineren en de actievoerders met elkaar in contact te brengen. Het bedrijf geeft toe dat die acties ervoor gezorgd hebben dat de keten niet langer meer groeit.

Wal-Mart heeft op het Amerikaanse platteland nagenoeg een saturatiepunt bereikt en in een aantal gevallen kannibaliseren vestigingen elkaar. Een verdere groei moet de keten zoeken in het stedelijke Amerika, maar daar krijgt het zwaardere tegenwind. "In steden zijn de vakbonden immers sterker," aldus Featherstone. "De stedelijke bevolking voelt zich ook vlugger geraakt door de sociale wanpraktijken en discriminatie bij Wal-Mart. Bovendien wordt Wal-Mart ook uit snobistische redenen gemeden, terwijl het in de steden ook gemakkelijker is om mensen te informeren en mobiliseren."

Dat de acties tegen Wal-Mart zo'n weerklank hebben, heeft volgens Featherstone ook te maken met de weinig positieve periode die de Amerikaanse vakbonden op dit ogenblik doormaken. "Wal-Mart is een herkenbaar en gemeenschappelijk doelwit," aldus de Salon-journaliste. "Bovendien vinden vele mensen dat George W. Bush tijdens zijn tweede ambtsperiode veel te veel inspeelt op de belangen van het zakenleven."

Uit een onderzoek van Westhill Partners blijkt alvast dat de waardering van de publieke opinie voor Wal-Mart sedert de lente van 59 naar 50 procent is gezakt. "Maar Wal-Mart heeft zijn eigen pr-machine op gang gebracht en moet ook in staat geacht worden om politici (financieel) te beïnvloeden," stelt Featherstone nog. "Bovendien blijft het prijsniveau nog altijd een overtuigend middel om het publiek aan zijn kant te houden."

Zonder voldoende progressieve mensen in de regering en een grotere collectieve ethos zouden de pogingen van de actievoerders tegen Wal-Mart volgens Featherstone dan ook wel eens kunnen mislukken. "Maar ze bouwen instituten op die een lange strijd kunnen volhouden," voegt ze daar aan toe.