Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2005

Primeur voor klusjesman Robinson



De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA noemt de ruimtewandeling van astronaut Stephen Robinson een groot succes. De ruimtewandelaar moest twee loshangende stukjes textiel verwijderen van de buik van het ruimteveer Discovery. Daarmee is Robinson meteen de eerste klusjesman van de ruimte.

Het textiel zit tussen de tegels van het hitteschild dat het ruimteveer Discovery moet beschermen bij zijn terugkeer naar de aarde. Twee loshangende stukjes zouden voor oververhitting kunnen zorgen de NASA besloot dan ook dat de flarden tijdens een noodingreep moesten verwijderd worden.

Robinson kon de stukjes textiel met de hand verwijderen. Hij moest geen gebruik maken van een zaag, die voor dat doel in de ruimte uit diverse andere stukken materiaal was samengesteld. Verder had Robinson ook een speciaal voetstuk geassemenbleerd op de robotarm van het ruimtestation. Zijn collega-astronauten manouvreerden met de arm, tot Robinson de buik van Discovery kon aanraken.

Robinson werd tijdens zijn werkzaamheden angstvallig in het oog gehouden door zijn collega-wandelaar Soichi Noguchi. Eerder hadden beiden een extern platform geïnstalleerd aan het International Space Station (ISS). Dat was ook de belangrijkste opdracht van de derde ruimtewandeling, tot de NASA besloot dat tevens herstellingen zouden uitgevoerd worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home