Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2005

Economie in de media



De 49-jarige Steve Robinson, een van de bemanningsleden van het ruimteveer Discovery, is gereed om een unieke reparatie te gaan uitvoeren in de ruimte. Doel van de operatie is het verwijderen van beschadigd voegsel tussen hittewerende tegels aan de onderkant van de shuttle. Op die plek is nooit eerder een reparatie uitgevoerd in de ruimte. Robinson zal worden vastgezet op een robotarm van achttien meter lang die hem onder het ruimtevaartuig zal brengen. Hij krijgt assistentie van collega Soichi Noguchi, die ook in buiten het ruimteveer zal zijn op een afstand van ongeveer 220 kilometer van de aarde. Het uitstekende voegsel kan bij terugkeer op aarde op 8 augustus mogelijk voor problemen zorgen. NASA neemt geen enkel risico. In 2003 ontplofte het ruimteveer Columbia bij terugkeer op aarde door schade aan het hitteschild. De organisatie is overigens gestuit op een nieuw potentieel probleem. Ook nabij een cockpitraam is er schade geconstateerd aan de buitenkant van de shuttle. Dit is mogelijk het gevolg van stukken isolatiemateriaal van de brandstoftanks die loskwamen bij de lancering. Of er hier ook een reparatie nodig is, zal waarschijnlijk donderdag worden beslist.

De Amerikaanse president Bush heeft voor de tweede maal in twee dagen de Senaat gepasseerd en een vacante hoge overheidspost gevuld. Dat berichtten Amerikaanse media. Bush drukte dinsdag de benoeming door van Peter Flory als onderminister van Defensie voor internationaal veiligheidsbeleid. Maandag benoemde hij de omstreden John Bolton tot ambassadeur bij de Verenigde Naties. De Senaat zijn goedkeuring geven aan kandidaten voor hoge posten die door de president naar voren worden geschoven. Net als bij Bolton, hield de Democratische minderheid in de Senaat de benoeming van Flory tegen door steeds procedurele bezwaren aan te voeren. Als de Senaat met reces is, en dat is sinds deze week zo, dan mag de president de benoemingen doordrukken. Dergelijke besluiten hebben wel een beperkte levensduur, in dit geval tot januari 2007. Dan gaat het in november te kiezen nieuwe Congres formeel aan de slag.

Een Airbus 340 van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France is dinsdag bij de landing op de luchthaven Pearson in het Canadese Toronto van de baan gegleden en in brand gevlogen. Alle 297 passagiers en twaalf bemanningsleden overleefden de crash, aldus Air France en de Canadese luchthavenautoriteiten. Volgens een woordvoerder van Air France in Parijs waren er geen Nederlanders aan boord. De waarschijnlijke oorzaak van het ongeval was blikseminslag, zo melden Canadese media. De Franse en Canadese autoriteiten kondigden in de nacht van dinsdag op woensdag een nauwgezet gezamenlijk onderzoek aan. Ten tijde van de landing van de Airbus was er op Pearson een waarschuwing van kracht voor onweer en bliksem, waardoor de activiteiten op de platforms al stillagen. Volgens de Amerikaanse zender CNN werden ruim veertig passagiers met lichte verwondingen of een shock naar een ziekenhuis gebracht. Ook de piloot zou lichtgewond zijn geraakt. Onder de gewonden is een negen maanden oude baby, meldde de Canadese zender CBC. Sommige passagiers waren na de crash opgepikt door autobestuurders die op snelweg 401 reden, vlakbij het brandende vliegtuig. De brand brak volgens ooggetuigen uit in de staart van het vliegtuig, dat van de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs kwam. De A340-300 kwam 200 meter van het einde van de landingsbaan tot stilstand in een diepe greppel. Volgens een ooggetuige kon iedereen rap worden geëvacueerd voordat de brand groter werd. In 1978 kwam een toestel van Air Canada ook al die greppel terecht. Toen vielen er twee doden.

De Amerikaanse meteorologische dienst NOAA voorspelt dit jaar een nog actiever orkanenseizoen boven de Atlantische Oceaan dan al was voorzien. Dat maakte de NOAA dinsdag bekend. Weerkundigen denken dat in de rest van het seizoen, dat tot en met november duurt, nog elf tot veertien tropische stormen zullen ontstaan. Daarvan zullen er naar verwachting zeven à acht uitgroeien tot orkanen, waarvan tussen de vijf en zeven zware. Zij baseren hun voorspellingen op de huidige atmosferische en oceanische omstandigheden, die ideaal zijn voor het ontstaan van tropische depressies. De temperatuur van het zeeoppervlak is warmer dan normaal en er zijn weinig verschillen tussen windrichting- en snelheid op verschillende hoogten in de atmosfeer (windschering). Als die voorspellingen uitkomen, telt het huidige seizoen zeker achttien tropische stormen en mogelijk zelfs 21. Daarmee zou het een van de actiefste orkanenseizoenen zijn sinds het National Hurricane Center van de NOAA in Miami gegevens bijhoudt. Een gemiddeld orkanenseizoen boven de Atlantische Oceaan levert ongeveer tien tropische stormen op die een naam krijgen. Daarvan worden er zes sterk genoeg om het predikaat orkaan te verdienen. Het actiefste orkanenseizoen tot dusver was 1933 (21 stormen), gevolgd door 1995 (negentien stormen). Het meeste aantal orkanen (twaalf) ontstond in 1969. Het seizoen 1950 leverde met acht het hoogste aantal zware orkanen op.

De Amerikaanse exploitant van olie- en gaspijpleidingen Kinder Morgan neemt de Canadese branchegenoot Terasen over voor 5,6 miljard dollar (4,6 miljard euro), inclusief 2,5 miljard dollar aan schulden. Door de overname ontstaat een bedrijf met 64.000 kilometer aan pijpleidingen en 9000 werknemers. Kinder Morgan, gevestigd in Houston, krijgt door de aankoop toegang tot het snel groeiende energietransport in het westen van Canada. De oliewinning uit teerzanden in de provincie Alberta zal de komende jaren verdubbelen. Ook de aardgasdistributie van Terasen in de provincie British Columbia is interessant voor Kinder Morgan.

De Europese Unie heeft Iran gewaarschuwd dat het een grote internationale crisis riskeert als het islamitische land zijn nucleaire activiteiten hervat. Teheran lijkt zich vooralsnog niets aan te trekken van de dreigementen. Parijs, Londen en Berlijn, die namens de EU met Teheran onderhandelen over het Iraanse atoomprogramma, hebben dinsdag gedreigd met een einde van de gesprekken als Teheran niet terugkeert naar de onderhandelingstafel. Ook wordt een stap naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties overwogen om sancties op te leggen aan Iran. De VS hadden eerder al geëist dat de VN-Veiligheidsraad wordt ingeschakeld om desnoods maatregelen te nemen tegen Iran. Iran wil binnen twee dagen beginnen met het omzetten van uraniumerts in gas. De hervatting van het nucleaire programma is volgens het regime onomkeerbaar. Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben aangekondigd dat zij uiterlijk 7 augustus met een uitvoerig plan willen komen om Iran ertoe te bewegen zijn uraniumverrijkingsprogramma op te geven. Zij hebben Iran bezworen voor die tijd geen eenzijdige maatregelen te nemen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy zei dinsdag dat Iran anders volledig alleen komt te staan. Teheran zei dinsdag in een reactie dat het gewoon doorgaat met de nucleaire voorbereidingen. Iran liet maandag weten zijn verrijkingsfabriek in Isfahan te zullen heropenen, maar stemde op verzoek van het IAEA in met twee dagen uitstel, zodat inspecteurs aanwezig kunnen zijn als de zegels waarmee de fabriek is gesloten, worden verbroken en aanvullende controleapparatuur kunnen installeren.

Het Chinese energieconcern CNOOC heeft dinsdag laten weten zijn omstreden bod op de Amerikaanse oliemaatschappij Unocal in te trekken. Daarmee is de weg vrij voor een overname van Unocal door Chevron. CNOOC, indirect gecontroleerd door de Chinese staat, kwam op 22 juni met een bod in contanten van 18,5 miljard dollar (15 miljard euro). Daarmee overtrof het concern een bod van ongeveer 17,3 miljard dollar in aandelen en contanten van Chevron. De directie van Unocal koos toch voor Chevron omdat problemen werden verwacht bij het verkrijgen van goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten. Politici in de Verenigde Staten hadden er uit het oogpunt van nationale veiligheid moeite mee dat een Chinees bedrijf toegang zou krijgen tot Amerikaanse oliereserves. CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) liet dinsdag in een verklaring weten serieus te hebben overwogen zijn bod te verbeteren, maar daarvan te hebben afgezien wegens het politieke klimaat in de VS. ,,De ongekende politieke oppositie na de aankondiging van ons bod was betreurenswaardig en ongerechtvaardigd'', aldus het bedrijf. CNOOC is genoteerd aan de effectenbeurzen in New York en Hongkong.

Rusland weigert de accreditaties te verlengen van de correspondenten van de Amerikaanse televisiezender ABC. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou dinsdag bekendgemaakt. ABC zond vorige week een vraaggesprek uit met de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev, tot grote woede van het Kremlin. Basajev is Ruslands staatsvijand nummer een. Op zijn hoofd staat een prijs van 10 miljoen dollar. Moskou houdt de rebellenleider verantwoordelijk voor een reeks bloedige aanslagen en gijzelingsacties, waaronder die in een school in de Noord-Ossetische stad Beslan. Daardoor kwamen 318 mensen om onder wie 186 kinderen. Tijdens het interview met ABC legde Basajev de schuld voor de bloedige afloop van die operatie grotendeels bij het Russische leger, dat de school bestormde. "Ik had nooit gedacht dat president Poetin zo bloeddorstig zou zijn," zei hij onder meer. Ook kondigde hij nieuwe aanslagen aan in Tsjetsjenië.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar zowel winst als omzet zien stijgen. Toch laat de prijsvechter zich voorzichtig uit over de komende periode. Ryanair boekte een nettowinst van 69,6 miljoen euro, een stijging van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het cijfer is hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet bedroeg 404,6 miljoen euro, 35 procent meer dan in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. Volgens topman Michael O'Leary plukt Ryanair er de vruchten van dat het een brandstoftoeslag achterwege heeft gelaten. Grote luchtvaartmaatschappijen, zoals Air France-KLM en Lufthansa, gingen daar in verband met de dure olie wel toe over. Ryanair probeert de hogere brandstofprijzen met kostenbesparingen op te vangen.

Breedband- en draadloze verbindingen doen de entertainment- en media-industrie goed. Uit een wereldwijde analyse en prognose van PricewaterhouseCoopers blijkt dat de industrie zal groeien tot een omzet van 1,8 biljoen dollar in 2009.
Vorig jaar werd 11,4 miljard dollar online besteed, in 2009 zal dat 73 miljard zijn. "De entertainment- en media-industrie blijft keer op keer bewijzen dat zij zichzelf opnieuw kan uitvinden en nieuwe inkomstenstromen kan creëren door vernieuwende producten aan te bieden," zegt John Middelweerd van het adviesbureau. Voorbeelden daarvan zijn de online spellen en online filmverhuur, maar ook ringtones en muziekdownloads. In Europa kent Groot-Brittannië de grootste media- en entertainmentindustrie. Vorig jaar werd daar 74 miljard dollar in omgezet. Duitsland volgde met 62 miljard dollar en Frankrijk sloot met een omzet van 46 miljard dollar. In de PricewaterhouseCoopers Global Enertainment & Media Outlook: 2005-2009 wordt over vier jaar dezelfde top-3 verwacht. Nederland neemt binnen Europa de zesde plaats in met een omzet van 15 miljard dollar. De groei van de industrie is voor een groot deel te danken aan nieuwe vormen van online bestedingen, vooral een gevolg van de toename van snelle internetverbindingen en draadloze technologieën. Daarnaast werken de opleving van de economie en de groeiende reclame mee. Dit laatste dan wel weer in combinatie met de groeiende online verspreiding van muziek, films, boeken en videospellen.

Autoconstructeur Ford heeft zopas een vijfde nieuw autoschip in gebruik genomen voor het transport van de nieuwe modellen, de Ford Fiesta en de Ford Fusion, tussen Keulen en Antwerpen. De zogenaamde 'Forens' haalt jaarlijks 40.000 auto's van de weg tussen beide steden, zo meldt de directie van Ford dinsdag in een mededeling. Het binnenschip Forens kan 550 personenauto's vervoeren. Het schip is 135 meter lang en wordt in de vaart gebracht door het Nederlandse bedrijf Interrijn-Harms Ro-Ro uit Zwijndrecht. Door de hoge afzonderlijke dekken kan ook de nieuwe Ford Transit, die in Turkije wordt gebouwd, worden getransporteerd, zo luidt het. De wagens worden in Antwerpen overgeladen op schepen die naar Italië, Griekenland en Afrika varen. De zusterschepen van de Forens zorgen op hun beurt voor het transport tussen Keulen en het Nederlandse Vlissingen. Daar worden de Ford-modellen met ferry's naar Engeland overgebracht. Ford vervoert jaarlijks in totaal 260.000 voertuigen met speciale binnenschepen.

De luchthaven van Oostende heeft een goede maand achter de rug. Dankzij enkele nieuwe vakantiebestemmingen zoals Antalya en Monastir, aangeboden door touroperator JetAir, steeg het aantal passagiers met 23,3 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. In absolute cijfers steeg het aantal passagiers van 12.825 naar 15.080 dit jaar. Op jaarbasis kijkt de luchthavendirectie uit naar een stijging van 2,8 procent in het passagiersvervoer. Ook de vracht kende tijdens de maand juli met 18,1 procent een forse groei. Er werd 7.283 ton behandeld tegenover 6.168 ton in juli vorig jaar. Op jaarbasis verwacht de directie een groei in de vrachttrafiek van 56,6 procent. De luchthavendirectie deelt ook mee dat de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair haar achterstallige landingsrechten heeft betaald. Daarmee komt een einde aan dit dossier.

SBS België, de moederholding van de commerciële zenders VIJFtv en VT4, was tijdens de eerste zeven maanden van 2005 de sterkst stijgende zendergroep in het Vlaamse televisielandschap. Nooit eerder haalde de groep zulke hoge marktaandelen. Dat heeft de mediagroep, die zich baseert op een analyse van het nationaal kijkcijferonderzoek in opdracht van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM), dinsdag bekendgemaakt. SBS haalde 14 procent marktaandeel op de kerndoelgroep van VT4 (15-44 jaar) en 14 procent op de doelgroep van VIJFtv (vrouwen 20-49 jaar). Bij alle Vlaamse tv-kijkers (4+) haalde de mediagroep een gemiddeld marktaandeel van 10 pct, een groei van ongeveer 20 procent (15-44 jaar), 30 procent (vrouwen 20-49) en 40 procent (4+) tegenover vorig jaar. Het succes is volgens SBS toe te schrijven aan films, series, waaronder 'Sex and the City' en 'Flying Doctors', en realityreeksen zoals 'Nanny 911'.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home