Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 02, 2005

Russische marktkramer worden gsm-miljonairs



In Rusland heeft de markt voor mobiele telefonie de voorbije jaren een gigantische groei gekend. In 1996 waren er in Moskou slechs tienduizend mensen met een gsm-toestel. Vandaag zijn dat er miljoenen, want zestig procent van de Russen is nu eigenaar van een mobiele telefoon. Gsm-aanbieders, zoals Euroset en Maxus, doen dan ook gouden zaken.

Yevgeny Chichvarkin, oprichter van Euroset, was tien jaar geleden een jonge marktkramer. Zoals duizenden andere Russen verkocht hij kleding en sigaretten. Samen met zijn vriend Timur Artemiev begon hij ook mobiele telefoons te verkopen. Vandaag is dat een bedrijf met een omzet van 970 miljoen dollar en 1.177 vestigingen. Euroset is de grootste verkoper van mobiele telefoons in Rusland en de op twee na grootste retailer van het land.

Net zoals Chichvarkin was ook Maxim Nogotkov, de oprichter van concurrent Maxus, in een vroeger leven marktverkoper. Inmiddels heeft zijn bedrijf een omzet van 663 miljoen dollar. Het concern bezit 500 vestigingen, maar wil op termijn naar 1.600 winkels en een omzet van 2,5 miljard dollar. Het persoonlijk vermogen van Nogotkov wordt geschat op 90 miljoen dollar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home