Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2005

Newmont rekent op vrijspraak



De Amerikaanse directeur van Newmont Minashasa Raya (NMR), gevestigd op het Indonesische Sulawesi-eiland, rekent erop dat hij vrijgesproken zal worden van milieuvervuiling, die in de omgeving van de fabriek een aantal bewoners zou ziek gemaakt hebben.

NMR is de Indonesische dochter van goudproducent Newmont. NMR-directeur werd door omwonenden aangeklaagd omdat hij bewust zou nagelaten hebben de nodige milieumaatregelen te nemen bij het behandelen van de afvalstoffen die in het bedrijf vrij gekomen zijn. Ness verschijnt morgen voor de rechter en kan tien jaar cel en een geldboete van 78.000 dollar opgelegd krijgen.

De betichte houdt echter staande dat de goudmijn in Sulawesi geen milieuproblemen heeft veroorzaakt. Hij stelt dat voor de rechter te zullen aantonen. Hij rekent er dan ook ten stelligste op vrijgesproken te zullen worden.

NMR startte zijn activiteiten op Sulawesi in 1996. De goudproductie duurde er tot twee jaar geleden, toen de mijnactiviteiten stopgezet werden. De verwerking van het erts bleef er echter duren tot 31 augustus 2004, toen de site definitief zijn deuren sloot.

Een aantal omwonenden stelt dat NMR giftige afvalproducten hebben geloosd," aldus het persbureau Associated Press. "Daardoor zouden ze huidziektes en tumoren opgelopen hebben. Onderzoek heeft echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en een eerste onderzoek van het Indonesische milieuministerie bracht geen vervuiling aan het licht, maar een meer recente overheidsstudie vond sporen van zware metalen, echter nog steeds binnen de aanvaarde grenzen.

De Indonesische overheid heeft ook een burgerlijke claim van 133,6 miljoen euro neergelegd tegen Newmont. Zelf heeft de mijngigant een klacht ingediend tegen Indonesiërs. Newmont stelt dat zij valse informatie over de activiteiten van het bedrijf - onder meer dat de pollutie tientallen residenten had gedood - in de wereld sturen.

Een rechter vond Rinolda Jamaludin, één van de activisten, dinsdag schuldig aan laster en veroordeelde hem tot een schadevergoeding van 750.000 dollar. Supporters van Jamaludin begonnen daarop met tomaten, olie en verf te gooien.

"Aangezien de activisten geen geld hebben, is de uitspraak louter symbolisch," merkt Associated Press op.


Supporters of Jamaludin tossed tomatoes, oil and paint at the judges after the verdict was read. The activist does not have the money to pay the damages, making the ruling largely symbolic.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home