Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2005

Maakt Mozambique zelfs aidsmiddelen?


Mozambique en Brazilië slaan de handen ineen in de strijd tegen aids. Dat meldt het persbureau IPS. Met hulp uit Brazilië wil Mozambique zelf aidsremmers maken om seropositieve Mozambikanen te behandelen. Maar de investering weegt zwaar voor het arme Afrikaanse land.

Brazilië en Mozambique hebben vorige maand een akkoord getekend om te bestuderen of de eigen productie van aids-remmers rendabel is voor Mozambique. Als het project haalbaar blijkt, zal Brazilië Mozambique ook helpen het geld bijeen te brengen voor de bouw van een fabriek.

De haalbaarheidsstudie zou ongeveer 400.000 euro kosten en tien maanden duren. De fabriek zou er alleen komen als bewezen wordt dat de afzetmarkt voor aidsremmers in Mozambique en in de buurlanden groot genoeg is. In Mozambique is 12 procent van de bevolking besmet.

Vorig jaar gaf de Mozambikaanse staat meer dan 3,3 miljoen euro uit aan aidsremmers. Daarmee werden ongeveer 7.000 mensen geholpen. Dit jaar is het budget opgetrokken tot 5,8 miljoen euro. Omdat de prijzen van aidsremmers dalen, kunnen met die som dit jaar 20.000 aidspatiënten medicijnen krijgen. Ook de Italiaanse hulporganisatie Sant' Egidio is erg actief in de aidsbestrijding in Mozambique. Ze helpt nog eens 4.200 Mozambikanen aan aidsremmers. Maar het blijven druppels op een gloeiende plaat. In Mozambique worden elke dag 500 mensen met HIV besmet. Het land telt nu ongeveer 1,2 miljoen aidspatiënten en seropositieven.

Het Amerikaanse weekblad The Economist stelt dat Brazilië sinds het begin van de jaren negentig succesvol strijd voert tegen aids. "De Wereldbank voorspelde aan het begin van de jaren negentig dat binnen tien jaar 1,2 miljoen Brazilianen besmet zouden zijn met het virus," aldus het magazine. "Tegen de verwachting in heeft Brazilië het voor elkaar gekregen dit aantal te beperken tot 600.000 aidspatiënten in 2000."

Brazilië verstrekt maandelijks 2 miljoen gratis condooms en tijdens de carnavalsmaand februari wordt dit aantal met 50 procent verhoogd. Drugsverslaafden krijgen gratis schone naalden en er wordt veel campagne gevoerd om prostituees voor te lichten. Daarnaast is er gratis medische zorg en medicatie. De overheid maakt gebruik van verschillende mazen in de wet om het patent op aidsremmers te omzeilen en goedkope medicijnen te produceren. Een derde stap is het stimuleren van vrijwilligerswerk en goede doelen. Binnen de tien jaar dat Brazilië actief campagne voert tegen aids is het aantal stichtingen toegenomen van 120 naar 500.

Dergelijke initiatieven vergen van een land als Mozambique bijzonder zware financiële inspanningen, maar het IPS stelt dat dit nog altijd goedkoper is dan niets te doen. "Tussen 1996 en 2002 besteedde Brazilië 1,8 miljard dollar aan aidsremmers, maar heeft volgens eigen inschatting meer dan 2,2 miljard dollar bespaard op ziekenhuiskosten en behandeling. Een preventief programma is dan niet meer zo duur."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home