Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 04, 2005

Economie in de media


Fiat investeert de komende jaren 10 miljard euro in zijn autodivisie. De geldinjectie maakt onderdeel uit van een investeringsplan van in totaal 18 miljard euro voor het gehele concern. De autodivisie moet het geld gebruiken om voor het einde van 2008 twintig nieuwe modellen in de markt te zetten. Dat blijkt uit het investeringsplan zoals topman Sergio Marchionne dat woensdag heeft gepresenteerd aan de betrokken ministers van de Italiaanse regering en aan de vakbonden.
Fiat heeft tropenjaren achter de rug, vooral door aanhoudende verliezen bij de autodivisie. De omvangrijke investeringen moeten het concern weer op de rails krijgen.

Het inkomen uit de landbouw in de 25 lidstaten van de Europese Unie zal tussen 2004 en 2012 met 11,7% stijgen. Vooral in de 10 nieuwe lidstaten zullen de boeren profiteren met een toename van het inkomen uit landbouw van 50,4%. In de 15 oude lidstaten wordt een inkomensgroei van 4% voorzien. Graantelers, veehouders en melkveehouders zullen de grootste stijging van het inkomen kennen. Dat staat in het rapport 'Prospects for agricultural markets and income 2005-2012' dat de Europese Commissie op 3 augustus heeft gepubliceerd. De Europese Commissie meent dat de boeren in de Europese Unie zouden moeten kunnen profiteren van een gestage toename van de vraag naar voedsel in de wereld, met name door een veranderend voedingspatroon in ontwikkelingslanden, en een daarbij achterblijvende groei in het aanbod van landbouwproducten.

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben als eersten ter wereld een hond gekloond. De Afghaanse Windhond Snuppy wordt in de jongste editie van het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature voorgesteld. Net als bij het kloonschaap Dolly, in 1996 het eerste gekloonde dier ter wereld, werd de celkern van een volwassen dier in een eicel zonder kern geplaatst, waarmee vervolgens een draagmoeder werd bevrucht. De draagmoeder van Snuppy, een Labrador, bracht de pup na een zwangerschap van zestig dagen met behulp van een keizersnee ter wereld. Aanvankelijk had Snuppy het gezelschap van een identieke tweelingbroer, maar die overleed na 22 dagen aan een longonsteking. Het onderzoeksteam onder leiding van dierenarts Woo Suk Hwang noemt de kloonmethode nog inefficiënt. In totaal waren er 123 pogingen nodig voor één succesvolle zwangerschap. Hwang geldt als een pionier op het gebied van klonen. In 2004 slaagde hij er als eerste in om stamcellen uit een gekloonde menselijke embryo te halen.

Het maanoppervlak is doordrongen van stikstof die van de aarde afkomstig is. Dit zeggen Japanse wetenschappers in het jongste nummer van het Brits wetenschappelijke tijdschrift Nature. De wetenschappers geven hiermee een nieuwe verklaring voor de samenstelling van maangrond die door eerdere maanmissies werd meegebracht. Volgens de onderzoekers ontsnapten geladen stikstofatomen aan de atmosfeer van de aarde en overspoelden zij daarna het maanoppervlak. Dit zou zijn gebeurd vlak nadat de aarde en de maan gevormd werden en toen nog dichterbij elkaar lagen.

De European Broadcasting Union (EBU) verkoopt de mobiele mediarechten voor de Olympische Spelen in Turijn (2006) en Peking (2008). Geïnteresseerden kunnen een licentie kopen voor het leveren van de bewegende beelden voor mobiele telefoons van deze winter- en zomerspelen. Het gaat om pakketten met livebeelden en later opvraagbare beelden. De Europese rechten kunnen per land worden gekocht of voor een groep landen waarin de EBU leden heeft. Dat zijn 54 landen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De aanbieders van mobiele diensten kunnen tot 9 september hun bod uitbrengen bij de EBU, waarbij 75 omroepen uit 52 landen zijn aangesloten.

Het achtergrondimago van de radio is niet terecht. Dit stelt de STER, die onderzocht met hoeveel aandacht naar de radio wordt geluisterd. Vier weken lang hielden 1400 mensen een dagboek bij over hun luistergedrag. Daaruit blijkt dat van de totale radiozendtijd 37 procent met (zeer) veel aandacht wordt gevolgd. Slechts 12 procent krijgt weinig of geen aandacht van de luisteraar. De beste luisteraars zijn automobilisten. Bijna 50 procent luistert in de auto met veel aandacht. Op het werk wordt daarentegen veel minder aandachtig geluisterd. Verder luisteren 50-plussers met meer interesse dan jongeren.

Burgers mogen de helpende hand bieden in de online nieuwsvoorziening van het AD via de regionale kranten van Wegener.
Dat zegt de woordvoerder van AD Nieuwsmedia, het fusiebedrijf van Wegener en PCM Uitgevers, tegen Planet Multimedia. "We vragen lezers van de kranten nadrukkelijk om met bijdragen te komen voor de nieuwsvoorziening op internet, zowel in tekst als in beeld. En als het interessant genoeg is, dan plaatsen we het ook in de krant." De sites gaan werken met moderators, aldus de woordvoerder: "Die moeten enerzijds de interactie op de site stimuleren en aan de andere kant het kritische filter vormen voor de bijdragen die lezers sturen." Al op 1 september moeten de nieuwe titels verschijnen, ook op internet. Uit alles blijkt dat er enorme haast gemoeid is met het fusieproces, zodat niemand meer op de rem kan trappen. Op 22 augustus wordt bijvoorbeeld precies bekend wie er in Rotterdam, waar het AD en het Rotterdams Dagblad fuseren, welke positie zal krijgen. Al op 1 september moeten de redacteuren voor de nieuwe krant schrijven.

De Duitse fabrikant van sportartikelen Adidas neemt de Amerikaanse branchegenoot Reebok over. Daarmee is een bedrag gemoeid van 3,1 miljard euro, zo heeft Adidas woensdag bekendgemaakt. De twee bedrijven komen samen qua omzet aardig in de buurt van de Amerikaanse marktleider Nike. Adidas neemt alle aandelen Reebok over voor 59 dollar per stuk in contanten. Dat is ruim 34 procent meer dan de slotkoers van het Amerikaanse bedrijf op de effectenbeurs in New York van dinsdag (43,95 dollar). De overname wordt in de eerste helft van 2006 afgerond. Adidas krijgt door de aankoop de begeerde versterking van zijn positie op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt, die goed is voor de helft van de wereldverkoop van sportartikelen. De omzet van Adidas zal daar door de overname meer dan verdubbelen tot 3,9 miljard dollar (3,2 miljard euro). In Europa en Azië is de positie van Adidas sterker. Daarvan kan Reebok profiteren. De twee bedrijven hebben contracten met grote voetbalclubs als Real Madrid, AC Milan, Bayern München en Liverpool. Ze boekten vorig jaar samen een omzet van 8,9 miljard euro (11,1 miljard dollar). Daarvan kwam 3,8 miljard dollar van Reebok. De jaaromzet van Nike ligt rond 13,7 miljard dollar.

De 74-jarige communicatiemagnaat Rupert Murdoch heeft beslist om opnieuw de teugels van de New York Post in handen te nemen. Hij stond ook al aan het hoofd van die krant vanaf 1976, toen hij de krant kocht, en dat tot in 1986. Rupert Murdoch heeft zijn beslissing meegedeeld in een hoofdartikel dat woensdag gepubliceerd werd in de populaire New Yorkse krant. De beslissing van Murdoch komt er nadat zijn oudste zoon Lachlan vorige week ontslag nam als adjunct algemeen directeur van News Corp, het mediaconglomeraat van Rupert Murdoch. Een van de functies van Lachlan was die van hoofdredacteur van de New York Post. Hoewel de krant verlies blijft maken, is de oplage wel met 40 procent gestegen terwijl Lachlan aan het hoofd stond. Volgens experts is de terugkeer van Rupert Murdoch naar de directie van de krant vooral symbolisch. Op die manier zou het personeel van de New York Post gerustgesteld worden, nu het af te rekenen krijgt met hevige concurrentie van zijn rivaal, de New York Daily News.

Het Brusselse aannemersbedrijf Lavalin Europe mag geen fosfaatzuurfabriek bouwen in Iran. Dat liet de Brusselse minister van buitenlandse betrekkingen, Guy Vanhengel, weten aan de firma. Er bestaat immers het risico dat de fosfaatzuurinstallatie dient voor de verrijking van uranium en de aanmaak van nucleaire wapens. Lavalin Europe diende op 23 november vorig jaar in Brussel een aanvraag in voor een wapenexportlicentie voor Iran. Een jaar voordien was zelfs al gestart met de bouw van de fabriek, maar toch is een licentie nog nodig omdat de installatie na aanpassing kan worden gebruikt voor de verrijking van uranium. Maar die licentie komt er nu niet: de Brusselse regering besliste midden juli om de vergunning niet toe te kennen. "De recente ontwikkelingen rond het nucleaire programma in Iran sterken mij in de overtuiging dat we de juiste beslissing hebben genomen, ondanks de druk en het gelobby van het bedrijf om de vergunning toch te krijgen", verklaarde Vanhengel. De minister zegt dat ook de adviezen van de staatsveiligheid en van Buitenlandse Zaken negatief waren. Lavalin Europe is een dochter van de Canadese engineering- en bouwgroep Lavalin.

Bang voor de gevolgen van een terroristische aanval in ons land wil Assuralia, de koepelorganisatie van de verzekeringssector, een plafond laten instellen op de autoverzekering en de arbeidsongevallenverzekering. Assuralia stelt hieromtrent een reeks vragen aan minister van Economie Marc Verwilghen. België is nog een van de zeldzame landen in Europa waar er een onbegrensde dekking is voor die twee verplichte verzekeringen, luidt het. "Zodra er een grote catastrofe gebeurt, zouden de autoriteiten moeten kunnen ingrijpen, zoals dat reeds kan bij natuurrampen," aldus Peter Wiels, woordvoerder bij Assuralia. Wanneer het vastgelegde plafond voor die twee verzekeringen wordt overschreden, zou de Staat moeten tussenkomen. Op die manier wordt ook de solidariteit tussen de privé-sector en de openbare sector bevorderd.

Op twee jaar tijd is het aantal in ons land weggegooide elektronica- en informaticatoestellen zo goed als verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Recupel. Recupel, de organisatie die defecte elektrotoestellen uit elkaar haalt en de materialen recycleert, verwerkte in 2004 iets minder dan 18.700 ton pc's, printers, gsm's en andere toestellen. In 2002 was dat nog maar 10.500 ton. Het aantal verwerkte toestellen is nog in de minderheid, zegt woordvoerster Katrien Verfaillie van Recupel. "We recycleren alleen de toestellen die echt niet meer te repareren zijn. De andere sturen we naar de kringloopcentra." Consumenten gooien steeds sneller hun oude of defecte toestellen weg, zo blijkt ook uit de bevindingen van de elektroverkopers. Voor sommige producten zijn de consumentenprijzen immers zodanig sterk gedaald dat het goedkoper is om een nieuw product te kopen dan een defect toestel te laten repareren.

Time Warner, het grootste mediaconcern ter wereld, laat in het tweede kwartaal een verlies optekenen van 321 miljoen dollar (261 miljoen euro). In een schikking betaalt het concern een schadevergoeding van 2,4 miljard dollar aan aandeelhouders. Daardoor wordt het bedrijfsresultaat met 3 miljard dollar belast. Met de uitzonderlijke voorziening komt Time Warner tegemoet aan tal van klachten van aandeelhouders ten tijde van de megafusie met America Online (AOL) in 2001. In 2002 opende de beurscommissie SEC een boekenonderzoek. Daaruit bleek dat de advertentie-inkomsten van AOL in realiteit lager waren dan uit de boekhouding was gebleken. Op die manier trachtte AOL de internetzeepbel te omzeilen. De omzet in het tweede kwartaal zakte met 1 procent tot 10,7 miljard dollar. Vooral de filmbusiness en de internetdivisie presteerden minder.

De Waalse bossen willen geen extra controles op duurzaam beheer opgelegd door federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback. Drieënveertig procent van het bos heeft er een certificaat van het Pan European Forest Certificate (PEFC) en is daarom geen voorstander van de Forest Stewardship Council (FSC), een strenger systeem waarbij de eigenaar van het bos jaarlijks een audit moet ondergaan. De Waalse bossen willen niet dat Vlaanderen hen oplegt hoe ze hun bossen moeten beheren. Volgens Vers l'Avenir schaart Benoît Lutgen, de Waalse minister van Landbouw, zich achter hen. De federale regering moet zich bij de opening van het politieke jaar uitspreken over het certificatieprogramma van de Belgische bossen. Momenteel werken duizenden mensen aan het duurzaam beheer van de Waalse bossen volgens de regels van het PEFC, het meest toegepaste logo in Europa. Met het nieuwe FSC zou elke boseigenaar zich jaarlijks moeten onderwerpen aan een individuele audit, waarvan de tarieven rond 1.050 euro per dag schommelen.

De landingsbaan van de luchthaven van Luik gaat zes weken dicht voor sloop- en renovatiewerken. Dat maakte Vincent Gernay, directeur communicatie van de SAB (Société de gestion de Liège Airport) woensdag bekend. De werkzaamheden startten op 1 augustus en zullen zowat 10 miljoen euro kosten. Ze worden gefinancierd door Sowaer (société walonne des aéroports). Tijdens de werken zal de eerste fase van de verlenging van de baan worden afgewerkt. De baan wordt vernieuwd om de weerstand van het wegdek te vergroten. Eens vergroot, zullen ook de toekomstige A-380 vliegtuigen en Boeing 747's er kunnen landen. Tijdens de zes weken wordt de bekleding van de piste helemaal weggehaald en vervangen door een bekleding die makkelijker te onderhouden is. In die periode blijven de vluchten gehandhaafd. De vliegtuigen zullen de noodlandingsbaan gebruiken. Om de plek waar de werkzaamheden worden uitgevoerd over te steken, komen er speciale voorzieningen. Tijdens de werken zal de baan zowat 100 meter worden verlengd. De baan, die nu 3.287 meter lang is, moet op termijn 3.700 meter lang worden. De rest van de werkzaamheden zal niet worden uitgevoerd voor het voorjaar van 2006.

Hoge Britse ambtenaren hebben eind jaren vijftig in het geheim steun verleend aan het atoomprogramma van Israël. Ze regelden de leverantie van zogeheten 'zwaar water', bedoeld voor de omzetting van uranium in plutonium. Dat is weer nodig voor de ontwikkeling van kernwapens. Volgens het BBC-actualiteitenprogramma Newsnight, dat officiële Britse overheidsdocumenten boven water haalde, handelden de ambtenaren zeer waarschijnlijk op eigen gezag, buiten medeweten van ministers. In totaal werd er 20 ton zwaar water verscheept naar de joodse staat voor diens geheime atoomprogramma. Een Britse krant onthulde in 1960 dat Israël een geheim atoomprogramma had. Daarop stopte de Britse leveranties. De Amerikanen hadden eind jaren vijftig nog geweigerd om zwaar water te leveren, uit vrees dat een Israëlisch atoomprogramma niet alleen bedoeld zou zijn voor vreedzame doelen zoals kernenergie. Robert McNamara, oud-minister van Buitenlandse Zaken in de VS, zei dinsdagavond tegen Newsnight verbaasd te zijn over de onthulde Britse steun. Hij noemde het verrassend dat de Britse overheid destijds de Amerikanen niet heeft ingelicht. Het is intussen een publiek geheim dat Israël over kernwapens beschikt. De joodse natie heeft het evenwel nooit toegegeven.

De blogosfeer, oftewel het wereldwijde aantal weblogs, groeit gestaag. Elke seconde komt er een nieuw online dagboek bij. Dat stelt Technorati, een organisatie die de wereldwijde hoeveelheid weblogs telt. In het laatste 'State of the Blogosphere' rapport kwam de organisatie tot een totaal van 14,2 miljoen 'blogs'. In maart dit jaar waren er nog 7,8 miljoen. De enorme groei suggereert dat het aantal weblogs elke vijf maanden verdubbelt, zo schrijft de website van de BBC. Weblogs worden alom gezien als de homepage van de 21ste eeuw. Ze zijn snel en eenvoudig op te zetten en lenen zich bovendien voor interactieve conversaties en het posten van reacties. Dertien procent van alle weblogs die Technorati volgt, wordt eenmaal per week of vaker ververst. Van de mensen die een nieuw weblog starten, post 55 procent drie maanden na de start nog steeds berichten.

De vogelpest die in Siberië heeft toegeslagen, kan de Russische pluimveehouderij komen te staan op een rekening van een miljard dollar. Dit zegt Dimitri Rylko, directeur van een landbouwonderzoeksinstituut in het dagblad Kommersant. Het gevaarlijke H5N1-virus verspreidt zich steeds verder in zuid-west Siberië. Het ministerie voor noodsituaties in Moskou sprak vandaag de vrees uit dat het virus in de loop van augustus ook in Europees Rusland zal toeslaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home