Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2005

Jongeren grijpen naar hormonen


Tieners grijpen naar hormonen en supplementen om hun uiterlijk bij te schaven. Een lage dunk over het eigen lichaam, druk van vrienden en het opduiken van zogenaamde ideale lichamen in de media zorgen er volgens de onderzoekers voor dat jongeren vatbaar zijn voor gewetensloos aangeprezen producten.

"Het zijn volgens de onderzoekers trouwens niet alleen meisjes die op zoek zijn naar het ideale lichaam," schrijft het magazine FoodNavigator. "De trend is zelfs meer uitgesproken bij jongens, die na het lezen van magazines over fitness, mode en gezondheid dubbel zoveel geneigd zijn om voedingssupplementen te gebruiken om hun spiermassa te verhogen."

Twaalf procent van de ondervraagde jongens had het voorbije jaar producten gebruikt om hun uiterlijk te verbeteren of hun spiermassa aan te kweken. Bij meisjes was dat slechts twaalf procent. Vijf procent van de jongens en twee procent van de meisjes gaf toe die producten elke week te gebruiken.

De producten die door beide geslachten gebruikt worden zijn proteïne-middelen. Creatines, aminozuren, groeihormonen en anabole steroïden blijken producten te zijn die hoofdzakelijk door jongens worden geslikt.

Onderzoeksleider Alison Field van het Children's Hospital in Boston (Verenigde Staten) stipt aan dat proteïne-poeders wellicht relatief veilig zijn, maar vestigt de aandacht op de neveneffecten van anabole steroïden, die de testikels, lever en nieren kunnen beschadigen, het risico op een hartaandoening verhogen en kunnen leiden tot ongecontroleerde agressie.

Creatine, dat op een natuurlijke voorkomt in voedingsmiddelen zoals vis en rood vlees, is in een aantal landen verboden omdat een reeks studies op een mogelijk verband wijst met een verhoogd kankerrisico. Het product staat echter niet op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité.

Alison Field stelt dat het best is om ver weg te blijven van al deze middeltjes. Dat zegt ook de Engels diëtiste Amanda Johnson. "Maar jongeren zijn meer bekommerd over hun uiterlijk dan om gezondheidsproblemen op later leeftijd," merkt ze echter op. "Maar een evenwichtig dieet en gepaste oefeningen geven ook resultaat en zijn veel gezonder."

Meisjes moeten er volgens Johnson wel voor zorgen dat ze, vooral wanneer de menstruatie begint, voldoende ijzer opslaan. Dat kunnen ze vinden ze rood vlees en vette vis. "Zowel jongens als meisjes moeten bovendien voldoende calcium opslaan om sterke botten op te bouwen," stelt ze.

Over proteïne-poeders en aanverwante doen volgens Johnson heel wat misvattingen de ronde. "Het klopt niet dat een overdosis proteïne voor grote spieren zorgt," waarschuwt ze. "Wanneer men doorgedreven traint is het veel belangrijker om een voldoende hoeveelheid koolhydraten op te slaan."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home