Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2005

Verenigde Staten welzijnstaat?



Op gebied van sociale zekerheid en gezondheidszorg in de westerse wereld vallen de Verenigde Staten duidelijk uit de toon. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie van Europese Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zowel op het gebied van werkloosheid als pensioenen en ziekteverzekering blijft de overheid er grotendeels op de achtergrond.

De Verenigde Staten tellen dan ook het grootste aantal armen. Die armoedegrens werd in het OESO-rapport vastgelegd op 60 procent van de mediaan van het inkomen van de burgers. In Amerika leeft 23,8 procent onder die grens. Daarmee is het land absolute koploper, gevolgd door Groot-Brittannië (21,8 procent).

Landen als Frankrijk (14,1 procent) en Duitsland (13,1 procent) doen het op dat vlak duidelijk beter. Het welvarendst in het onderzoek is echter Zweden, waar slechts 12,3 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Zweden geeft dan ook 28,9 procent van zijn bruto binnenlands product uit aan sociale zekerheid. Ook daar laat het land de beste score noteren, gevolgd door Frankrijk (28,5 procent), Duitsland (27,4), Groot-Brittannië (21,8 procent) en de Verenigde Staten (14,8 procent).

De hoogte van de pensioenen vertegenwoordigen in Zweden dan ook 64,8 procent van het gemiddelde inkomen. Frankrijk staat ook een tweede plaats (52,9 procent). Daarna komen Duitsland (45,8 procent), de Verenigde Staten (38,6 procent) en Groot-Brittannië (37,1 procent).

In Frankrijk krijgen werklozen 68 procent van hun arbeidsinkomen. Hier komt Duitsland op de tweede plaats (67 procent). Daarna is er echter een grote kloof met Groot-Brittannië (33 procent), Zweden (31 procent) en zeker de Verenigde Staten (6 procent).

In Zweden is ook iedereen gedekt door de gezondheidszorg die door de overheid wordt aangeboden. In Frankrijk geldt er voor iedereen een verzekering voor hospitalisatie en doktersbezoek, maar slechts 80 procent van de bevolking is ook gedekt voor de aankoop van geneesmiddelen.

Ook in Duitsland geldt de hospitalisatieverzekering van de overheid voor iedereen. Daarnaast is 95 procent van de bevolking verzekerd tegen een artsenbezoek en 90 procent heeft een medicatieverzekering. In Engeland is dat 95 procent voor geneesmiddelen en 90 procent voor een hospitalisatie en een artsenbezoek. De Verenigde Staten tenslotte halen 35 procent voor hospitalisatie, 25 procent voor een doktersbezoek en 5 procent voor geneesmiddelen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home