Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2005

China beperkt westerse televisie


China laat geen nieuwe buitenlandse televisiekanalen meer toe. Die beslissing doorkruist de plannen van bedrijven zoals Disney en Viacom, die op de Chinese televisiemarkt talrijke mogelijkheden zagen.

"Volgens analisten zou deze beslissing een reactie kunnen zijn of de toenemende particiaptie van buitenlandse ondernemingen in de Chinese media," stipt het persbureau Reuters. "Men mag niet vergeten dat die media meer een propaganda-middel zijn dan een vorm van ontspanning."

De maatregelen moet de Chinese overheid dan ook toelaten zijn controle over de sector te versterken. "Ondertussen kan de regering werken aan een manier om al aanwezige buitenlandse media op een efficiënte manier te beheersen, zodat er geen schadelijke programma's het land zouden binnen kunnen," aldus Reuters.

Op dit ogenblik zijn onder meer News Corp, MTV en Phoenix actief in de welvarende provincie Guangdong. De Tom Group heeft samen met Time Warner eveneens een zendvergunning in Guangdong. De Tom Group wordt geleid door Li Ka-Shing, de rijkse zakenman van Hong Kong. CNN, BBC en Star TV hebben beperkte zendvergunningen.

Analist Vivek Couto van Media Partners Asia stelt dat de Chinese overheid de media-activiteiten in de hand houden. "Ze zullen reguleren wat er al is gebeurd en wellicht vervolgens wachten op de Olympische Spelen in Peking om de markt verder open te gooien," benadrukt hij.

Buitenlandse mediabedrijven verdelen hun signalen in China langs een nationaal satelliet-systeem. Centrale censors krijgen daarbij de gelegenheid om de stroomtoevoer af te snijden wanneer te gevoelige onderwerpen aan bod komen.

Het verbod om nieuwe mediastations zal volgens Reuters wellicht de meest directe invloed hebben op Disney, dat in 2003 al een beperkte zendvergunning had aangevraagd. Het is één van de weinige grote mediabedrijven die op de Chinese markt niet met een zendkanaal aanwezig is. Ook het kinderkanaal van Nickelodeon zou daardoor naast een gegeerde zendvergunning grijpen.

Het verbod is de jongste restrictie die door Peking werd opgelegd. Sinds vorig jaar liet de Chinese regering nieuwe tv-initiatieven toe, maar schakelde weer over op een strakker beleid nadat buitenlandse zenders van de versoepeling gebruikt maakten om nieuwe kanalen te creëren.

In april werd aangekondigd dat mediabedrijven nog slechts met één kanaal konden actief blijven. Die zet was volgens Reuters vooral gericht aan Viacom, dat al verscheidene partnerships met Chinese media-initiatieven had aangekondigd. Vorige maand kregen stads- en provinciale zenders het verbod om met buitenlandse mediabedrijven samen te werken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home