Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2011

Sunday Night Football duurste televisieprogramma Verenigde Staten

De sportuitzending 'Sunday Night Football' op NBC is voor adverteerders het duurste televisieprogramma van de Verenigde Staten geworden. Dat blijkt uit cijfers van het magazine Advertising Age over de reclametarieven tijdens de maand oktober. De gemiddelde kost voor een reclamespot van dertig seconden in het programma bedraagt 512.367 dollar. Het reality-programma American Idol van Fox, dat voordien de grootste reclame-opbrengsten opleverde, heeft een tarief tussen 468.100 dollar en 501.900 dollar.

Labels: ,

Stadsbewoner verbruikt zeven vaten olie per dag

De huidige infrastructuur voor elektriciteits-distributie in vele stedelijke gebieden zal niet kunnen inspelen op de toekomstige vraag en zou zelfs een belangrijke heropwaardering nodig hebben indien het huidig gebruik gehandhaafd blijft. Dat zegt Vijay Modi, professor technologie aan de Columbia University. De onderzoeker merkt op dat gebouwen in New York twee jaar geleden in totaal 248.487 gigawattuur energie verbruikten. Dat vertegenwoordigt een gemiddeld gebruik van zeven vaten olie per dag per inwoner.

Labels: ,

Weinig ruimte voor wetenschap aan Amerikaanse scholen

Amerikaanse leerkrachten hebben onvoldoende tijd om wetenschappelijk onderwijs te geven. Dat heeft te maken met de grote druk die wordt gelegd om doelstellingen te halen op het gebied van wiskunde en Engels. Bovendien beschikken de Amerikaanse scholen niet over de geschikte infrastructuur om degelijk wetenschappelijk onderwijs mogelijk te maken. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of California. Er wordt opgemerkt dat er slechts in 10 procent van de scholen gelegenheid is om geregeld kwalitatief wetenschappelijk onderwijs te bieden.

Labels: ,

Te weinig aandacht voor boulemie bij mannen

Boulemie treft zowel vrouwen als mannen, maar toch is er bij onderzoek tot nu toe nauwelijks aandacht besteed aan de mannelijke patiënten. De medische impact van de aandoening is nochtans even zwaar bij mannen als bij vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Wesleyan University. Er is volgens de Amerikaanse onderzoekers dan ook een bewustwordingscampagne noodzakelijk om ook mannen te waarschuwen voor het probleem van de aandoening.

Labels: ,

Vriendschappen vormen buffer tegen sociale uitsluiting

Vriendschappen vormen voor jonge tieners een buffer om de negatieve effecten van een afwijzing van klasgenoten op te vangen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De onderzoekers merkten daarbij op dat het stresshormoon cortisol in de grootste hoeveelheden kon worden teruggevonden bij tieners die weinig vriendschappen bleken te hebben of wiens vriendschapsbanden van lage kwaliteit waren. Er wordt ook opgemerkt dat pesterijen tot minder hoge cortisol-niveaus blijken te leiden dan uitsluiting.

Labels: ,

Schrappen publicatie winstverwachtingen geen verstandige keuze

Het schrappen van de publicatie van winstverwachtingen is geen verstandige keuze. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PricewaterhouseCoopers en de Rotterdam School of Management bij beleggers en analisten. Volgens 94 procent van de ondervraagden schaadt het stopzetten van die publicatie het vertrouwen van analisten en beleggers in zowel de onderneming als de bestuurder. Er wordt aan toegevoegd dat de maatregel tevens tot lagere beurskoersen leidt.

"Veel bedrijven stoppen met het geven van vooruitzichten omdat ze liever geen slecht nieuws melden," merkt Erik Roelofsen, hoogleraar kapitaalmarktcommunicatie aan de Rotterdam School of Management, op tegenover het webmagazine Managers Online. "Het onderzoek toont echter aan dat beleggers en analisten die strategie doorprikken. Niet alleen leidt het tot een lager vertrouwen, maar ook tot een minder positief koopadvies. Eén op drie analisten vindt zelfs dat het weglaten van vooruitzichten door een lagere koers zou moeten gesanctioneerd worden."

Roelofsen stelt dan ook dat ondernemingen winstverwachtingen moeten blijven publiceren, maar in moeilijke economische omstandigheden zouden moeten focussen op langere termijn en meer inzicht zouden moeten geven in de factoren waarop de voorspellingen zijn gebaseerd. Hij wijst er ook op dat het stopzetten van de publicaties gemiddeld leidt tot een onmiddellijke koersdaling met ruim 5 procent. De analisten wijzen er ook op dat de vooruitzichten uiteindelijk toch uitlekken, zelfs al gebeurt dat misschien onbewust.

Labels:

Collega's hebben grootste invloed op geluksgevoel

Collega’s blijken de grootste invloed te hebben op het geluksgevoel op de werkplek. Ook humor en een goede werk-privé balans hebben een positieve impact op dat geluksgevoel. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van het bureau Van Harte & Lingsma. Slechte leidinggevenden, negatieve medewerkers of een slechte band met collega’s blijken de belangrijkste bedreigingen te zijn voor een goed gevoel op de werkvloer. Vrouwen blijken vatbaarder te zijn voor een negatieve werksfeer.

"Nederlanders voelen zich over het algemeen gelukkig op hun werk," voeren de onderzoekers aan. "Driekwart van de betrokkenen waardeert zijn geluksgevoel met een cijfer van minstens 70 procent. Drie op de vijf werknemers ziet er niet tegenop om na de vakantie weer opnieuw aan het werk te gaan en 66 procent geeft aan dagelijks plezier te beleven in zijn werk." Er wordt wel opgemerkt dat uitdagingen op het werk voor mannen belangrijker zijn dan vrouwen.

Vrouwen zijn volgens de onderzoekers daarentegen gevoeliger aan de hoeveelheid werkdruk. Ook wordt opgemerkt dat dertigers zich op de werkvloer het minst gelukkig voelen. Dat heeft volgens de onderzoekers wellicht te maken met het feit dat deze leeftijdscategorie een druk gezinsleven en professionele ambities probeert te combineren. Daarom zouden dertigers extra werkstress ervaren en minder voldoening voelen dan andere werknemers.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Vladimir Antonov, eigenaar van de Engelse voetbalclub Portsmouth, is in Londen aangehouden op verdenking van bankfraude. De Russische zakenman is ook bekend als geldschieter van Spyker-topman Victor Muller. Aanklagers uit Litouwen willen Antonov en zijn zakenpartner Raimondas Baranauskas horen als verdachten in een fraudezaak. De arrestatie gebeurde nadat er eerder een Europees arrestatiebevel tegen Antonov was uitgevaardigd. De Litouwse justitie beschuldigt beide voormalige managers van de Bank Snoras van verduistering van bezittingen en valsheid in geschrifte. Antonov en zijn Litouwse zakenpartner waren tot voor kort eigenaar van de Bank Snoras, die echter wegens grote tekorten werd genationaliseerd.

Het Duitse autoconcern Daimler stopt met het luxemerk Maybach. Dat heeft Daimler-topman Dieter Zetsche in een Duits kranteninterview aangekondigd. Ter compensatie zullen er meer modellen van de Mercedes S-klasse op de markt worden gebracht. Volgens Zetsche is het niet zinvol om een opvolger te ontwikkelen voor de huidige Maybach. De nieuwe MercedesS-klasse is volgens hem in alle opzichten zo superieur dat die ook in plaats kan komen van Maybach. Op langere termijn streeft Zetsche naar een verdubbeling van het aantal verkochte exemplaren van de Mercedes S-klasse naar 80.000 exemplaren. Volgens hem hoeven de 150 medewerkers van Maybach niet te vrezen voor hun baan. Maybach blijft nog twee jaar op de markt, tot de nieuwe Mercedes S-klasse uitkomt.

Cuba heeft banken toestemming gegeven leningen te verstrekken aan kleine bedrijven, particuliere boeren en burgers die een huis willen bouwen. De maatregel maakt deel uit van een voorzichtige hervorming van de communistische Cubaanse economie. Sinds Raul Castro vijf jaar geleden het roer als president overnam van zijn oudere broer Fidel is de Cubaanse economie langzaam aan het veranderen. Eerder dit jaar gaf het communistische regime al toestemming voor de aankoop en verkoop van auto's. De Cubaanse economie is sinds de revolutie op het einde van de jaren vijftig gecontroleerd door de staat. Cubanen die een lening nodig hadden, moesten zich tot nu toe wenden tot familie en vrienden.

De Duitse groep Manroland, fabrikant van drukkerijmachines, heeft het faillissement aangevraagd. Daardoor verliezen waarschijnlijk 6.500 werknemers hun baan. Manroland is de derde grootste producent van drukmachines ter wereld. Het bedrijf wordt één van de grootste faillissementen in Duitsland van de afgelopen jaren. Het bedrijf, dat meer dan anderhalve eeuw geleden werd opgericht, draait al jaren met verlies, maar vooral sinds de voorbije zomer viel het aantal nieuwe orders zwaar terug. De faillissementsaanvraag volgt op het vastlopen van de onderhandelingen met een investeerder. Manroland is voor driekwart in handen van de verzekeraar Allianz. De industriële groep MAN bezit de rest van de aandelen.

Vertegenwoordigers van Arabische banken vragen de oprichting van een noodfonds, dat gesteund wordt door de rijke Arabische landen. Volgens hen is er door de onrust in diverse landen in de regio en de mondiale financiële crisis een noodsituatie ontstaan. Volgens Adnan Yousif, topman van de Arabische Unie van Banken, resulteren de opstanden tegen langzittende regimes in zware economische verliezen. Er kan volgens hem dan ook niets anders dan de noodtoestand af te kondigen om de economische schade van de opstanden en de mondiale crisis in de Arabische wereld te beperken. Egypte zou dit jaar nog een groei met 1,2 procent kennen, maar in Tunesië zou er sprake zijn van een nulgroei. Jemen en Syrië zouden met respectievelijk 2,4 procent en 2,4 procent inkrimpen.

Tsuyoshi Kikukawa, voormalige topman van het Japanse technologiebedrijf Olympus, heeft zijn ontslag ingediend. Dat heeft Olympus, fabrikant van onder meer camera's en beeldvormende medische apparatuur, bekend gemaakt. Door het grote fraudeschandaal bij Olympus was Kikukawa eerder al afgetreden als president van het bedrijf, maar hij maakte nog wel deel uit van de raad van bestuur. Twee andere voormalige topfiguren, die ook in opspraak zijn geraakt, hebben eveneens besloten de firma te verlaten. Michael Woodford, de Britse gewezen chief executive van Olympus, heeft bevestigd dat hij openstaat voor een terugkeer naar het bedrijf, maar de beslissing ligt daarbij volgens hem bij de onderneming en zijn aandeelhouders.

De Australische regering heeft zijn toestemming gegeven voor de overname van bierbrouwer Foster's door het Brits-Zuidafrikaanse concern SABMiller, op voorwaarde dat de leiding over de bedrijfsactiviteiten in Australië blijft. Met de verkoop van de Australische bierbrouwer is een bedrag gemoeid van 7 miljard euro. De Australische regering zegt die investering te verwelkomen, maar moeten er wel garanties worden geboden op het gebied van onder meer werkgelegenheid. Ook moet de portfolio van het Australische merk worden behouden. Eerder was al bekendgemaakt dat de overname in Australië niet op mededingingsbezwaren stuit. Alleen de aandeelhouders van SABMiller moeten zich nog over de overname uitspreken. Dat zou in december gebeuren.

Er bestaat geen enkele reden om te speculeren over het einde van de euro. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor monetaire zaken, verklaard in een reactie op een bericht van de Italiaanse regering, die aangaf dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy tegen de Italiaanse premier Mario Monti hadden gezegd dat zich ervan bewust te zijn dat een instorting van Italië onvermijdelijk het einde van de euro zou betekenen. Rehn herinnerde eraan dat de leiders van de eurozone duidelijk hebben gemaakt dat ze er alles aan zullen doen om de toekomst van de euro te vrijwaren. Ook lijdt het volgens hem geen twijfel dat Italië een betrouwbare partner binnen de eurozone zal blijven.

De Associazione Italiana Calciatori (AIC), de vereniging van Italiaanse profvoetballers, heeft zijn leden opgeroepen om Italiaans staatspapier te kopen. Dat heeft Damiano Tommasi, voorzitter van de Italiaanse profvoetballers, gezegd in een reactie op een oproep van de Associazione Bancaria Italiana (ABI), de vereniging van Italiaanse banken, die een dag van de staatsobligatie heeft uitgeroepen, waarop de banken aan de klanten geen commissie wordt aangerekend op de aankoop van Italiaanse staatsobligatie. Op die manier hoopt men de schulden van de Italiaanse staat te kunnen afbouwen. Tommasi stelde dat de Italiaanse profspelers in de kracht van hun land blijven geloven. Hij heeft de kapiteins van alle professionele clubs aangeschreven en zou vele positieve signalen hebben ontvangen.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van Hongarije naar beneden herzien. Door die herziening valt de Hongaarse kredietwaardigheid terug tot een rommelstatus. Volgens het ratingbureau is het onzeker of de Hongaarse overheid wel is staat zal zijn om zijn doelstellingen te halen om op middellange termijn zijn fiscale en publieke schulden te reduceren. De Hongaarse regering heeft verontwaardigd gereageerd op de beslissing. Er wordt opgemerkt dat er geen enkele realistische onderbouwing kan worden gegeven voor de ratingverlaging. Er wordt aan toegevoegd dat de beslissing alleen kan beschouwd worden als een onderdeel van een financiële aanval tegen Hongarije.

De Amerikaanse pornoproducent Dirty Boy Video heeft van de protesten tegen Wall Street gebruik gemaakt om promotie te maken voor zijn jongste homo-productie 'Occupy my Throat', waarvan één scène zou zijn opgenomen in het tentenkamp van de protestbeweging in Oakland. De pornoproducent schreef ook een open brief aan demonstrant Brendan Watts, die met zijn bebloede gelaat in de media is verschenen en daarmee het symbool werd van het harde optreden van de politiediensten tegen de beweging. In de open brief krijgt Watts het voorstel om in een eigen pornofilm op te treden. Brendan Watts zou het voorstel echter hebben afgewezen.

Luchtvaartmaatschappijen doen er goed aan om op de laatste dag van de maand met halflege toestellen op London Heathrow te landen. Dat heeft de British Airport Authority (BAA), uitbater van de luchthaven, gezegd. De douanediensten hebben voor die dag immers een staking aangekondigd om hun pensioenrechten te verdedigen. De acties zouden volgens de luchthavenuitbater kunnen leiden tot aanzienlijke vertragingen, die mogelijk tot twaalf uur zouden kunnen uitlopen. Met halfvolle toestellen zouden de wachttijden kunnen worden beperkt. British Airways en Virgin Atlantic proberen passagiers om te boeken. Ook de kleinere Londendse luchthaven Gatwick heeft maatschappijen gevraagd maatregelen te nemen.

Vier op de vijf Duitsers zijn niet te vinden voor de invoering van euro-obligaties om de schuldencrisis op te lossen. Dat blijkt uit een rondvraag van het onderzoeksbureau Wahlen. Van de ondervraagden sprak 79 procent zich uit tegen de euro-obligaties, die de rentelasten voor Duitsland zullen verhogen en voor de crisislanden verlagen. De euro-obligaties kregen slechts de steun van 15 procent van de Duitsers, terwijl 6 procent zich onthield. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de euro-obligaties steeds afgewezen als een maatregel voor het indijken van de schuldencrisis. Daardoor groeit opnieuw haar populariteit bij de Duitse bevolking. In oktober steunde 45 procent de crisisaanpak van Merkel, maar dat is inmiddels gestegen tot 63 procent.

De Ierse lowcost-luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft nog steeds plannen om vanuit Europa vluchten naar de Verenigde Staten te organiseren. Op korte termijn moet een dergelijk aanbod echter niet worden verwacht, want op dit ogenblik is er een tekort aan langeafstandsvliegtuigen. Dat heeft Michael O'Leary, topman van de maatschappij, gezegd. De achterstand bij de levering van de vliegtuigen bij Airbus en Boeing zal volgens hem nog minstens drie tot vier jaar duren. O'Leary stelde wel dat een prijsniveau van 10 euro in economy-klasse voor de vlucht mogelijk zou zijn. Voor drank, eten en entertainment zou dan wel extra moeten worden betaald. Michael O'Leary gaf verder aan ook breedbandinternet te willen aanbieden in zijn toestellen.

Er moet rekening worden gehouden met een mogelijke ratingverlaging van Japan. Dat heeft het ratingbureau Standard & Poor's gezegd. Er wordt gewaarschuwd dat Japan zijn schuldenlast dringend moet aanpakken. De toestand van de Japanse publieke financiën verslechtert volgens het ratingbureau van dag tot dag. Indien die situatie aanhoudt, zou volgens Standard & Poor's uiteindelijk tot een ratingverlaging moeten worden overgegaan. Standard & Poor's had in april nog de rating van Japan bevestigd, maar had daar wel negatieve vooruitzichten aan gekoppeld. Japan wordt met een gigantische staatsschuld geconfronteerd. In maart volgend jaar zou die schuld opgelopen zijn tot meer dan 9.700 miljard euro.

Meer Nieuws

Friday, November 25, 2011

Consument kijkt twintig uur per maand naar online video

Tijdens de maand september hebben meer dan 180 miljoen Amerikaanse consumenten naar online video gekeken. In totaal werden daarbij nagenoeg veertig miljard video's bekeken. De individuele gebruiker besteedde bijna twintig uur per maand aan online video. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Op de eerste plaats staat Google-YouTube met 378 minuten per kijker, gevolgd door Vevo (60 minuten) en Microsoft (39 minuten). Er wordt echter opgemerkt dat ook sociale netwerken zoals Facebook steeds meer hun opwachting maken op de markt.

Labels: ,

Londense nachtclub Cirque du Soir opent filiaal in Dubai

De investeringsmaatschappij Pragma Group uit Beiroet, gespecialiseerd in entertainment-projecten, heeft in Dubai een buitenlands filiaal van de Londense nightclub Cirque du Soir geopend. De nieuwe club is gevestigd in het hotel Fairmont Dubai. Op dezelfde locatie baat Pragma Group ook al de nightclub The 400 uit. De investeringsmaatschappij wil de volgende drie jaar nog drie bijkomende buitenlandse filialen van Cirque du Soir openen. Het interieur van het Cirque du Soir werd ontworpen door designer Stephane Dupoux.

Labels: , ,

Consument verwacht antwoord van klachten op Twitter

Het sociale netwerk Twitter is voor vele gebruikers een platform waarop ze tegenover bedrijven klachten over bepaalde diensten of producten kunnen formuleren. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Maritz Research. Nagenoeg de helft van de betrokken consumenten verwacht dat het bedrijf in kwestie de boodschap leest en een antwoord formuleert. Toch blijkt slechts één derde van de betrokken consumenten daadwerkelijk een antwoord te ontvangen.

Labels: ,

Wereldwijde gamesector haalt omzet van 60 miljard dollar

De wereldwijde gamesector zal dit jaar een wereldwijde omzet realiseren van 60 miljard dollar. De sector laat een gemiddelde groei met 10 procent per jaar optekenen en zal over drie jaar een omzet van 80 miljard dollar laten optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van analist RW Baird. Er wordt aan toegevoegd dat de grootste groei zal worden gerealiseerd in mobiele en online games. De andere sectoren zullen volgens RW Baird een status-quo laten optekenen of een inkrimping kennen.

Labels:

Mannen slechts matig geïnteresseerd in online productbesprekingen

Vrouwen zijn veel meer geneigd dan mannen om online besprekingen te lezen, terwijl mannen meer interesse hebben voor feitelijke gegevens. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Postcode Anywhere, gespecialiseerd in ecommerce. De onderzoekers stellen dat mannen ook niet snel geneigd zijn om aan een vreemdeling hulp te vragen wanneer ze hun weg zijn verloren en op diezelfde manier ook niet geïnteresseerd zijn in de online mening van anderen over producten.

Labels:

Zakenreiziger blijft ook buiten kantoortijden doorwerken

Bij zakenreizen blijkt 33 procent van de werknemers ook buiten kantoortijden door te werken. Dat is de conclusie van een enquête van het bureau BCD Travel, gespecialiseerd in het zakenreismanagement, bij duizend zakenreizigers die het voorbije jaar minstens één keer op zakenreis geweest zijn of een zakenreis geboekt hebben. De onderzoekers stelden vast dat 33 procent van de betrokkenen op de zakenreis ook een grotere werkdruk ervaart dan op kantoor.

De onderzoekers voegen er aan toe dat ongeveer 15 procent van de betrokkenen zich na de terugkeer van een zakenreis al eens ziek heeft moeten melden. De belangrijkste redenen voor het werkverlet zijn oververmoeidheid en virussen die ter plaatse werden opgelopen, zoals griep. De onderzoekers stellen dan ook dat de reizigers een aantal maatregelen moeten nemen om hun reis zo comfortabel mogelijk te houden.

Opgemerkt wordt dat zoveel mogelijk vroege of late vluchten zoveel mogelijk moeten worden vermeden. Ook is het volgens BCD Travel noodzakelijk om onnodige stress te vermijden door tussen de verschillende meetings voldoende tijd te voorzien. Bovendien moet de zakenreiziger zich volgens de onderzoekers ter plaatse alleen focussen op de belangrijkste contactpersonen en het doel van de meeting. De boeking van een extra overnachting moet de reiziger toelaten om zich gemakkelijker te acclimatiseren.

Labels: ,

Tevredenheid hoogopgeleide werknemers is gedaald

De tevredenheid van hoogopgeleide werknemers over hun loopbaanmogelijkheden daalt. Dat is gebleken uit een Nederlands onderzoek van het bureau Intermediair. De onderzoekers stelden dat nog slechts 65 procent van de hoogopgeleide werknemers van mening is voldoende mogelijkheden te krijgen om zijn carrièreverwachtingen te realiseren. De voorbije jaren werd op dat vlak nog een score van ruim 70 procent opgetekend. Bij de overheidsinstellingen werd een daling van 65 procent naar 54 procent geregistreerd.

Volgens Intermediair kan de dalende tevredenheid bij de werknemers gedeeltelijk worden toegeschreven aan het grote aantal reorganisaties die het voorbije jaar werden doorgevoerd. "Maar er is ook de impact van de aanhoudende economische crisis, waardoor mensen om financiële redenen niet weg durven gaan bij hun huidige werkgever, ook al hebben ze het gevoel dat hun carrière is vastgelopen," voeren de onderzoekers aan.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 98 procent van de werkgevers in de privésector aan thuiswerkende medewerkers een laptop of een smartphone van het bedrijf ter beschikking stelt. Daarnaast vergoedt 67 procent ook in het particuliere internetabonnement van de betrokken. Bij de overheidsbedrijven krijgt 73 procent van de mobiele werknemers een laptop, terwijl 65 procent een smartphone ter beschikking stelt. Daarentegen betaalt slechts 35 procent het internetabonnement.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Finse groep Nokia, producent van mobiele telefoons, wil de beurs van Frankfurt verlaten. Het Finse bedrijf heeft daarvoor naar eigen zeggen bij het bestuur van de Duitse beurs een verzoek ingediend. Er wordt opgemerkt dat er nog onvoldoende handelsvolume wordt opgetekend om de beursnotering nog langer te verantwoorden. Indien aan het verzoek gevolgd wordt gegeven, zou het aandeel in de eerste helft van volgend jaar van de beurs van Frankfurt verdwijnen. Vorig jaar verliet Nokia al de beurzen van Londen, Parijs en Stockholm. Het aandeel wordt nog wel in Helsinki verhandeld, terwijl er met American Deposity Shares nog indirect een aanwezigheid in New York wordt aangehouden.

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in november voor het eerst in vijf maanden gestegen, ondanks de ongerustheid over de eurozone en de schuldencrisis. Dat blijkt uit de business confidence index van het Ifo-instituut in München. De index bereikte tijdens de maand november een niveau van 106,6 punten, tegenover 106,4 punten tijdens de maand voordien. Daarmee vertegenwoordigde oktober het laagste niveau in zestien maanden. Uit voorlopige cijfers van het Duitse federale bureau voor statistiek blijkt dat ook de binnenlandse vraag is toegenomen. De consumptie van de Duitse gezinnen zou tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 0,8 procent zijn gestegen tegenover het kwartaal voordien.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van Portugal naar beneden bijgesteld. Daardoor is de rating van Portugal bij Fitch inmiddels tot een junkstatus herleid. Aan de nieuwe rating worden ook negatieve vooruitzichten gekoppeld. Fitch motiveert zijn beslissing met een verwijzing naar de slechte economische vooruitzichten in Europa. Het ratingbureau zegt te verwachten dat het Portugese bruto binnenlandse product volgend jaar met 3 procent zal dalen. De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft al besparingen en belastingverhogingen aangekondigd om te beantwoorden aan de voorwaarden die werden opgelegd in het kader van steunplan van 78 miljard euro dat het land kreeg toegewezen. De Portugese rente is inmiddels opgelopen tot meer dan 11 procent.

Het miljardenaandeel van wijlen Steve Jobs in het entertainmentconcern Disney is door zijn weduwe Laurene Powell in een stichting ondergebracht. Dat blijkt uit een bericht van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Daar wordt aangegeven dat de Steven P. Jobs Trust 7,7 procent in Disney heeft verworven. Eerder was gespeculeerd dat Powell het belang in Disney uit belastingsoverwegingen van de hand zou doen. Laurene Powell beheert de stichting van haar overleden echtgenoot. Steve Jobs verwierf een belang van 7,4 miljard dollar aan aandelen van Disney toen de animatiestudio Pixar, waarvan de Apple-topman aandeelhouder was, door het entertainmentconcern werd overgenomen.

De Franse bank Société Générale heeft bij een rechtbank in Londen klacht ingediend tegen de mediagroep Associated Newspapers over een artikel dat begin augustus was verschenen in de krant Mail on Sunday. De Britse krant had een fictief verhaal over een nakende bankroet van de Franse bank voor waar aangenomen, waarop het aandeel van Société Général instortte. De dag na de publicatie van het artikel verloor het aandeel van Société Générale 8,42 procent. Volgens de bank heeft het artikel haar reputatie geschaad en schade veroorzaakt aan haar activiteiten. De krant verontschuldigde zich daarna wel voor het artikel en gaf toe dat de berichtgeving fout was. Ook de Franse beursautoriteiten doen onderzoek naar een aantal geruchten die rond de bank werden gelanceerd.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus zal tegen eind volgend jaar meer dan 8.000 nieuwe werknemers in dienst nemen. Dat hebben Duitse media gemeld. Er werd echter niet aangegeven waar de nieuwe banen zouden worden gecreëerd. Airbus is vooral actief in Duitsland en Frankrijk. Dit jaar heeft de vliegtuigbouwer al ongeveer 4.000 werknemers in dienst genomen. Thomas Enders, topman van Airbus, zegt volgend jaar geen grote toevloed aan bestellingen te verwachten, zoals dit jaar wel het geval was. Met 1.500 orders stevent Airbus dit jaar af op een nieuw orderrecord. Door de verwachte vraag naar brandstof-efficiëntere vliegtuigen verwacht Enders tijdens de tweede helft van het decennium wel een sterke productiestijging.

Microsoft krijgt toegang tot gedetailleerde financiële informatie van het internetbedrijf Yahoo. De twee bedrijven hebben daarover een overeenkomst ondertekend. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Een inzage van de boeken is vaak een voorbode van een overname. Ook een aantal investeringsgroepen zouden interesse hebben om Yahoo over te nemen. Op dit moment werken Microsoft en Yahoo al nauw samen voor online zoekopdrachtenen reclamewerving. Yahoo is op de beurs bijna 20 miljard dollar waard. Drie jaar geleden bood Microsoft nog 45 miljard dollar voor Yahoo, maar Jerry Yang, oprichter van het internetbedrijf, vond dat onvoldoende. Bij Yahoo werd recent chief executive Carol Bartz ontslagen.

De Franse zakenkrant La Tribune heeft zichzelf in de etalage gezet. Pogingen om nieuwe investeerders te vinden, hebben niets opgeleverd. La Tribune kreeg in januari al uitstel van betaling van de rechtbank van koophandel in Parijs. De krant zegt dat een zware daling van de kasreserves sinds de zomermaanden het bedrijf verplicht om een overnemer te zoeken. La Tribune haalde tijdens de eerste helft van dit jaar nog een oplage van 63.000 exemplaren. Dat betekende een daling met 6.000 eenheden tegenover de periode voordien. Ook de inkomsten uit reclame vielen door de economische crisis gevoelig terug. De Franse mediatycoon Alain Weill verkocht vorig jaar 80 procent van de aandelen aan directeur Valérie Decamp voor 1 symbolische euro.

Saab Automobile, dochter van Swedish Automobile, heeft gemeld dat er een groot risico bestaat dat de uitbetaling van de salarissen voor de maand november moet worden uitgesteld. Een woordvoerder van het bedrijf gaf aan dat Saab alle mogelijke inspanning levert om het probleem op te lossen, maar dat vertragingen waarschijnlijk moeten worden geacht. Om de lonen te kunnen betalen moet de noodlijdende autobouwer financiering ontvangen van de Chinese bedrijven Pang Da Automobile Trade en Zhejiang Youngman Lotus Automobile. De Chinese bedrijven tekenden enkele weken terug een intentieverklaring met Swedish Automobile om Saab te kopen. De Chinese ondernemingen meldden dat ze van plan zijn om Saab te ondersteunen totdat een definitieve overeenkomst is bereikt.

De Verenigde Staten behouden de hoogste kredietrating. Dat heeft het ratingbureau Moody's bekend gemaakt in een reactie op het feit dat de Amerikaanse democraten en republikeinen er niet in geslaagd zijn om een overeenstemming te bereiken over de noodzakelijke besparingen. Volgens het ratingbureau toont die mislukking aan dat de kans klein is dat er belangrijke besparingsmaatregelen zullen worden doorgevoerd voor de verkiezingen van november volgend jaar. Het ratingbureau wijst echter op de 1.200 miljard dollar aan automatische besparingen in de uitgaven die geactiveerd worden na de mislukte onderhandelingen.

De Amerikaanse Federal Reserve gaat de zes grootste banken van de Verenigde Staten in een stresstest ook evalueren op een verslechtering van de Europese schuldencrisis. De resultaten van de test zullen naar verwachting volgend jaar worden gepubliceerd. De betrokken banken zijn Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo. De Federal Reserve zegt dat de test voor de zes banken uitgaat van marktbewegingen zoals die zich drie jaar geleden voordeden, maar ook wordt gekeken naar potentieel sterke prijsbewegingen in Europese landen en de Europese financiële sector. In totaal moeten eenendertig banken aan de Federal Reserve melden hoever ze zijn gevorderd met de versterking van hun balans.

De Italiaanse zakenman Marco Tronchetti Provera, voorzitter van het bandenconcern Pirelli, is door Milanese rechters ondervraagd in het kader van een onderzoek naar vermeende spionage door medewerkers van het telecombedrijf Telecom Italia. Volgens gerechtelijke bronnen wordt Tronchetti Provera verdacht van corruptie en heling. Pirelli hield tot vier jaar geleden een onrechtstreeks controlebelang aan in Telecom Italia. Het dossier tegen Provera kadert in een onderzoek naar de praktijken van een aantal medewerkers van Telecom Italia, die een aantal bekende figuren zouden bespioneerd hebben en vertrouwelijke informatie aan privédetectives zouden hebben bezorgd. Dat leidde tot de arrestatie van een aantal medewerkers van Telecom Italia.

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T legt een provisie van 4 miljard dollar aan voor een eventuele mislukking van de overname van T-Mobile, het Amerikaanse filiaal van Deutsche Telekom. AT&T heeft 39 miljard dollar geboden voor het filiaal, maar ondervindt weerstand van de Amerikaanse antikartelautoriteiten. Hoewel de twee bedrijven nog altijd onderhandelen, is de Amerikaanse telecomoperator er steeds minder van overtuigd dat een overeenkomst zal kunnen worden bereikt. Daarom wordt een gigantische provisie aangelegd voor het geval de overname op een weigering van de Amerikaanse autoriteiten zou botsen. Deutsche Telekom heeft een clausule bedongen waarin het 3 miljard dollar cash vangt als de deal mislukt. Daar komen nog voor 3 miljard dollar roamingrechten bij.

In Portugal is met een vierentwintigurenstaking geprotesteerd tegen de zware besparingen die werden aangekondigd. De staking was één van de grootste die Portugal ooit heeft gekend. De twee grootste Portugese vakbonden, die meer dan een miljoen werknemers vertegenwoordigen, verzetten zich met de staking tegen de strenge besparingen en hogere belastingen die op til zijn. Bij de besparingen wordt onder meer de vakantiegelden geschrapt. Daarnaast wordt ook zwaar gesnoeid in de gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Het Portugese parlement moet nog stemmen over de besparingen, die moeten worden doorgevoerd in ruil voor de 78 miljard euro noodhulp die het land toegewezen kreeg.

De Italiaanse langetermijnrente is opnieuw tot meer dan 7 procent gestegen. De rente nadert daarmee het niveau waar andere landen uit de eurozone steun moesten vragen. De markten reageren afwijzend op het akkoord van de Duitse, Franse en Italiaanse regering om niet te raken aan de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank. Ook tijdens de eerste helft van de maand november had de Italiaanse rente al eens een record van 7,483 procent bereikt, maar was nadien opnieuw onder de symbolische grens van 7 procent gezakt. Nu is echter opnieuw een niveau van 7,087 procent bereikt. Experts beschouwen een rente van meer dan 7 procent onhoudbaar op lange termijn, want gevreesd wordt dat een land met een dergelijk niveau zijn schuld niet meer kan terugbetalen.

Meer Nieuws

Thursday, November 24, 2011

Obesitas dreigende plaag in Amerikaans kleuteronderwijs

Obesitas dreigende plaag in Amerikaans kleuteronderwijs

Een groot gedeelte van de Amerikaanse kleuterscholen dreigt recht op een obesitas-plaag af te stevenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de denktank Rand Corporation. De onderzoekers stellen dat inmiddels bijna 40 procent van de kinderen in de Amerikaanse kleuterscholen problemen met overgewicht dreigt te hebben. Tijdens de jaren zeventig en tachtig van de voorbije eeuw liepen slechts 25 procent van de Amerikaanse kleuters gevaar te maken te krijgen met overgewicht.

"Het gaat niet enkel om zwaarlijvige kinderen die nog meer gewicht winnen, maar er is sprake van een algemene verschuiving," merkt onderzoeksleider Ashlesha Datar, econoom bij Rand Corporation, op. "De hele bevolking van het Amerikaanse kleuteronderwijs blijkt zwaarder geworden te zijn. Het feit dat vele kinderen op jonge leeftijd al op zwaarlijvigheid lijken af te sturen, dreigt hen op volwassen leeftijd met belangrijke gezondheidsproblemen te confronteren."

Er wordt opgemerkt dat 28 procent van de Amerikaanse kinderen op kleuterleeftijd al daadwerkelijk tot de categorie met overgewicht behoort, tegenover 10 procent in de vorige generaties. Bovendien zit 12 procent in de obesitas-categorie, tegenover 5 procent in het verleden. De onderzoekers merken op dat er vooral bij Latino-Amerikaanse kleuters en Afro-Amerikaanse meisjes een belangrijke toename van het gewicht werd opgemerkt. Verder wordt benadrukt dat het probleem van overgewicht in het lager onderwijs nog verder toeneemt.

Labels: ,

Arabisch energiebedrijf Masdar moet verder afslanken

Het energiebedrijf Masdar uit Abu Dhabi heeft 9 procent van zijn werknemers ontslagen. De ontslagen vormen een onderdeel van een groter besparingsplan en kadert binnen een grotere afbouw van investeringen in Abu Dhabi als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. De besparingen moeten naar eigen zeggen de efficiëntie van Masdar opdrijven. Eerder werden ook al de plannen voor de emissie-neutrale stad Masdar City herzien en naar beneden bijgesteld.

Masdar benadrukt wel dat de visie en doelstellingen van het concern op lange termijn ongewijzigd blijven. Masdar is het speerpunt van de ambities van Abu Dhabi op het gebied van duurzame energie. Inmiddels is de realisatie van de eerste twee fasen van de klimaatneutrale stad Masdar City met twee jaar uitgesteld. Oorspronkelijk was voorzien dat die fasen over twee jaar gerealiseerd zouden moeten zijn. Vorig jaar had Masdar het budget voor de stad al met 3,3 miljard dollar verlaagd.

In heel Abu Dhabi worden onder invloed van de economische omstandigheden grote infrastructuur-projecten bijgestuurd. De toeristische sector gaf eerder al aan dat de afwerking van het Zayed National Museum en divisies van het Louvre en Guggenheim zou worden uitgesteld. "Abu Dhabi is voorzichtiger geworden met grote investeringen," merkt David Butter, regionaal directeur voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten bij de Economist Intelligence Unit. "Het emiraat verkeert nog lang niet in problemen, maar heeft geleerd om vooruit te kijken."

Labels: , ,

Kleine modehuizen te weinig innovatief met digitale media

Een groot aantal uitdagers uit de Europese modesector maken onvoldoende gebruik van de mogelijkheden van digitale media om hun status te verbeteren. Dat concludeert de gespecialiseerde denktank L2 uit een analyse van de digitale activiteiten van de betrokken merken. Er wordt aan toegevoegd dat geen enkel merk uitblinkt met zijn activiteiten op het gebied van digitale media. De eerste plaats wordt toegekend aan Agent Provocateur, gevolgd door Ted Baker en Stella McCartney.

"Geen enkel alternatief modehuis slaagt erin om met digitale media een belangrijk verschil te maken," merken de onderzoekers op. "Digitale media kunnen nochtans zorgen voor het verschil tussen iconische en irrelevante merken. Het Britse lingeriemerk Agent Provocateur is er volgens de denktank echter wel in geslaagd om een aantal consistente initiatieven op te zetten." Daarbij wordt onder meer gewezen naar het YouTube-kanaal van het merk, dat 1,3 miljoen bezoekers aantrok, tegenover een gemiddelde van 121.774 bezoekers voor de hele sector.

Ook wordt opgemerkt dat Agent Provocateur veel aandacht heeft besteed aan zijn websites, met links naar zijn diverse accounts in sociale media. Bij Ted Baker wordt vooral verwezen naar het blogger-programma dat het bedrijf heeft uitgebouwd en een applicatie om foto's te delen. Bij Stella McCartney werd vooral een applicatie voor de iPad en de snelgroeiende Twitter-account geprezen. Verder wordt opgemerkt dat 78 procent van de onderzochte merken een aanwezigheid heeft op Facebook (78 procent), gevolgd door Twitter (61 procent) en YouTube (48 procent).

Labels: ,

Notaboek commandant Apollo 13 wordt geveild

Bij het veilinghuis Amerikaanse Heritage Auctions worden een aantal voorwerpen van de ruimtevlucht Apollo 13 geveild. Eén van de loten is het notaboek waarin James Lovell, commandant van de vlucht, handgeschreven berekening maakte hoe het beschadigde ruimteschip na de ontploffing van een brandstofcel opnieuw veilig naar de aarde kon worden gebracht. Geraamd wordt dat het notaboek 25.000 dollar zou kunnen opbrengen. Volgens Michael Riley, historicus bij Heritage Auctions, zijn er weinig ruimtevaart-artikelen die het notaboek in belangrijkheid kunnen evenaren.

"Zonder de correcte berekeningen en de snelle transfer van de informatie tussen computers, had de bemanning van Apollo 13 nooit exact zijn positie in de ruimte kunnen berekenen, waardoor hun kansen op overleven wellicht helemaal waren verdwenen," merkt Michael Riley op. Hij merkt op dat James Lovell het notaboek gedurende eenenveertig jaar in zijn persoonlijk bezit heeft gehad, maar het nu tijd acht om het document door te geven.

Apollo 13 schreef ruimtevaartgeschiedenis door een geïmproviseerde terugkeer naar de aarde te realiseren, nadat op de heenreis naar de maan een brandstoftank was ontploft. Onder meer moest de bemanning een nieuw systeem bouwen om de lucht in de ruimtecapsule te zuiveren. De andere astronauten van Apollo 13 waren Jack Swigert en Fred Haise. De bemanning gebruikte de vastgekoppelde maanlander om de terugkeer naar de aarde te realiseren.

Labels: , , ,

Emiraten willen cruciale draaischijf luchtvaartsector worden

De Verenigde Arabische Emiraten willen tegen het einde van het volgende decennium een cruciale draaischijf voor de wereldwijde luchtvaartindustrie worden. Tegen het einde van het huidige decennium willen de emiraten hun eigen zakenjets bouwen en een belangrijke toeleverancier worden van Boeing en Airbus. De Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates is op het gebied van internationale trafiek al de grootste carrier van de wereld geworden. Op de Dubai Air Show sloot de maatschappij onlangs nog het grootste contract uit de luchtvaartgeschiedenis.

Mubadala Aerospace uit Abu Dhabi, producent van vliegtuigonderdelen, hoopt een zakenvliegtuig voor veertien passagiers te kunnen ontwikkelen. Abu Dhabi wil zich verder op de vliegtuigindustrie toeleggen om te kunnen inspelen op de groei van de lokale luchtvaartmaatschappijen Emirates en Etihad. Mubadala Aerospace zegt over twintig jaar tot de vijf grootste producenten uit de wereldwijde luchtvaartindustrie te willen behoren. Ook wil het bedrijf tot de belangrijkste dienstverstrekkers voor herstellingen en onderhoud uitgroeien.

Mubadala Aerospace werkt al samen met Finmeccanica en General Electric en heeft plannen om 200 miljoen dollar te investeren in een onderhoudcentrum voor motoren van Airbus en Boeing. De zakenjet van Mubadala Aerospace zou de concurrentie moeten aangaan met de Gulfstream van General Dynamics, de Cessna van Textron, de Falcon van Dassault Aviation, Embraer en de Global Express en Learjet van Bombardier.

Labels: ,

Kinderen zetten iPad bovenaan hun gadgetlijst

De iPad van Apple is voor kinderen tussen zes en twaalf jaar het meest gegeerde elektronische gadget. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Nielsen. De onderzoekers stelden vast dat 44 procent van de ondervraagden kinderen hoopt de volgende zes maanden een iPad te kunnen hebben. Vorig jaar had slechts 31 procent van de betrokkenen een iPad op zijn wenslijst staan. Op de tweede plaats staat een iPad touch (30 procent), gevolgd door een iPhone (27 procent), computers en andere tabletmerken (25 procent).

Ook apparaten voor computergames zijn volgens de onderzoekers door kinderen bijzonder gegeerd. Op de eerste plaats staat de Nintendo 3DS (25 procent), gevolgd door de Kinect for Xbox 360, die op één jaar tijd van 14 procent naar 23 procent steeg. Ook de oudere Nintendo-modellen blijven met een score van 22 procent relatief populair, gevolgd door PlayStation 3 (17 procent), Xbox 360 (16 procent) en Nintendo Wii (11 procent).

Er wordt aan toegevoegd dat de iPad ook populair zijn bij tieners en volwassenen (24 procent). Daar werd vorig jaar nog een score van 18 procent opgetekend. Vorig jaar stonden computers nog op de eerste plaats. Die zijn nu teruggevallen tot een tweede plaats (18 procent), ex-aequo met e-readers. Die haalden vorig jaar nog een populariteit van 15 procent. Daarnaast is er ook interesse in tablets van andere producenten (17 procent). Apparaten voor computergames zijn in deze leeftijdscategorieën minder populair.

Labels: , ,

Overstromingen Thailand zullen nog lang worden gevoeld

Hoewel de directe effecten van de zware overstromingen in Thailand gradueel zullen afnemen, zullen volgens economen de gevolgen door bedrijven en consumenten over de hele wereld nog maanden worden gevoeld. Er wordt aan toegevoegd dat de die problemen de kwetsbaarheid van de wereldwijde bevoorradingsketen onderstrepen. De ramp doet volgens de economen ook vragen rijzen over het inzicht dat bedrijven hebben over hun toeleveringsnetwerken voor essentiële onderdelen.

"De zware overstromingen hebben in Thailand aan honderden mensen het leven gekost, maar hebben ook een brede waaier van productie-bedrijven geraakt," merkt het persbureau AFP op. "Vooral de autosector en hard-diskdrives werden zwaar getroffen. Dat heeft wereldwijde consequenties gehad, met slachtoffers zoals Dell, Toshiba, Toyota en Ford. Dat doet de vraag rijzen of bedrijven meer aandacht zouden moeten besteden aan risico-management." Opgemerkt wordt dat vooral de strategie van just-in-time bijzonder kwetsbaar is voor dergelijke rampen.

Toru Nishihama, econoom bij het Dai-Ichi Life Research Institute, stelt dat het principe van just-in-time zal blijven gehandhaafd, maar hij verwacht wel dat grote bedrijven ook elders productie-faciliteiten zullen uitbouwen om de risico's te spreiden. Analisten stellen dat er tijdens de eindejaarsperiode wellicht geen problemen zullen optreden, maar in de loop van volgend jaar mogen volgens hen door eventuele schaarste wel prijsverhogingen worden verwacht. Omdat de consument niet bereid zal zijn om die prijsverhoging te dragen, zullen de winstmarges van de bedrijven worden aangetast.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De economie in de eurozone bevindt zich al in een recessie. Dat heeft het het Institute of International Finance (IIF) gezegd. Volgens de internationale bankenorganisatie verslechtert de conjunctuur sneller dan verwacht. De cijfers over het einde van het derde kwartaal en het begin van het vierde kwartaal zijn volgens de organisatie slechter dan verwacht, verwijzend naar de stijging van de werkloosheid in Duitsland en de vertraging van de industriële productie in de eurolanden. Er wordt aan toegevoegd dat de situatie de begrotingstekorten nog zal toenemen. De organisatie verwacht tijdens het vierde kwartaal een daling van het bruto binnenlandse product met 2 procent. Voor het hele volgende jaar wordt een terugval met 1 procent in het vooruitzicht gesteld.

Het Amerikaanse bedrijf Power Balance, producent van sportarmbanden, moet aan een groep klanten een boete betalen van 57 miljoen dollar wegens misleidende reclame. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. De siliconen-armband was over de hele wereld bijzonder populair en werden onder meer gedragen door sporters zoals Wesley Sneijder, Rubens Barichello en Shaquille O'Neal. Eind vorig jaar oordeelde een Australische consumentenorganisatie echter dat de banden oplichting zijn. Er zou geen enkele geloofwaardige wetenschappelijke basis of enig redelijk bewijs zijn voor de werking van de armbanden. De fabrikant werd veroordeeld om de klanten terug te betalen.

Antonis Samaras, topman van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, heeft in een brief aan de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds meegedeeld dat hij het besparingsprogramma in het Europese reddingsplan aanvaardt. Dat zou de weg moeten vrijmaken voor de overmaking van een nieuwe schijf noodhulp aan Griekenland. In de brief aan de internationale kredietverleners van Griekenland onderschrijft Samaras de doelstellingen inzake de sanering van de openbare financiën. Hij koppelde daar wel vragen aan naar mogelijke herzieningen van bepaalde maatregelen. Samaras was de enige Griekse toppoliticus die nog geen schriftelijk engagement had aangegaan over de uitvoering van het besparingsprogramma.

Het ratingbureau Fitch heeft gezegd dat de kredietwaardigheid van Frankrijk mogelijk naar beneden zou moeten bijgesteld worden als de crisis in de eurozone erger wordt. Op dit ogenblik geniet Frankrijk nog de hoogste kredietrating. Ook het ratingbureau Moody's kwam enkele dagen geleden met een gelijkaardige melding. Als de crisis erger wordt, zou er volgens Fitch in zowel Europa als Frankrijk een meer uitgesproken economische vertraging optreden. Op dat ogenblik zou Frankrijk volgens het ratingbureau ook zijn banken te hulp moeten snellen. Fitch stelt dat de mogelijkheid van de Franse overheidsfinanciën om nieuwe schokken op te vangen, grotendeels is uitgeput.

De Europese Commissie wil meer controle over de begrotingen van de eurolanden. Dat blijkt uit een pakket voorstellen dat door José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, werd voorgelegd. Vooral landen die aan grote financiële risico's blootgesteld worden of al assistentie van Europese partners genieten, zouden volgens het voorstel door de Europese Commissie van dichtbij worden opgevolgd. Indien een ontwerpbegroting te veel afwijkt van de eerdere engagementen die het land is aangegaan, kan de Europese Commissie om bijsturingen vragen. Barroso benadrukte wel dat de nationale parlementen altijd het laatste woord krijgen.

Het plan dat de eurolanden vorige maand hebben opgemaakt om de aangroeiende Griekse schuld te counteren, is waarschijnlijk de laatste kans om de economie van het land te reanimeren. Dat heeft de Griekse Centrale Bank gezegd in een rapport over de monetaire politiek. Er wordt aan toegevoegd dat op alle mogelijke manieren moet worden vermeden dat nieuwe vertragingen optreden of doelstellingen niet worden nagekomen. Het ritme en de mate van uitvoering van de hervormingen hebben volgens het rapport de markten en de publieke opinie nog niet kunnen overtuigen dat Griekenland op weg is om de vastgelegde doelen te realiseren. Om een bankroet te vermijden moet Griekenland voor half december een schijf van 8 miljard euro hulp krijgen.

De Chinese wagens Geely Emgrand EC7 en de MG6 hebben in minder dan een jaar tijd enorme vooruitgang geboekt op vlak van veiligheid. Dat blijkt uit de resultaten van de Europese crashtests. Beide wagens haalden vieren sterren, terwijl ze minder dan een jaar geleden slechts twee sterren kregen toegekend. Dat heeft mobiliteitsorganisatie Touring bekendgemaakt. Voor Touring is het duidelijk dat de Chinezen volop investeren in hun nieuwe voertuigen om de Europese markt te bereiken. Daarmee maakt de vergelijking met de Japanse wagens. Die voldeden in het begin ook niet aan de veiligheidsnormen, maar er werd snel geïnvesteerd in nieuwe technieken om de voertuigen aan de Europese normen aan te passen.

Het concern Nokia Siemens Networks wil wereldwijd 17.000 banen schrappen. Dat heeft de netwerkfabrikant bekendgemaakt. Bij Nokia Siemens Networks werken wereldwijd op dit ogenblik ongeveer 74.000 mensen. De ontslagronde kadert in een groter plan om over twee jaar voor 1 miljard aan operationele kosten te besparen. Het bedrijf ondervindt namelijk hevige concurrentie van Ericsson en Chinese bedrijven. Het concern wil zich in de toekomst vooral gaan toeleggen op mobiele netwerken. Nokia Siemens werd vier jaar geleden opgestart, maar werd de jongste kwartalen met verliezen geconfronteerd. Ook vorig jaar leed het bedrijf een verlies van ongeveer 746 miljoen euro. In september werd een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro aangekondigd.

De Europese Commissie heeft een studie gepubliceerd over de uitgifte van gemeenschappelijke euro-obligaties. Vooral Duitsland verzet zich tegen die plannen, maar José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, hoopt dat de tegenstand op termijn zal afzwakken. Aan de hand van de studie moet volgens Barroso een debat worden gestart met de regeringen en deskundigen over de troeven en nadelen van gemeenschappelijk lenen door de overheden binnen de eurozone. Daarna zal een uiteindelijke beslissing worden genomen. Barroso benadrukte wel dat het idee van gemeenschappelijk schuldpapier steeds meer ingang vindt. Hij wees erop dat een aantal critici inmiddels hun mening al hebben herzien.

Het is Duitsland bij een veiling van 6 miljard euro aan tienjarige staatsobligaties niet gelukt voldoende kopers te trekken. Een kleine 40 procent van de obligaties bleef onverkocht. Daarmee was de recente veiling één van de slechtste Duitse obligatieverkopen sinds de invoering van de euro. Duitsland bleef het afgelopen jaar gemiddeld met 18 procent van zijn tienjarige obligaties zitten. Maar dat dit percentage nu twee keer zo hoog is, betekent dat er onder investeerders weinig interesse is voor Duitse staatspapieren. De Duitse staatsobligaties zijn wel veilig, maar hebben door de lage rente van 2 procent een laag of zelfs negatief rendement. Die rente is lager dan de inflatie, die nu gemiddeld 2,5 procent bedraagt.

Jean-Claude Trichet, de gewezen voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, is benoemd tot voorzitter van de Groep van Dertig (G30), een denktank van economische en financiële leiders. Trichet wordt bij de denktank de opvolger van Jacob Frenkel, voorzitter van JP Morgan Chase International en gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Israëlische centrale bank. De Groep van Dertig denkt na over de organisatie van economische, financiële en monetaire systemen. Trichet is al sinds de tweede helft van de jaren tachtig lid van de organisatie. Trichet ziet voor de organisatie een belangrijke rol weggelegd om oplossingen te helpen vinden voor de uitdagingen van het wereldwijde economische en financiële systeem.

Cyrus Mistry wordt volgend jaar topman van het Indiase conglomeraat Tata Group. Er werd al langere tijd gespeculeerd over de opvolging van huidig topman Ratan Tata, die vijfenzeventig jaar wordt en in december volgend jaar met pensioen gaat. Onder de leiding van Ratan Tata groeide de familiale groep uit tot een gigantisch conglomeraat, actief in onder meer telecom, informatica, autobouw, energie, grondstoffen, chemicaliën en consumptieproducten. Cyrus Mistry is algemeen directeur van de Indiase vastgoedgroep Shapoorji Pallonji. Hij is burgerlijk ingenieur en studeerde ook management aan de London Business School. Hij is de jongste zoon van bouwtycoon Pallonji Mistry, die 18 procent van Tata Group in handen heeft.

De Franse autobouwer Renault ontkent plannen te hebben voor de bouw van een supergoedkope auto van minder dan 2.500 euro. De berichten over de goedkope wagen waren in de Franse media gelanceerd, maar die kloppen volgens Renault niet met de realiteit. Directielid Gérard Detourbet, bekend van de ontwikkeling van het budgetgamma Dacia, krijgt wel de opdracht een nieuwe kleine wagen te ontwikkelen in samenwerking met alliantiepartner Nissan. Dat voertuig zal volgens Renault weliswaar goedkoop zijn, maar zou zeker meer dan 2.500 euro kosten. Renault werkt ook nog altijd samen met de Indiase groep Bajaj voor de ontwikkeling van een ultragoedkope wagen voor de Indiase markt. Bajaj heeft echter zijn twijfels over de goede afloop van het project.

Michael Woodford, gewezen chief executive van de Japanse camerafabrikant Olympus, heeft gesproken met vertegenwoordigers van het Japanse gerecht. Hij zou ook gesprekken voeren met de Japanse autoriteiten en later een onderhoud hebben met het bestuur van Olympus. Woodford had onregelmatigheden ontdekt in de boekhouding van Olympus, waarop de Britse chief executive door de voorzitter van de camerafabrikant op staande voet werd ontslagen. Nadat de frauduleuze praktijken naar buiten waren gekomen, werden de voorzitter en een aantal betrokkenen zelf weggestuurd. Olympus wil de schuldigen strafrechterlijk laten vervolgen. Inmiddels willen een aantal kaders van Olympus het ontslag van Woodford ongedaan maken en de Brit overhalen terug te keren.

Het Amerikaanse farmabedrijf Merck zal 950 miljoen dollar betalen om verdere vervolging te vermijden rond de foutieve marketing van Vioxx, een pijnstiller die zeven jaar geleden van de markt gehaald werd wegens een verhoogd risico op hartfalen. Eind vorig jaar liet het bedrijf al weten 950 miljoen dollar opzij te zetten voor een strafzaak wegens foutieve marketing en valse verklaringen. In die zaak heeft Merck nu een regeling getroffen. Het product zou volgens de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) op vijf jaar tijd minstens 88.000 hartaanvallen hebben veroorzaakt. Het bedrijf ging vier jaar geleden al akkoord om 4,85 miljard dollar opzij te zetten om de slachtoffers te vergoeden. Daarnaast werd ook 1,9 miljard dollar betaald aan gerechtskosten.

Meer Nieuws

Wednesday, November 23, 2011

Bezoekers belangrijkste bedreiging voor 'Laatste Avondmaal' van Leonardo Da Vinci

De Italiaanse overheid heeft belangrijke resultaten geboekt om het beroemde 'Laatste Avondmaal' van Leonardo Da Vinci in de kerk Santa Maria Della Grazie in Milaan te beschermen van vervuiling door de buitenlucht, maar het interieur van het gebouw zelf blijft een grote bedreiging. Dat zegt specialist Constantinos Sioutas, die door de Italiaanse overheid werd ingeroepen om het schilderij te redden. Die bedreiging is vooral afkomstig van de vetten van de huid van de toeristen, zelfs al is het bezoek strikt gelimiteerd.

"Het beroemde schilderij van Da Vinci heeft eeuwen geschiedenis, politieke beroering en zelfs bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog overleefd, maar dreigt blijvende schade op te lopen door de luchtvervuiling van één van de meest vervuilde steden van West-Europa," merkt het persbureau AFP op. "Twee jaar geleden werd in de kerk een gesofisticeerd ventilatiesysteem geplaatst om het kunstwerk te beschermen." Om de efficiëntie van het systeem te controleren werd beroep gedaan op Constantinos Sioutas, professor aan de Amerikaanse Viterbi School of Engineering.

Sioutas merkt op dat de vervuiling door de buitenlucht met ongeveer 90 procent kon worden teruggedreven. De onderzoeker heeft het over indrukwekkende resultaten, maar de vervuiling in het interieur van het kerkgebouw blijft volgens de wetenschappers een dreigend probleem. Daarbij wordt opgemerkt dat het stof in de lucht zich vastkleeft aan de vetafscheiding van de huid van de bezoekers en zich op het oppervlak van het schilderij neerzet. Er worden nochtans slechts enkele bezoekers tegelijkertijd toegelaten. Bovendien mag een bezoek slechts 15 minuten duren.

Labels: , ,

Producenten palmolie gebruiken te weinig duurzame bronnen

De grote retailers en producenten doen onvoldoende inspanningen om hun beloftes rond het gebruik van duurzame palmolie te houden. Dat heeft het World Wildlife Fund (WWF) gezegd ter gelegenheid van de jaarlijkse vergadering van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Een overstap op duurzame palmolie zou de regenwouden tegen ontbossing moeten beschermen, maar volgens het rapport van de natuurorganisatie is slechts de helft van de productie afkomstig van duurzame bronnen.

Uit het rapport blijkt dat bedrijven in Europa, Australië en Japan meer duurzame palmolie kopen dan ooit in het verleden het geval is geweest. Van de 132 onderzochte bedrijven hebben 87 directies beloofd om uitsluitend ecovriendelijke palmolie te zullen gebruiken. Er wordt aan toegevoegd dat 32 bedrijven in het onderzoek een slechte score lieten optekenen. De onderzoekers merken op dat het voor bedrijven nochtans heel gemakkelijk is om een verantwoord palmolie-beleid te hanteren, zodat het volgens hen duidelijk is dat een aantal ondernemingen hun beloftes niet nakomen.

De onderzoekers merken op dat vorig jaar ongeveer 5,2 miljoen ton gecertificieerde duurzame palmolie werd geproduceerd. Dat is ongeveer 10 procent van de wereldwijde palmolie-voorraden. Toch is volgens het World Wildlife Fund slechts 56 procent van de duurzame voorraden verkocht. In het rapport worden bedrijven zoals Nestlé, Unilever, Nestlé, Cadbury en Carrefour wel geprezen voor hun belangrijke inspanningen op het gebied van het gebruik van duurzame palmolie. Vooral in Maleisië en Indonesië, die 85 procent van de wereldwijde palmolie-productie vertegenwoordigen, bedreigen plantages de regenwouden.

Labels: , ,

Ecotoerisme geen bedreiging voor Amazone-reservaten

Ecologisch toerisme heeft geen impact op de aanwezigheid van grote zoogdieren in het Amazone-gebied. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Gerona, het Donona Biological Station en de Duke University. In totaal troffen de onderzoekers in een toeristische gebieden eenenveertig soorten grote zoogdieren aan, terwijl in het omgevende natuurreservaat achtenveertig soorten werden geteld. De onderzoekers stellen geen enkele aanwijzing gevonden te hebben dat het ecotoerisme de natuurlijke rijkdom van het gebied zou aantasten.

"Er moet wel opgemerkt worden dat een foto-safari in een Keniaans wildpark weinig te maken heeft met het ecotoerisme dat in het Amazone-gebied werd opgemerkt," merkt onderzoeksleider Salvador Salvador, bioloog aan de University of Gerona, op. "In het Amazone-gebied is de omvang van het ecotoerisme heel beperkt in vergelijking met het ecosysteem van het hele gebied, maar toch bleek er op enkele soorten een impact te kunnen worden opgemerkt, zoals op de bedreigde reuzenotter. Dat had vooral te maken met het riviertransport, dat te dicht bij de otterburchten komt."

De onderzoekers stelden echter vast dat de toeristische Bonanza-zone in het Braziliaanse natuurreservaat Manu Biosphere 85 procent van alle zoogdieren telde die in het gebied zouden mogen worden verwacht. Er wordt aan toegevoegd dat het Amazone-regenwoud heel variërend is en rond de grote rivieren een heel ander karakter heeft dan in het verdere hinterland. Door menselijke nederzettingen worden vooral de gebieden rond de rivieren bedreigd, maar ook in die regio's worden grote concentraties dieren opgetekend.

Labels: ,

Opvallende evoluties in vervuiling door tanker Prestige

Vijf jaar na de olieramp met de tanker Prestige voor de Spaanse kust, is langs de kust van Galicië een onverwachte stijging van het niveau van koolwaterstof geregistreerd. Dat zeggen wetenschappers van de University of Santiago de Compostela. In november negen jaar geleden zonk de olietanker Prestige voor de kust van Galicië, waarbij 63.000 ton stookolie in de zee terecht kwam. Dat leidde tot vervuiling van de kusten van het noorden van Portugal tot Frankrijk. Daarna nam de vervuiling geleidelijk af, maar kende vijf jaar nadien een plotselinge heropleving.

De oorzaak van die opstoot moet volgens onderzoeksleider Jesus Dominquez echter wellicht gezocht worden bij bosbranden. Vijf jaar geleden werd de regio van Galicië tijdens de zomerperiode immers getroffen door veelvuldige bosbranden. "De slechtgekozen route die het schip heeft gevolgd van het ongeval tot het zinken, heeft de vervuiling gedurende drie jaar verhoogd, maar de dramatische stijging van vier jaar geleden kan alleen worden verklaar door de impact van de bosbranden," merkt Dominquez op.

De onderzoekers controleerden gedurende vier jaar de aanwezigheid van koolwaterstoffen in de eieren van de bontbekplevier, de enige nestvogel op de stranden van de Atlantische kust van Galicië. Die niveaus kenden tussen zeven en vijf jaar geleden een constante daling, wat overeen kwam met de resultaten van metingen in het water, het sediment en andere maritieme organismen. Het jaar nadien werd echter een plotse opstoot. De onderzoekers merken op dat hun studie echter ook uitwijst dat olievervuiling ook door de lucht een gebied kan bereiken.

Labels: , , ,

Mexicaanse archeologen ontdekken koninklijke Maya-keuken

Mexicaanse archeologen ontdekken koninklijke Maya-keuken

In de Mexicaanse staat Yucatan hebben archeologen een koninklijke keuken uit het Maya-tijdperk ontdekt. In het archeologische Kabah-gebied werden een groot aantal potten, stenen voorwerpen en andere materialen gevonden, samen met sporen van vuur. Dat hebben wetenschappers van het National Institute of Anthropology and History van Mexico bekend gemaakt. De keuken zou dateren uit de periode tussen het midden van de achtste en het midden van de tiende eeuw.

De keuken zou ongeveer veertig meter lang en veertien meter breed zijn geweest en zou dateren uit de bloeiperiode van de Maya-stad Kabah. Er wordt aan toegevoegd dat de aanwijzingen van menselijke activiteit zijn die teruggaan tot driehonderd jaar voor onze tijdrekening. Vermoed wordt dat de keuken onderdeel vormde van een paleis. In paleizen werden immers grotere hoeveelheden voeding bereid, waardoor er meer en grotere werktuigen moesten worden gebruik.

Archeoloog Lourdes Toscano merkt op dat de onderzoekers verrast waren door de afwezigheid van dierlijke beenderen op de site. "Dat doet veronderstellen dat het keukenafval naar een andere locatie werd gebracht," voert ze aan. Aan de hand van de sporen van organische restanten hopen de onderzoekers echter te kunnen afleiden welk soort voedsel door de plaatselijke gemeenschap werd geconsumeerd.

Labels: , ,

China telt meer dan 300 miljoen microbloggers

China telt inmiddels meer dan 300 miljoen microbloggers. Dat heeft het Chinese State Internet Information Office bekend gemaakt. De zogenaamde weibo's worden door vele Chinezen gebruikt om de strikte mediacontroles te ontwijken, nadat de Chinese overheid twee jaar geleden de toegang tot Twitter voor de Chinese internet-populatie blokkeerde. In oktober van dit jaar maakte de Chinese regering nog bekend dat de politiediensten tot de vervolging zouden overgaan van individuen die online geruchten verspreiden.

China telt meer dan een half miljard internetgebruikers. Daarmee is China het grootste internet-land van de wereld, maar de Chinese overheid probeert constant het internet te controleren en gevoelige content te blokkeren als een onderdeel van het grote censuursysteem, dat als de Great Firewall bekend staat. Nadat Twitter twee jaar geleden in China werd geblokkeerd, werden een aantal binnenlandse alternatieven gelanceerd die bijzonder populair zijn gebleken bij de Chinese internet-gebruiker.

De opkomst van deze weibo's heeft de Chinese overheid echter met een nieuw censuur-probleem geconfronteerd. Steeds meer Chinese burgers grijpen naar microblogs om hun onvrede over corruptie, schandalen en rampen te ventileren. Vaak vormen de berichten van deze weibo's de basis voor een verslaggeving door de officiële media. Inmiddels heeft Sina, de meest populaire weibo van China, aangekondigd teams opgericht te hebben om online geruchten te bestrijden.

Labels: , , ,

Penguin Group verbiedt elektronisch uitlenen boeken

Uitgeverij Penguin Group verbiedt Amerikaanse bibliotheken om nog langer boeken elektronisch te distribueren. De maatregel is naar eigen zeggen genomen uit veiligheidsoverwegingen. Verdere informatie daarover werd niet gegeven. Penguin Group is niet de eerste uitgeverij die optreedt tegen het uitlenen van digitale boeken door bibliotheken. Ook Hachette Book Group, Macmillan en Simon & Schuster namen eerder al een gelijkaardige beslissing. Bij HarperCollins is het aantal uitleningen beperkt vooraleer de licentie van de bibliotheek vervalt.

"Omwille van een nieuwe problematiek over de veiligheid van onze digitale edities, is het noodzakelijk om de beschikbaarheid van nieuwe titels in het elektronische formaat uit te stellen tot de vragen met onze zakelijke partners zijn opgelost," geeft Penguin Group te kennen. Er werd niet bekend gemaakt met welke veiligheidsproblemen de uitgeverij werd geconfronteerd. Evenmin werd aangegeven of Penguin al dan niet het slachtoffer zou zijn geworden van diefstal van intellectuele eigendom door de uitlening van bibliotheken.

Penguin gaf wel aan van plan te zijn om het digitaal uitlenen van boeken in de toekomst wel opnieuw mogelijk te maken. Daarvoor wordt volgens de uitgeverij samen met zijn zakelijke partners en de bibliotheeksector naar een veilig en leefbaar distributiemodel gezocht. De maatregel geldt enkel voor nieuwe uitgaves. De uitgeverijen hebben altijd al een dubbelzinnige relatie gehad met bibliotheken, die lezers immers de mogelijkheid bieden om boeken gratis te lezen. Omdat digitale kopieën niet verslijten, moeten bibliotheken ook geen elektronische boeken vervangen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Touroperator Thomas Cook heeft gesprekken aangeknoopt met zijn banken-schuldeisers over de toekenning van nieuwe kredieten. De groep liet eerder al verstaan dat de boekingen zijn teruggevallen, als gevolg van de Arabische Lente en de crisis in Groot-Brittannië. Nu blijkt ook de liquiditeitspositie van Thomas Cook gevoelig te zijn verslechterd. De groep zou 902,5 miljoen pond schulden hebben. Er wordt wel opgemerkt dat er geen problemen zijn om de lopende kredieten terug te betalen. Wel werd bekend gemaakt dat de publicatie van de jaarresultaten wordt uitgesteld tot de gesprekken met de banken zijn afgelopen. Er zouden plannen zijn om in Groot-Brittannië tweehonderd reisbureaus te sluiten en zes vliegtuigen uit dienst te nemen.

De Griekse schulden zijn eind september opgelopen tot 360,3 miljard euro. Dat komt overeen met 165,3 procent van het Griekse bruto binnenlands product. Dat heeft het Griekse ministerie van financiën bekend gemaakt. Bovendien is de rente gestegen tot 25,6 procent. Inmiddels is 18,4 procent van de actieve bevolking werkloos. Dat betekent een stijging met bijna de helft op één jaar tijd. Griekenland telt op dit ogenblik meer dan 900.000 werklozen. Griekenland moet een schuld van 220 miljard euro binnen een periode van zes jaar terugbetalen. De cijfers tonen volgens experts aan hoe belangrijk een kwijtschelding van een deel van de schuld op vrijwillige basis is. Tegen september volgend jaar moet al een bedrag van 52 miljard euro zijn terugbetaald.

Spanje heeft voor 2,978 miljard euro staatsobligaties met een looptijd van drie en zes maanden uitgegeven. Sinds oktober steeg de rente op obligaties met een looptijd van drie maanden van 2,292 procent tot 5,110 procent. Bij de obligaties op zes maanden werd een stijging opgetekend van 3,302 procent naar 5,227 procent. De cijfers tonen volgens analisten aan dat de recente overwinning van de conservatieve volkspartij Partido Popular in de Spaanse parlementsverkiezingen de gespannen situatie op de markten niet heeft kunnen milderen. Het ratingsbureau Fitch zei de kredietwaardigheid van Spanje te behouden, maar riep de komende regering wel op om bijkomende maatregelen te treffen om de staatsschuld terug te dringen.

Bij de Duitse autoconstructeur Opel heeft Klaus Franz (59), voorzitter van de ondernemingsraad, aangegeven eind dit jaar met pensioen te zullen gaan. Klaus Franz was zevenendertig jaar actief bij de Duitse autobouwer. Verwacht wordt dat Franz zal worden opgevolgd door zijn voormalige assistent Wolfgang Schäfer-Klug. Tijdens die periode heeft Franz zich opgewerkt tot één van de meest invloedrijke woordvoerders van de Duitse werknemers. Franz zetelde dertig jaar in de ondernemingsraad van Opel. Als voorzitter van de ondernemingsraad werd hij de voorbije tien jaar met diverse crisissen geconfronteerd. Omdat managers elkaar vaak in een snel tempo opvolgden, werd hij als enige constante bovendien het gezicht van de Duitse autobouwer.

Er mag geen overdreven kloof ontstaan tussen de zeventien eurolanden en de andere lidstaten van de Europese Unie. Dat heeft de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti gezegd na een onderhoud met José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Monti benadrukte dat er geen diepgaande opdeling mag worden gecreëerd, want er staan volgens hem grote gemeenschappelijke belangen op het spel. Duitsland en Frankrijk streven naar een diepere integratie van het budgettair en economisch beleid van de eurolanden. Dat wekt ongerustheid bij Groot-Brittannië en andere niet-eurolanden, die vrezen dat een zogenaamd Europa met twee snelheden in de steigers staat.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een nieuw akkoord ondertekend over gegevens van passagiers op vluchten tussen de twee continenten. De inlichtingendiensten gebruiken de gegevens om tijdig potentiële criminelen en terroristen te weren. Het akkoord volgt op een soortgelijke overeenkomst van vier jaar geleden. Daartegen was echter veel verzet gerezen omdat de privacy van de reiziger onvoldoende beschermd zou zijn. Volgens Cecilia Malmström, Europees Commissaris van binnenlandse zaken, bevat de nieuwe versie robuuste waarborgen voor de privacy van Europese burgers, zonder dat de effectiviteit van het akkoord wordt ondermijnd. Onder meer krijgen Europese passagiers het recht om gegevens in de Amerikaanse databanken te laten corrigeren of verwijderen.

De Indiase ondernemer Sabeer Bhatia, vijftien jaar geleden één van de oprichters van de gratis emaildienst Hotmail, heeft de gratis applicatie JaxtrSMS gelanceerd. De dienst maakt het de gebruiker mogelijk om gratis sms-berichten te verzenden, ook naar mobiele telefoons waarop de applicatie niet in geïnstalleerd. Om een bericht gratis te kunnen beantwoorden, moet de gebruiker de applicatie wel downloaden. Het systeem is wereldwijd actief en werkt voor alle smartphones. Volgens Bhatia hebben 120.000 consumenten wereldwijd al de beta-versie van de applicatie gedownload. Bhatia hoopt met JaxtrSMS een even groot succes in handen te hebben als zijn gratis webmail. De inkomsten worden gegenereerd door extra betalende diensten, zoals het versturen van videoberichten.

Vakbonden en werkgevers in de staalindustrie in de Duitse deelstaten Noordrijnland-Westfalen, Bremen en Nedersaksen hebben een nieuw loonakkoord bereikt. Daarmee is de dreiging van stakingen van de baan. In de betrokken deelstaten zijn ongeveer 75.000 staalwerkers actief. Voor hen is vanaf begin december een loonsverhoging van 3,8 procent voorzien. Het akkoord heeft een looptijd van ruim twee jaar. De vakbond IG Metall had ingezet op een loonsverhoging van 7 procent en dreigde met stakingen als er geen definitieve overeenkomst zou worden getekend. Het akkoord zal waarschijnlijk ook gelden als basis voor loononderhandelingen in andere Duitse deelstaten en wellicht als referentie dienen voor andere landen uit de eurozone.

De Amerikaanse singer-songwriter Ry Cooder heeft met het nummer 'Wall Street Part of Town' opgenomen als ode aan de Occupy-beweging. De song ging het in première tijdens een radioshow die fondsen werft voor een organisatie die in de hele Verenigde Staten muziekcollecties schenkt aan scholen. Het jongste album van de singer-songwriter - Pull Up Some Dust and Sit Down - is geïnspireerd op de Amerikaanse bankencrisis. Op het album is ook het nummer 'No Banker Left Behind' te vinden. Intussen lanceerden de actievoerders van Occupy Wall Street een petitie waarmee muzikanten hun steun aan de protestactie kunnen betuigen. Lou Reed, Marc Ribot, Laurie Anderson, Thurston Moore en Tom Morello zijn daar al op ingegaan.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), de tweede grootste bank van Spanje, gaat met de uitgifte van converteerbare obligaties een bedrag van 3,47 miljard euro ophalen. De bijkomende financiële middelen moeten de Spaanse bank in staat stellen om zijn kapitaal te versterken. De Spaanse financiële instelling moet onder druk van Europa zijn kapitaal versterken. Eind oktober maakte de bank bekend daarvoor een bedrag van ruim 7 miljard euro nodig te hebben. De bank maakt zich sterk aan de Europese voorwaarden te kunnen voldoen en geen beroep te zullen moeten doen op staatssteun. Door de uitgifte krijgt de financiële instelling naar eigen zeggen een grotere flexibiliteit om aan de Europese kapitaalnormen te kunnen beantwoorden.

Het hof van beroep in Parijs heeft de straffen bevestigd van beursoperator NYSE Euronext en twee voormalige kaderleden wegens morele pesterijen tegen een directeur financiële doorlichting, die zich vier jaar geleden in een context van herstructurering van de groep van het leven beroofde. NYSE Euronext France had in juli vorig jaar een boete opgelegd gekregen van 50.000 euro. Twee voormalige kaderleden werden veroordeeld tot geldboetes van respectievelijk 4.000 euro en 7.000 euro. Het slachtoffer had geen reden opgegeven voor zijn wanhoopsdaad, maar de arbeidsinspectie bracht korte tijd na de zelfmoord het gerecht op de hoogte van morele pesterijen. De betichten ontkennen de pesterijen en zeggen dat het slachtoffer moeite had om zich aan te passen aan de bedrijfscultuur.

Franse staatsbedrijven mogen geen banen schrappen als gevolg van een crisis in de wereldeconomie. Dat heeft François Baroin, Frans minister van financiën, gezegd naar aanleiding van mediaberichten dat het Franse concern Areva, exploitant van kerncentrales, 2.700 banen zou willen schrappen. Volgens de berichten zouden in Frankrijk 1.000 banen worden geschrapt. Areva sprak de berichten echter tegen. Ook Eric Besson, Frans minister van energie, ontkende de grote ontslaggolf. Besson benadrukte dat Luc Oursel, topman van Areva, uitdrukkelijk heeft bevestigd dat in Frankrijk geen enkele baan zal worden geschrapt. In Duitsland, België en de Verenigde Staten zouden daarentegen wel banen dreigen te verdwijnen.

Portugal heeft mogelijk 20 miljard euro tot 25 miljard euro extra financiële middelen nodig om overheidsbedrijven te redden die van alle marktfinanciering zijn afgesneden. Dat heeft Carlos Pina, een gewezen medewerker van het kabinet financiën uit de vorige socialistische regering van Portugal, gemeld. Volgens Pina, die het vorige reddingsplan van 78 miljard euro voor Portugal mee heeft onderhandeld, houdt het eerste reddingspakket geen rekening met het droogvallen van de geldmarkten voor de overheidsbedrijven. De huidige Portugese regering benadrukt echter dat er geen reden is om het reddingspakket te wijzigen. Zij verkiest de begrotingsdoelstellingen te halen met harde besparingen en een lange reeks van belastingverhogingen.

Na een mislukt avontuur met de Duitse branchegenoot Volkswagen, wil de Japanse autofabrikant Suzuki met Mitsubishi een samenwerkingsverband starten op het gebied van elektrische voertuigen. De twee bedrijven zouden daarover gesprekken hebben aangeknoopt. Mitsubishi is de producent van de i-MiEV, de eerste commercieel geproduceerde elektrische auto ter wereld. Als de twee ondernemingen een overeenkomst kunnen bereiken, zou Mitsubishi compacte elektrische auto's ontwikkelen en bouwen voor Suzuki. Het is de bedoeling dat de samenwerking beide bedrijven schaalvoordelen zou opleveren. Suzuki had eerder een overeenkomst met Volkswagen op het gebied van hybride wagens, maar dat is nooit een succes geworden.

De Duitse financiële groep Commerzbank zou opnieuw aansturen op een kapitaalverhoging. De Duitse bank zou 5 miljard euro extra financiële middelen nodig om hebben om tegen midden volgend jaar te voldoen aan de nieuwe Europese kapitaalregels. De grote Europese banken moeten van de European Banking Authority (EBA) een kernkapitaalratio van 9 procent aanhouden. Eerder werd aangenomen dat de Duitse bank 2,9 miljard euro extra zou nodig hebben om aan die eisen te voldoen. Door een verlies van 855 miljoen euro tijdens het derde kwartaal werd Commerzbank echter gedwongen om de berekeningen opnieuw uit te voeren.

Meer Nieuws

Tuesday, November 22, 2011

Commentaren op Facebook vijf keer meer waard dan likes

Commentaren met een link zijn op het sociale netwerk Facebook vijf keer meer waard dan een like van een vergelijkbare post. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau EdgeRank Checker. Er wordt opgemerkt dat tegenover elke like van een bericht er een gemiddelde van 3,1 clicks kan worden opgetekend. Daarentegen staat tegenover elke commentaar op een bericht een gemiddelde van 14,7 clicks. De onderzoekers merken verder op dat woensdag de beste dag is voor het verspreiden van berichten.

Op woensdag wordt volgens het onderzoek een share-ratio van 0,11 procent opgetekend, terwijl een click-ratio van 0,49 procent wordt opgetekend. Op de tweede plaats volgt dinsdag met een share-ratio van 0,10 procent en een click-ratio van 0,47 procent. Op het gebied van de share-ratio's levert zaterdag de slechtste prestaties (0,8 procent), terwijl vrijdag de slechtste score haalt bij de click-ratio's (0,35 procent).

Er is volgens het rapport ook een opmerkelijke correlatie tussen de omvang van een Facebook-pagina en het engagement van de fans. Daarbij wordt aangevoegd dat pagina's met minder dan duizend fans veruit de grootste ratio's haalde bij shares (1,1 procent) en clicks (0,3 procent). Op een grote afstand volgen de pagina's met duizend tot vijfduizend fans, waarbij ratio's van respectievelijk minder dan 0,4 procent en minder dan 0,1 procent werden opgetekend. Daarentegen hebben pagina's met meer dan honderdduizend fans de laagste ratio's.

Labels: , ,

Mobile en tablets belangrijkste groeipijlers videocontent

Mobiele platformen en tablets zijn de belangrijkste groeipijlers voor videocontent. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Ooyala, leverancier van videodiensten. Daarbij wordt opgemerkt dat gebruikers van tablets 28 procent procent meer video-content consumeren dan het desktop-publiek. Tegenover elke minuut video op een desktop, staat bij tablets één minuut en zeventien seconden. Er wordt aan toegevoegd dat de tablet-bezitter ook meer geëngageerd is dan andere gebruikers van videocontent.

De onderzoekers merken op dat video's op tablets ook 30 procent meer kans hebben op helemaal uitgekeken te worden dan op andere platformen. Er wordt aan toegevoegd dat langere videocontent vooral populair is bij internet-televisie en spelconsoles. Video's met een duur van minstens tien minuten vertegenwoordigen 30 procent van de totale kijktijd op mobiele apparaten, tegenover 42 procent bij tablets en 75 procent bij consoles en televisietoestellen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de iPad bij het online video-publiek de meest populaire tablet vormt. De iPad vertegenwoordigt 97 procent van de totale kijktijd. Er wordt aan toegevoegd dat bezitters van een iPad ook sneller geneigd zijn om een video helemaal uit te kijken dan een gebruiker van Android. Bij de mobiele telefoons vertegenwoordigt Android 49 procent van de totale kijktijd, tegenover 44 procent voor de iPhone. Wel vertegenwoordigt de iPhone 56 procent van alle bekeken video's, tegenover 36,8 procent voor Android.

Labels: , , ,

Uitgevers rekenen op groei mobiele inkomsten

Hoewel vele gedrukte publicaties met dalende inkomsten worden geconfronteerd omwille van de gemakkelijke toegang die de consument heeft tot digitaal nieuws, blijkt 57 procent van de uitgevers de volgende twee jaar een omzetstijging in mobiele reclame in het vooruitzicht te stellen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Audit Bureau of Circulations. Ongeveer de helft van de uitgevers verwacht de volgende twaalf maanden ook een stijging van de inkomsten uit content.

Uit het rapport blijkt dat op dit ogenblik 83 procent van de magazines in de Verenigde Staten en Canada op dit ogenblik mobiele content voor e-readers, smartphones of tablets aanbieden. Bij kranten ligt dat niveau op 88 procent, terwijl dat bij zakelijke uitgaven beperkt blijft tot 79 procent. Vorig jaar bedroegen die cijfers respectievelijk 57 procent, 88 procent en 58 procent. Twee jaar geleden was dat nog 42 procent, 46 procent en 56 procent. Er wordt wel opgemerkt dat die groei zal beginnen af te vlakken, aangezien het saturatiepunt dichterbij komt.

In het rapport wordt opgemerkt dat er binnen de sector geen eensgezindheid is over het genereren van een mobiele inkomstenstroom. Bij de kranten zegt 41 procent dat de consument één prijs voor alle platforms zou moeten worden aangerekend, terwijl een even grote groep van mening is dat voor elke platform afzonderlijk zou moeten worden betaald. Bij de magazines is 46 procent voorstander van een betaling voor elk afzonderlijk platform. Bij de zakelijke publicaties geeft 57 procent aan dat er slechts één keer wordt betaald voor alle platformen gezamenlijk.

Een aantal uitgevers blijkt echter nog geen mobiele content te distribueren. Daarvoor worden volgens het rapport verschillende redenen aangehaald, maar meestal wordt opgemerkt dat de kosten van het platform te hoog liggen.

Labels: ,

Facebook blijft belangrijkste platform sociale marketing

Facebook blijft het belangrijkste sociale marketingplatform voor kleine en middelgrote bedrijven. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bedrijf Constant Contact. Er wordt daarbij opgemerkt dat over het hele online spectrum alleen email door bedrijven nog meer wordt gebruikt om klanten of prospects te bereiken. Er wordt aan toegevoegd dat de ondervraagde bedrijven aan Facebook ook een grote efficiëntie toewijzen. Volgens 83 procent van de ondervraagden is Facebook relatief efficiënt als marketing-instrument.

Twitter staat op een tweede plaats met een score van 46 procent, gevolgd door video-sharing (37 procent), LindedIn (34 procent), besprekingssites (19 procent), foto-sharing (13 procent), GooglePlus (12 procent), kortingssites (11 procent), geolocalisatie (9 procent) en MySpace (7 procent). Het belangrijkste kanaal voor persoonlijke contacten blijf email (97 procent), gevolgd door persoonlijke ontmoetingen (81 procent), telefoon (74 procent), Facebook (70 procent), Twitter (46 procent), LinkedIn (37 procent), YouTube (25 procent) en GooglePlus (11 procent).

"Vele kleine bedrijven hebben sociale marketing geadopteerd en het is meestal een gemakkelijke keuze om daarbij de voorkeur te geven aan Facebook, dat inmiddels al meer dan 750 miljoen leden telt en een aantal belangrijke commerciële mogelijkheden biedt," voert het webmagazine eMarketer aan. Er wordt wel opgemerkt dat kleine bedrijven op het gebied van mobiele activiteiten nog een hele weg hebben af te leggen. Daarbij wordt opgemerkt dat 72 procent nog steeds geen mobiele programma's heeft ontwikkeld.

Labels:

Publiek sociale games gevoelig jonger geworden

Het publiek van sociale games is de voorbije twee jaar gevoelig jonger geworden. Dat is de conclusie van een onderzoek van ontwikkelaar PopCap Games en het bureau Information Solutions Group. De gemiddelde sociale gamer had begin vorig jaar een leeftijd van vijfenvijftig jaar, terwijl de lcategorie van achttien tot negenentwintig jaar slechts 15 procent van het totale publiek vertegenwoordigde. In september van dit jaar bleek de gemiddelde leeftijd echter met bijna vier jaar te zijn gedaald, terwijl de groep van achttien tot negentwintig jaar 30 procent van de totale populatie vertegenwoordigde.

Oudere leeftijdscategorieën zijn minder actief in sociale games. De groep van zestigplussers blijft volgens het rapport status-quo op ongeveer 20 procent. Er wordt aan toegevoegd dat ook de verhouding tussen de sekses relatief ongewijzigd blijft. Vrouwen vertegenwoordigen 54 procent van het totale publiek. De onderzoekers wijzen erop dat de daling in gemiddelde leeftijd een belangrijk voordeel kan zijn voor de markt van virtuele goederen. Jongere consumenten zijn immers sneller geneigd virtuele producten aan te kopen.

De onderzoekers stellen dat 26,7 procent van de Amerikaanse internetgebruikers minstens één keer per maand deelneemt aan sociale games. Daarmee hebben de sociale games in de Verenigde Staten een publiek van 61,9 miljoen mensen. Over twee jaar zal dat volgens het rapport zijn gestegen tot 73,6 miljoen gebruikers. De onderzoekers merken wel op dat het engagement van de sociale gamer groter is geworden. Het aantal gamers met zes uur per week is tussen januari vorig jaar en september dit jaar verdubbeld.

Labels:

Europese mobiele sociale netwerken met ruim 40 procent gestegen

Het aantal mobiele gebruikers van sociale netwerken is het voorbije jaar in Europa met meer dan 40 procent gestegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. In die landen bleken tijdens de maand september van dit jaar 55,1 miljoen mobiele gebruikers een sociaal netwerk bezocht te hebben. Dat betekende een stijging met 44 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat 23,5 procent van het totale mobiele publiek gebruik maakt van sociale netwerken.

Er wordt aan toegevoegd dat 46,8 procent van de gebruikers van mobiele sociale platformen dagelijks een bezoek brengt aan de netwerken. Dat betekent een stijging met 66 procent op één jaar tijd. Jeremy Copp, vice-president mobile bij ComScore Europe, merkt op dat de cijfers aantonen dat sociale netwerken steeds meer een onderdeel vormen van het dagelijkse mobiele leven van de consument. Het wordt volgens hem ook interessant te volgen hoe het sociale gedrag op de mobiele platformen zal evolueren naarmate de sociale netwerken hun aanbod verder verfijnen.

Er wordt aan toegevoegd dat 31,3 miljoen consumenten tijdens de maand september gebruik maakten van een mobiele browser. Dat betekent een stijging met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij mobiele applicaties werd een groei met 101 procent opgetekend tot 24,2 miljoen consumenten. Facebook liet een groei met 54 procent tot 39 miljoen gebruikers optekenen. Bij Twitter werd een stijging met 115 procent tot 8,6 miljoen consumenten opgetekend, gevolgd door de Spaanse dienst Tuenti met een stijging van 58 procent tot 2,3 miljoen gebruikers.

Bij LinkedIn werd een stijging met 134 procent tot 2,2 miljoen gebruikers opgetekend.

Labels: ,

Digitale platformen vertegenwoordigen meer dan helft magazine-publiek

Meer dan de helft van de magazine-lezers gebruiken content en reclame op digitale kanalen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Affinity. De onderzoekers stelden vast dat 54 procent van de magazine-lezers de content consumeren op online of mobiele platformen, zoals smartphones, ereaders of tablets. Er wordt wel aan toegevoegd dat tegelijkertijd nog altijd 95 procent gebruik blijft maken van de gedrukte content. Affinity stelt dat 48 procent van de consumenten zowel gebruik maken van het online als offline aanbod.

De onderzoekers stellen dat de Amerikaanse consument gemiddeld 8,2 magazines per maand leest. "Hoewel het gedrukte kanaal nog altijd een indrukwekkend bereik blijft behouden, vertegenwoordigt de digitale consumptie het snelstgroeiende kanaal," merkt Affinity op. Er wordt aan toegevoegd dat het aantal bezoekers van magazine-accounts op sociale netwerken met 5,7 procent is gestegen tot 30 miljoen. Het mobiel gebruik steeg met 6,2 procent tot 35 miljoen.

"De digitale consumenten van magazine-content zijn jonger, hoger opgeleid en financieel krachtiger," wordt er nog opgemerkt. De digitale lezer heeft een gemiddelde leeftijd van 41 jaar, tegenover 47 jaar voor gedrukte content. Er wordt aan toegevoegd dat 36 procent van de digitale lezers een universitaire opleiding heeft genoten, tegenover 31 procent voor de gedrukte content. Het gemiddelde inkomen van digitale gebruikers bedraagt 69.938 dollar, tegenover 63.624 dollar voor analoge gebruikers.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Na drie maanden onderhandelen hebben democraten en republikeinen in de gemengde commissie van het Amerikaanse Congres geen akkoord kunnen bereiken over het terugdringen van de Amerikaanse overheidsschuld met 1.200 miljard dollar. Door het falen van de gemengde commissie, samengesteld uit zes democraten en zes republikeinen, zal er op het einde van volgend jaar een automatische besparing in werking treden. De schuld van de federale Amerikaanse overheid brak onlangs door de grens van 15.000 miljard dollar. De Amerikaanse president Barack Obama reageerde meteen op het falen van de commissie. Hij beschuldigt de republikeinen ervan een compromis te weigeren.

De Franse nucleaire groep Areva wil minstens 2.700 banen schrappen. In Frankrijk zouden er ongeveer 1.000 banen moeten verdwijnen, terwijl in Duitsland 1.300 arbeidsplaatsen zouden worden geschrapt. Dat gebeurt in het kader van een strategisch actieplan dat volgende maand goedgekeurd moet worden. Eerder hadden bronnen gemeld dat Areva drieduizend tot vierduizend banen zou schrappen, maar dat werd door de nucleaire groep ontkend. Het strategisch actieplan moet Areva in staat stellen om jaarlijks 500 miljoen euro te besparen door desinvesteringen, besparingen op investeringen en een personeelsafbouw. In Duitsland is de progressieve sluiting van een nucleaire vestiging voorzien.

De Franse schatkist heeft voor 7,005 miljard euro aan staatspapier met een looptijd van twaalf, vijfentwintig en zevenenveertig weken uitgegeven. Enkel de rente op de langstlopende lening lag hoger dan bij de vorige veiling. Er werd uitgekeken naar de obligatie-uitgifte. De vrees bestaat immers dat de schuldencrisis zich zal uitbreiden. Daardoor dreigt Frankrijk zijn hoogste kredietscore kwijt te spelen. Het ratingbureau Moody's had naar aanleiding van de uitgifte nog gewaarschuwd voor de financiële positie van Frankrijk. Een stijgende rente op staatsleningen en tegenvallende economische groei zou volgens het bureau ten koste kunnen gaan van de rating van het land.

De nieuwe Griekse premier Lukas Papademos heeft de leiders van de politieke partijen in zijn land opgeroepen om een schriftelijke verklaring te ondertekenen. Daarin moeten ze verzekeren dat Griekenland een volgehouden inspanning zal doen om de openbare financiën te saneren en hervormingen door te voeren. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds willen een nieuwe schijf noodhulp van acht miljard euro pas overmaken aan het noodlijdende Griekenland nadat het land in een schriftelijke verklaring belooft dat de gevraagde besparingen, privatiseringen en hervormingen integraal worden uitgevoerd. Antonis Samaras, de partijleider van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, weigert vooralsnog aan de internationale wens te voldoen.

Autobouwer Volkswagen houdt volgend jaar rekening met een marktdaling in heel Europa, vooral in de landen met een hoge staatsschuld zoals Italië en Spanje. De vraag in China en Amerika zal blijven groeien. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, in een Duits kranteninterview gezegd. Dit jaar wordt volgens Winterkorn voor het Duitse autoconcern een uitstekende periode. Het personeel zal daarvan mee kunnen profiteren, want Volkswagen in een arbeidsovereenkomst bepaald dat er 10 procent van de resultaten van de core-merken naar het personeel in de zes West-Duitse fabrieken zullen doorvloeien. Volgend jaar starten bij Volkswagen nieuwe loonsonderhandelingen.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet massaal obligaties van eurolanden opkopen om de eurozone te redden. Anders riskeert Europa een historische economische ramp die de voedingsbodem zou kunnen zijn voor oorlog. Dat heeft de Poolse minister van financiën Jacek Rostowski in een Duitse kranteninterview gezegd. De gevaren van een besmetting zijn volgens de minister vandaag groter dan ooit voordien en de bedragen die er nodig zijn om de besmetting te stoppen, worden volgens hem ook steeds groter omdat er niet snel genoeg is gereageerd. Volgens de Poolse minister heeft de installatie van het Europese Financiële Stabilisatiefonds te lang op zich laten wachten om echt zijn rol als firewall te kunnen spelen.

In zijn maandelijks rapport voorspelt de Bundesbank dat de Duitse economie de volgende maanden in woelig conjunctureel vaarwater terechtkomt. Dat zou te wijten zijn aan de combinatie van een verminderde uitvoer en een toenemende nervositeit op de financiële markten. Bovendien zouden de consumenten door de Europese vertrouwenscrisis nodeloos beginnen te sparen, wat eveneens een rem zet op de economische groei. Het Duitse bruto binnenlandse product zou volgens de Bundesbank volgend jaar nog een groei kennen tussen 0,5 procent en 1 procent. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei met 3 procent. Tijdens het vierde kwartaal wordt al rekening gehouden met een opmerkelijke groeivertraging.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft zich verzetten tegen gezamenlijke obligaties uitgegeven door de eurolanden, maar zal voorstellen daarrond van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, bestuderen. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse bondskanselier gezegd. Duitsland blijft benadrukken dat gezamenlijke obligaties geen toverrecept zijn tegen de schuldencrisis en dat het beter is om de oorzaken aan te pakken. Barroso zou inmiddels een aantal variaties op zijn idee hebben uitgewerkt. Het zou gaan om klassieke obligaties met volledige gezamenlijke aansprakelijkheid, obligaties met aansprakelijkheid tot een vaste grens en obligaties waarbij elke euroland een beperkt deel van de totale aansprakelijkheid zou dragen.

Bij de Spaanse verkiezingen heeft de conservatieve Partito Popular van Mariano Rajoy de absolute meerderheid behaald. De conservatieve partij haalde in het Spaanse parlement 186 zetels. De regerende Partido Socialista Obrero Español (PSOE) haalde slechts 110 zetels. Het Spaanse parlement telt in totaal 350 zetels. Bij de parlementsverkiezingen van drie jaar geleden had de socialistische partij nog 169 zetels veroverd. De conservatieven waren toen op 154 volksvertegenwoordigers gestrand. De conservatieven behaalden in heel Spanje overwinningen. Alleen in Sevilla en Barcelona wisten de socialisten stand te houden. In Lerida, Tarragona en Gerona ging de zege naar de nationistische Convergencia i Uniò (CiU). In Guipúzcoa en Vizcaya ging de zege naar Baskische partijen.

Volgens Sergio Marchionne, gedelegeerd bestuurder van Fiat, zijn de vooruitzichten voor de rendabiliteit van de Italiaanse autogroep onzeker. Vooral in Europa lijkt de situatie hoogst onzeker. Fiat zou in Europa ongeveer 800 miljoen euro per jaar verliezen. Marchionne, die ook gedelegeerd bestuurder is van Chrysler, heeft plannen om de Italiaanse en de Amerikaanse autobouwers te fuseren. Maar dat staat volgens hem nog niet op de agenda voor volgend jaar. Algemeen wordt verwacht dat een volledige integratie over drie jaar een feit zou kunnen zijn. In tegenstelling tot Fiat is Chrysler wel rendabel. De operationele winst van de Amerikaanse groep liep tijdens het derde kwartaal op tot 851 miljoen euro.

De Amerikaanse lobbyistenfirma Clark Lytle Geduldig & Cranford (CLGC) waarschuwt zijn klanten voor de mogelijke politieke gevolgen van de beweging Occupy Wall Street op langere termijn. Gesteld wordt dat de beweging voor de bedrijven in Wall Street weleens meer dan een ongemak op korte termijn zou kunnen betekenen. Er wordt aangevoerd dat de acties mogelijk op langere termijn een impact zouden kunnen hebben op het gebied van politiek en beleid en financiële prestaties. De firma zou voor de American Bankers Association (ABA) een plan van 850.000 dollar hebben ontwikkeld om Occupy Wall Street te saboteren door een negatief verhaal over de beweging te bouwen en in de media te brengen.

De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer heeft een recordhoogte bereikt. Dat heeft de World Meteorological Organization (WMO) bekendgemaakt. De hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer is volgens het rapport met 39 procent gestegen ten opzichte van het begin van het industriële tijdperk in het midden van de achttiende eeuw. Jeremiah Lengoasa, secretaris-generaal van de meteorologische organisatie, waarschuwde dat er een vertraging opzit tussen het ogenblik dat de koolstofdioxide in de atmosfeer komt en de impact op het klimaat. Zelfs wanneer de uitstoot kan worden stopgezet, zullen de concentraties volgens Lengoasa nog vele decennia in de atmosfeer overleven.

De Cubaanse regering heeft opnieuw een aantal economische beperkingen opgeheven. Cubaanse boeren mogen daardoor hun producten voortaan rechtstreeks aan toeristen, hotels en restaurants verkopen. Tot nu toe werden de oogsten door een centrale distributeur verspreid. De maatregel werd in de Cubaanse staatskrant aangekondigd en wordt begin december van kracht. De nieuwe regel maakt het mogelijk dat kopers en verkopers onderling de prijs kunnen bepalen. De maatregel geldt echter niet voor telers, landbouwcoöperaties en boerenbedrijven die door de overheid worden gerund. Eerder kregen de boeren ook al toestemming om producten rechtstreeks te verkopen aan scholen, ziekenhuizen en straatmarkten.

De University of California heeft enkele leden van zijn politiekorps geschorst omdat ze een bus pepperspray hadden gebruikt tegen studenten die deelnamen aan een betoging van de beweging Occupy Wall Street, zijn geschorst. De betoging vond plaats op de campus van de University of California. Het universiteitsbestuur had zich tegen een tentenkamp van de beweging op de campus van de instelling verzet en had aan de politie gevraagd om in te grijpen. De studenten weigerden echter te vertrekken, waarop enkele agenten een bus pepperspray gebruikten. Studentenorganisaties reageerden geschokt op het optreden van de politie. Uiteindelijk werd beslist om de betrokken agenten te schorsen.

Enterprise Holdings, de grootste autoverhuurder van de Verenigde Staten, heeft Citer, de lease-afdeling van PSA Peugeot-Citroën, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar volgens een waarnemers zou het om meer dan 100 miljard euro kunnen gaan. Door de overeenkomst groeit de Europese vloot van Enterprise Holdings aan met 30.000 wagens. Enterprise Holdings is het bedrijf achter National Car Rental en Alamo Rent-a-Car. De Amerikaanse groep heeft al 560 vestigingen in Groot-Brittannië, Duitsland en Ierland. Door de overname van Citer komen daar nog 250 Franse en 110 Spaanse vestigingen bij. Citer realiseerde vorig jaar een omzet van 276 miljoen euro.

Meer Nieuws

Monday, November 21, 2011

Chinees bedrijf verkiest microblog boven sociaal netwerk

Chinees bedrijf verkiest microblog boven sociaal netwerk

Steeds meer merken gebruiken microblogs om Chinese consumenten te bereiken, maar sociale netwerken blijven minder populair. Dat is de conclusie van een onderzoek van de communicatiegroep PR Newswire. Daarbij wordt opgemerkt dat 77 procent van de ondervraagde bedrijven op minstens één microblogging-platform een formele aanwezigheid hadden. Daarentegen blijkt slechts 24 procent van de Chinese bedrijven een formele aanwezigheid te hebben in sociale netwerken.

De populairste microblog bij de Chinese bedrijven is Sina Weibo, dat een marktaandeel heeft van 80,8 procent, gevolgd door Sohu (5,6 procent) en Tencent (1,4 procent). Er wordt aan toegevoegd dat toerisme en de reissector het vaakst gebruik maken van microblogs (91 procent), gevolgd door technologie, communicatie en ecommerce (87 procent) en gezondheid (86 procent). Tot nu toe hebben slechts 40 procent van de betrokken ondernemingen meer dan 10.000 volgelingen aangetrokken.

Bij de sociale netwerken zijn Renren en Kaixin001 de meest populaire platformen. Vooral luchtvaart, retail en consumptiegoederen maken gebruik van deze kanalen. Met het gebruik van microblogs en sociale netwerken willen bedrijven vooral toenadering zoeken tot zijn belangrijkste doelpubliek (81 procent), gevolgd door het creëren merkbekendheid en het opzetten van public relations (75 procent) en het aantrekken van nieuwe klanten om de omzet op te drijven (68 procent)

Labels: , ,