Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 25, 2011

Nieuwsoverzicht

De Finse groep Nokia, producent van mobiele telefoons, wil de beurs van Frankfurt verlaten. Het Finse bedrijf heeft daarvoor naar eigen zeggen bij het bestuur van de Duitse beurs een verzoek ingediend. Er wordt opgemerkt dat er nog onvoldoende handelsvolume wordt opgetekend om de beursnotering nog langer te verantwoorden. Indien aan het verzoek gevolgd wordt gegeven, zou het aandeel in de eerste helft van volgend jaar van de beurs van Frankfurt verdwijnen. Vorig jaar verliet Nokia al de beurzen van Londen, Parijs en Stockholm. Het aandeel wordt nog wel in Helsinki verhandeld, terwijl er met American Deposity Shares nog indirect een aanwezigheid in New York wordt aangehouden.

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in november voor het eerst in vijf maanden gestegen, ondanks de ongerustheid over de eurozone en de schuldencrisis. Dat blijkt uit de business confidence index van het Ifo-instituut in München. De index bereikte tijdens de maand november een niveau van 106,6 punten, tegenover 106,4 punten tijdens de maand voordien. Daarmee vertegenwoordigde oktober het laagste niveau in zestien maanden. Uit voorlopige cijfers van het Duitse federale bureau voor statistiek blijkt dat ook de binnenlandse vraag is toegenomen. De consumptie van de Duitse gezinnen zou tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 0,8 procent zijn gestegen tegenover het kwartaal voordien.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van Portugal naar beneden bijgesteld. Daardoor is de rating van Portugal bij Fitch inmiddels tot een junkstatus herleid. Aan de nieuwe rating worden ook negatieve vooruitzichten gekoppeld. Fitch motiveert zijn beslissing met een verwijzing naar de slechte economische vooruitzichten in Europa. Het ratingbureau zegt te verwachten dat het Portugese bruto binnenlandse product volgend jaar met 3 procent zal dalen. De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft al besparingen en belastingverhogingen aangekondigd om te beantwoorden aan de voorwaarden die werden opgelegd in het kader van steunplan van 78 miljard euro dat het land kreeg toegewezen. De Portugese rente is inmiddels opgelopen tot meer dan 11 procent.

Het miljardenaandeel van wijlen Steve Jobs in het entertainmentconcern Disney is door zijn weduwe Laurene Powell in een stichting ondergebracht. Dat blijkt uit een bericht van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Daar wordt aangegeven dat de Steven P. Jobs Trust 7,7 procent in Disney heeft verworven. Eerder was gespeculeerd dat Powell het belang in Disney uit belastingsoverwegingen van de hand zou doen. Laurene Powell beheert de stichting van haar overleden echtgenoot. Steve Jobs verwierf een belang van 7,4 miljard dollar aan aandelen van Disney toen de animatiestudio Pixar, waarvan de Apple-topman aandeelhouder was, door het entertainmentconcern werd overgenomen.

De Franse bank Société Générale heeft bij een rechtbank in Londen klacht ingediend tegen de mediagroep Associated Newspapers over een artikel dat begin augustus was verschenen in de krant Mail on Sunday. De Britse krant had een fictief verhaal over een nakende bankroet van de Franse bank voor waar aangenomen, waarop het aandeel van Société Général instortte. De dag na de publicatie van het artikel verloor het aandeel van Société Générale 8,42 procent. Volgens de bank heeft het artikel haar reputatie geschaad en schade veroorzaakt aan haar activiteiten. De krant verontschuldigde zich daarna wel voor het artikel en gaf toe dat de berichtgeving fout was. Ook de Franse beursautoriteiten doen onderzoek naar een aantal geruchten die rond de bank werden gelanceerd.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus zal tegen eind volgend jaar meer dan 8.000 nieuwe werknemers in dienst nemen. Dat hebben Duitse media gemeld. Er werd echter niet aangegeven waar de nieuwe banen zouden worden gecreëerd. Airbus is vooral actief in Duitsland en Frankrijk. Dit jaar heeft de vliegtuigbouwer al ongeveer 4.000 werknemers in dienst genomen. Thomas Enders, topman van Airbus, zegt volgend jaar geen grote toevloed aan bestellingen te verwachten, zoals dit jaar wel het geval was. Met 1.500 orders stevent Airbus dit jaar af op een nieuw orderrecord. Door de verwachte vraag naar brandstof-efficiëntere vliegtuigen verwacht Enders tijdens de tweede helft van het decennium wel een sterke productiestijging.

Microsoft krijgt toegang tot gedetailleerde financiële informatie van het internetbedrijf Yahoo. De twee bedrijven hebben daarover een overeenkomst ondertekend. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Een inzage van de boeken is vaak een voorbode van een overname. Ook een aantal investeringsgroepen zouden interesse hebben om Yahoo over te nemen. Op dit moment werken Microsoft en Yahoo al nauw samen voor online zoekopdrachtenen reclamewerving. Yahoo is op de beurs bijna 20 miljard dollar waard. Drie jaar geleden bood Microsoft nog 45 miljard dollar voor Yahoo, maar Jerry Yang, oprichter van het internetbedrijf, vond dat onvoldoende. Bij Yahoo werd recent chief executive Carol Bartz ontslagen.

De Franse zakenkrant La Tribune heeft zichzelf in de etalage gezet. Pogingen om nieuwe investeerders te vinden, hebben niets opgeleverd. La Tribune kreeg in januari al uitstel van betaling van de rechtbank van koophandel in Parijs. De krant zegt dat een zware daling van de kasreserves sinds de zomermaanden het bedrijf verplicht om een overnemer te zoeken. La Tribune haalde tijdens de eerste helft van dit jaar nog een oplage van 63.000 exemplaren. Dat betekende een daling met 6.000 eenheden tegenover de periode voordien. Ook de inkomsten uit reclame vielen door de economische crisis gevoelig terug. De Franse mediatycoon Alain Weill verkocht vorig jaar 80 procent van de aandelen aan directeur Valérie Decamp voor 1 symbolische euro.

Saab Automobile, dochter van Swedish Automobile, heeft gemeld dat er een groot risico bestaat dat de uitbetaling van de salarissen voor de maand november moet worden uitgesteld. Een woordvoerder van het bedrijf gaf aan dat Saab alle mogelijke inspanning levert om het probleem op te lossen, maar dat vertragingen waarschijnlijk moeten worden geacht. Om de lonen te kunnen betalen moet de noodlijdende autobouwer financiering ontvangen van de Chinese bedrijven Pang Da Automobile Trade en Zhejiang Youngman Lotus Automobile. De Chinese bedrijven tekenden enkele weken terug een intentieverklaring met Swedish Automobile om Saab te kopen. De Chinese ondernemingen meldden dat ze van plan zijn om Saab te ondersteunen totdat een definitieve overeenkomst is bereikt.

De Verenigde Staten behouden de hoogste kredietrating. Dat heeft het ratingbureau Moody's bekend gemaakt in een reactie op het feit dat de Amerikaanse democraten en republikeinen er niet in geslaagd zijn om een overeenstemming te bereiken over de noodzakelijke besparingen. Volgens het ratingbureau toont die mislukking aan dat de kans klein is dat er belangrijke besparingsmaatregelen zullen worden doorgevoerd voor de verkiezingen van november volgend jaar. Het ratingbureau wijst echter op de 1.200 miljard dollar aan automatische besparingen in de uitgaven die geactiveerd worden na de mislukte onderhandelingen.

De Amerikaanse Federal Reserve gaat de zes grootste banken van de Verenigde Staten in een stresstest ook evalueren op een verslechtering van de Europese schuldencrisis. De resultaten van de test zullen naar verwachting volgend jaar worden gepubliceerd. De betrokken banken zijn Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo. De Federal Reserve zegt dat de test voor de zes banken uitgaat van marktbewegingen zoals die zich drie jaar geleden voordeden, maar ook wordt gekeken naar potentieel sterke prijsbewegingen in Europese landen en de Europese financiële sector. In totaal moeten eenendertig banken aan de Federal Reserve melden hoever ze zijn gevorderd met de versterking van hun balans.

De Italiaanse zakenman Marco Tronchetti Provera, voorzitter van het bandenconcern Pirelli, is door Milanese rechters ondervraagd in het kader van een onderzoek naar vermeende spionage door medewerkers van het telecombedrijf Telecom Italia. Volgens gerechtelijke bronnen wordt Tronchetti Provera verdacht van corruptie en heling. Pirelli hield tot vier jaar geleden een onrechtstreeks controlebelang aan in Telecom Italia. Het dossier tegen Provera kadert in een onderzoek naar de praktijken van een aantal medewerkers van Telecom Italia, die een aantal bekende figuren zouden bespioneerd hebben en vertrouwelijke informatie aan privédetectives zouden hebben bezorgd. Dat leidde tot de arrestatie van een aantal medewerkers van Telecom Italia.

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T legt een provisie van 4 miljard dollar aan voor een eventuele mislukking van de overname van T-Mobile, het Amerikaanse filiaal van Deutsche Telekom. AT&T heeft 39 miljard dollar geboden voor het filiaal, maar ondervindt weerstand van de Amerikaanse antikartelautoriteiten. Hoewel de twee bedrijven nog altijd onderhandelen, is de Amerikaanse telecomoperator er steeds minder van overtuigd dat een overeenkomst zal kunnen worden bereikt. Daarom wordt een gigantische provisie aangelegd voor het geval de overname op een weigering van de Amerikaanse autoriteiten zou botsen. Deutsche Telekom heeft een clausule bedongen waarin het 3 miljard dollar cash vangt als de deal mislukt. Daar komen nog voor 3 miljard dollar roamingrechten bij.

In Portugal is met een vierentwintigurenstaking geprotesteerd tegen de zware besparingen die werden aangekondigd. De staking was één van de grootste die Portugal ooit heeft gekend. De twee grootste Portugese vakbonden, die meer dan een miljoen werknemers vertegenwoordigen, verzetten zich met de staking tegen de strenge besparingen en hogere belastingen die op til zijn. Bij de besparingen wordt onder meer de vakantiegelden geschrapt. Daarnaast wordt ook zwaar gesnoeid in de gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Het Portugese parlement moet nog stemmen over de besparingen, die moeten worden doorgevoerd in ruil voor de 78 miljard euro noodhulp die het land toegewezen kreeg.

De Italiaanse langetermijnrente is opnieuw tot meer dan 7 procent gestegen. De rente nadert daarmee het niveau waar andere landen uit de eurozone steun moesten vragen. De markten reageren afwijzend op het akkoord van de Duitse, Franse en Italiaanse regering om niet te raken aan de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank. Ook tijdens de eerste helft van de maand november had de Italiaanse rente al eens een record van 7,483 procent bereikt, maar was nadien opnieuw onder de symbolische grens van 7 procent gezakt. Nu is echter opnieuw een niveau van 7,087 procent bereikt. Experts beschouwen een rente van meer dan 7 procent onhoudbaar op lange termijn, want gevreesd wordt dat een land met een dergelijk niveau zijn schuld niet meer kan terugbetalen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home