Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 24, 2011

Notaboek commandant Apollo 13 wordt geveild

Bij het veilinghuis Amerikaanse Heritage Auctions worden een aantal voorwerpen van de ruimtevlucht Apollo 13 geveild. Eén van de loten is het notaboek waarin James Lovell, commandant van de vlucht, handgeschreven berekening maakte hoe het beschadigde ruimteschip na de ontploffing van een brandstofcel opnieuw veilig naar de aarde kon worden gebracht. Geraamd wordt dat het notaboek 25.000 dollar zou kunnen opbrengen. Volgens Michael Riley, historicus bij Heritage Auctions, zijn er weinig ruimtevaart-artikelen die het notaboek in belangrijkheid kunnen evenaren.

"Zonder de correcte berekeningen en de snelle transfer van de informatie tussen computers, had de bemanning van Apollo 13 nooit exact zijn positie in de ruimte kunnen berekenen, waardoor hun kansen op overleven wellicht helemaal waren verdwenen," merkt Michael Riley op. Hij merkt op dat James Lovell het notaboek gedurende eenenveertig jaar in zijn persoonlijk bezit heeft gehad, maar het nu tijd acht om het document door te geven.

Apollo 13 schreef ruimtevaartgeschiedenis door een geïmproviseerde terugkeer naar de aarde te realiseren, nadat op de heenreis naar de maan een brandstoftank was ontploft. Onder meer moest de bemanning een nieuw systeem bouwen om de lucht in de ruimtecapsule te zuiveren. De andere astronauten van Apollo 13 waren Jack Swigert en Fred Haise. De bemanning gebruikte de vastgekoppelde maanlander om de terugkeer naar de aarde te realiseren.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home