Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2011

Ecotoerisme geen bedreiging voor Amazone-reservaten

Ecologisch toerisme heeft geen impact op de aanwezigheid van grote zoogdieren in het Amazone-gebied. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Gerona, het Donona Biological Station en de Duke University. In totaal troffen de onderzoekers in een toeristische gebieden eenenveertig soorten grote zoogdieren aan, terwijl in het omgevende natuurreservaat achtenveertig soorten werden geteld. De onderzoekers stellen geen enkele aanwijzing gevonden te hebben dat het ecotoerisme de natuurlijke rijkdom van het gebied zou aantasten.

"Er moet wel opgemerkt worden dat een foto-safari in een Keniaans wildpark weinig te maken heeft met het ecotoerisme dat in het Amazone-gebied werd opgemerkt," merkt onderzoeksleider Salvador Salvador, bioloog aan de University of Gerona, op. "In het Amazone-gebied is de omvang van het ecotoerisme heel beperkt in vergelijking met het ecosysteem van het hele gebied, maar toch bleek er op enkele soorten een impact te kunnen worden opgemerkt, zoals op de bedreigde reuzenotter. Dat had vooral te maken met het riviertransport, dat te dicht bij de otterburchten komt."

De onderzoekers stelden echter vast dat de toeristische Bonanza-zone in het Braziliaanse natuurreservaat Manu Biosphere 85 procent van alle zoogdieren telde die in het gebied zouden mogen worden verwacht. Er wordt aan toegevoegd dat het Amazone-regenwoud heel variƫrend is en rond de grote rivieren een heel ander karakter heeft dan in het verdere hinterland. Door menselijke nederzettingen worden vooral de gebieden rond de rivieren bedreigd, maar ook in die regio's worden grote concentraties dieren opgetekend.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home