Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2011

Opvallende evoluties in vervuiling door tanker Prestige

Vijf jaar na de olieramp met de tanker Prestige voor de Spaanse kust, is langs de kust van Galicië een onverwachte stijging van het niveau van koolwaterstof geregistreerd. Dat zeggen wetenschappers van de University of Santiago de Compostela. In november negen jaar geleden zonk de olietanker Prestige voor de kust van Galicië, waarbij 63.000 ton stookolie in de zee terecht kwam. Dat leidde tot vervuiling van de kusten van het noorden van Portugal tot Frankrijk. Daarna nam de vervuiling geleidelijk af, maar kende vijf jaar nadien een plotselinge heropleving.

De oorzaak van die opstoot moet volgens onderzoeksleider Jesus Dominquez echter wellicht gezocht worden bij bosbranden. Vijf jaar geleden werd de regio van Galicië tijdens de zomerperiode immers getroffen door veelvuldige bosbranden. "De slechtgekozen route die het schip heeft gevolgd van het ongeval tot het zinken, heeft de vervuiling gedurende drie jaar verhoogd, maar de dramatische stijging van vier jaar geleden kan alleen worden verklaar door de impact van de bosbranden," merkt Dominquez op.

De onderzoekers controleerden gedurende vier jaar de aanwezigheid van koolwaterstoffen in de eieren van de bontbekplevier, de enige nestvogel op de stranden van de Atlantische kust van Galicië. Die niveaus kenden tussen zeven en vijf jaar geleden een constante daling, wat overeen kwam met de resultaten van metingen in het water, het sediment en andere maritieme organismen. Het jaar nadien werd echter een plotse opstoot. De onderzoekers merken op dat hun studie echter ook uitwijst dat olievervuiling ook door de lucht een gebied kan bereiken.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home