Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2011

Penguin Group verbiedt elektronisch uitlenen boeken

Uitgeverij Penguin Group verbiedt Amerikaanse bibliotheken om nog langer boeken elektronisch te distribueren. De maatregel is naar eigen zeggen genomen uit veiligheidsoverwegingen. Verdere informatie daarover werd niet gegeven. Penguin Group is niet de eerste uitgeverij die optreedt tegen het uitlenen van digitale boeken door bibliotheken. Ook Hachette Book Group, Macmillan en Simon & Schuster namen eerder al een gelijkaardige beslissing. Bij HarperCollins is het aantal uitleningen beperkt vooraleer de licentie van de bibliotheek vervalt.

"Omwille van een nieuwe problematiek over de veiligheid van onze digitale edities, is het noodzakelijk om de beschikbaarheid van nieuwe titels in het elektronische formaat uit te stellen tot de vragen met onze zakelijke partners zijn opgelost," geeft Penguin Group te kennen. Er werd niet bekend gemaakt met welke veiligheidsproblemen de uitgeverij werd geconfronteerd. Evenmin werd aangegeven of Penguin al dan niet het slachtoffer zou zijn geworden van diefstal van intellectuele eigendom door de uitlening van bibliotheken.

Penguin gaf wel aan van plan te zijn om het digitaal uitlenen van boeken in de toekomst wel opnieuw mogelijk te maken. Daarvoor wordt volgens de uitgeverij samen met zijn zakelijke partners en de bibliotheeksector naar een veilig en leefbaar distributiemodel gezocht. De maatregel geldt enkel voor nieuwe uitgaves. De uitgeverijen hebben altijd al een dubbelzinnige relatie gehad met bibliotheken, die lezers immers de mogelijkheid bieden om boeken gratis te lezen. Omdat digitale kopieën niet verslijten, moeten bibliotheken ook geen elektronische boeken vervangen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home