Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 22, 2011

Nieuwsoverzicht

Na drie maanden onderhandelen hebben democraten en republikeinen in de gemengde commissie van het Amerikaanse Congres geen akkoord kunnen bereiken over het terugdringen van de Amerikaanse overheidsschuld met 1.200 miljard dollar. Door het falen van de gemengde commissie, samengesteld uit zes democraten en zes republikeinen, zal er op het einde van volgend jaar een automatische besparing in werking treden. De schuld van de federale Amerikaanse overheid brak onlangs door de grens van 15.000 miljard dollar. De Amerikaanse president Barack Obama reageerde meteen op het falen van de commissie. Hij beschuldigt de republikeinen ervan een compromis te weigeren.

De Franse nucleaire groep Areva wil minstens 2.700 banen schrappen. In Frankrijk zouden er ongeveer 1.000 banen moeten verdwijnen, terwijl in Duitsland 1.300 arbeidsplaatsen zouden worden geschrapt. Dat gebeurt in het kader van een strategisch actieplan dat volgende maand goedgekeurd moet worden. Eerder hadden bronnen gemeld dat Areva drieduizend tot vierduizend banen zou schrappen, maar dat werd door de nucleaire groep ontkend. Het strategisch actieplan moet Areva in staat stellen om jaarlijks 500 miljoen euro te besparen door desinvesteringen, besparingen op investeringen en een personeelsafbouw. In Duitsland is de progressieve sluiting van een nucleaire vestiging voorzien.

De Franse schatkist heeft voor 7,005 miljard euro aan staatspapier met een looptijd van twaalf, vijfentwintig en zevenenveertig weken uitgegeven. Enkel de rente op de langstlopende lening lag hoger dan bij de vorige veiling. Er werd uitgekeken naar de obligatie-uitgifte. De vrees bestaat immers dat de schuldencrisis zich zal uitbreiden. Daardoor dreigt Frankrijk zijn hoogste kredietscore kwijt te spelen. Het ratingbureau Moody's had naar aanleiding van de uitgifte nog gewaarschuwd voor de financiële positie van Frankrijk. Een stijgende rente op staatsleningen en tegenvallende economische groei zou volgens het bureau ten koste kunnen gaan van de rating van het land.

De nieuwe Griekse premier Lukas Papademos heeft de leiders van de politieke partijen in zijn land opgeroepen om een schriftelijke verklaring te ondertekenen. Daarin moeten ze verzekeren dat Griekenland een volgehouden inspanning zal doen om de openbare financiën te saneren en hervormingen door te voeren. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds willen een nieuwe schijf noodhulp van acht miljard euro pas overmaken aan het noodlijdende Griekenland nadat het land in een schriftelijke verklaring belooft dat de gevraagde besparingen, privatiseringen en hervormingen integraal worden uitgevoerd. Antonis Samaras, de partijleider van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, weigert vooralsnog aan de internationale wens te voldoen.

Autobouwer Volkswagen houdt volgend jaar rekening met een marktdaling in heel Europa, vooral in de landen met een hoge staatsschuld zoals Italië en Spanje. De vraag in China en Amerika zal blijven groeien. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, in een Duits kranteninterview gezegd. Dit jaar wordt volgens Winterkorn voor het Duitse autoconcern een uitstekende periode. Het personeel zal daarvan mee kunnen profiteren, want Volkswagen in een arbeidsovereenkomst bepaald dat er 10 procent van de resultaten van de core-merken naar het personeel in de zes West-Duitse fabrieken zullen doorvloeien. Volgend jaar starten bij Volkswagen nieuwe loonsonderhandelingen.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet massaal obligaties van eurolanden opkopen om de eurozone te redden. Anders riskeert Europa een historische economische ramp die de voedingsbodem zou kunnen zijn voor oorlog. Dat heeft de Poolse minister van financiën Jacek Rostowski in een Duitse kranteninterview gezegd. De gevaren van een besmetting zijn volgens de minister vandaag groter dan ooit voordien en de bedragen die er nodig zijn om de besmetting te stoppen, worden volgens hem ook steeds groter omdat er niet snel genoeg is gereageerd. Volgens de Poolse minister heeft de installatie van het Europese Financiële Stabilisatiefonds te lang op zich laten wachten om echt zijn rol als firewall te kunnen spelen.

In zijn maandelijks rapport voorspelt de Bundesbank dat de Duitse economie de volgende maanden in woelig conjunctureel vaarwater terechtkomt. Dat zou te wijten zijn aan de combinatie van een verminderde uitvoer en een toenemende nervositeit op de financiële markten. Bovendien zouden de consumenten door de Europese vertrouwenscrisis nodeloos beginnen te sparen, wat eveneens een rem zet op de economische groei. Het Duitse bruto binnenlandse product zou volgens de Bundesbank volgend jaar nog een groei kennen tussen 0,5 procent en 1 procent. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei met 3 procent. Tijdens het vierde kwartaal wordt al rekening gehouden met een opmerkelijke groeivertraging.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft zich verzetten tegen gezamenlijke obligaties uitgegeven door de eurolanden, maar zal voorstellen daarrond van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, bestuderen. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse bondskanselier gezegd. Duitsland blijft benadrukken dat gezamenlijke obligaties geen toverrecept zijn tegen de schuldencrisis en dat het beter is om de oorzaken aan te pakken. Barroso zou inmiddels een aantal variaties op zijn idee hebben uitgewerkt. Het zou gaan om klassieke obligaties met volledige gezamenlijke aansprakelijkheid, obligaties met aansprakelijkheid tot een vaste grens en obligaties waarbij elke euroland een beperkt deel van de totale aansprakelijkheid zou dragen.

Bij de Spaanse verkiezingen heeft de conservatieve Partito Popular van Mariano Rajoy de absolute meerderheid behaald. De conservatieve partij haalde in het Spaanse parlement 186 zetels. De regerende Partido Socialista Obrero Español (PSOE) haalde slechts 110 zetels. Het Spaanse parlement telt in totaal 350 zetels. Bij de parlementsverkiezingen van drie jaar geleden had de socialistische partij nog 169 zetels veroverd. De conservatieven waren toen op 154 volksvertegenwoordigers gestrand. De conservatieven behaalden in heel Spanje overwinningen. Alleen in Sevilla en Barcelona wisten de socialisten stand te houden. In Lerida, Tarragona en Gerona ging de zege naar de nationistische Convergencia i Uniò (CiU). In Guipúzcoa en Vizcaya ging de zege naar Baskische partijen.

Volgens Sergio Marchionne, gedelegeerd bestuurder van Fiat, zijn de vooruitzichten voor de rendabiliteit van de Italiaanse autogroep onzeker. Vooral in Europa lijkt de situatie hoogst onzeker. Fiat zou in Europa ongeveer 800 miljoen euro per jaar verliezen. Marchionne, die ook gedelegeerd bestuurder is van Chrysler, heeft plannen om de Italiaanse en de Amerikaanse autobouwers te fuseren. Maar dat staat volgens hem nog niet op de agenda voor volgend jaar. Algemeen wordt verwacht dat een volledige integratie over drie jaar een feit zou kunnen zijn. In tegenstelling tot Fiat is Chrysler wel rendabel. De operationele winst van de Amerikaanse groep liep tijdens het derde kwartaal op tot 851 miljoen euro.

De Amerikaanse lobbyistenfirma Clark Lytle Geduldig & Cranford (CLGC) waarschuwt zijn klanten voor de mogelijke politieke gevolgen van de beweging Occupy Wall Street op langere termijn. Gesteld wordt dat de beweging voor de bedrijven in Wall Street weleens meer dan een ongemak op korte termijn zou kunnen betekenen. Er wordt aangevoerd dat de acties mogelijk op langere termijn een impact zouden kunnen hebben op het gebied van politiek en beleid en financiële prestaties. De firma zou voor de American Bankers Association (ABA) een plan van 850.000 dollar hebben ontwikkeld om Occupy Wall Street te saboteren door een negatief verhaal over de beweging te bouwen en in de media te brengen.

De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer heeft een recordhoogte bereikt. Dat heeft de World Meteorological Organization (WMO) bekendgemaakt. De hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer is volgens het rapport met 39 procent gestegen ten opzichte van het begin van het industriële tijdperk in het midden van de achttiende eeuw. Jeremiah Lengoasa, secretaris-generaal van de meteorologische organisatie, waarschuwde dat er een vertraging opzit tussen het ogenblik dat de koolstofdioxide in de atmosfeer komt en de impact op het klimaat. Zelfs wanneer de uitstoot kan worden stopgezet, zullen de concentraties volgens Lengoasa nog vele decennia in de atmosfeer overleven.

De Cubaanse regering heeft opnieuw een aantal economische beperkingen opgeheven. Cubaanse boeren mogen daardoor hun producten voortaan rechtstreeks aan toeristen, hotels en restaurants verkopen. Tot nu toe werden de oogsten door een centrale distributeur verspreid. De maatregel werd in de Cubaanse staatskrant aangekondigd en wordt begin december van kracht. De nieuwe regel maakt het mogelijk dat kopers en verkopers onderling de prijs kunnen bepalen. De maatregel geldt echter niet voor telers, landbouwcoöperaties en boerenbedrijven die door de overheid worden gerund. Eerder kregen de boeren ook al toestemming om producten rechtstreeks te verkopen aan scholen, ziekenhuizen en straatmarkten.

De University of California heeft enkele leden van zijn politiekorps geschorst omdat ze een bus pepperspray hadden gebruikt tegen studenten die deelnamen aan een betoging van de beweging Occupy Wall Street, zijn geschorst. De betoging vond plaats op de campus van de University of California. Het universiteitsbestuur had zich tegen een tentenkamp van de beweging op de campus van de instelling verzet en had aan de politie gevraagd om in te grijpen. De studenten weigerden echter te vertrekken, waarop enkele agenten een bus pepperspray gebruikten. Studentenorganisaties reageerden geschokt op het optreden van de politie. Uiteindelijk werd beslist om de betrokken agenten te schorsen.

Enterprise Holdings, de grootste autoverhuurder van de Verenigde Staten, heeft Citer, de lease-afdeling van PSA Peugeot-Citroën, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar volgens een waarnemers zou het om meer dan 100 miljard euro kunnen gaan. Door de overeenkomst groeit de Europese vloot van Enterprise Holdings aan met 30.000 wagens. Enterprise Holdings is het bedrijf achter National Car Rental en Alamo Rent-a-Car. De Amerikaanse groep heeft al 560 vestigingen in Groot-Brittannië, Duitsland en Ierland. Door de overname van Citer komen daar nog 250 Franse en 110 Spaanse vestigingen bij. Citer realiseerde vorig jaar een omzet van 276 miljoen euro.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home