Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 21, 2011

Nieuwsoverzicht

De Indiase politie heeft invallen gedaan bij de Indiase tak van telecombedrijf Vodafone en het Indiase conglomeraat Bharti Airtel, dat ook actief is in de telecomsector. De speurders waren op zoek naar gegevens over de verdeling van frequenties een tiental jaar geleden. Daarbij zouden volgens het Indiase gerecht mogelijk onregelmatigheden zijn gebeurd. Vodafone liet in een verklaring weten zich van geen kwaad bewust te zijn en volledig mee te werken aan het Indiase onderzoek. De politie viel binnen in de kantoren van Vodafone in New Delhi en Mumbai. Daarnaast werd ook het kantoor van Bharti in Gurgaon, in de buurt van Delhi, onderzocht.


De Chinese luchtvaartmaatschappij Xiamen Airlines treedt eind volgend jaar toe tot de alliantie SkyTeam. Daarmee breidt de luchtvaartalliantie zijn aanwezigheid op de Chinese groei markt verder uit. Ook China Eastern, China Airlines en China Southern zijn immers al bij SkyTeam aangesloten. Xiamen Airlines is vooral actief op de binnenlandse markt, maar zou ambitieuze plannen koesteren. De Chinese maatschappij wil over drie jaar immers starten met vluchten op internationale bestemmingen in Australië, Europa en Noord-Amerika. Op dit ogenblik vliegt Xiaman Airlines vanuit Xiamen, Fuzhou en Hangzhou op 150 routes. Xiaman Airlines is de vijfde grootste Chinese luchtvaartmaatschappij op het gebied van binnenlandse vluchten.


De Russische aardgasproducent Gazprom heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar jaar een winst gerealiseerd van 304 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 10 miljard dollar. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een groei met 56 procent opgetekend. De omzet steeg met 35 procent tot 170 miljard roebel. Het Russische bedrijf merkt op dat de output en export een groei kende door een gestegen vraag in Europa wegens de politieke onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Er wordt aan toegevoegd dat Gazprom dit jaar ongeveer 1,28 triljoen roebel zal investeren, onder meer in de uitbreiding van pijpleidingen.


Het Duitse concern Henkel, fabrikant van consumentenproducten, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4 miljard euro. Dat betekent een stijging met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst daalde met 10 procent tot 451 miljoen euro. Indien er niet met herstructureringskosten rekening wordt gehouden, wordt een winstgroei met 4,7 procent tot 541 miljoen euro gerealiseerd. Het Duitse bedrijf merkt op dat de omzetgroei te danken is aan prijsverhogingen en hogere volumes. Het bedrijf zegt over het hele jaar een omzetgroei met 5 procent tot 6 procent te verwachten. Eerder was gewag gemaakt van een stijging met 5 procent.


Deutsche Post heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 646 miljoen euro. Dat betekent een stijging met bijna 19 procent tot 646 miljoen euro. De groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan de goede prestaties van de pakketdivisie en de expressdiensten. De omzet steeg met 2,5 procent tot 13,13 miljard euro. Frank Appel, topman van het Duitse postconcern, benadrukte dat cijfers een duidelijke bevestiging vormen van de groeitrend die Deutsche Post laat optekenen. Het Duitse bedrijf bekleedt vooral een sterke positie in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Het bedrijf stelde ook zijn vooruitzichten voor het hele jaar naar boven bij. Er wordt nu uitgegaan van een operationele winst van meer dan 2,4 miljard euro.


De Europese activiteiten van General Motors zullen dit jaar geen break-even kunnen realiseren. Dat heeft General Motors zelf toegegeven. Daarbij wordt vooral gewezen naar de verslechterende economische situatie. Tijdens het derde kwartaal boekte de Europese divisie, met het Duitse merk Opel als belangrijkste uithangbord, een operationeel verlies van 292 miljoen dollar. Ook in Zuid-Amerika werd een verlies van 44 miljoen dollar geleden. Daarentegen leverden de Noord-Amerikaanse activiteiten 2,19 miljard dollar bij tot de bedrijfsresultaten. Dat betekent een stijging met 3,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De internationale activiteiten, met onder meer China, leverden 365 miljoen dollar op.


In de Europese Unie hebben vorig jaar ruim 41 miljoen mensen met een deeltijds contract gewerkt. Dat is bijna één vijfde van de totale Europese arbeidspopulatie. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Er wordt aan toegevoegd dat 21 procent van deze deeltijdse arbeidskrachten meer werk zou willen hebben. Eurostat voert aan dat vooral in Letland, Spanje en Griekenland getracht wordt naar meer werk. In die landen komt deeltijds werk relatief weinig frequent voor. In Nederland, waar deeltijdse arbeid het meest is ingeburgerd, zouden freelancers het minst geneigd zijn om meer weer te betrachten. In Nederland bestaat 48 procent van de banen uit deeltijds werk. Slechts 3 procent zou echter meer werk willen.


De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft tijdens het derde kwartaal een omzet gerealiseerd van 3,47 miljard dollar. Dat betekent een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 30 procent tot 601 miljoen euro. De winst werd echter uitgehold door de uitgaven voor de overname van National Semiconductor. Ook moesten extra kosten worden geboekt voor het lagere gebruik van de infrastructuur-capaciteit na het terugschroeven van de productie. Texas Instruments zegt tijdens het vierde kwartaal ongeveer dezelfde resultaten te verwachten, aangezien de moeilijke economische omstandigheden in bijna alle grote marktsegmenten op de vraag wegen.


De Österreichische Nationalbank heeft met de Chinese centrale bank een overeenkomst gesloten rond investeringen in China. Door die overeenkomst krijgt de Oostenrijkse bank de mogelijkheid om investeringen te doen in de renminbi, de officiële munteenheid van China. De Österreichische Nationalbank is de eerste niet-Aziatische bank die erin geslaagd is een dergelijke overeenkomst af te sluiten. Er wordt opgemerkt dat beide financiële instellingen al langere tijd een goede samenwerking hebben. De overeenkomst betekent volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse nationale bank bovendien een verdere toenadering tussen de twee partijen. Er werd echter geen reden opgegeven waarom deze mogelijkheid plots werd geboden.


Als gevolg van de kernramp in het Japanse Fukushima zou de wereldwijde nucleaire productiecapaciteit over vijfentwintig jaar met 15 procent gedaald kunnen zijn. Dat zal vooral problemen kunnen opleveren voor landen die op het gebied van energievoorziening bijna exclusief afhankelijk zijn van kernenergie. Dat is één van de conclusies van het jaarlijkse rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Op dit ogenblik bedraagt de nucleaire productiecapaciteit 393 gigawatt, maar die zou volgens het rapport over vijfentwintig jaar kunnen teruggevallen zijn tot 335 gigawatt. Verder wordt opgemerkt dat de vraag naar petroleumproducten tijdens diezelfde periode nog met 14 procent zal stijgen.


Het Amerikaanse voedingconcern Sara Lee voert exclusieve onderhandelingen over de verkoop van dochter EuroDough aan het Franse investeringsfonds Sagard. De Franse groep heeft een bod van 115 miljoen euro uitgebracht op EuroDough, producent van deegwaren voor supermarkten. EuroDough heeft zijn hoofdkantoor in Frankrijk en in Europees marktleider in zijn sector. Het bedrijf heeft ook kantoren in Nederland, België, Denemarken, Italië, Duitsland, Portugal en Zweden. In totaal heeft het bedrijf 430 werknemers. Het voorbije boekjaar werd een omzet van 184 miljoen euro gerealiseerd. Daarnaast maakte Sara Lee ook bekend een akkoord te hebben bereikt over de verkoop van zijn deegactiviteiten in Spanje en Portugal.


Een Chinese veiling van exclusieve Franse topwijnen heeft een bedrag van 14,5 miljoen dollar opgeleverd. Dat heeft het Amerikaanse veilinghuis Acker Merrall & Condit bekend gemaakt. De tweedaagse verkoop betekende volgens Acker Merrall en Condit met die opbrengst voorlopig de grootste wijnveiling van het jaar. Er wordt aan toegevoegd dat Franse wijnen bijzonder populair zijn bij de rijke Chinese bevolkingsklasse. Vooral beroemde wijnmerken en hoge prijzen zijn bijzonder populair bij de Chinese consumenten. Het veilinghuis maakte gewag van bijzonder scherpe biedingen. Het succes weerspiegelt volgens het veilinghuis de wereldwijd sterk groeiende vraag naar goede Bourgondische wijnen.


Het leidingbedrijf TransCanada gaat op zoek naar een alternatief voor een omstreden oliepijplijn die dwars door de Verenigde Staten. De pijplijn zou over twee jaar olie moeten kunnen vervoeren vanuit het Canadese Alberta naar raffinaderijen in Houston en Port Arthur in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas. De olie zou over een afstand van 2.700 kilometer ondergronds worden getransporteerd. Er is de voorbije periode echter in de Verenigde Staten en Canada zwaar geprotesteerd tegen de aanleg van de pijplijn. Onder meer werd aangevoerd dat de pijplijn door agrarisch en ecologisch waardevolle gebieden zou lopen. TransCanada heeft beloofd alternatieven te zullen uitzoeken. Een beslissing over de aanleg valt daardoor pas over één tot anderhalf jaar.


De Franse luxegroep Pinault-Printemps-Redoute (PPR), eigenaar van merken zoals Gucci en Yves Saint-Laurent, neemt het Italiaanse modemerk Briono over. François-Henri Pinault, topman van de Franse luxegroep, voert aan dat Briono de eigen portfolio van luxueuze modemerken voor mannen versterkt. Anderzijds zal Briono, onder meer ontwerper van de pakken van filmpersonage James Bond, volgens Pinault kunnen profiteren van de expertise van de Franse groep op het gebied van distributie. Financiële details over de overname werden niet bekend gemaakt. Ook George W. Bush en Nelson Mandela waren klant van het Italiaanse modemerk.


Victoria Beckham zou plannen om een eigen kinderlijn op te zetten. Beckham had eerder al een designercollectie en een goedkopere modelijn, maar zou door de geboorte van haar dochter Harper Seven op het idee zijn gekomen van een eigen kindercollectie. Wanneer de nieuwe kinderkleding op de markt zou komen, is niet bekend. De bestaande kledinglijnen van Victoria Beckham zal dit jaar naar verwachting een omzet van meer dan 69 miljoen euro opleveren. Dat zou een stijging met meer dan 70 procent betekenen tegenover vorig jaar. Beckham lanceerde haar eerste kledinglijn drie jaar geleden. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een volwaardig label.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home