Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, November 20, 2011

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Staten moeten opnieuw een belangrijke producent worden. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. De president benadrukte dat de Amerikaanse maatschappij zich teveel heeft gefocust op kopen en consumeren. Alleen door ook opnieuw te produceren, kunnen de Verenigde Staten volgens Obama de export aanzwengelen en banen creëren. De productie heeft de Verenigde Staten volgens de president geholpen het land met de grootste middenklasse uit de geschiedenis te worden. Als de Verenigde Staten een duurzame en concurrerende economie willen opbouwen, zal volgens de president naar die principes moeten worden teruggegrepen.


De Tokyo Stock Exchange (TSE) en de Osaka Securities Exchange (OSE), twee van de belangrijkste beurzen van Japan, hebben plannen om tot een fusie over te gaan. Daarover hebben de voorzitters van de twee beurzen een principeovereenkomst getekend. De fusie zou over twee jaar een realiteit moeten zijn. Door de fusie zou de tweede grootste beurs van de wereld ontstaan. Alleen de NYSE Euronext zou nog groter zijn dan de Japanse combinatie. De Tokyo Stock Exchange is de belangrijkste beurs van Japan, terwijl de Osaka Securities Exchange de Japans marktleider is voor derivaten. Door samen te gaan willen beide beurzen hun competitiviteit tegenover andere Aziatische markten, zoals Singapore, verstevigen.


Het sportmerk Adidas zal in India schoenen op de markt brengen die één dollar per paar kosten. Eerder probeerde het bedrijf de lancering ook al eens in Bangladesh, maar daar mislukte het project. Herbert Hainer, topman van Adidas, blijft echter in het project geloven. In tegenstelling tot Bangladesh is massaproductie in India volgens Hainer wel mogelijk. De schoenen zullen in Indiase dorpen worden verkocht. Het is de bedoeling dat het project zichzelf financiert. Verdere concrete details werden niet bekend gemaakt. In Bangladesh werden tijdens een testfase 5.000 paar schoenen verkocht, maar er werd enkel verlies geleden. De schoen kostte 3 dollar aan productie, maar per paar diende Adidas ook nog eens 3,5 dollar invoerheffing te betalen.


In China is er gestaakt in de fabriek Yucheng in de provincie Guangdong, waar schoenen van Adidas, Nike en New Balance worden gemaakt. Bij rellen met de politie vielen meerdere gewonden. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie China Labor Watch bekend gemaakt. De 7.000 arbeiders van de fabriek, protesteerden met hun acties tegen het ontslag van achttien kaderleden en een geplande loonsvermindering. Tientallen arbeiders raakten gewond toen de politie probeerde een wegblokkade, opgericht door de stakers, op te ruimen. De werknemers vrezen dat het ontslag van de kaderleden een voorbode is van een delokalisatie van de fabriek naar een andere provincie in China, waar de kosten lager liggen.


Het Europese Parlement en de lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord gesloten om de uitgaven in de begroting van volgend jaar te beperken tot 129 miljard euro. Dat betekent een stijging met 2 procent tegenover het lopende jaar. De beperking werd opgelegd door de Europese regeringen, die zich verplicht zien te snoeien in hun nationale begrotingen en besparingen opleggen als gevolg van de schuldencrisis. Het Europees Parlement had een ontwerpbegroting van 133,1 miljard euro aan uitgaven ingediend. De begroting van de Europese Unie vertegenwoordigt minder dan 1 procent van het Europese bruto binnenlandse product, maar bestaat vooral uit bijdragen van de lidstaten.


De Franse Senaat, die gedomineerd wordt door een linkse meerderheid, heeft een taks op geautomatiseerde transacties goedgekeurd. Die maatregel zou de invloed van het zogenaamde sneltrading moeten beperken. In praktijk zal de beslissing van de Franse Senaat echter geen enkel gevolg hebben. De Assemblée Nationale, die een centrumrechtse meerderheid heeft, verzet zich immers tegen de belasting. Volgens de Franse grondwet is de mening van de Assemblée Nationale doorslaggevend. De socialistische senator Nicole Bricq merkt op dat de maatregel een middel is om de crisis te kunnen oplossen, want er is volgens haar duidelijk nood aan een regulering. Critici verwijten haar echter wereldvreemd te zijn.


De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft de samenwerking met een leverancier van eieren stopgezet na het uitlekken van een aantal schokkende videobeelden. De video werd gemaakt door de organisatie Mercy for Animals, die infiltreerde in Sparboe Egg Farms, een pluimveebedrijf uit Minnesota dat eieren levert aan Cargill, een toeleveringsbedrijf van McDonald's. Bij een controle in het bedrijf was ook al vastgesteld dat er ernstige inbreuken konden worden vastgesteld op maatregelen tegen onder meer salmonella. De beelden tonen enkele gruwelijke scènes van dierenmishandeling. McDonald's noemde de beelden schokkend en onaanvaardbaar. De vier werknemers in de video zijn intussen ontslagen.


De Britse muziekdistributeur STHoldings, gespecialiseerd in techno en dubstep, heeft zijn catalogus teruggebrokken uit streamingdiensten zoals Spotify en Napster. De distributeur, die 234 muzieklabels vertegenwoordigt, verwijst daarbij naar een studie van het bureau NPD Group. Uit dat onderzoek zou gebleken zijn dat deze streamingdiensten muziek wel toegankelijker maken, maar de muziekverkoop niet aanmoedigen. De streamingdiensten zouden volgens het onderzoek een nadelige impact hebben op de muziekverkoop. Spotify zegt in een reactie een grote waarde toe te voegen aan de muziekindustrie en consumenten aanzet om opnieuw te betalen voor muziek in plaats van illegaal te downloaden.


De Europese autoriteiten hebben tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 112.844 asielzoekers onderschept. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Europese grensagentschap Frontex bekend gemaakt. Vooral de Arabische Lente en de opstand in Libië liggen volgens Frontex aan de basis van de grote migratiestroom. Vooral tijdens de maand maart - toen het Libische conflict een hoogtepunt bereikte - werd een piekniveau van ongeveer 20.000 vluchtelingen opgetekend, vooral met allerlei boten langs de Middellandse Zee. Een andere belangrijke toegangspoort is nog steeds de Turks-Griekse grens. Ongeveer een derde van de clandestiene migranten werd daar onderschept.


Budgetvlieger Ryanair zou een beloning geven aan luchthavenmedewerkers die passagiers met te zware handbagage betrappen. Per tien betrapte passagiers zou er een beloning van 5 pond zijn voorzien. Dat heeft de Britse krant Daily Mail bekend gemaakt. Luchtvaartmaatschappijen betalen bagageafhandelaars vaker om passagiers met overtollige handbagage te betrappen. Ryanair zou de beloning echter aan de individuele personeelsleden hebben beloofd. Dat heeft tot gevolg dat personeel minder snel kleine overtredingen door de vingers ziet. Ook andere maatschappijen zouden het systeem met individuele beloningen toepassen. Afhandelaar Servissair zegt echter geen bewijzen te hebben dat het systeem aanleiding geeft tot meer boetes.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 14 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 290 miljoen euro. De omzet steeg met meer dan 2 procent tot 6,79 miljard euro. Over de eerste helft van het boekjaar werd een omzetgroei met ruim 5 procent opgetekend tot 13 miljard euro. Over die periode werd echter een verlies geleden van 183 miljoen euro, tegenover een winst van ruim 1 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De cijfers moeten volgens de maatschappij vooral worden toegeschreven aan de hoge brandstofprijzen, de onrust in de Arabische wereld en de gevolgen van de aardbeving in Japan.


De Deense groep Möller-Maersk heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar nettowinst gerealiseerd van 371 miljoen dollar. Dat betekent een terugval met 78 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 9 procent tot 15,3 miljard dollar. Möller-Maersk, eigenaar van de grootste containerrederij van de wereld, zegt dat de cijfers vooral werden beïnvloed door de dalende bevrachtingstarieven, vooral op de route Azië-Europa. Daardoor zou de rederij tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies hebben geleden van 297 miljoen dollar. Het aantal vervoerde containers steeg met 16 procent tot 2,1 miljoen eenheden. De oliedivisie van het Deense concern realiseerde een winst van 341 miljoen dollar.


De internetbedrijven Microsoft, Yahoo en AOL gaan samenwerken bij de verkoop van online advertenties. De drie bedrijven zullen daardoor elkaars niet verkochte premium advertentieruimte kunnen verkopen. Premiumadvertenties op internet bestaan onder meer uit knipperende banners en grotere, opvallende reclameuitingen op websites. Volgens de drie bedrijven is met de samenwerkingsovereenkomst geen sprake van kartelvorming, omdat ze actief met elkaar blijven concurreren voor de verkoop van advertentieruimte. AOL, Microsoft en Yahoo verliezen marktaandeel in de online advertentiesector aan Facebook en Google.


Het Britse HSBC Holdings, de grootste bank van Europa, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,8 miljard euro. Dat betekent een daling met 35 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De resultaten werden naar eigen zeggen gedrukt door een toename van het aantal zogenoemde slechte leningen in de Verenigde Staten. Stuart Gulliver, topman van HSBC Holdings, stelde dat de bankensector een moeilijke periode tegemoet gaat. Het bedrijf kampt volgens hem met aanhoudende onzekerheid op het macro-economische vlak, de regelgeving en de politiek, met name in Europa. Maar de financiële positie van het bankconcern is volgens Gulliver nog altijd gezond.


Het Duitse energieconcern Eon heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,58 miljard euro. Dat betekent een daling met 64 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is naar eigen zeggen vooral te wijten aan de kosten voor het stilleggen van twee kerncentrales en een belasting op nucleaire brandstof. Die gegevens zouden voor een last van 2,3 miljard euro hebben gezorgd. De omzet steeg met 21 procent tot 78 miljard euro. De Duitse overheid wil over elf jaar de laatste kerncentrale sluiten, waardoor Eon voor een grote reorganisatie staat. Het bedrijf heeft plannen om 11.000 banen te schrappen en miljarden aan kosten te besparen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home