Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 19, 2011

Nieuwsoverzicht

De index van de leidende indicatoren in de Verenigde Staten is tijdens oktober met 0,9 procent gestegen tot een niveau van 117,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Conference Board. Het gaat om de hoogste stijging sinds februari dit jaar. Algemeen was verwacht dat de index met 0,6 procent zou groeien. Tijdens de maand september was een stijging met 0,1 procent opgetekend. De index wijst volgens Conference Board op een aanhoudende groei de volgende winter en wellicht zelfs een verbetering tijdens de lente. De index bestaat uit gegevens over onder meer de arbeidsmarkt, de aandelenmarkt en het consumentenvertrouwen en geldt als een barometer voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.


Het aandeel zogenaamde rommelkredieten van de Spaanse banken, een aanwijzing voor hun kwetsbaarheid, heeft tijdens september het hoogste niveau sinds november zeventien jaar geleden bereikt. Dat blijkt is gebleken uit cijfers van de Spaanse centrale bank. De rommelkredieten, voornamelijk woningkredieten die wellicht niet terugbetaald zullen worden, waren tijdens de maand september opgelopen tot 128,08 miljard euro. Dat vertegenwoordigt 7,16 procent van de totale schuldvorderingen is. Tijdens de maand juli was nog een niveau van 6,94 procent opgetekend, maar in augustus was dat al gestegen tot 7,14 procent.


Cyprus gaat de volgende twee jaar de salarissen in de publieke sector bevriezen. Met die maatregel hoopt het land het begrotingstekort te kunnen indammen en voorkomen kan worden dat er een beroep moet worden gedaan op Europese noodhulp. Het overheidstekort van Cyprus komt dit jaar waarschijnlijk uit op bijna 7 procent van het bruto binnenlands product. Dankzij harde maatregelen lijkt dat volgend jaar te worden teruggebracht tot bijna 5 procent, maar het Cypriotische begrotingstekort blijft daarmee boven de Europese limiet van 3 procent. Het land heeft eerder al een goedkope lening gekregen van Rusland om de volgende maanden te kunnen verder draaien. De bezuinigingsplannen komen bovenop de maatregelen die al in het begrotingsvoorstel voor volgend jaar zijn opgenomen.


De eurolanden moeten dringend werk maken van de aangekondigde versterking van de mogelijkheden van het Europese Financiële Stabilitatiefonds (EFSF). Dat heeft Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd. De leiders van de zeventien eurolanden hebben eerder beslist om de mogelijkheden van het noodfonds op te krikken tot 1.000 miljard euro, maar vooralsnog is dat nog niet gebeurd. Langer wachten is volgens Draghi echter niet meer mogelijk. De omstreden maatregel moet de druk van de financiële markten op de eurozone verlichten, maar intussen stijgt de rente op staatspapier voor steeds meer eurolanden. De Europese Centrale Bank heeft sinds mei vorig jaar al 187 miljard euro uitgegeven voor de aankoop van obligaties van eurolanden.


De raad van bestuur van het Amerikaanse concern PepsiCo raakt het niet eens over de strategie voor de toekomst. Een aantal bestuursleden wil het concern opsplitsen, waarbij de activiteiten rond frisdranken en snacks in afzonderlijke entiteiten zouden worden ondergebracht. Chief executive Indra Nooyi verzet zich echter tegen een dergelijk scenario en benadrukt dat de combinatie vele voordelen inhoudt, aangezien dat samengaan de positie van PepsiCo tegenover de grote supermarktketens, de belangrijkste klanten van het bedrijf, zou versterken. Inmiddels zouden echter al acht van de twaalf bestuursleden voorstander zijn van een opsplitsing.


Japan heeft zich grotendeels hersteld van de aardbeving die het land in maart van dit jaar heeft getroffen. Bovendien vormt de beschadigde kerncentrale van Fukushima niet langer een obstakel voor de Japanse economie. Dat heeft de Japanse premier Yoshikido Noda op de Oost-Aziatische top in Indonesië gezegd. De infrastructuur en de lokale economie in de getroffen zones zijn volgens Noda grotendeels hersteld en talloze bedrijven worden opnieuw bevoorraad. Hij voegde er aan toe dat de drie beschadigde reactoren van de kerncentrale Fukushima zich in een stabiele afkoelingsfase bevinden. De Japanse economie kent na de aardbeving en tsunami een belangrijk herstel. Het proces heeft volgens Noda bovendien aangezet tot innovatie.


Het Amerikaanse concern Heinz, producent van ketchup en diepvriesproducten, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 237 miljoen dollar. Dat betekent een daling met bijna 6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De omzet steeg met 8 procent tot 2,83 miljard dollar, gedreven door inkomsten uit de opkomende markten. Het concern zegt ook de gestegen grondstoffenkosten met prijsverhogingen te hebben kunnen compenseren. William Johnson, chief executive van Heinz, merkte op dat de services voor Amerikaanse en Australische restaurants de minst goede resultaten lieten optekenen. Het verkochte volume kende een daling met 2,9 procent.


Griekenland wil het tekort op de begroting volgend jaar terugbrengen tot 5,4 procent. Dat staat in het begrotingsontwerp van minister van financiën Evangelos Venizelos. Op dit ogenblik bedraagt het Griekse tekort 9 procent. Volgens Venizelos kan het plan echter werken, op voorwaarde dat de banken instemmen met een vrijwillige schuldvermindering met 50 procent bij Griekse obligatieleningen. Venizelos benadrukte dat het van essentieel belang is dat alle toegezegde hervormingen worden doorgevoerd. In de begroting voor volgend jaar worden 57 miljard euro meerinkomsten voorzien tegenover dit jaar. De uitgaven zouden van 71 miljard euro naar 66 miljard euro moeten worden teruggebracht.


De beursbedrijven Deutsche Börse en NYSE Euronext hebben concessies gedaan aan de Europese mededingingsautoriteiten om toestemming te krijgen voor de voorgenomen fusie. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Daarbij werd aangegeven dat de twee beursuitbaters de overlappende delen van bepaalde Europese aandelenderivaten-activiteiten zullen afstoten. Daarnaast zullen ze zeer ruime toegang bieden voor derde partijen bij het Europese systeem voor de afhandeling van financiële transacties. De Europese Commissie zal waarschijnlijk in januari het onderzoek naar de fusie afronden, waarna NYSE Euronext en Deutsche Börse de samenvoeging kunnen afronden. Door de fusie ontstaat de grootste effectenbeurs ter wereld.


Het mediabedrijf Endemol heeft een overnamebod van 1 miljard euro van het Amerikaanse mediaconcern Time Warner afgewezen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld tegenover de Italiaanse media. Endemol is op dit ogenblik eigendom van Goldman Sachs Capital Partners, het Italiaanse mediabedrijf Mediaset van Silvio Berlusconi Mediaset en de Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte. Het bedrijf, dat onder meer Big Brother bedacht, wordt echter geconfronteerd met een schuld van ruim 2 miljard euro. Endemol is daarover al enkele maanden in onderhandeling met schuldeisers. De schuldeisers zouden het bod van Time Warner te laag hebben gevonden.


De Japanse autofabrikant Suzuki wil een bemiddelaar inschakelen om een einde te maken aan zijn alliantie met de Duitse branchegenoot Volkswagen. Dat heeft het Japanse bedrijf bekend gemaakt. De twee autobouwers hebben sinds twee jaar een samenwerkingsverband, nadat Volkswagen een belang van bijna 20 procent in Suzuki had genomen. Het idee was dat de twee bedrijven zouden profiteren van elkaars kennis en expertise op het gebied van hybridetechnologie en compacte wagens. In de praktijk is daar evenwel weinig van terecht gekomen. Suzuki zegt dat Volkswagen niet alle beloofde technologie deelt. Ook zouden de Duitse groep tegen de afspraken in zaken doen met andere partijen. Suzuki wil dat Volkswagen het belang in de Japanse groep opnieuw verkoopt.


De Duitse autobouwer BMW is op de beurs voor het eerst in de geschiedenis meer waard geworden dan aartsrivaal Daimler, eigenaar van het merk Mercedes-Benz. Dat heeft BMW vooral te danken aan zijn sterke winstgevendheid. In omzet is Daimler - dat ook vrachtwagens, bussen en industriële motoren produceert - immers nog altijd ongeveer de helft groter dan zijn concurrent. De winstmarges van BMW liggen echter veel hoger dan bij Daimer. Op het gebied van marktaandeel in de sector van de luxewagens is Mercedes-Benz wereldwijd inmiddels teruggezakt naar de derde plaats. Daar moet het BMW en Audi voor zich dulden. Mercedes zegt echter veel te verwachten van de lancering van nieuwe A-klasse en de zuinige Actros-trucks.


Het Vaticaan heeft aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen tegen het kledingmerk Benetton vanwege een advertentie waarin paus Benedictus de soennitische imam Ahmed el Tayyeb van de Egyptische universiteit Al-Azhar op de mond kust. Dat moest volgens Benetton de strijd tegen de haat weerspiegelen. Benetton had eerder al aangekondigd om de bewuste advertentie in te trekken, nadat het beeld massale verontwaardigde reacties uit katholieke hoek had uitgelokt. De advertentie is onderdeel van een wereldwijde reclamecampagne die bestaat uit fotomontages van politieke en religieuze leiders die elkaar zoenen. Het Vaticaan heeft naar eigen zeggen aan zijn advocaten de opdracht te hebben gegeven om het gebruik van de foto te stoppen.


Het Duitse mediaconcern Bertelsmann, dat onder meer eigenaar is van RTL Group, heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,7 miljard euro. Dat betekent een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 5,3 procent tot 377 miljoen euro. De groei is naar eigen zeggen te danken aan een stijging van de televisie-reclame en de prestaties van programma's zoals The X Factor en American Idol. Er wordt opgemerkt dat alle divisies van het concern, met inbegrip van de uitgevers Random House en Gruner+Jahr, aan de resultaten hebben bijgedragen. Het concern verwacht dat de jaarresultaten een lichte groei zullen kennen tegenover vorig jaar.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft bekend gemaakt zijn vliegtuigen in de toekomst in euro's te zullen verkopen. Het is de eerste keer dat een grote vliegtuigbouwer zich in euro's laat betalen. Er wordt echter opgemerkt dat steeds meer klanten er de voorkeur aan geven om zaken te doen in Europese valuta. Tot nu toe werd in de luchtvaartsector met dollars gewerkt. Ook de Franse leveranciers van het Europese Airbus, zoals Safran en Thales, werden altijd in dollar betaald. Door de zwakke koers van de dollar tegenover de euro werd Airbus echter jarenlang geconfronteerd met een concurrentieel nadeel. Daarom protesteerde het concern ook vaak tegen de sterke euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home