Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2011

Nieuwsoverzicht

Touroperator Thomas Cook heeft gesprekken aangeknoopt met zijn banken-schuldeisers over de toekenning van nieuwe kredieten. De groep liet eerder al verstaan dat de boekingen zijn teruggevallen, als gevolg van de Arabische Lente en de crisis in Groot-Brittannië. Nu blijkt ook de liquiditeitspositie van Thomas Cook gevoelig te zijn verslechterd. De groep zou 902,5 miljoen pond schulden hebben. Er wordt wel opgemerkt dat er geen problemen zijn om de lopende kredieten terug te betalen. Wel werd bekend gemaakt dat de publicatie van de jaarresultaten wordt uitgesteld tot de gesprekken met de banken zijn afgelopen. Er zouden plannen zijn om in Groot-Brittannië tweehonderd reisbureaus te sluiten en zes vliegtuigen uit dienst te nemen.

De Griekse schulden zijn eind september opgelopen tot 360,3 miljard euro. Dat komt overeen met 165,3 procent van het Griekse bruto binnenlands product. Dat heeft het Griekse ministerie van financiën bekend gemaakt. Bovendien is de rente gestegen tot 25,6 procent. Inmiddels is 18,4 procent van de actieve bevolking werkloos. Dat betekent een stijging met bijna de helft op één jaar tijd. Griekenland telt op dit ogenblik meer dan 900.000 werklozen. Griekenland moet een schuld van 220 miljard euro binnen een periode van zes jaar terugbetalen. De cijfers tonen volgens experts aan hoe belangrijk een kwijtschelding van een deel van de schuld op vrijwillige basis is. Tegen september volgend jaar moet al een bedrag van 52 miljard euro zijn terugbetaald.

Spanje heeft voor 2,978 miljard euro staatsobligaties met een looptijd van drie en zes maanden uitgegeven. Sinds oktober steeg de rente op obligaties met een looptijd van drie maanden van 2,292 procent tot 5,110 procent. Bij de obligaties op zes maanden werd een stijging opgetekend van 3,302 procent naar 5,227 procent. De cijfers tonen volgens analisten aan dat de recente overwinning van de conservatieve volkspartij Partido Popular in de Spaanse parlementsverkiezingen de gespannen situatie op de markten niet heeft kunnen milderen. Het ratingsbureau Fitch zei de kredietwaardigheid van Spanje te behouden, maar riep de komende regering wel op om bijkomende maatregelen te treffen om de staatsschuld terug te dringen.

Bij de Duitse autoconstructeur Opel heeft Klaus Franz (59), voorzitter van de ondernemingsraad, aangegeven eind dit jaar met pensioen te zullen gaan. Klaus Franz was zevenendertig jaar actief bij de Duitse autobouwer. Verwacht wordt dat Franz zal worden opgevolgd door zijn voormalige assistent Wolfgang Schäfer-Klug. Tijdens die periode heeft Franz zich opgewerkt tot één van de meest invloedrijke woordvoerders van de Duitse werknemers. Franz zetelde dertig jaar in de ondernemingsraad van Opel. Als voorzitter van de ondernemingsraad werd hij de voorbije tien jaar met diverse crisissen geconfronteerd. Omdat managers elkaar vaak in een snel tempo opvolgden, werd hij als enige constante bovendien het gezicht van de Duitse autobouwer.

Er mag geen overdreven kloof ontstaan tussen de zeventien eurolanden en de andere lidstaten van de Europese Unie. Dat heeft de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti gezegd na een onderhoud met José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Monti benadrukte dat er geen diepgaande opdeling mag worden gecreëerd, want er staan volgens hem grote gemeenschappelijke belangen op het spel. Duitsland en Frankrijk streven naar een diepere integratie van het budgettair en economisch beleid van de eurolanden. Dat wekt ongerustheid bij Groot-Brittannië en andere niet-eurolanden, die vrezen dat een zogenaamd Europa met twee snelheden in de steigers staat.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een nieuw akkoord ondertekend over gegevens van passagiers op vluchten tussen de twee continenten. De inlichtingendiensten gebruiken de gegevens om tijdig potentiële criminelen en terroristen te weren. Het akkoord volgt op een soortgelijke overeenkomst van vier jaar geleden. Daartegen was echter veel verzet gerezen omdat de privacy van de reiziger onvoldoende beschermd zou zijn. Volgens Cecilia Malmström, Europees Commissaris van binnenlandse zaken, bevat de nieuwe versie robuuste waarborgen voor de privacy van Europese burgers, zonder dat de effectiviteit van het akkoord wordt ondermijnd. Onder meer krijgen Europese passagiers het recht om gegevens in de Amerikaanse databanken te laten corrigeren of verwijderen.

De Indiase ondernemer Sabeer Bhatia, vijftien jaar geleden één van de oprichters van de gratis emaildienst Hotmail, heeft de gratis applicatie JaxtrSMS gelanceerd. De dienst maakt het de gebruiker mogelijk om gratis sms-berichten te verzenden, ook naar mobiele telefoons waarop de applicatie niet in geïnstalleerd. Om een bericht gratis te kunnen beantwoorden, moet de gebruiker de applicatie wel downloaden. Het systeem is wereldwijd actief en werkt voor alle smartphones. Volgens Bhatia hebben 120.000 consumenten wereldwijd al de beta-versie van de applicatie gedownload. Bhatia hoopt met JaxtrSMS een even groot succes in handen te hebben als zijn gratis webmail. De inkomsten worden gegenereerd door extra betalende diensten, zoals het versturen van videoberichten.

Vakbonden en werkgevers in de staalindustrie in de Duitse deelstaten Noordrijnland-Westfalen, Bremen en Nedersaksen hebben een nieuw loonakkoord bereikt. Daarmee is de dreiging van stakingen van de baan. In de betrokken deelstaten zijn ongeveer 75.000 staalwerkers actief. Voor hen is vanaf begin december een loonsverhoging van 3,8 procent voorzien. Het akkoord heeft een looptijd van ruim twee jaar. De vakbond IG Metall had ingezet op een loonsverhoging van 7 procent en dreigde met stakingen als er geen definitieve overeenkomst zou worden getekend. Het akkoord zal waarschijnlijk ook gelden als basis voor loononderhandelingen in andere Duitse deelstaten en wellicht als referentie dienen voor andere landen uit de eurozone.

De Amerikaanse singer-songwriter Ry Cooder heeft met het nummer 'Wall Street Part of Town' opgenomen als ode aan de Occupy-beweging. De song ging het in première tijdens een radioshow die fondsen werft voor een organisatie die in de hele Verenigde Staten muziekcollecties schenkt aan scholen. Het jongste album van de singer-songwriter - Pull Up Some Dust and Sit Down - is geïnspireerd op de Amerikaanse bankencrisis. Op het album is ook het nummer 'No Banker Left Behind' te vinden. Intussen lanceerden de actievoerders van Occupy Wall Street een petitie waarmee muzikanten hun steun aan de protestactie kunnen betuigen. Lou Reed, Marc Ribot, Laurie Anderson, Thurston Moore en Tom Morello zijn daar al op ingegaan.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), de tweede grootste bank van Spanje, gaat met de uitgifte van converteerbare obligaties een bedrag van 3,47 miljard euro ophalen. De bijkomende financiële middelen moeten de Spaanse bank in staat stellen om zijn kapitaal te versterken. De Spaanse financiële instelling moet onder druk van Europa zijn kapitaal versterken. Eind oktober maakte de bank bekend daarvoor een bedrag van ruim 7 miljard euro nodig te hebben. De bank maakt zich sterk aan de Europese voorwaarden te kunnen voldoen en geen beroep te zullen moeten doen op staatssteun. Door de uitgifte krijgt de financiële instelling naar eigen zeggen een grotere flexibiliteit om aan de Europese kapitaalnormen te kunnen beantwoorden.

Het hof van beroep in Parijs heeft de straffen bevestigd van beursoperator NYSE Euronext en twee voormalige kaderleden wegens morele pesterijen tegen een directeur financiële doorlichting, die zich vier jaar geleden in een context van herstructurering van de groep van het leven beroofde. NYSE Euronext France had in juli vorig jaar een boete opgelegd gekregen van 50.000 euro. Twee voormalige kaderleden werden veroordeeld tot geldboetes van respectievelijk 4.000 euro en 7.000 euro. Het slachtoffer had geen reden opgegeven voor zijn wanhoopsdaad, maar de arbeidsinspectie bracht korte tijd na de zelfmoord het gerecht op de hoogte van morele pesterijen. De betichten ontkennen de pesterijen en zeggen dat het slachtoffer moeite had om zich aan te passen aan de bedrijfscultuur.

Franse staatsbedrijven mogen geen banen schrappen als gevolg van een crisis in de wereldeconomie. Dat heeft François Baroin, Frans minister van financiën, gezegd naar aanleiding van mediaberichten dat het Franse concern Areva, exploitant van kerncentrales, 2.700 banen zou willen schrappen. Volgens de berichten zouden in Frankrijk 1.000 banen worden geschrapt. Areva sprak de berichten echter tegen. Ook Eric Besson, Frans minister van energie, ontkende de grote ontslaggolf. Besson benadrukte dat Luc Oursel, topman van Areva, uitdrukkelijk heeft bevestigd dat in Frankrijk geen enkele baan zal worden geschrapt. In Duitsland, België en de Verenigde Staten zouden daarentegen wel banen dreigen te verdwijnen.

Portugal heeft mogelijk 20 miljard euro tot 25 miljard euro extra financiële middelen nodig om overheidsbedrijven te redden die van alle marktfinanciering zijn afgesneden. Dat heeft Carlos Pina, een gewezen medewerker van het kabinet financiën uit de vorige socialistische regering van Portugal, gemeld. Volgens Pina, die het vorige reddingsplan van 78 miljard euro voor Portugal mee heeft onderhandeld, houdt het eerste reddingspakket geen rekening met het droogvallen van de geldmarkten voor de overheidsbedrijven. De huidige Portugese regering benadrukt echter dat er geen reden is om het reddingspakket te wijzigen. Zij verkiest de begrotingsdoelstellingen te halen met harde besparingen en een lange reeks van belastingverhogingen.

Na een mislukt avontuur met de Duitse branchegenoot Volkswagen, wil de Japanse autofabrikant Suzuki met Mitsubishi een samenwerkingsverband starten op het gebied van elektrische voertuigen. De twee bedrijven zouden daarover gesprekken hebben aangeknoopt. Mitsubishi is de producent van de i-MiEV, de eerste commercieel geproduceerde elektrische auto ter wereld. Als de twee ondernemingen een overeenkomst kunnen bereiken, zou Mitsubishi compacte elektrische auto's ontwikkelen en bouwen voor Suzuki. Het is de bedoeling dat de samenwerking beide bedrijven schaalvoordelen zou opleveren. Suzuki had eerder een overeenkomst met Volkswagen op het gebied van hybride wagens, maar dat is nooit een succes geworden.

De Duitse financiële groep Commerzbank zou opnieuw aansturen op een kapitaalverhoging. De Duitse bank zou 5 miljard euro extra financiële middelen nodig om hebben om tegen midden volgend jaar te voldoen aan de nieuwe Europese kapitaalregels. De grote Europese banken moeten van de European Banking Authority (EBA) een kernkapitaalratio van 9 procent aanhouden. Eerder werd aangenomen dat de Duitse bank 2,9 miljard euro extra zou nodig hebben om aan die eisen te voldoen. Door een verlies van 855 miljoen euro tijdens het derde kwartaal werd Commerzbank echter gedwongen om de berekeningen opnieuw uit te voeren.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home