Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2011

China telt meer dan 300 miljoen microbloggers

China telt inmiddels meer dan 300 miljoen microbloggers. Dat heeft het Chinese State Internet Information Office bekend gemaakt. De zogenaamde weibo's worden door vele Chinezen gebruikt om de strikte mediacontroles te ontwijken, nadat de Chinese overheid twee jaar geleden de toegang tot Twitter voor de Chinese internet-populatie blokkeerde. In oktober van dit jaar maakte de Chinese regering nog bekend dat de politiediensten tot de vervolging zouden overgaan van individuen die online geruchten verspreiden.

China telt meer dan een half miljard internetgebruikers. Daarmee is China het grootste internet-land van de wereld, maar de Chinese overheid probeert constant het internet te controleren en gevoelige content te blokkeren als een onderdeel van het grote censuursysteem, dat als de Great Firewall bekend staat. Nadat Twitter twee jaar geleden in China werd geblokkeerd, werden een aantal binnenlandse alternatieven gelanceerd die bijzonder populair zijn gebleken bij de Chinese internet-gebruiker.

De opkomst van deze weibo's heeft de Chinese overheid echter met een nieuw censuur-probleem geconfronteerd. Steeds meer Chinese burgers grijpen naar microblogs om hun onvrede over corruptie, schandalen en rampen te ventileren. Vaak vormen de berichten van deze weibo's de basis voor een verslaggeving door de officiƫle media. Inmiddels heeft Sina, de meest populaire weibo van China, aangekondigd teams opgericht te hebben om online geruchten te bestrijden.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home