Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 24, 2011

Nieuwsoverzicht

De economie in de eurozone bevindt zich al in een recessie. Dat heeft het het Institute of International Finance (IIF) gezegd. Volgens de internationale bankenorganisatie verslechtert de conjunctuur sneller dan verwacht. De cijfers over het einde van het derde kwartaal en het begin van het vierde kwartaal zijn volgens de organisatie slechter dan verwacht, verwijzend naar de stijging van de werkloosheid in Duitsland en de vertraging van de industriële productie in de eurolanden. Er wordt aan toegevoegd dat de situatie de begrotingstekorten nog zal toenemen. De organisatie verwacht tijdens het vierde kwartaal een daling van het bruto binnenlandse product met 2 procent. Voor het hele volgende jaar wordt een terugval met 1 procent in het vooruitzicht gesteld.

Het Amerikaanse bedrijf Power Balance, producent van sportarmbanden, moet aan een groep klanten een boete betalen van 57 miljoen dollar wegens misleidende reclame. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. De siliconen-armband was over de hele wereld bijzonder populair en werden onder meer gedragen door sporters zoals Wesley Sneijder, Rubens Barichello en Shaquille O'Neal. Eind vorig jaar oordeelde een Australische consumentenorganisatie echter dat de banden oplichting zijn. Er zou geen enkele geloofwaardige wetenschappelijke basis of enig redelijk bewijs zijn voor de werking van de armbanden. De fabrikant werd veroordeeld om de klanten terug te betalen.

Antonis Samaras, topman van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, heeft in een brief aan de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds meegedeeld dat hij het besparingsprogramma in het Europese reddingsplan aanvaardt. Dat zou de weg moeten vrijmaken voor de overmaking van een nieuwe schijf noodhulp aan Griekenland. In de brief aan de internationale kredietverleners van Griekenland onderschrijft Samaras de doelstellingen inzake de sanering van de openbare financiën. Hij koppelde daar wel vragen aan naar mogelijke herzieningen van bepaalde maatregelen. Samaras was de enige Griekse toppoliticus die nog geen schriftelijk engagement had aangegaan over de uitvoering van het besparingsprogramma.

Het ratingbureau Fitch heeft gezegd dat de kredietwaardigheid van Frankrijk mogelijk naar beneden zou moeten bijgesteld worden als de crisis in de eurozone erger wordt. Op dit ogenblik geniet Frankrijk nog de hoogste kredietrating. Ook het ratingbureau Moody's kwam enkele dagen geleden met een gelijkaardige melding. Als de crisis erger wordt, zou er volgens Fitch in zowel Europa als Frankrijk een meer uitgesproken economische vertraging optreden. Op dat ogenblik zou Frankrijk volgens het ratingbureau ook zijn banken te hulp moeten snellen. Fitch stelt dat de mogelijkheid van de Franse overheidsfinanciën om nieuwe schokken op te vangen, grotendeels is uitgeput.

De Europese Commissie wil meer controle over de begrotingen van de eurolanden. Dat blijkt uit een pakket voorstellen dat door José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, werd voorgelegd. Vooral landen die aan grote financiële risico's blootgesteld worden of al assistentie van Europese partners genieten, zouden volgens het voorstel door de Europese Commissie van dichtbij worden opgevolgd. Indien een ontwerpbegroting te veel afwijkt van de eerdere engagementen die het land is aangegaan, kan de Europese Commissie om bijsturingen vragen. Barroso benadrukte wel dat de nationale parlementen altijd het laatste woord krijgen.

Het plan dat de eurolanden vorige maand hebben opgemaakt om de aangroeiende Griekse schuld te counteren, is waarschijnlijk de laatste kans om de economie van het land te reanimeren. Dat heeft de Griekse Centrale Bank gezegd in een rapport over de monetaire politiek. Er wordt aan toegevoegd dat op alle mogelijke manieren moet worden vermeden dat nieuwe vertragingen optreden of doelstellingen niet worden nagekomen. Het ritme en de mate van uitvoering van de hervormingen hebben volgens het rapport de markten en de publieke opinie nog niet kunnen overtuigen dat Griekenland op weg is om de vastgelegde doelen te realiseren. Om een bankroet te vermijden moet Griekenland voor half december een schijf van 8 miljard euro hulp krijgen.

De Chinese wagens Geely Emgrand EC7 en de MG6 hebben in minder dan een jaar tijd enorme vooruitgang geboekt op vlak van veiligheid. Dat blijkt uit de resultaten van de Europese crashtests. Beide wagens haalden vieren sterren, terwijl ze minder dan een jaar geleden slechts twee sterren kregen toegekend. Dat heeft mobiliteitsorganisatie Touring bekendgemaakt. Voor Touring is het duidelijk dat de Chinezen volop investeren in hun nieuwe voertuigen om de Europese markt te bereiken. Daarmee maakt de vergelijking met de Japanse wagens. Die voldeden in het begin ook niet aan de veiligheidsnormen, maar er werd snel geïnvesteerd in nieuwe technieken om de voertuigen aan de Europese normen aan te passen.

Het concern Nokia Siemens Networks wil wereldwijd 17.000 banen schrappen. Dat heeft de netwerkfabrikant bekendgemaakt. Bij Nokia Siemens Networks werken wereldwijd op dit ogenblik ongeveer 74.000 mensen. De ontslagronde kadert in een groter plan om over twee jaar voor 1 miljard aan operationele kosten te besparen. Het bedrijf ondervindt namelijk hevige concurrentie van Ericsson en Chinese bedrijven. Het concern wil zich in de toekomst vooral gaan toeleggen op mobiele netwerken. Nokia Siemens werd vier jaar geleden opgestart, maar werd de jongste kwartalen met verliezen geconfronteerd. Ook vorig jaar leed het bedrijf een verlies van ongeveer 746 miljoen euro. In september werd een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro aangekondigd.

De Europese Commissie heeft een studie gepubliceerd over de uitgifte van gemeenschappelijke euro-obligaties. Vooral Duitsland verzet zich tegen die plannen, maar José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, hoopt dat de tegenstand op termijn zal afzwakken. Aan de hand van de studie moet volgens Barroso een debat worden gestart met de regeringen en deskundigen over de troeven en nadelen van gemeenschappelijk lenen door de overheden binnen de eurozone. Daarna zal een uiteindelijke beslissing worden genomen. Barroso benadrukte wel dat het idee van gemeenschappelijk schuldpapier steeds meer ingang vindt. Hij wees erop dat een aantal critici inmiddels hun mening al hebben herzien.

Het is Duitsland bij een veiling van 6 miljard euro aan tienjarige staatsobligaties niet gelukt voldoende kopers te trekken. Een kleine 40 procent van de obligaties bleef onverkocht. Daarmee was de recente veiling één van de slechtste Duitse obligatieverkopen sinds de invoering van de euro. Duitsland bleef het afgelopen jaar gemiddeld met 18 procent van zijn tienjarige obligaties zitten. Maar dat dit percentage nu twee keer zo hoog is, betekent dat er onder investeerders weinig interesse is voor Duitse staatspapieren. De Duitse staatsobligaties zijn wel veilig, maar hebben door de lage rente van 2 procent een laag of zelfs negatief rendement. Die rente is lager dan de inflatie, die nu gemiddeld 2,5 procent bedraagt.

Jean-Claude Trichet, de gewezen voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, is benoemd tot voorzitter van de Groep van Dertig (G30), een denktank van economische en financiële leiders. Trichet wordt bij de denktank de opvolger van Jacob Frenkel, voorzitter van JP Morgan Chase International en gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Israëlische centrale bank. De Groep van Dertig denkt na over de organisatie van economische, financiële en monetaire systemen. Trichet is al sinds de tweede helft van de jaren tachtig lid van de organisatie. Trichet ziet voor de organisatie een belangrijke rol weggelegd om oplossingen te helpen vinden voor de uitdagingen van het wereldwijde economische en financiële systeem.

Cyrus Mistry wordt volgend jaar topman van het Indiase conglomeraat Tata Group. Er werd al langere tijd gespeculeerd over de opvolging van huidig topman Ratan Tata, die vijfenzeventig jaar wordt en in december volgend jaar met pensioen gaat. Onder de leiding van Ratan Tata groeide de familiale groep uit tot een gigantisch conglomeraat, actief in onder meer telecom, informatica, autobouw, energie, grondstoffen, chemicaliën en consumptieproducten. Cyrus Mistry is algemeen directeur van de Indiase vastgoedgroep Shapoorji Pallonji. Hij is burgerlijk ingenieur en studeerde ook management aan de London Business School. Hij is de jongste zoon van bouwtycoon Pallonji Mistry, die 18 procent van Tata Group in handen heeft.

De Franse autobouwer Renault ontkent plannen te hebben voor de bouw van een supergoedkope auto van minder dan 2.500 euro. De berichten over de goedkope wagen waren in de Franse media gelanceerd, maar die kloppen volgens Renault niet met de realiteit. Directielid Gérard Detourbet, bekend van de ontwikkeling van het budgetgamma Dacia, krijgt wel de opdracht een nieuwe kleine wagen te ontwikkelen in samenwerking met alliantiepartner Nissan. Dat voertuig zal volgens Renault weliswaar goedkoop zijn, maar zou zeker meer dan 2.500 euro kosten. Renault werkt ook nog altijd samen met de Indiase groep Bajaj voor de ontwikkeling van een ultragoedkope wagen voor de Indiase markt. Bajaj heeft echter zijn twijfels over de goede afloop van het project.

Michael Woodford, gewezen chief executive van de Japanse camerafabrikant Olympus, heeft gesproken met vertegenwoordigers van het Japanse gerecht. Hij zou ook gesprekken voeren met de Japanse autoriteiten en later een onderhoud hebben met het bestuur van Olympus. Woodford had onregelmatigheden ontdekt in de boekhouding van Olympus, waarop de Britse chief executive door de voorzitter van de camerafabrikant op staande voet werd ontslagen. Nadat de frauduleuze praktijken naar buiten waren gekomen, werden de voorzitter en een aantal betrokkenen zelf weggestuurd. Olympus wil de schuldigen strafrechterlijk laten vervolgen. Inmiddels willen een aantal kaders van Olympus het ontslag van Woodford ongedaan maken en de Brit overhalen terug te keren.

Het Amerikaanse farmabedrijf Merck zal 950 miljoen dollar betalen om verdere vervolging te vermijden rond de foutieve marketing van Vioxx, een pijnstiller die zeven jaar geleden van de markt gehaald werd wegens een verhoogd risico op hartfalen. Eind vorig jaar liet het bedrijf al weten 950 miljoen dollar opzij te zetten voor een strafzaak wegens foutieve marketing en valse verklaringen. In die zaak heeft Merck nu een regeling getroffen. Het product zou volgens de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) op vijf jaar tijd minstens 88.000 hartaanvallen hebben veroorzaakt. Het bedrijf ging vier jaar geleden al akkoord om 4,85 miljard dollar opzij te zetten om de slachtoffers te vergoeden. Daarnaast werd ook 1,9 miljard dollar betaald aan gerechtskosten.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home