Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2011

Bezoekers belangrijkste bedreiging voor 'Laatste Avondmaal' van Leonardo Da Vinci

De Italiaanse overheid heeft belangrijke resultaten geboekt om het beroemde 'Laatste Avondmaal' van Leonardo Da Vinci in de kerk Santa Maria Della Grazie in Milaan te beschermen van vervuiling door de buitenlucht, maar het interieur van het gebouw zelf blijft een grote bedreiging. Dat zegt specialist Constantinos Sioutas, die door de Italiaanse overheid werd ingeroepen om het schilderij te redden. Die bedreiging is vooral afkomstig van de vetten van de huid van de toeristen, zelfs al is het bezoek strikt gelimiteerd.

"Het beroemde schilderij van Da Vinci heeft eeuwen geschiedenis, politieke beroering en zelfs bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog overleefd, maar dreigt blijvende schade op te lopen door de luchtvervuiling van één van de meest vervuilde steden van West-Europa," merkt het persbureau AFP op. "Twee jaar geleden werd in de kerk een gesofisticeerd ventilatiesysteem geplaatst om het kunstwerk te beschermen." Om de efficiëntie van het systeem te controleren werd beroep gedaan op Constantinos Sioutas, professor aan de Amerikaanse Viterbi School of Engineering.

Sioutas merkt op dat de vervuiling door de buitenlucht met ongeveer 90 procent kon worden teruggedreven. De onderzoeker heeft het over indrukwekkende resultaten, maar de vervuiling in het interieur van het kerkgebouw blijft volgens de wetenschappers een dreigend probleem. Daarbij wordt opgemerkt dat het stof in de lucht zich vastkleeft aan de vetafscheiding van de huid van de bezoekers en zich op het oppervlak van het schilderij neerzet. Er worden nochtans slechts enkele bezoekers tegelijkertijd toegelaten. Bovendien mag een bezoek slechts 15 minuten duren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home