Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 21, 2011

Financiële instellingen leren weinig van economische crisis

Financiële instellingen die in crisisperiodes slecht presteren, zullen ook tijdens een volgende economische dalperiode met moeilijkheden worden geconfronteerd. Het oorspronkelijke zakelijke model van de financiële instelling blijkt cruciaal te zijn voor de prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Swiss Finance Institute van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne in Lausanne bij meer dan driehonderd Amerikaanse financiële instellingen.

"Een economische crisis blijkt financiële instellingen niet aan te zetten om maatregelen te implementeren die hen zouden toelaten om de volgende turbulenties in de markt op te kunnen vangen," merkt onderzoeksleider Rüdiger Fahlenbrach, professor aan de Ecole Polytechnique op. "Financiële instellingen die tijdens de Russische schuldencrisis op het einde van jaren negentig zwaar werden getroffen, waren ook de belangrijkste slachtoffers van de voorbije kredietcrisis."

Fahlenbrach merkt op dat de managing director weinig invloed blijkt te hebben op de prestaties van deze bedrijven. Bovendien zou ook de aard van de crisissen geen rol hebben gespeeld. "In tegenstelling tot de algemene veronderstelling, worden ook de kleinere instellingen niet het zwaarst getroffen," voert hij aan. "Vooral de grote banken moesten de grootste impact opvangen. Cruciaal is het zakelijk model dat de financiële instelling bij zijn debuut heeft gekozen."

Volgens Fahlenbrach blijken vooral de systemen voor de financiering van de schulden - die in periode van crisis moeilijk zijn te verkopen of te herfinancieren - cruciaal te zijn. "Instellingen die deze methodes in een korte termijnbenadering hanteren en slechts een beperkt kapitaal hebben, zullen in een crisisperiode het minst presteren," merkt hij op. "Ook banken die kiezen voor een aggressieve groei en groter risicogedrag blijken kwetsbaar te zijn. Toch zijn deze instellingen terughoudend om hun zakelijk model bij te sturen, want in een hoogconjunctuur komt hen dat goed uit."

Financiële instellingen moeten er volgens Fahlenbrach voor zorgen dat ze meer kapitaal en minder financieringen op korte termijn hebben.

Labels: ,

Bedrijven mogen sociale media niet links laten liggen

Veel bedrijven beseffen dat ze activiteiten moeten ontplooien in sociale media zoals Facebook en Twitter en daar zijn ook heel aanwijsbare redenen voor. Dat zegt Nick Thompson, onderzoeker aan de Victoria University in Melbourne. Thompson voert daarbij aan dat zijn onderzoek heeft uitgewezen dat online communities de kracht hebben om mensen aan te zetten met elkaar te praten over merken en producten waar ze belang aan hechten. Thomson stelt dat sociale media op amper vijf jaar een belangrijk aspect van marketing zijn geworden.

"De meest succesvolle merken trekken een gepassioneerde en loyale consumenten-community aan en brengen deze mensen ertoe om als officieus merkambassadeur op te treden," voert de Australische onderzoeker aan. "Dat betekent een bijzonder efficiënte marketing-strategie. Iedereen weet dat mond-aan-mond reclame bijzonder waardevol zijn en sociale media kunnen daar toe bijdragen. Mensen ertoe brengen over een product te praten of aanbevelingen te doen bouwt sneller consumenten-communities op dan het publiek rechtstreeks te benaderen."

Thompson merkt op dat het voor bedrijven nog steeds belangrijk is om traditionele methodes van reclame en promotie te hanteren om het merkbewustzijn op te bouwen, maar ze moeten volgens hem ook investeren in strategieën om communities rond hun merk te laten groeien. Hij voegt er aan toe dat een positieve consumenten-ervaring de belangrijkste inspanning is die een bedrijf kan leveren om zijn merk te promoten. Mensen willen die positieve ervaringen volgens hem met anderen delen.

Labels: ,

Nog altijd belangrijke diversiteitskloof in Hollywood

Vrouwen en etnische minderheden hebben het nog altijd relatief moeilijk om als auteur in Hollywood succes te boeken. De economische recessie heeft die situatie nog scherper gesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van Darnell Hunt, professor sociologie aan de University of California, in opdracht van het Writers Guild of America. De onderzoeker merkt daarbij op dat diversiteit in de sector geen luxe is, ook niet in een periode van economische moeilijke omstandigheden.

Uit het onderzoek van Hunt blijkt dat vrouwen twee jaar geleden 24 procent van alle Hollywood-schrijvers vertegenwoordigden. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover twee jaar voordien. In de filmsector werd tijdens die periode een daling van 18 procent tot 17 procent geregistreerd. Hun aandeel in de televisie-industrie bleef status-quo op 28 procent. Het aandeel van etnische minderheden in de televisie-sector herstelde zich volgens Hunt wel tot het niveau van zes jaar geleden, maar in de filmindustrie daalde hun aanwezigheid tot 5 procent, het laagste niveau in een decennium.

Er wordt aan toegevoegd dat de loonkloof voor minderheden in de televisiesector het hoogste niveau in een decennium heeft bereikt. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een verdubbeling. Hunt voert aan dat blanke auteurs twee jaar geleden een gemiddeld jaarsalaris hadden van 117.343 dollar, tegenover 100.000 dollar voor vrouwen en 87.225 dollar voor etnische minderheden. Hunt merkt nochtans op dat Hollywood steeds meer afhankelijk wordt van een divers publiek en van de verhalen die deze groep aanspreken.

Labels: ,

Beheersen aids en tuberculose belangrijkste medische realisaties voorbije decennium

Het beheersen van infectieziektes zoals aids en tuberculose, de bestrijding van het tabaksgebruik, een grotere verkeersveiligheid en het verlagen van het aantal hartaandoeningen behoren tot de belangrijkste medische realisaties van het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw. Dat zegt het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Er kunnen volgens de onderzoekers echter nog belangrijke verbeteringen doorgevoerd worden in de bescherming en promotie van de openbare gezondheid.

Andere belangrijke realisaties van het voorbije decennium zijn volgens de onderzoekers verbeteringen in de vaccinaties tegen vermijdbare ziektes, een betere gezondheidszorg voor moeders en kinderen, een betere kankerpreventie, vorderingen op het gebied van arbeidsgezondheid en de afbouw van loodvergiftiging bij kinderen. Ook wordt opgemerkt dat er belangrijke vorderingen zijn gemaakt in de organisatie van de openbare veiligheid sinds de terroristische aanvallen van Nine-Eleven.

"Dankzij uitzonderlijke realisaties op het gebied van openbare gezondheid, leeft de bevolking langer, gezonder en productiever dan ooit voordien," merkt Thomas Frieden, directeur van het Centers for Disease Control, op. "Investeringen in preventie moeten er echter voor zorgen dat de volgende generaties nog langer, gezonder en productiever kunnen leven, terwijl tegelijkertijd de kosten voor de openbare gezondheid zouden kunnen worden teruggebracht."

Labels: , ,

Politieke overtuiging belangrijkste huwelijksband

De politieke overtuiging is een betere indicator voor een liefdesrelatie dan persoonlijkheid of voorkomen. Dat is de conclusie van onderzoekers aan de Rice University en de University of Nebraska. De onderzoekers merken op dat mensen vooral huwen met partners die gelijkaardige sociale of politieke overtuigingen hebben. Alleen de frequentie van kerkbezoek bleek nog een betere indicator voor een partnerschap te zijn dan politieke overtuiging.

"Het onderzoek toont aan dat mensen er vooral belang aan hechten om een partner te vinden die op politiek, sociaal en religieus vlak dezelfde ingesteldheid heeft," merkt onderzoeksleider John Alford, professor politieke wetenschappen aan de Rice University, op tegenover het webmagazine Healthday News. "Deze selectie is niet de enige reden voor de politieke eensgezindheid onder echtparen, maar wel de meest krachtige factor in die band."

De onderzoekers merken op dat deze politieke selectie een belangrijke impact kan hebben op de Amerikaanse politiek. "Het fenomeen zou in de volgende generaties immers aanleiding kunnen geven tot een grotere politieke uniformiteit," voert Alford aan. "Ouders zijn bijzonder belangrijk in de vorming van de politieke overtuiging van hun kinderen. Indien beide ouders zich aan hetzelfde eind van het politieke spectrum bevinden, wordt het voor kinderen moeilijker om een afwijkende visie te ontwikkeling. Dat is mogelijk de reden waarom de politiek door een groeiende polarisatie wordt gekenmerkt."

Labels: ,

Milieu moet geïntegreerd vak worden in onderwijs

De milieu-opvoeding van Amerikaanse jongeren schiet tekort en moet worden herzien. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse milieuwerker Charles Saylan en wetenschapper Daniel Blumstein van de University of California. De onderzoekers merken op dat de milieu-opvoeding geen gelijke tred heeft gehouden met de milieudegradatie. Er moet volgens hen dan ook een drastische ommekeer in het onderwijs worden doorgevoerd.

"De Amerikanen denken dat er goed werk wordt geleverd bij de milieu-opvoeding van jongeren, maar er is een duidelijke kloof tussen het creëren van een bewustzijn over het milieu en het ondernemen van acties om de milieudegradatie te reduceren," merkt Daniël Blumstein, professoer ecologie en evolutionaire biologie aan de University of California, op. Milieudegratie vormt een bedreiging voor de aarde en studenten zouden moeten worden geleerd om de planeet te beschermen."

De onderzoekers merken op dat er sneller onomkeerbare ogenblikken zouden kunnen worden bereikt dan men verwacht. Saylan en Blumstein voeren aan dat milieu-opvoeding in het totale schoolprogramma zou moeten worden ingevoerd en niet afzonderlijk zou mogen worden onderwezen. "In de lessen wiskunde moet het perfect mogelijk zijn om les te geven over uitstootberekeningen," voeren ze aan. "Studenten kunnen leren over voorziene klimaatverandering-scenario's, verzuring en de effecten van pollutie. Er zijn talloze creatieve, geïntegreerde educatieve ervaringen mogelijk."

Labels: ,

Roddel heeft ook een verdedigende functie

Hoewel roddel venijnig en kwaadaardig kan zijn, vervult het fenomeen blijkbaar ook een beschermende functie, waarbij het brein gedwongen wordt om zich te focussen op personen die mogelijk een bedreiging zouden kunnen vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Northeastern University in Boston in de Verenigde Staten. Roddel biedt volgens de onderzoekers de mogelijkheid om bij gebrek aan directe ervaring, toch informatie over iemand op te steken in een grote groep.

"Uit het onderzoek bleek dat respondenten meer tijd besteden aan foto's van personen waarover ze negatieve informatie hebben ontvangen dan over mensen die op een positieve of neutrale manier ter sprake waren gebracht," aldus het webmagazine Medicinenet.com. "Ook foto's van mensen waarover men geen informatie had, werden oppervlakkiger bekeken. Dat laat volgens de onderzoekers veronderstellen dat negatieve roddel mensen helpen om beter te voorspellen welke personen hen schade zouden kunnen berokkenen."

"Roddel biedt de mogelijkheid om uit te maken of het de moeite loont om met iemand vriendschap te sluiten, zonder dat men daarvoor eerst geruime tijd met de betrokkene hoeft door te brengen," voeren de onderzoekers aan. De wetenschappers voegen er aan toe dat men er vanuit gaat dat percepties een impact hebben op de gevoelens, maar het onderzoek toont volgens hen aan dat ook het omgekeerde waar is. De resultaten van het onderzoek kunnen volgens hen onder meer nuttig zijn voor medisch personeel dat werkt met mensen die lijden aan trauma's, angsten of depressies.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Japanse handelshuis Mitsui betaalt het Britse olieconcern British Petroleum (BP) 1,065 miljard dollar als deelname in de kosten van de gigantische olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon vorig jaar in de Golf van Mexico. De betaling is het gevolg van een minnelijke schikking die British Petroleum heeft getroffen met Moex Offshore, een dochterbedrijf van het Japanse handelshuis. Moex Offshore is mede-eigenaar van de boorput van waaruit zich de olievlek verspreidde. Met de minnelijke schikking zijn volgens de Britse maatschappij alle geschillen met Moex Offshore over de ramp met Deepwater Horizon bijgelegd. Het geld zal ingebracht worden in een fonds van 20 miljard dollar voor de slachtoffers van de olieramp en de opruimkosten.


De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat met een nieuw boorplatform Swift 10 op zoek naar de laatste gasreserves in de Noordzee. Het boorplatform is volgens de maatschappij in samenwerking met Shell speciaal ontworpen voor de laatste onontgonnen velden. Alle gemakkelijke toegankelijk gasvelden in de Noordzee zijn al aangesloten en operationeel. Een aantal relatief kleine velden zouden echter nog ontgonnen kunnen worden. De nieuwe installatie is volgens de Nederlandse oliemaatschappij kleiner, lichter en makkelijker bedienbaar dan de operationele eenheden, waardoor de kleine velden toch kunnen worden aangeboord. Met de traditionele installaties zou de exploratie van deze kleine velden te duur uitvallen.


De Franse minister van financiën Christine Lagarde krijgt uit meerdere kanten steun voor een kandidatuur als de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Onder meer de Italiaanse premier Silvio Berlusconi stelde dat Lagarde een uitstekende keuze zou zijn. De Italiaanse regering zei Lagarde te steunen wegens haar vaardigheden en ervaringen. Ook de Amerikaan John Lipsky, waarnemend directeur van het Internationaal Monetair Fonds, noemde Lagarde een heel getalenteerd en kundig leider, maar hij voegde er aan toe dat ook andere namen worden genoemd. Onder meer Peer Steinbrück, voormalig Duits minister van financiën, zou naar voor kunnen worden geschoven. Dat geldt ook voor Axel Weber, de gewezen topman van de Duitse Bundesbank.


Tokyo Electric Power (Tepco), de eigenaar van de kerncentrale Fukushima Daiichi, heeft het voorbije boekjaar een nettoverlies geleden van 1.247 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 10,9 miljard euro. Voorzitter Masataka Shimizu (66) neemt de verantwoordelijkheid voor het verlies op zich en heeft zijn ontslag ingediend. Shimizu zal worden opgevolgd door Toshio Nishizawa, huidige managing directeur van Tepco. De aandeelhoudersvergadering moet die beslissing volgende maand nog bekrachtigen. Tepco leed het voorbije jaar het grootste verlies uit zijn geschiedenis. Dat verlies is te wijten aan de gevolgen van de kernramp in de centrale van Fukushima na de aardbeving en tsunami waardoor Japan tijdens de maand maart werd getroffen.


Het Amerikaanse ratingagentschap Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland met drie stappen naar beneden bijgesteld. Fitch volgt daarmee sectorgenoot Standard & Poor's (S&P), dat begin april zijn rating al met twee stappen had verlaagd. Beide agentschappen maken gewag van negatieve vooruitzichten voor Griekenland, wat verdere verlagingen doet verwachten. Fitch wijt de verlaging aan problemen bij de uitvoering van het besparingsprogramma van Griekenland. Ook verwijst het agentschap naar de politieke risico's. Bij de huidige rating gaat het agentschap ervan uit dat Griekenland nieuwe hulpbetalingen van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds zal ontvangen.


De Europese hulp aan vliegtuigbouwer Airbus was niet illegaal. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie gezegd in een beroepsprocedure die de Europese Unie had aangespannen tegen een eerdere veroordeling. Daarbij had de Wereldhandelsorganisatie op klacht van de Verenigde Staten de steun van Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland voor de bouw van de Airbus A380 wel als illegale exportsubsidies bestempeld. De Wereldhandelsorganisatie gaf wel aan dat de steun van Airbus wel bijzonder ver is gegaan, maar dus wel geen wet heeft overtreden. Later moet de organisatie zich nog uitspreken over een beroep van de Verenigde Staten tegen een veroordeling wegens steun aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.


Portugal krijgt de volgende drie jaar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 26 miljard euro. De steun vormt een onderdeel van een internationaal hulpplan ter waarde van 78 miljard euro voor het noodlijdende Portugal. De maatregel moet het land volgens het Internationaal Monetair Fonds een adempauze gunnen, voor Portugal opnieuw geld gaat lenen op de financiële markten. Door de lening krijgt het land de tijd om zijn economie weer op het juiste spoor te brengen. Eerder had ook de Europese Unie financiële hulp aan Portugal goedgekeurd. Het Internationaal Monetair Fonds verklaarde dit jaar al 12,6 miljard euro beschikbaar te stellen aan Portugal, terwijl de Europese Unie 25,2 miljard euro zou aanbrengen.


Griekenland werkt weliswaar hard om zijn economie weer op punt te stellen, maar die inspanningen gaan niet ver genoeg. Vooral op het gebied van privatiseringen zou het land tekort schieten. Dat heeft Christine Lagarde, de Franse minister van financiën, gezegd in een Oostenrijks kranteninterview. Lagarde waarschuwde dat Griekenland met een dreigend staatsfaillissement wordt geconfronteerd. Als de Griekse regering verder moeite doen om het land tucht bij te brengen, zou een extra hulppakket volgens de Franse minister eventueel tot de mogelijkheden behoren. Wel liet Lagarde in het midden wat er zou gebeuren als Europa niet tevreden is met de Griekse krachtinspanningen.


Het Duitse verzekeringsconcern Ergo gaat onderzoeken of er nog meer seksfeesten zijn georganiseerd bij dochterbedrijf Hamburg Mannheimer Insurance (HMI). Dat heeft een woordvoerster van Ergo gezegd. Hamburg Mannheimer was in opspraak geraakt na het organiseren van een seksfeest voor zijn honderd beste verkopers in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De feiten dateren van juni vier jaar geleden. Uit het onderzoek is volgens de woordvoerster gebleken dat er die avond ongeveer twintig prostituees aanwezig waren. Dergelijke praktijken vormen volgens haar een ernstige schending van de bedrijfsregels en worden niet getolereerd. Hoewel het onderzoek nog bezig is, zegt er woordvoerster ervan overtuigd te zijn dat de feiten zich niet hebben herhaald.


Dominique Strauss-Kahn heeft bij zijn ontslag als topman van het Internationaal Monetair Fonds recht op onder meer een jaarlijks pensioen van 223.000 euro. Volgens Amerikaanse media is het niet zeker dat een eventuele veroordeling wegens een poging tot verkrachting van een kamermeisje van het Sofitel-hotel een invloed zou kunnen hebben op de gouden handdruk die voor Strauss-Kahn was voorzien. Als topman van het Internationaal Monetair Fonds ontvangt Strauss-Kahn een wedde van meer dan 370.000 dollar per jaar. Strauss-Kahn is officieel in verdenking gesteld van poging tot verkrachting, maar op een borgtocht van 1 miljoen dollar en een bijkomende verzekering van 5 miljoen dollar vrijgelaten. Hij kreeg ook huisarrest en werd verplicht een enkelband te dragen.


De entertainmentgroep HMW heeft de Britse boekenwinkelketen Waterstone's verkocht aan het concern A&NN, dat gecontroleerd wordt door een fonds van de Russische miljardair Alexandre Mamout. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 53 miljoen pond. Waterstone's is de grootste boekenwinkelketen van Groot-Brittannië. De keten telt 296 winkels in Groot-Brittannië en Ierland en heeft 4.500 medewerkers. Dankzij de verkoop dalen de kredietbehoeften van moederbedrijf HMV, dat zich volgens algemeen directeur Simon Fox daardoor meer concentreren op de vrijetijdssector. HMV wordt al geruime tijd geconfronteerd met zware concurrentie van het internet en nieuwe media.


De Nederlandse financiële groep ABN Amro wil over een periode van ruim drie jaar enkele honderden banen per jaar schrappen om de bank efficiënter te maken en de winstgevendheid te verbeteren. De concrete plannen voor de sanering zouden op dit ogenblik nog worden uitgewerkt. De bank wil zich naar eigen zeggen in eerste instantie vooral concentreren op de afronding van de integratie tussen ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Jan van Rutte, financieel topman van ABN Amro, benadrukte dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Het grootste gedeelte van de afslanking zal volgens hem worden opgevangen door een natuurlijk verloop, terwijl voor vrijwillige vertrekkers een sociaal plan zal worden voorzien.


Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft Lars G. Nordstrom benoemd als nieuwe voorzitter. Nordstrom was eerder onder meer topman van bankgroep Nordea en nadien actief bij telecomgroep Telia Sonera. De voorbije periode stond hij aan de leiding van postgroep Posten Norden. Nordstrom wordt de opvolger van Lars Westerberg, die in maart van dit jaar ontslag nam na kritiek van de Zweedse regering over het afhandelen van een gouden handdruk van 1,9 miljoen dollar voor de vertrekkende chief executive. Vattenfall is het grootste staatsbedrijf van Zweden en telt bijna 40.000 werknemers. Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, is actief in de Scandinavische landen, Duitsland, Polen, België en Nederland.


Noorwegen zet zijn financiële hulp aan Griekenland stop. Dat heeft Jonas Gahr Stoere, Noors minister van buitenlandse zaken, aangekondigd. Noorwegen zegt die beslissing genomen te hebben omdat Griekenland zijn verplichtingen niet zou nakomen. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar draagt wel financieel bij om de crisis in Europa op te lossen. De Noorse regering zou echter vermoeden dat de bijdragen aan Griekenland niet op de bedoelde bestemming terecht komen. Noorwegen had beloofd 248 miljoen kronen steun te bieden aan Griekenland. Dat komt overeen met een bedrag van 30 miljoen euro. Daarvan zou al 13 miljoen kronen zijn uitbetaald.


De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder moet getuigen in een proces tussen de voormalige mediamagnaat Leo Kirch en Deutsche Bank. De affaire sleept al bijna tien jaar aan. Tijdens een televisie-interview negen jaar geleden twijfelde Rolf Breuer, toenmalig topman van Deutsche Bank, openlijk aan de solvabiliteit van de mediagroep van Kirch. Die laatste beschuldigt Breuer ervan daarmee mee de oorzaak te zijn geweest van de instorting met het mediaconcern. Schröder moet voor de rechtbank in München getuigen over een onderhoud dat hij destijds met Breuer over Kirch heeft gehad. Kirch had destijds onder meer de televisiegroepen ProSiebenSat1 en Premiere in handen. Hij eist 3,5 miljard euro van Deutsche Bank.


Meer Nieuws

Friday, May 20, 2011

Mobiele betaalsystemen steeds populairder

Mobiele betaalsystemen worden bij de consument steeds populairder. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van MasterCard. Daarbij wordt opgemerkt dat twee derde van de consumenten bereid blijkt om mobiel te betalen. De onderzoekers voeren aan dat de consument mobiele apparaten al gebruikt om te communiceren, shoppen, navigeren en zelfs werken, zodat het volgens hen geen verrassing is dat ook mobiel betalen steeds meer aan populariteit wint.

Uit het onderzoek van MasterCard blijkt dat 62 procent van de respondenten open staat om mobiele toestellen te gebruiken om betalingen te verrichten. "Respondenten tussen achttien en vierendertig jaar tonen de meeste interesse," wordt er opgemerkt. "In die groep zegt 63 procent geïnteresseerd te zijn in mobiele betalingen, tegenover 37 procent in de oudere leeftijdsgroep." Er wordt aan toegevoegd in de jongere leeftijdscategorie dat 65 procent aangeeft zijn mobiele telefoon constant bij zich te willen hebben, tegenover slechts 34 procent in de oudere groep.

MasterCard voegt er aan toe dat de consument zijn mobiele telefoon ook als een weerspiegeling van zijn eigen persoonlijkheid ziet. "Het bleek dat 54 procent ervan overtuigd is dat een mobiele telefoon meer vertelt over de persoonlijkheid van zijn bezitter dan diens portefeuille," stippen de onderzoekers aan. "Dat kan belangrijke gevolgen hebben voor retailers die zich richten op jongere consumenten, die de mogelijkheid wensen om met die toestellen te betalen."

Labels:

Bedrijven hebben geen strategie voor tablets

De meeste bedrijven zijn van plan om ten laatste volgend jaar van tablets gebruik te maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Dimensional Research. Er wordt wel aan toegevoegd dat de meeste bedrijven geen duidelijke strategie hebben uitgewerkt voor het gebruik van de tablets. Uit het onderzoek bleek dat 22 procent van de ondervraagde bedrijven inmiddels al tablets in gebruik hebben genomen, terwijl een even grote groep aangeeft dit jaar nog een aantal tablets te zullen aankopen. Daarnaast is 24 procent van plan om volgend jaar een aankoop te verrichten.

"Hoewel Apple niet bekend staat voor zijn zakelijke focus of marktpenetratie, is het bedrijf op gebied van tablets marktleider," merkt Dimensional Research op tegenover het webmagazine CNet. "Uit het onderzoek is gebleken dat 83 procent van de respondenten met iPads werkt, gevolgd door de BlackBerry PlayBook van Research In Motion (17 procent), de Slate van Hewlett-Packard (14 procent), de Xoom van Motorola (13 procent) en de Streak van Dell (11 procent)."

De onderzoekers merken echter op dat 51 procent van de ondervraagden toegeeft geen duidelijk uitgewerkte strategie te hebben voor het gebruik van tablets. "Vaak gaat het echter om productiviteits-applicaties, vaak gebaseerd op cloud computing," wordt er aan toegevoegd. "In 47 procent gaat het om toepassingen voor verkopers, maar daarnaast wordt er ook gewezen naar klantendienst, onkostenrapporten, verwerking van financiële informatie en het realiseren van aankopen."

Labels:

Verdwijnen van flora en fauna wordt overdreven

De huidige ramingen over het verdwijnen van soorten overschat wellicht de impact van het verlies van biotopen op flora en fauna. Dat is de conclusie van wetenschappers aan de University of California en de Sun Yat-sen University in China. Onderzoeksleiders Stephen Hubbell en Fangliang He merken op dat de huidige berekeningsmodellen te simplistisch zijn en geen rekening houden met de complexiteit van de impact die allerlei factoren hebben op de populaties.

"De onderzoekers merken op dat de huidige ramingen het verdwijnen van soorten met 160 procent overschatten," merkt BBC News op. "Er moet volgens hen dan ook een nauwkeuriger onderzoek naar het verdwijnen van biotopen worden verricht, maar ze geven wel toe dat dit fenomeen de belangrijkste bedreiging voor biodiversiteit blijft. Er moet volgens hen echter naar een veel grotere omgeving worden gekeken om het verdwijnen van bepaalde diersoorten in een gebied te bepalen."

Jean Christophe Vie, programmadirecteur bij de International Union for Conservation of Nature (IUCN), merkte in een reactie op dat elke bijdrage tot een correcte berekening van de toekomst van biotopen welkom is, maar waarschuwt voor de interpretaties van de conclusies. "Men moet ervoor oppassen dat deze gegevens niet worden misbruikt door personen die milieumateries weinig ernstig nemen," voerde hij aan. Ook de onderzoekers voeren aan dat de resultaten van het onderzoek niet mogen leiden tot een verflauwende aandacht voor het milieubehoud.

Labels: , ,

Hogere benzineprijzen wijzigen Amerikaans dagelijks leven

De hogere benzineprijzen hebben 53 procent van de Amerikanen aangezet om belangrijke veranderingen aan te brengen in hun dagelijks leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Gallup en de Amerikaanse krant USA Today. Er wordt aan toegevoegd dat de hogere benzineprijzen op alle inkomenscategorieën een impact hebben. Bij de lagere inkomens zegt 68 procent zijn gedrag veranderd te hebben, maar dat geldt ook voor 54 procent van de middenklasse en 44 procent van de hogere inkomens.

"Bij de Amerikaanse werklozen zegt 58 procent zijn gedrag veranderd te hebben door de hogere benzineprijzen," voeren de onderzoekers aan. "Bij de werkende bevolking bedraagt dat aandeel 49 procent." Er wordt aan toegevoegd dat ook jongeren sneller hun gedrag veranderen. In de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig jaar heeft 57 procent zijn gedrag veranderd, gevolgd door vijfenvijftigplussers (54 procent) en de leeftijdsgroep tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar (51 procent).

Er wordt aan toegevoegd dat 67 procent van de Amerikanen toegeeft dat de hogere benzineprijzen hen financiële problemen hebben bezorgd, waarbij 21 procent gewag maakt van zware kopzorgen. Gallup voegt er aan toe dat op de hogere benzineprijzen in de eerste plaats wordt gereageerd door minder gebruik te maken van de wagen (32 procent), gevolgd door besparingen op vakantie-verplaatsingen (16 procent), het zorgvuldiger plannen van winkeluitstappen (15 procent) en de aankoop van een energie-efficiënter voertuig (15 procent).

Labels: ,

Amerikaanse castingbureaus overtreden arbeidswetgeving

Het stadsbestuur van Los Angeles heeft een aantal castingbureaus een officiële waarschuwing verstuurd dat het verboden is om aan achtergrondacteurs een vergoeding aan te rekenen. De castingbureaus overtreden met die praktijken volgens de openbare aanklager en wethouder van arbeidszaken de arbeidswetgeving van de staat Californië. In totaal kregen veertien castingbureaus een officiële waarschuwing, waaronder marktleider Central Casting.

"Uit een onderzoek van de openbare aanklager is gebleken dat Central Casing aan de achtergrondacteurs een fotorecht van 25 dollar aanrekende, ongeacht het feit of de betrokkenen al dan niet daadwerkelijk een arbeidscontract kregen," merkt de Amerikaanse krant The Los Angeles Times op. "Andere castingbureaus rekenden bedragen van 15 dollar tot 80 dollar aan." Dergelijke vergoedingen vormen een inbreuk op de arbeidswetgeving in Californië, waarbij het castingbureaus en aanverwante verboden is om geld te vragen vooraleer een kandidaat werk heeft gevonden.

Het optreden van het openbaar ministerie past in het kader van de zogenaamde Krekorian Talent Scam Prevention Act, die in januari vorig jaar werd ingevoerd. Eerder al werden een aantal impressario's aangeklaagd voor het aanrekenen van dergelijke vergoedingen. Terri Becherer, directeur van de divisie achtergrondacteurs van het Screen Actors Guild, reageerde tevreden te zijn met het optreden van het openbaar ministerie, dat uitbuiting van aankomende acteurs moet voorkomen.

Labels: ,

Pensioen Ronald McDonald niet aan de orde

De mascotte Ronald McDonald gaat niet op pensioen. Dat heeft Jim Skinner, chief executive van de Amerikaanse restaurantketen McDonald's, gezegd tijdens de algemene vergadering van het concern. Daarmee reageerde Skinner op de kritiek dat de mascotte kinderen ertoe brengt om ongezonde voeding te consumeren. Skinner stelde dat het bedrijf het recht heeft om zijn producten te adverteren. Het gaat volgens hem om een fundamenteel recht in een democratische maatschappij.

"Ronald McDonald is volgens Skinner een ambassadeur voor McDonald's en hij zal dat ook in de toekomst blijven," aldus de Amerikaanse krant The Chicage Tribune. "Het bedrijf voert aan veel inspanningen te leveren om gezonde voeding bij jongeren te promoten. McDonald's wijst erop dat het bedrijf ouders de mogelijkheid biedt om voor hun kinderen bij de Happy Meals melk of fruitsappen te vragen in plaats van frisdrank. Ook wordt de mogelijkheid geboden om frieten en hamburgers te vervangen door kip met appel."

Ongeveer 17 procent van de Amerikaanse kinderen lijdt aan obesitas. Juliana Shulman, campagne-verantwoordelijke voor Corporate Accountability International, merkt op dat kinderen worden blootgesteld aan de reclame van McDonald's, waarin de restaurantketen honderden miljoenen dollars investeert. "De marketing van McDonald's is erop gericht om de ouders te ontwijken en rechtstreeks de kinderen te benaderen," voert Shulman aan. "McDonald's probeert al bijna vijftig jaar ongezonde voeding te promoten aan kinderen."

Labels: , , ,

Mobiele mail kent groei met meer dan 80 procent

Hoewel de traditionele computer nog altijd de thuisbasis vormt voor email, kent de mobiele variant een opmerkelijk groei. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Return Path. Daarbij wordt opgemerkt dat mobiele email een groeitempo van 81 procent kent. Die stijging zal zich volgens Return Path ook verder blijven doorzetten, maar er wordt aan toegevoegd dat webmail en desktop-mail niet zullen verdwijnen.

"De consument wil altijd en overal toegang hebben tot zijn email, zowel op het werk en thuis als onderweg," voeren de onderzoekers op. Het leidende platform is op dit ogenblik webmail met een marktaandeel van 48 procent, gevolgd door desktop-mail (36 procent) en mobiele mail (16 procent). Bij desktop-mail heeft Outlook een marktaandeel van 63 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de groei van mobiele mail vooral ten koste gaat van webmail. Desktop-mail zou relatief constant blijven.

Er wordt wel opgemerkt dat mobiele mail zes maanden geleden slechts een marktaandeel van 9 procent had. "De groei is vooral te danken aan de groeiende populariteit van mobiele telefoons met internet-toegang," merkt Return Path op. "De groeiende populariteit van mobiele mail geeft wel aan dat marketeers op elk platform aanwezig moeten zijn." Er wordt aan toegevoegd dat mobiele email vooral tijdens het weekend een grotere populariteit geniet.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Finse bedrijf Nokia had tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog een aandeel van 25 procent op de wereldwijde mobiele telefoniemarkt. Nokia blijft daarmee nog wel marktleider, maar het aandeel is tot het laagste niveau in veertien jaar gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Het Finse bedrijf heeft vooral last van hevige concurrentie op de smartphonemarkt. Eén jaar geleden had Nokia 30,6 procent van de markt in handen. Nokia verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar 107,6 miljoen mobiele telefoons. Dat betekent een daling van 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Op de tweede plaats staat Samsung (16 procent), gevolgd door LG Electronics (5,6 procent), Apple (3,9 procent) en Research in Motion (3 procent).


De sociale netwerksite LinkedIn heeft met zijn beursgang 352,8 miljoen dollar opgehaald. De vraag naar de aandelen was zeer groot, waardoor de prijsvork voor de beursintroductie al was opgetrokken. LinkedIn is de eerste Amerikaanse sociaalnetwerksite die naar de beurs trekt. Later volgen ook Facebook en Groupon. Door de beursgang bouwt LinkedIn een totale waarde op van 4,25 miljard dollar. Als ook de overtoewijzingsoptie wordt gelicht, zal LinkedIn een bedrag van bijna 406 miljoen dollar ophalen. Dat is ongeveer 29 procent meer dan oorspronkelijk was gepland. De netwerksite zal het geld gebruiken om zijn activiteiten te financieren en om verder te groeien, waarbij overnames niet worden uitgesloten.


Brouwer SABMiller heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent tot 28,31 miljard dollar. In totaal verkocht SABMiller tijdens het voorbije boekjaar 218 miljoen hectoliter bier. Dat betekent een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De sterkste groei deed zich voor in Afrika, Zuid-Afrika en Azië. De winststijging is deels te danken aan lagere grondstofkosten in Europa, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika steeg de omzet respectievelijk 20 procent, 16 procent en 7 procent. De Noord-Amerikaanse omzet bleef ongeveer status-quo, maar in Europa werd een terugval met 3 procent opgetekend.


Het Japanse concern Toshiba heeft de Zwitserse meterproducent Landis+Gyr overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard dollar. Landis+Gyr maakt zogenaamde intelligente meters voor elektriciteit en gas. Daarmee kunnen nutsbedrijven op afstand nagaan hoeveel hun klant verbruikt en hem eventueel waarschuwen op welke tijdstippen het verbruik het duurst is. Met dergelijke netwerksystemen kan het elektriciteitsverbruik constant opgevolgd worden, kan de toevoer beter geregeld worden en kunnen schommelingen veroorzaakt door hernieuwbare energiebronnen beter opgevangen worden. De Belgische groep Sofina heeft een belang van bijna 10 procent in de Zwitserse meterproducent.


De Franse groep Inside Secure, producent van draadloze smartcards voor beveiligde transacties, wil nog dit jaar een beursintroductie lanceren. De groep heeft daarvoor een prospectus ingediend bij de Franse beurswaakhond. Wanneer Inside Secure precies naar de beurs trekt, staat echter nog niet vast. De timing is afhankelijk van de marktomstandigheden en de goedkeuring van het prospectus door de Franse beurstoezichthouder. Inside Secure zou met de beursintroductie een bedrag van ongeveer 100 miljoen euro willen ophalen. Dat zou gebeuren door de uitgifte van nieuwe aandelen. De Belgische fondsen Gimv en Sofinnova hebben een belang in de Franse groep.


De Europese Commissie dringt aan op een sterke kandidaat uit de Europese Unie als topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een woordvoerder van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd in een reactie op de aankondiging dat huidig voorzitter Dominique Strauss-Kahn ontslag neemt. Strauss-Kahn zit op verdenking van verkrachting in een gevangenis in New York. De Franse minister van financiën Christine Lagarde, die zelf wordt gezien als een belangrijke kandidaat om Strauss-Kahn op te volgen, vindt dat de leden van de Europese Unie samen een kandidaat voor de belangrijke post naar voren moeten schuiven. Eensgezindheid is daarbij volgens haar belangrijker dan nationaliteit.


Autobouwer Spyker heeft de voorbije periode niet voldaan aan de verwachtingen van beleggers, maar de overeenkomst met het Chinese bedrijf Pang Da biedt hoop. Dat heeft Hans Hugenholtz, voorzitter van de raad van commissarissen bij Spyker, gezegd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de autobouwer. Victor Muller, topman van Spyker, voegde er aan toe dat Pang Da een eerste som van 30 miljoen euro heeft betaald voor de aankoop van 1.300 wagens. Muller claimde dat Saab door de deal met Pang Da de productie snel weer kan opstarten. De topman voegde er aan toe het Saab-personeel te hebben beloofd dat er nooit meer een dergelijke productiestop zal gebeuren.


De Amerikaanse investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR) heeft het Duitse telecombedrijf Versatel overgenomen van de grootaandeelhouders Apax Partners, Cyrte en United Internet. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 240 miljoen euro. De Amerikaanse investeringsmaatschappij wil dat Versatel zich in de toekomst zal richten op zakelijke klanten. Versatel is een afsplitsing van het Nederlandse Versatel, dat eerder opging in Tele2. De Duitse tak bleef onder de naam Versatel actief. Ongeveer 3 procent van de aandelen van het Duitse bedrijf staan genoteerd aan de beurs van Frankfurt. Henriok Kraft, topman van Kohlberg Kravis Roberts stelt dat Versatel een unieke positie bezet in de Europese telecomsector en op een uitstekend netwerk kan terugvallen.


De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 613 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een verlies van 1,6 miljard euro opgetekend. De omzet steeg met 12,5 procent naar 23,6 miljard. Het bedrijf profiteerde afgelopen jaar van het economisch herstel, maar had ook te kampen met de natuurramp in Japan, de onrust in het Midden-Oosten in Noord-Afrika en vooral de sterk stijgende brandstofprijzen. Peter Hartman, chief executive van de luchtvaartmaatschappij, wees erop dat de overheden iets moeten doen tegen de speculatie op de olieprijs. Het marktmechanisme is volgens hem compleet verstoord. De huidige evoluties hebben volgens hem niets meer te maken met de wetten van vraag en aanbod.


Vikram Pandit, topman van de Amerikaanse bank Citigroup, krijgt een uitgestelde bonus van 16,6 miljoen dollar. Daarmee wil de raad van bestuur van het bedrijf naar eigen zijn topman, die Citigroup doorheen de financiële crisis loodste, langer aan zich binden. De bonus bestaat grotendeels uit aandelen, maar voorziet ook in een cashbonus. Daar komt nog eens een pakket aandelenopties bovenop. Citigroup overleefde de financiële crisis met de hulp van 45 miljard dollar staatssteun. Pandit zelf kwam ruim drie jaar geleden aan het roer bij de bank, toen de verliezen als gevolg van de kredietcrisis aan de oppervlakte begonnen te komen. Twee jaar geleden liet hij optekenen dat zijn jaarloon tot 1 dollar zou gereduceerd worden zolang Citigroup niet opnieuw winstgevend was.


De Duitse verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer, dochter van de groep Ergo, heeft voor zijn honderd beste makelaars een seksorgie georganiseerd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Een woordvoerder van Ergo bevestigde dat er tijdens een incentive-reis op een avond zowat twintig prostituées aanwezig zijn geweest. Van seks in het openbaar heeft het bedrijf naar eigen zeggen geen weet. De twee kaderleden die verantwoordelijk waren, werken niet meer voor de maatschappij. Hamburg-Mannheimer heeft het over een ernstige aantasting van de gedragscode van het bedrijf die niet meer getolereerd zal worden. Niettemin zouden volgens enkele deelnemers aan de incentive tal van leden uit het topkader op dit ogenblik nog werkzaam zijn binnen het bedrijf.


De Ierse geneesmiddelenfabrikant Shire heeft het biotechnologiebedrijf Advanced BioHealing (ABH) overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 750 miljoen dollar. Shire, dat door analisten als een overnameprooi voor farmareuzen wordt getipt, zou zich met de overname tijd kopen. Volgens een aantal waarnemers is Shire door de overname echter nog aantrekkelijker geworden voor kandidaat-overnemers. Het belangrijkste product van Advanced BioHealing is een kunstmatig gekweekte huid voor de behandeling van voetzweren bij diabetici. Het product bestaat uit cellen die origineel afkomstig zijn van een besneden voorhuid.


De grondstoffentrader Glencore maakt zich op voor de grootste beursintroductie in Londen. Als alle aangeboden aandelen worden gekocht en ook de overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend, komt de operatie neer op zowat 11 miljard dollar. Dat is iets meer dan het record van 10,6 miljard dollar dat de Russische oliemaatschappij Rosneft vestigde bij haar notering in Londen. De voorbije dagen deden geruchten de ronde dat een introductie niet zou lukken, maar Glencore heeft al toezeggingen voor meer dan 3 miljard dollar en de orderboeken bij de banken zouden al ruim overschreven zijn. De beursintroductie zou de Zwitserse grondstoffenhandelaar waarderen op ruim 60 miljard dollar.


Het Russische staatsolieconcern Rosneft heeft de deur voor samenwerking met het Britse oliebedrijf British Petroleum weer op een kier gezet. Rosneft zegt nieuwe voorstellen ontvangen te hebben van British Petroluem, waardoor de bestudering van een eventuele samenwerking opnieuw mogelijk zou zijn. Eerder had Rosneft een historisch akkoord met British Petroleum over de gezamenlijke exploratie van een gebied in het Noordpool-gebied opgezegd. Oorzaak was een zware juridische strijd waarin British Petroleum met vier Russische miljardairs verzeild was geraakt. Rosneft liet daarbij weten op zoek te gaan naar nieuwe internationale partners voor de exploratie van het gebied.


Ingenieurs van de Amerikaanse autobouwer Ford en de Ohio State University onderzoeken paardenbloemen als duurzame bron voor synthetisch rubber. De melkachtige substantie in de wortels zou gebruikt kunnen worden als grondstof voor bekerhouders, vloermatten en de interieurafwerking van wegens. Angela Harris, onderzoeksingenieur bij Ford, merkt op dat synthetisch rubber geen duurzame grondstof is en het bedrijf daarvan zo weinig mogelijk gebruik wil maken. Vooral één soort, de Russische paardenbloem (taraxacum kok-saghyz), zou een geschikt alternatief zijn. Die variant wordt geteeld in het landbouwonderzoekscentrum van Ohio State University. Het team kijkt ook naar andere planten zoals guayule, een struik uit het zuidwesten van de Verenigde Staten.


Meer Nieuws

Thursday, May 19, 2011

Meerderheid marketeers vindt webdata belangrijk

Webdata worden door marketeers bijzonder belangrijk geacht. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Unica. Daarbij wordt opgemerkt dat 68 procent van de marketeers webdata als bijzonder belangrijk bestempelen voor consumenten-analyses en 63 procent bestempelen die gegevens als een belangrijke basis om beslissingen rond het marketing-aanbod en campagnes te nemen. Er wordt aan toegevoegd dat slechts 14 procent van de respondenten geen plannen hebben om gebruik te maken van webdata.

Op dit ogenblik zegt 50 procent van de marketeers van webdata gebruik te maken voor consumenten-analyses. Daarentegen past 41 procent webdata toe om beslissingen te kunnen nemen rond het marketing-aanbod en het uitbouwen van campagnes. Er wordt aan toegevoegd dat 65 procent van de betrokken marketeers aangeeft dat webdata efficiënt gebruikt kunnen worden voor marketing en campagnes, terwijl 57 procent datzelfde vindt van consumentenanalyse. Er zijn echter ook respectievelijk 15 procent en 19 procent die webdata weinig of niet efficiënt vinden.

De onderzoekers merken op dat bij het gebrek aan efficiëntie in eerste instantie gezegd wordt dat de bestaande systemen en data onvoldoende overlappingsgebieden kennen (52 procent), gevolgd door de organisatie-structuur, de bedrijfscultuur en interne processen (45 procent). In Noord-Amerika maakt 60 procent gewag van een onvoldoende overlappingsgebied, tegenover 36 procent in Europa. De organisatie-structuur wordt door 50 procent van de Amerikaanse marketeers vernoemd, tegenover 34 procent in Europa.

Labels: ,

Meerderheid Amerikanen vindt vakantie belangrijk

Een meerderheid van de Amerikanen vindt het belangrijk om een vakantiereis te kunnen ondernemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Gallup en de krant USA Today. Volgens de onderzoekers vindt 61 procent van de Amerikanen een vakantiereis belangrijk. Voor een deelgroep van 36 procent is een zomerreis volgens Gallup en USA Today zelfs heel belangrijk. Er wordt aan toegevoegd dat de zomervakantie voor vele Amerikanen vooral een breuk moet vormen met de arbeid.

Een groep van 27 procent zegt dit jaar evenveel te willen reizen als vorig jaar, ondanks de gestegen prijs van de benzine. Dat is 2 procent minder dan vorig jaar. Een groep van 20 procent zegt dit jaar meer te willen reizen, tegenover 18 procent vorig jaar. Een gedeelte van 32 procent geeft aan evenveel te zullen reizen dan vorig jaar, tegenover 37 procent vorig jaar. Ook wordt opgemerkt dat 71 procent dit jaar meer denkt uit te geven dan vorige zomer, tegenover 39 procent vorig jaar. Dat heeft volgens Gallup wellicht te maken met de duurdere benzineprijzen.

Amerikaanse vijfenzestigplussers hechten volgens de onderzoekers minder belang aan vakantie-uitstappen dan jongere landgenoten. Dat geeft volgens het rapport aan dat een vakantie voor vele Amerikanen vooral een afwisseling voor het werkjaar moet worden. Slechts 39 procent van de oudere Amerikanen geeft aan dat een vakantie belangrijk is. In de leeftijdsgroep tussen achttien en dertig jaar is dat 85 procent. Ook tussen vijftig en vijfenzestig zegt nog 68 procent een vakantie belangrijk te vinden.

Labels: ,

Verkoop driedimensionale televisie stijgt met 500 procent

De populariteit van driedimensionale televisie zal dit jaar een gevoelige groei kennen. Dat is de conclusie van een rapport van het marktonderzoeksbureau In-Stat. Volgens de onderzoekers moet verwacht worden dat de wereldwijde verkoop van driedimensionale televisie dit jaar met 500 procent zal stijgen. Er wordt aan toegevoegd dat in de nabije toekomst alle televisietoestellen met een schermomvang van meer dan 40 inches automatisch driedimensionaal zullen zijn.

Er wordt echter opgemerkt dat er nog altijd een aantal barrières zijn voor de uitbreiding van de markt. Bij consumenten die aangeven geen driedimensionaal televisietoestellen te willen kopen, geeft 45 procent de hoge prijs aan, terwijl 42 procent zich afgeschrikt voelt door de driedimensionale bril die moet aangeschaft worden om de programma's te kunnen bekijken. Er wordt daarbij opgemerkt dat die cijfers blijken te stijgen. Vorig jaar zei slechts 37 procent zich tegen de aankoopprijs te verzetten, terwijl 32 procent zich afkeert van de speciale brillen.

Uit het onderzoek van In-Stat blijkt echter dat de consument mogelijk weinig keuze zal hebben. "De fabrikanten blijven immers steeds meer nadruk te leggen op driedimensionale technologieën," voeren de onderzoekers aan. "Vooral bij de grotere schermen wordt driedimensionale functies steeds meer standaard. Indien de televisiekijker een groter scherm wil, zal hij uiteindelijk voor een driedimensionale versie moeten kiezen." Tegen het midden van het decennium zullen volgens In-Stat ongeveer 300 miljoen gezinnen in de wereld een driedimensionaal televisietoestel bezitten.

Labels:

Noord-Amerikaanse marketeers meest gericht op sociale media

Noord-Amerikaanse marketeers maken meer gebruik van sociale mediaplatformen dan hun Europese collega's. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Unica. Daarbij wordt opgemerkt dat 66 procent van de Noord-Amerikaanse marketeers sociale media in hun activiteiten opnemen, tegenover slechts 31 procent van hun Europese collega's. Daarentegen heeft een grotere groep Europese marketeers plannen om sociale media in de toekomst op te nemen in hun mediamix.

Toch zegt 22 procent van de Europese marketeers geen enkel plan te hebben om gebruik te maken van sociale media. In Noord-Amerika is dat slechts 4 procent. Verder blijkt dat sociale netwerken van derde partijen de belangrijkste prioriteit vormen van de betrokken marketeers (60 procent), gevolgd door andere externe bronnen zoals microblogging en blogs (50 procent). Slechts 46 procent maakt gebruik van intern gecreëerd online communities.

Er wordt echter aan toegevoegd dat niet alle externe platformen populair zijn bij marketeers. Slechts 20 procent maakt op dit ogenblik gebruik van zogenaamde location-based games. De onderzoekers merken op dat de integratie van sociale media in de activiteiten van de marketeers ook variëren van de tactische opties. Bij geïntegreerde campagnes wordt vooral gebruik gemaakt van links in emails (62 procent), gevolgd door applicaties en widgets (55 procent) en reclames (54 procent) op pagina's van sociale media zoals Facebook.

Labels: ,

Duurzame bronnen kunnen wereldwijde energiebehoefte dekken

Windturbines, zonnepanelen en andere vormen van hernieuwbare bronnen hebben het potentieel om tegen het einde van het decennium de vraag naar energie te overstijgen en de fossiele brandstoffen als een krachtbron te vervangen. Dat is de conclusie van een rapport van de Verenigde Naties. Daarin wordt opgemerkt dat er voor de zes hernieuwbare energiebronnen - met inbegrip van geothermische kracht, biomassa, hydrokracht en oceaanenergie - voldoende potentieel is om het volgende decennium twintig keer groter te worden.

Op basis van de huidige groeivooruitzichten voor hernieuwbare energie zal volgens het rapport echter slechts 2,5 procent van die potentiële mogelijkheden worden gerealiseerd. Een complete verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen zou de wereldwijde economieën over de volgende twintig jaar immers ongeveer 12,3 triljoen dollar kosten. Dit decennium zou ongeveer 5,1 triljoen dollar moeten worden geïnvesteerd en tijdens de tien jaar daarop zou er nog eens een bedrag van 7,1 triljoen dollar moeten worden voorzien.

Toch merken de Verenigde Naties op dat ook in de andere scenario's er nog altijd een belangrijke groei zal worden opgetekend in hernieuwbare energie. Op het einde van het vorige decennium werd er ongeveer 140 gigawatt aan hernieuwbare energiebronnen geïnstalleerd. Daarmee werd het wereldtotaal op ongeveer 300 gigawatt gebracht. Het grootste gedeelte van het hernieuwbare energiepark bestaat uit biomassa, die ongeveer 10 procent van de totale energieproductie uit duurzame bronnen vertegenwoordigt.

Labels: ,

Inkomsten Russisch internet met 60 procent gestegen

Russische internetbedrijven hebben tijdens het eerste kwartaal tussen 6,6 miljard roebel en 7,6 miljard roebel inkomsten gerealiseerd. Dat is een stijging met met 60 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Association of Communications Agencies of Russia. Marktleider is de Russische zoekmachine Yandex, die zijn inkomsten met 66 procent zag stijgen tot 3,8 miljard roebel. Mail.ru liet een groei met 94 procent optekenen tot meer dan 1,1 miljard roebel.

"Een groot gedeelte van de reclame-inventaris voor de nabije toekomst is al helemaal uitverkocht," merkt Alexei Katkov, sales manager bij Mail.ru op tegenover de Russische zakenkrant Vedomosti. "Bovendien ligt voor een aantal divisies, zoals de homepage, de vraag hoger dan het aanbod." Anastasia Obukhova, analiste bij VTB Capital, merkt echter op dat slechts een beperkt aantal Russische websites in de belangstelling staat van de grotere adverteerders.

Door de grote vraag hebben een aantal marktleiders van hete Russische internet besloten om de reclametarieven op te drijven. Vanaf juni zouden duizend banner-impressies op Mail.ru een bedrag kosten van 150 roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 3,5 dollar. Op dit ogenblik moet voor dat pakket een bedrag van 75 roebel worden betaald. Ook in andere activiteiten van Mail.ru zullen de prijzen met 20 procent tot 40 procent worden opgetrokken. Yandex verhoogde eerder dit jaar al zijn prijzen met 25 procent tot 30 procent.

Labels: , ,

Ontbossing in Brazilië opnieuw in hogere versnelling

Tijdens de voorbije twee maanden zijn in het Amazone-gebied 593 vierkante kilometer regenwoud ontbost. Dat is bijna zes keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit satellietbeelden van het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (Inpe), het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek. Een groot gedeelte van ontbossing is gebeurd in de Braziliaanse staat Mato Grosso, het centrum van de Braziliaanse soyateelt. De Braziliaanse milieuminister Izabella Teixeira noemde de cijfers alarmerend en heeft de oprichting van de crisiskabinet aangekondigd om het probleem aan te pakken.

"De nieuwe cijfers hebben de Braziliaanse regering compleet verrast," merken waarnemers op tegenover BBC News. "In december vorig jaar werd nog opgemerkt dat de Braziliaanse ontbossing tot op het laagste niveau in tweeëntwintig jaar was teruggezakt. Uit de nieuwe cijfers blijkt echter dat er in tegendeel van augustus vorig jaar tot april dit jaar een toename met 27 procent is opgetekend." Volgens sommigen heeft dat te maken met de grotere vraag naar soya en veeteelt, maar anderen voeren aan dat er een verband kan gelegd worden met de versoepeling van de wet op ontbossing.

"Er wordt duidelijk een boodschap uitgestuurd dat ontbossing niet gestraft zal worden," aldus Marcio Astrini, woordvoerder van Greenpeace, tegenover het persbureau Reuters. "De bestaande Forest Code bepaalt hoeveel land eigenaars kunnen ontbossen. In de Amazone moet 80 procent bosgebied blijven. Elders is dat 20 procent. Voorstanders van een versoepeling zeggen dat de Forest Code de economische ontwikkeling van Brazilië blokkeert en merken op dat Brazilië meer gronden beschikbaar moet maken voor landbouw."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Brazilië wil dat de volgende leider van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt uit een grote opkomende markteconomie. Een woordvoerder van de Braziliaanse regering merkte op te geloven dat India en Brazilië goede opties zouden zijn, maar zei niet te zwaar te willen vasthouden aan die eis. Hij merkte op dat Europa waarschijnlijk zijn claim op de functie zal handhaven. Traditioneel levert Europa de topman van het Internationaal Monetair Fonds, dat geld leent aan noodlijdende landen. Het leiderschap van de organisatie komt vrijwel zeker vacant, omdat topman Dominique Strauss-Kahn in de cel zit. Hij is aangeklaagd voor een poging tot verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York.


De restaurantketen McDonalds ruilt een deel van zijn kassapersoneel in voor automaten met touchscreens waar de klant zijn bestelling kan ingeven en betalen. Volgens Steve Easterbrook, directeurs van McDonalds Europa, zullen klanten door de automaten sneller worden bediend omdat ze hun bestelling niet langer woordelijk moeten doorgeven. Nadat aan een automaat de keuze is gemaakt en betaald, ontvangt de klant een ticket dat voor de bestelling kan worden ingeruild. Steve Easterbrook is ervan overtuigd dat bezoekers drie tot vier seconden sneller zullen worden bediend omdat ze niet langer met het personeel hoeven te praten. McDonalds Europa maakt tegelijkertijd bekend dat 11.000 nieuwe banen te willen creëren door de geplande opening van vele nieuwe Europese vestigingen.


Griekenland heeft adviseurs ingehuurd om de verkoop van staatseigendommen te begeleiden. Dat heeft de Griekse regering bekend gemaakt na felle kritiek van onder meer het Internationaal Monetair Fonds op het gebrek aan tempo bij de afbouw van de schuldenlast. Griekenland heeft toegezegd voor 50 miljard euro aan bezittingen te privatiseren. Deutsche Bank en de Griekse National Bank adviseren de overheid bij de verkoop van een belang van 34 procent in OPAP, het grootste gokbedrijf van Europa. Andere adviseurs zijn HSBC Holdings, BNP Paribas, Credit Suisse, Ernst & Young, Rotschild & Sons en Citigroup. In totaal zal Griekenland bij vijftien privatiseringen geadviseerd worden.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil in heel Europa dezelfde pensioenleeftijd en een gelijk aantal vakantiedagen. De huidige verschillen zullen volgens haar op lange termijn niet houdbaar zijn. Om te voorkomen dat sommige sterkere lidstaten met de kosten van andere lidstaten worden belast, is het volgens Merkel belangrijk dat iedereen ongeveer hetzelfde bijdraagt. Het kan volgens haar niet dat sommige Europese burgers veel meer vakantie hebben dan hun collega's in andere landen. In landen als Griekenland, Spanje of Portugal moeten werknemers volgens Merkel niet eerder met pensioen gaan dan in Duitsland. In Spanje gaan werknemers vroeger met brugpensioen en zijn er ook meer wettelijke feestdagen dan in Duitsland.


De Libische rebellen willen hun land vertegenwoordigen op de volgende top van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec). Dat heeft Mahmud Chammam, vertegenwoordiger van de Nationale Overgangsraad in Libië, gemeld. Volgende maan heeft in Wenen een nieuwe top van de Opec plaats. Chammam zei dat de rebellen alle wettelijke middelen zullen aanwenden om op die vergadering aanwezig te kunnen zijn. Hij gaf wel toe er niet zeker van te zijn door de Opec uitgenodigd te zullen worden. Chammam gaf ook aan dat Shokri Ghanem, de gevluchte topman van de Libische Nationale Oliemaatschappij en Libisch minister van olie, in Wenen verblijft. Hij kon echter niet zeggen off Ghanem al dan niet overgelopen is.


De Amerikaanse senaat heeft een wet verworpen die een einde zou moeten maken aan ongeveer 2 miljard dollar aan subsidies per jaar voor Shell, British Petroleum, Chevron en andere winstgevende oliebedrijven. De republikeinen waren tegen het voorstel en willen een alternatief plan dat leidt tot hogere olieproductie en lagere prijzen. De democraten merkten echter op dat de maatregel nodig is als bezuiniging. De Amerikaanse overheid inmiddels al de maximale limiet van de staatsschuld bereikt. Woordvoerders van de Amerikaanse president Barack Obama stelden in een reactie dat men aan de maatregel zal blijven werken. Daarbij wordt erop gewezen dat de oliebedrijven recordwinsten boeken, maar door de republikeinen toch gigantische belastingvoordelen krijgen.


De hegemonie van de dollar over het internationaal monetair systeem zal tegen het midden van het volgende decennium aflopen, om plaats te maken voor een tripolair systeem rond de dollar, de euro en de Chinese yuan. Dat heeft de Wereldbank in een rapport over de nieuwe mondiale economie benadrukt. Daarbij wordt opgemerkt dat de euro een groeiende bron van internationale concurrentie voor de dollar betekent. De Wereldbank wijst op het feit dat de groeilanden een steeds groter deel van de economische groei opeisen en steeds meer wegen op de handel en de grensoverschrijdende financiën. Er zal volgens de Wereldbank dan ook waarschijnlijk een internationaal monetair systeem komen met meerdere valuta.


Het Amerikaanse computerbedrijf Dell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,02 miljard dollar. Dat is een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van producten bleef nagenoeg ongewijzigd op 12,1 miljard dollar. Bij de diensten werd echter een groei met 6 procent tot 3 miljard dollar opgetekend. De nettowinst steeg van 341 miljoen dollar naar 945 miljoen dollar. Die winstgroei was naar eigen zeggen te danken aan de lagere kosten voor een aantal onderdelen en een groei van een aantal productlijnen die belangrijke winstmarges opleveren. In het consumentensegment werd een omzetdaling 20 procent opgetekend, maar in de grotere zakelijke divisies werden stijgingen met 5 procent en 7 procent genoteerd.


Vodafone, de grootste mobiele operator ter wereld, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 45,9 miljard pond. Dat betekent een stijging met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Die groei werd vooral ondersteund door het stijgende data-gebruik, dankzij de grotere marktpenetratie van smartphones, die in Europa van 12 procent naar 19 procent steeg. De winst daalde echter van 8,62 miljard pond naar 7,87 miljard pond. Die terugval was vooral te danken door tegenvallende prestaties van de Spaanse, Griekse, Italiaanse en Ierse markten. Anderzijds werd de winst opgedreven door het verkoop van het belang van Vodafone in China Mobile.


Het bestuur van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft het overnamebod van 3,4 miljard euro van zijn Franse sectorgenoot Lactalis verworpen. De Franse groep heeft al een belang van 29 procent in Parmalat en wil ook de rest van de aandelen in handen krijgen. Volgens het bestuur van Parmalat is de biedprijs van Lactalis echter geen weerspiegeling van de waarde van de Italiaanse groep. In Italië is heel wat te doen over het bod van Lactalis. Italiaanse politieke kringen hebben Parmalat al bestempeld als een strategisch belangrijke activiteit. De financiële toezichthouder ziet echter geen graten in het bod. Lactalis merkt echter op dat de biedprijs al 21,3 procent hoger ligt dan de gemiddelde beurskoers van Parmalat tijdens de voorbije twaalf maanden.


De Amerikaanse winkelketen Wal-Mart Stores heeft tijdens het eerste kwartaal zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,43 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 3,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 4,4 procent tot 103,4 miljard dollar. In de Verenigde Staten werd een terugval met 1,1 procent opgetekend, maar de internationale activiteiten vertoonden een groei met 11,5 procent, dankzij de expansie in China, Chili en Mexico. Naast de Verenigde Staten liet alleen Japan, als gevolg van de aardbeving en de tsunami in maart van dit jaar, een daling optekenen. In de Verenigde Staten werd voor het achtste kwartaal op rij een daling opgetekend.


Er komt geen einde aan de strijd rond het sociale netwerk Facebook. De Winklevoss-tweelingbroers, die Facebook-oprichter Mark Zuckerberg van ideeënroof beschuldigen, willen naar het Amerikaanse Hooggerechtshof trekken. Het hof van beroep weigerde eerder om zich nog langer met de zaak bezig te houden. Het is niet zeker of het Hooggerechtshof de zaak wel zal willen aannemen. De rechter selecteert de meeste zaken pas als er een fundamenteel staatsbelang aan vasthangt. Een advocatenkantoor zal de zaak motiveren door aan te tonen dat de beslissing van het hof van beroep in tegenspraak is met eerdere gelijkaardige zaken. De tweeling ontving al een minnelijke schikking van 65 miljoen dollar, maar zegt dat Facebook hen daarbij misleid heeft en eisen een groter bedrag.


De Britse mededingingsautoriteiten openen een onderzoek naar de greep die de vier grootste accountantskantoren van de wereld hebben op de allergrootste Britse bedrijven. Er zijn aanwijzingen gevonden van anti-concurrentieel gedrag. Het Office of Fair Trading (OFT), de Britse concurrentiewaakhond, vermoedt dat vier grote kantoren in de auditsector een dominante positie bekleden, waardoor nieuwkomers niet aan de bak kunnen komen. De betrokken accountants zijn KPMG, Ernst & Young, Deloitte en PricewaterhouseCoopers. De kantoren lagen in Groot-Brittannië al onder vuur omdat ze de rekeningen van de banken hadden goedgekeurd kort voor het uitbreken van de bankencrisis. Het viertal controleert 99 procent van de grootste Britse bedrijven.


De Amerikaanse agro-voedingsgroep General Mills neemt een belang van 51 procent in de Franse yoghurtmaker Yoplait. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 810 miljoen euro. General Mills, dat al sinds de tweede helft van de jaren zeventig de Amerikaanse distributierechten van Yoplait bezit, verwacht de deal af te ronden tegen het einde van mei. Yoplait is gezamenlijk eigendom van het private equity-fonds PAI Partners en de Franse coöperatieve zuivelonderneming Sodiaal. Die laatste zal het resterende belang in Yoplait in portefeuille houden. General Mills en Yoplait maken met de overeenkomst tegelijk een einde aan een betwisting over de Amerikaanse licentie. General Mills mag onder die licentie in de toekomst Yoplait-yoghurt blijven maken.


Het groeiritme van de Spaanse economie is tijdens de eerste drie maanden van dit jaar licht versneld. Het bruto binnenlands product (bbp) nam met 0,3 procent toe tegenover het slotkwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse instituut voor de Statistiek (Ine). Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg de economische groei 0,8 procent. De groei van het bruto binnenlandse product in het eerste kwartaal is te danken aan de toenemende Spaanse uitvoer. De binnenlandse vraag kende daarentegen een terugval. De Spaanse centrale bank verwacht voor het volledige jaar een economische groei van 0,8 procent. De Spaanse regering rekent op een groei met 1,3 procent. Volgend jaar zou de groei van de Spaanse economie versnellen.


Meer Nieuws

Wednesday, May 18, 2011

Portugal heeft meest uitstoot-vriendelijke verkeer van Europa

Portugal heeft het meest uitstoot-vriendelijke verkeer van Europa. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Jato Dynamics. De gemiddelde uitstoot van koolstofdioxide van Portugese wagens bedraagt minder dan 130 gram per kilometer. Portugal is daarmee het eerste land dat volgens Jato Dynamics onder dit niveau, de grens die door de Europese Unie is opgelegd voor het midden van het decennium, is gebleven. In het verleden had Frankrijk de meest uitstoot-vriendelijke autovloot van Europa.

Duitsland, Zweden en Zwitserland zijn volgens Jato Dynamics de zwaarste vervuilers van Europa. Daar ligt de gemiddelde uitstoot van het verkeerspark boven de 150 gram per vierkante kilometer. De onderzoekers merken verder op dat de emissieniveau's van de Europese autovloot steeds sneller worden afgebouwd, ondanks het stopzetten van de schrootpremies in de meeste Europese landen. Het voorbije jaar daalde de gemiddelde uitstoot met 5 gram per kilometer. Dat is meer dan op drie jaar tijd in het midden van het voorbije decennium.

Er wordt aan toegevoegd dat de autoconstructeurs belangrijke verbeteringen hebben doorgevoerd. Op dit ogenblik hebben meer dan 60 procent van alle nieuwe wagens een uitstoot van minder dan 140 gram per kilometer. Er wordt echter aan toegevoegd dat de verlaging van de uitstoot in Centraal-Europa bijzonder traag verloopt. In Slovenië, Polen, Slovakije, Hongarije en Tsjechië werd over een periode van vijf jaar een verbetering van minder dan 10 gram per kilometer opgetekend.

Labels: , ,

Netflix vertegenwoordigt kwart Noord-Amerikaanse internet-trafiek

Het online videobedrijf Netflix vertegenwoordigt 24,71 procent van de totale internet-trafiek in Noord-Amerika. Dat blijkt uit statistieken van het onderzoeksbureau Sandvine. Daarmee is Netflix de grootste bron geworden van de Noord-Amerikaanse online trafiek. Er wordt aan toegevoegd dat Netflix door de grote streaming-activiteit in hoge definitie ook 29,7 procent van de download-trafiek vertegenwoordigt, tegenover 21 procent tijdens de herfst van vorig jaar.

Netflix is erin geslaagd om BitTorrent zowel op het gebied van downloads als online trafiek voorbij te steken. BitTorrent heeft een marktaandeel van 10,37 procent in de downloads en 17,23 procent op het gebied van internet-trafiek. "De cijfers tonen aan dat Netflix een dominanter pijler van het Noord-Amerikaanse internet vormt dan sommigen veronderstellen en het toont ook hoe snel nieuwe markten op het aanbod van het videobedrijf zullen inspelen," merkt Sandvine op.

Pas in september vorig jaar werd Netflix in Canada gelanceerd. Tot eind maart telde het online videobedrijf meer dan 800.000 Canadese geregistreerde gebruikers. Dat is volgens Netflix ongeveer 10 procent van de Canadese breedband-klanten. Tijdens piekuren zou Netflix inmiddels 13,5 procent van het Canadese download-verkeer vertegenwoordigen. Het bedrijf merkt op zich voor te bereiden op een lancering in een andere internationale markt. Meer informatie werd daarover echter niet bekend gemaakt.

Labels: , ,

Skolkovo wordt meest milieuvriendelijke stad van Rusland

De Russische innovatiestad Skolkovo moet niet alleen een technologiecentrum worden, maar zal ook op milieugebied helemaal aan de top staan. Dat heeft Viktor Maslakov, city-manager van Skolkovo, gezegd. Hij benadrukte dat er bij de aanleg van de stad onder meer extra aandacht zal worden besteed aan fietspaden en energievoorziening door zonnepanelen en windmolens. In februari won het Franse architectenbureau Arep Ville een competitie voor de aanleg van Skolkovo. Met de bouw van de innovatiestad is een bedrag gemoeid van 4 miljard dollar.

"In Skolkovo zal de voetganger op de eerste plaats komen, gevolgd door fietsers en het openbaar vervoer," merkte Viktor Maslakov op tegenover het persbureau AFP. De Russische innovatiestad zal ongeveer 15.000 inwoners tellen en zal met hogesnelheidstreinen in minder dan twintig minuten met de hoofdstad Moskou zijn verbonden. In het ontwerp van Arep Ville is ook voorzien dat de stad zelf zijn energiebehoefte zal dekken, onder meer door zonnepanelen, windturbines en geothermische energie.

"Dit model van hernieuwbare energie is op deze schaal nog nooit eerder in Rusland gerealiseerd," merkt Maslakov op. "Er bestaan wel voorbeelden in onder meer Denemarken en Zweden, maar Skolkovo wordt de eerste Russische stad die volledig op zijn eigen energievoorziening zal kunnen terugvallen." De bouw van de stad zou over vier jaar moeten zijn afgerond. Het ontwerp van Arep Ville voorziet in vijf zones voor verschillende vakgebieden (informatica, kernenergie, biomedische wetenschappen, energie en telecommunicatie) langsheen een as van vijf kilometer lengte.

Labels: , , ,

Amerikaanse hotelsector ziet winsten opnieuw groeien

Na twee jaar van dalende winsten, heeft de Amerikaanse hotelsector het voorbije jaar opnieuw een groei gekend 9,8 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau PKF Hospitality Research. Daarbij wordt opgemerkt dat de Amerikaanse hotelsector aan het herstel van de economische crisis is begonnen, maar nog altijd niet de terugval met bijna 40 procent van de twee jaar voordien heeft kunnen goedmaken. De inkomsten uit de kamerverhuur steeg met 5,3 procent, terwijl de omzet van voeding en drank met 5,6 procent toenam.

Er wordt opgemerkt dat hotels met een gemiddeld tarief van minstens 200 dollar per overnachting het voorbije jaar de winst met gemiddeld 33 procent hebben kunnen opdrijven. Hotels met tarieven van minder dan 100 dollar lieten daarentegen slechts een beperkte winst met 0,3 procent optekenen. Er wordt aan toegevoegd dat de operationele kosten het voorbije jaar met 3,4 procent stegen, maar de gemiddelde bezettingsgraad steeg met 6,2 procent tot 67,7 procent.

In het rapport wordt opgemerkt dat de Amerikaanse hotelsector dit jaar een verdere omzetgroei met 6,8 procent zal kunnen optekenen. "Die groei zal evenredig verdeeld zijn tussen een stijgende bezettingsgraad en tariefverhogingen," wordt er opgemerkt. Er wordt echter aan toegevoegd dat de sector blijvende inspanningen zal moeten doen om de kosten te beperken. Die kostenbesparing zal volgens PFK Hospitality Research in belangrijke mate de winstgevendheid van de Amerikaanse hotelsector bepalen.

Labels: ,

Britse grensbewaking kan onvoldoende controles uitvoeren op gastarbeiders

De Britse grensbewaking moet over meer gesofisticeerde informatica kunnen beschikken om de controle op werknemers van landen buiten de Europese Unie op te volgen. Dat is de conclusie van een Britse parlementaire onderzoekscommissie, waarbij aangevoerd wordt dat het Britse Border Agency (UKBA) niet de noodzakelijke technologie beschikt om de informatie te verwerken die nodig is om de golf werknemers te controleren die vanuit landen buiten het Europese economische gebied Groot-Brittannië binnen komen.

"In het rapport van de onderzoekscommissie wordt opgemerkt dat het Border Agency onder meer niet de mogelijkheden heeft om te controleren wanneer visa op het punt staan op te vervallen en wanneer de buitenlandse werknemers Groot-Brittannië opnieuw zouden moeten verlaten," aldus het magazine The Register. "Evenmin heeft men de mogelijkheden om aanvragen met een hoger risico te identificeren." Het Border Agency zegt aan een nieuw controlesysteem te werken, dat over anderhalf jaar operationeel zou moeten kunnen zijn.

Margaret Hodge, voorzitter van de onderzoekscommissie, merkt op bezorgd te zijn over een gebrek aan controle op medewerkers die door transfers binnen de bedrijven naar Groot-Brittannië worden overgeheveld. "Op die manier hebben bedrijven tienduizenden informatica naar Groot-Brittannië gebracht, terwijl er talloze Britten met de nodige vaardigheden het bijzonder moeilijk hebben om werk te vinden," voert ze aan. Op die manier zouden bedrijven ruim 42.000 informatici in Groot-Brittannië hebben geïmporteerd.

Labels: , ,

China vreest elektriciteitstekort tijdens zomerpiek

China is gestart met het rantsoeneren om een dreigend energietekort af te wentelen. De Chinese elektriciteitsbedrijven worden geconfronteerd met hoge energieprijzen, die hun winsten hebben uitgehold. Om de binnenlandse vraag te kunnen voldoen, heeft de Chinese regering de export van diesel verboden. Volgens de Chinese regering zou het energietekort mogelijk de grootste noodsituatie in zeven jaar tijd creëren.het ergste zijn in zeven jaar tijd.

"Elke zomer wordt China met een elektriciteitstekort geconfronteerd, maar dit jaar is de toestand verergerd door de stijgende kosten van steenkool en een terugval in de productie van hydrokracht, waardoor de situatie gevoelig erger zou kunnen worden," aldus BBC News. "De China Electricity Council (CEC) gaf aan dat de grootste Chinese elektriciteitsproducenten tijdens de eerste vier maanden van dit jaar voor 10,57 miljard yuan (1,62 miljard dollar) aan verliezen hebben geleden."

De schade ligt 7,29 miljard yuan hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. "Die verliezen zijn te wijten aan gestegen kosten van steenkool," voert de China Electricity Council aan. Er wordt gewaarschuwd dat het problemen een belangrijke bedreiging zou kunnen vormen voor de elektriciteitsproductie tijdens de piekperiode in de zomer. In een aantal Chinese regio's zouden bedrijven van lokale autoriteiten al de opdracht hebben gekregen om hun elektriciteitsverbruik terug te schroeven.

Labels: ,

Japanse autoconstructeurs dreigen Amerikaans marktaandeel te verliezen

De Japanse autoproducenten worden dit jaar wellicht de grote verliezers op de Amerikaanse markt. Dat is de conclusie van een rapport van consulent AT Kearney. Daarbij wordt opgemerkt dat de Amerikaanse automarkt zich dit jaar verder van de economische crisis zal herstellen, maar zullen de Japanse constructeurs daarvan door de naweeën van de tsunami in maart van dit jaar niet tenvolle kunnen profiteren. Vooral Amerikaanse en Zuid-Koreaanse constructeurs zouden daarvan de vruchten kunnen plukken.

Volgens AT Kearney zouden de autoconstructeurs op de Amerikaanse markt dit jaar 328.000 vlottende consumenten van de Japanse automerken, kunnen aantrekken. "Door een gebrek aan onderdelen in de naweeën van de tsunami en aardbeving, zouden constructeurs zoals Toyota, Honda en Nissan op de Amerikaanse markt met belangrijke omzetverliezen kunnen worden geconfronteerd," aldus de consulent. "Potentiële klanten zullen ongetwijfeld op zoek gaan naar alternatieve merken."

"Veel autoconstructeurs zijn door de gebeurtenissen in Japan met tekorten aan onderdelen geconfronteerd," voert AT Kearney aan. "Maar indien de Japanse autofabrieken niet voor het einde van het derde kwartaal hun volledige productie kunnen heropstarten, zou het verlies nog zwaarder kunnen uitpakken dan op dit ogenblik kan worden ingeschat." Verwacht wordt dat dit jaar in de Verenigde Staten 13,2 miljoen wagens zullen worden verkocht. Dat betekent een stijging met 14 procent tegenover vorig jaar.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie verdenkt meerdere Europese containerrederijen van verboden prijsafspraken. Kantoren van scheepvaartbedrijven die actief zijn in het containerlijnverkeer werden onderzocht. De Commissie bevestigde de onaangekondigde controles, zonder namen te noemen. De rederijen zouden onderling prijsafspraken hebben gemaakt voor containerlijntransporten binnen en buiten Europa. Indien prijskartels of het misbruik van dominante marktpositie wordt bewezen, riskeren de schuldige bedrijven straffen tot 10 procent van de jaaromzet. Het Deense concern A.P. Möller Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, bevestigt in een reactie de controles en ontkent de betichtingen van illegale prijsafspraken.


Het Finse telefonieconcern Nokia heeft bekend gemaakt de merknaam Ovi te zullen schrappen. Bedoeling is om de diensten Ovi Store, Ovi Maps en Ovi Mail onder de unit Nokia Services te laten vallen. Eind volgend jaar moet de operatie zijn afgerond, maar uiteindelijk verandert er volgens het Finse bedrijf niets. Het gebruik van één naam is volgens Nokia logischer en zou de merknaam van het moederbedrijf nog moeten versterken. Een aantal Nokia-diensten zullen worden geïntegreerd in het Windows-platform dat het Finse bedrijf samen met Microsoft volgend jaar wil lanceren. De transformatie zal in juli dit jaar worden opgestart.


Het bruto binnenlandse product van Spanje heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 0,3 procent gekend tegenover de laatste drie maanden van vorig jaar. Daarmee werd een lichte verbetering opgetekend tegenover de vorige periodes. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er nog sprake van een groei met 0,2 procent, nadat de groei tijdens het derde kwartaal tot 0,1 procent beperkt was gebleven. Het groeicijfer lag iets hoger dan werd verwacht door de Spaanse nationale bank. Spanje was één van de belangrijkste slachtoffers van de kredietcrisis. Twee jaar geleden stortte de Spaanse vastgoedmarkt helemaal in elkaar.


Het Poolse gerecht verdenkt het Nederlandse elektronicaconcern Philips van het systematisch omkopen van ziekenhuisdirecteuren. In ruil voor smeergelden zouden de betrokken ziekenhuisdirecteuren materiaal van Philips hebben aangekocht. Drie gewezen medewerkers van het Nederlandse bedrijf en verscheidene ziekenhuisdirecteuren moeten voor de rechter verschijnen. Volgens het Poolse gerecht zou Philips een steekpenningenfonds hebben opgezet om de praktijken te financieren. De Duitse vestiging van Philips in Hamburg zou bij de zaak betrokken zijn. Het onderzoek spitst zich toe op twintig gevallen van omkoping in Zuid-Polen. De medewerkers zijn inmiddels ontslagen en Philips is bezig met een eigen intern onderzoek naar de zaak.


De Griekse regering moet meer vaart zetten achter het besparingsprogramma en de privatiseringen. Dat hebben de Europese ministers van financiën benadrukt. Tegelijkertijd zetten de ministers wel de deur op een kier voor extra geld en een latere terugbetaling van leningen. Pas volgende maand wordt een beslissing verwacht. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, stelde dat er eerst nieuwe Griekse maatregelen nodig zijn om de budgettaire doelstellingen voor het lopende jaar te halen. Daarna moeten er volgens hem ook garanties komen dat de privatiseringen een bevredigend volume bereiken. Als deze voorwaarden vervuld zijn, kan er volgens hem een eventuele herziening worden overwogen.


Het uitbouwen van snel breedbandinternet in de Europese Unie kan tot 270 miljard euro kosten. Dat heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, gezegd. Volgens haar moet het geld vooral van private investeerders komen, maar zullen in bepaalde regio's ook publieke middelen nodig zijn. Kroes pleit voor publiek-private samenwerking en een beter gebruik van publieke gelden, zoals Europese fondsen. Volgens de beleidsplannen van Kroes moet iedere Europeaan over twee jaar toegang hebben tot breedband. Tegen het einde van het decennium moeten volgens haar alle burgers van de Europese Unie gebruik kunnen maken van een snelle breedbandverbinding.


Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en het Duitse energieconcern RWE begraven de strijdbijl over de kerncentrale in Borssele. RWE krijgt een belang van 30 procent in de bestaande kerncentrale in Borssele en mag deelnemen in de bouw van een nieuwe centrale. Beide bedrijven hebben volgens een woordvoerder van het Duitse concern daarover een compromis bereikt. Het Duitse RWE heeft in Nederland het energiebedrijf Essent overgenomen. Essent had een belang van 50 procent in de kerncentrale in Borssele, maar dit belang ging niet naar RWE over. De kerncentrale Borssele bleef buiten de deal omdat Delta bepleitte dat de kerncentrale in handen van de overheid moest blijven. RWE bestreed dat en probeerde via rechtszaken haar gelijk te halen.


Toyota Motor Europe (TME) heeft aangekondigd dat de Europese productie al vanaf juni terug zal keren naar het niveau van voor de aardbeving, aangezien alle productieproblemen met onderdelen van leveranciers uit Japan opgelost zijn. Met de terugkeer naar een normaal productieniveau en de eerdere aankondiging van Toyota Motor Corporation dat de productie in Japan ook vroeger dan gedacht zal stijgen, kunnen klanten van Toyota zich binnenkort verwachten aan normale levertermijnen voor voertuigen die zowel in Europa als in Japan worden geproduceerd. Toyota Motor verkocht in Europa vorig jaar 808.311 wagens. Het Japanse concern hoopt dat resultaat dit jaar te kunnen verbeteren.


Eric Schneiderman, de openbaar aanklager van de Amerikaanse staat New York, is een onderzoek gestart naar banken en hun handelen rond de kredietcrisis. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Naast documenten zouden er ook gesprekken zijn aangevraagd met vertegenwoordigers van Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley. Centraal in het dossier staat het verkopen van leningpakketten. Schneiderman wenste niet verder op het lopende onderzoek ingaan. In andere rechtszaken hebben klagers betoogd dat banken bewust informatie over de kwaliteit van de leningen achterhielden. Het onderzoek past in een reeks onderzoeken naar foutief handelen van banken rond het instorten van de huizenmarkt.


Het Amerikaanse gerecht heeft in beroep de tweeling Cameron en Tyler Winklevoss voor een derde keer ongelijk gegeven in een proces over de oprichting van het sociale netwerk Facebook. De tweeling zijn gewezen studiegenoten van Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook. Volgens hen heeft Zuckerberg het idee voor het sociale netwerk van hen gestolen had. Daarover was eerder een minnelijke schikking van 65 miljoen dollar getroffen, maar het duo eiste een grotere schadevergoeding. De tweelingbroers vonden dat ze te weinig geld gekregen hadden, gezien de waarde van Facebook. Ze wilden langs gerechtelijke weg de regeling ongedaan laten maken en een groter bedrag opstrijken.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog eens een bedrag van 1,58 miljard euro vrijgemaakt voor Ierland. Daarbij wordt opgemerkt dat Ierland progressie boekt op economisch vlak en aantoont langzaam uit de crisis te klimmen. De toekenning past in het kader van het internationaal reddingsplan voor Ierland. Eerder had het Internationaal Monetair Fonds zich ertoe verbonden om Ierland over een periode van drie jaar 21,8 miljard euro reddingshulp ter beschikking te stellen, op voorwaarde dat een aantal hervormingen zouden worden doorgevoerd. Uit dat pakket ontving Ierland tot nu toe al een bedrag van 7,2 miljard euro. Daarnaast werd ook door de Europese Unie 60 miljard euro ter beschikking gesteld van Ierland.


De Russische oligarch Michael Prochorov is kandidaat om de liberale partij Pravoje Delo te leiden. Pravoje Delo wil het machtsmonopolie van Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin, breken. Daarom kondigde Prochorov aan volgend jaar bij de verkiezingen de kandidatuur van zetelend president Dmitri Medvedev voor een tweede ambtstermijn te zullen ondersteunen. Prochorov is met een fortuin van 22,7 miljard dollar de tweede rijkste man van Rusland. De financiële zakenman verkocht net voor de economische crisis zijn aandelen in het mijnconcern Norilsk Nikkel en is actief in de aluminiumsector en goudindustrie. De politieke ambities van Prochorov breken met de ongeschreven regel dat oligarchen zich niet met politiek bemoeien.


De Amerikaanse vastgoedmiljardair en televisiebekendheid Donald Trump wordt volgend jaar geen president van de Verenigde Staten. Wekenlang hield Trump een zogenaamde fluistercampagne, waarbij hij hints gaf dat hij zich wellicht kandidaat zou stellen voor de republikeinse partij, maar hij heeft nu officieel bekend gemaakt zich geen kandidaat te zullen stellen. Hij zei wel ervan overtuigd te zijn dat hij de republikeinse voorverkiezingen en de presidentsverkiezingen had kunnen winnen. Trump heeft zich wellicht verbrand in de hetze rond de suggestie dat president Barack Obama niet in de Verenigde Staten is geboren. Trump voedde die geruchten, tot Obama met de publicatie van zijn geboortecertificaat een einde maakte aan de speculaties.


De geplande kruisparticipatie tussen British Petroleum en Rosneft, waardoor de Britse oliemaatschappij toegang zou krijgen tot de oliegebieden in het Russische Noordpoolgebied, is opgedoekt. British Petroleum kon immers geen akkoord bereiken met Alfa-Access-Renova, zijn Russische partner in de joint venture TNK-BP, die zich tegen de deal met Rosneft had verzet. De Russische partner waren naar de rechter gestapt om de transactie tussen British Petroleum en Rosneft te blokkeren. Daarop volgden maandenlange onderhandelingen, waarbij British Petroleum en Rosneft onder meer aanboden om Alfa-Access-Renova uit TNK-BP uit te kopen. Uiteindelijk besloot Rosneft zich echter terug te trekken en op zoek te gaan naar nieuwe partners.


Het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 31,63 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 5 procent tot 2,3 miljard dollar. Chief executive Leo Apotheker stelde dat het bedrijf een degelijk kwartaal achter de rug heeft, maar hij waarschuwde dat het derde kwartaal moeilijk belooft te worden. In een interne nota had Apotheker onder meer opgemerkt dat de bestaande aanwervingsplannen door de druk op de activiteiten van het bedrijf onbetaalbaar waren. Er was volgens Apotheker geen ruimte voor omzet die geen winst oplevert of voor discretionaire uitgaven.


Meer Nieuws

Tuesday, May 17, 2011

Data vormen basisgrondstof van innovatie-industrie

Data vormen de cruciale grondstof voor de informatica-industrie, zoals steenkool en ijzererts dat waren tijdens de industriële revolutie. Maar de bedrijfswereld is pas begonnen met te doorgronden op welke manier de moderne grondstof moet worden verwerkt. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau McKinsey. Er wordt aan toegevoegd dat de massa aan zakelijke data elke 1,2 jaar verdubbelt. Er wordt aan toegevoegd dat de verwerking van deze data de volgende jaren een belangrijke bron van tewerkstelling voor informatici zal betekenen.

"Het ontginnen en analyseren van deze data zal zorgen voor een nieuwe golf van innovatie, productieverhoging en economische groei," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Volgens een aantal economen, academici en bedrijfsleiders kan dataverwerking belangrijker zijn dan de eerste zakelijke golf van het internet, die computer-technologie koppelde aan goedkope communicatie om allerlei commerciële transacties te automatiseren. Deze nieuwe golf zal volgens hen leiden tot nieuwe zakelijke ontwikkelingen en marktverschuivingen."

"Anderen stellen zich meer sceptisch op en zien weinig potentieel buiten een beperkt aantal mogelijkheden, zoals Google in betaalde zoekopdrachten en online reclame," merkt de Amerikaanse krant nog op. "Volgens het rapport van McKinsey kan data-verwerking onder meer een belangrijke meerwaarde betekenen voor de gezondheidssector. Bovendien zouden retailers volgens McKinsey hun operationele winstmarges met 60 procent kunnen opdrijven."

McKinsey merkt echter op dat er ook een aantal belangrijke hindernissen moeten overwonnen. "Alleen al in de Verenigde Staten zullen er minstens 140.000 bijkomende arbeidskrachten met analytische vaardigheden moeten worden gevonden," wordt er aangevoerd. "Ook zouden de in Verenigde Staten 1,5 miljoen data-onderlegde managers nodig zijn. Bovendien moet er ook een filosofische verschuiving plaats grijpen, waarbij beleidsbeslissingen worden genomen op basis van data-analyses."

Het gebruik van localisatie-data zouden consumenten wereldwijd volgens McKinsey meer dan 600 miljard dollar per jaar kunnen besparen. "Het zal echter nog enkele tijd duren vooraleer de impact van data in de economische statistieken duidelijk zal worden," wordt in het rapport opgemerkt. "Ook computers konden pas na geruime tijd aantonen machines van productiviteit te zijn."

Labels: ,

China wordt netto-exporteur kapitaal-investeringen

De buitenlandse investeringen van Chinese bedrijven kennen een snelle groei. Over afzienbare tijd zal China op het gebied van kapitaal-investeringen dan ook een netto-exportland worden. Dat zegt Liu Zuozhang, directeur-generaal van het investerings-promotiebureau van het Chinese ministerie van handel. Zuozhang waarschuwde wel dat buitenlandse investeringen een langdurig en riskant proces vormen. Er moet volgens hem dan ook de nodige voorzichtigheid in acht genomen worden vooraleer een beslissing in die richting genomen wordt.

"De directe buitenlandse investeringen van Chinese bedrijven bedroegen vorig jaar 59 miljard dollar," merkt Liu Zuozhang op tegenover het persbureau Xinhua News. "Die investeringen omvatten in totaal 122 landen en regio's. Over drie tot vier jaar zouden de directe buitenlandse investeringen de grens van de 100 miljard dollar moeten overschrijden. De directe investeringen van buitenlandse bedrijven in China bereikten vorig jaar een recordhoogte van 105,7 miljard dollar."

Liu Zuozhang merkte wel op dat sommige landen Chinese investeringen blokkeren als economisch verdedigingsmechanisme en industriële beleidskeuzes. Dat geldt volgens hem vooral voor grote Chinese staatsbedrijven. "Die staatsbedrijven worden door goedkope overheidsleningen en andere beleidsmaatregelen ondersteund," voerde hij aan. "Indien die staatsbedrijven tot de buitenlandse markt worden toegelaten, zouden ze de lokale marktconcurrentie kunnen verstoren." Dat probleem lijkt volgens Zuozhang op korte termijn ook niet gemakkelijk opgelost te kunnen worden.

Labels: ,

Kannabalisering computer-markt door tablet overroepen

De tablet betekent niet noodzakelijk een kannibalisering van de computer-markt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau NPD Group. De onderzoekers stellen dat slechts 14 procent van de early adopters een tablet heeft gekocht als alternatief voor een computer. Bij consumenten die meer recent een tablet hebben gekocht, daalt dat zelfs tot 12 procent. In die groep ligt de kannibalisering op de netbook-markt 50 procent lager dan bij de early adopters.

"De verkoop van computers lag tijdens de maand maart weliswaar 25 procent lager dan in oktober vorig jaar, maar dat heeft vooral te maken met de eerdere lancering van het nieuwe Windows-besturingssysteem," voert Stephen Baker, analist bij NPD Group, aan tegenover Marketing Daily. "Een nieuw besturingssysteem zorgt altijd voor een hoogconjunctuur op de markt. Pas bij de start van het nieuwe schooljaar zal men meer duidelijkheid hebben over de situatie in de computersector."

Stephen Baker voert aan dat de de iPad vooral een derde apparaat is geworden, dat de kloof tussen telefoon en computer overbrugt. "Een groot gedeelte van de iPad-klanten zegt geen ander toestel te willen kopen, maar het is ook nog niet duidelijk in welke mate de toekomstige tablets van de concurrentie een impact zullen hebben," merkt hij op. "Het is nog niet zeker of er sprake zal zijn van een iPad-markt of van een tablet-markt." Baker verwacht wel dat de meeste tablets de telefoonfunctie zullen laten vallen. Een tablet is volgens hem niet geschikt voor mobiele gesprekken.

Labels: ,

Tsunami en nucleaire ramp stimuleren interesse in bunkers

Sinds het ongeval met de kerncentrale van Fukushima in Japan is de vraag naar beveiligde bunkers gevoelig gestegen. Dat zeggen gespecialiseerde bouwbedrijven. Volgens Northwest Shelter Systems, producent van nucleaire schuilkelders uit de Amerikaanse staat Idaho, is het aantal vragen van potentiële klanten met 60 procent gestegen. Sectorgenoot Vivos Group uit Californië heeft het over een vertienvoudiging van aanvragen voor reservaties voor een plaats in één van de schuilkelders van de groep.

"Honderden aanvragen zijn afkomstig uit Rusland en andere gewezen Sovjet-staten," merkt Robert Vicino, oprichter van Vivos Group, op tegenover het persbureau Bloomberg. Vivos Group heeft een nucleaire schuilkelder op een onbekende locatie in Centraal-Europa. De toegang tot de schuilkelder kost ongeveer 25.000 dollar per persoon. Vivos Group zou ook gesprekken voeren om een schuilkelder van de Britse regering in Schotland over te nemen.

In Rusland zouden heel wat rijken zich voorbereiden op een mogelijke apocalyps volgend jaar, voorspeld in een oude Maya-kalender. Het Russische bedrijf Spetsgeoproekt is van plan om in Rublyovka, één van de rijkere wijken van Moskou, een showroom voor bunkers te openen. Het bedrijf is in Altai - het Siberische berggebied aan de grens met China, Mongolië en Kazakstan - gestart met de bouw van een bunker. Altai wordt beschouwd als een gebied dat absoluut beveiligd is tegen vloedgolven.

Yevgeny Ubiyko, een gewezen ingenieur van het Russische Rode Leger, is gestart met de bouw van een drijvende bunker. Geïnteresseerden moeten 80.000 dollar betalen voor een exemplaar. Tot nu toe zou Ubiyko vier orders voor een bunker hebben ontvangen.

Labels: , ,

Amerikaanse verkoop motorfietsen profiteert van dure brandstof

De verkoop van motorfietsen is in de Verenigde Staten tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 7,2 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Motorcycle Industry Council (MIC). De groei wordt in belangrijke mate toegewezen aan de gestegen benzineprijzen. Er wordt opgemerkt dat er altijd een verband bestaat tussen hogere brandstofprijzen en een stijging in de verkoop van motorfietsen. Motorfietsen maakten als niet-noodzakelijke aankoop tijdens de economische crisis een dalperiode door, maar profiteren nu van de duurdere brandstof.

"Vooral de verkoop van scooters, die onder dergelijke omstandigheden goed presteren, kent een belangrijke groei," merkt het magazine Marketing Daily op. "In die sector wordt een stijging met bijna 50 procent gemeld. Maar ook andere sectoren hebben een groei laten optekenen." Ty Van Hooyconk, communicatiedirecteur bij de Motorcycle Industry Council, merkt op dat bij rijlessen voor motorfietsen steeds meer deelnemers aangeven zich omwille van de hogere brandstofprijzen ingeschreven te hebben.

De Motorcycle Industry Council meldt dat ook de verkoop van banden voor motorfietsen en scooters met 29 procent is gestegen. "Dat toont aan dat er inderdaad meer gebruik gemaakt wordt van de motorfietsen," voert Van Hooydonk nog aan. "Bovendien laat dit ook veronderstellen dat heel wat Amerikanen hun oude motorfietsen weer uit de garage hebben gehaald en opnieuw rijklaar hebben gemaakt." Uit cijfers blijkt dat twee jaar geleden 6,8 procent van de Amerikaanse gezinnen een motorfiets bezat. Zes jaar voordien was dat 5,4 procent.

Twee jaar geleden telden de Verenigde Staten 11 miljoen motorfietsen. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien.

Labels: , ,

Wereldkampioenschap voetbal brengt weinig economisch voordeel voor Qatar

Qatar zal waarschijnlijk weinig economisch voordeel halen uit de organisatie van het wereldkampioenschap over elf jaar. Dat heeft Farouk Soussa, hoofdeconoom bij Citigroup voor het Midden-Oosten, gezegd. Soussa wees er onder meer op dat de hotelkamers in Qatar wellicht voor een lange periode leeg zullen staan en alleen gebruikt zullen worden tijdens het evenement. Wanneer gekeken wordt naar de balans tussen kosten en baten, dreigt het evenement volgens Soussa voor Qatar netto geen voordeel op te leveren.

"Farouk Soussa benadrukte dat Qatar tegen de start van het evenement ongeveer 90.000 hotelkamers ter beschikking zal moeten stellen," aldus het magazine Arabian Business. "Dat is tien keer meer dan het huidige aanbod." Soussa voegt er aan toe dat de huidige hotelcapaciteit van Qatar slechts voor 60 procent wordt gebruikt. Qatar, met een bevolking van 1,6 miljoen mensen, wordt het kleinste gastland uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal.

Qatar plant ongeveer 88 miljard dollar investeringen in infrastructuur voor het wereldkampioenschap. Onder meer werd beloofd dat er negen nieuwe voetbalstadions zouden worden gebouwd, terwijl drie andere complexen zouden worden gerenoveerd. De stadions zullen worden uitgerust met een koelsysteem op basis van zonnekracht. De stadions zullen na het wereldkampioenschap echter gedeeltelijk worden afgebroken en overgebracht naar groeilanden.

Qatar zegt pas over vijf jaar wellicht de eerste economische voordelen van het wereldkampioenschap te kunnen genereren.

Labels: , ,

Amerikaanse muziekverkoop laat lichte groei optekenen

De Amerikaanse muziekverkopen zijn tijdens de eerste vier maanden van dit jaar met 1,6 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen. De groei is volgens het rapport vooral te danken aan een groei bij digitale albums en tracks. Bij de fysieke albums werd een daling opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar bij de digitale albums en tracks werd een groei met respectievelijk 16,8 procent en 9,6 procent opgetekend.

"De digitale retailers lieten een groei met 12,4 procent noteren en vertegenwoordigden meer dan de helft van alle transacties," voert Nielsen aan. "De verkoop van digitale albums lieten een stijging met 5,4 procent registreren, vooral dankzij het langverwachte debuut van de Beatles-catalogus op de digitale markt." Er wordt aan toegevoegd dat de verkoop van vinyl tijdens de eerste vier maanden van dit jaar een stijging kende met 37 procent, nadat vorig jaar ook al een stijging met 14,2 procent werd opgetekend.

Vinyl vertegenwoordigt echter slechts 1,2 procent van de fysieke verkopen. De top honderd van de vinyl-markt wordt voor 93 procent gedomineerd door rock of alternatieve genres. Er wordt aan toegevoegd dat rock met een belang van 32 procent op de digitale album-markt het meest populaire muziekgenre blijft. Bij de digitale tracks is popmuziek met een aandeel van 40 procent de populairste categorie. Vorig jaar kende de Amerikaanse muziekverkoop nog een terugval met 2,4 procent.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In Florida is voor de laatste keer de spaceshuttle Endeavour gelanceerd. De vlucht was een paar keer uitgesteld vanwege technische problemen. Na zijn terugkeer wordt het ruimteveer definitief uit dienst genomen worden. Het heeft dan vijfentwintig ruimtereizen in bijna twintig jaar gemaakt. De ruimtereis van Endeavour zal zestien dagen duren. Endeavour is de jongste spaceshuttle van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Het ruimteveer maakte negentien jaar geleden zijn debuut als vervanger van de Challenger, die zes jaar voordien was verongelukt. Tijdens zijn carrière heeft de Endeavour een afstand van ongeveer 185 miljoen kilometer afgelegd. Na de landing wordt de spaceshuttle naar een wetenschapsmuseum in Los Angeles gebracht.


Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds, blijft in de Verenigde Staten aangehouden op verdenking van de aanranding van een kamermeisje. Een rechter in New York weigerde om Strauss-Kahnop borgtocht vrij te laten. De verdediging had gevraagd om een borgsom van 1 miljoen dollar in te stellen. Het tijdstip van de vermoedelijke aanranding is door de politie van New York ook met meer dan één uur vervroegd. Daardoor vervalt ook het alibi van Strauss-Kahn. De verdediging had aangevoerd dat Strauss-Kahn één uur voor de veronderstelde aanranding het bewuste hotel had verlaten en op dat ogenblik met zijn dochter aan het lunchen was. De advocaten beweerden ook dat het kamermeisje financiële motieven heeft voor de beschuldigingen.


Nasdaq OMX Group en IntercontinentalExchange (ICE) hebben hun overnamebod op NYSE Euronext ingetrokken. Uit gesprekken met het Amerikaanse ministerie van justitie bleek immers dat de mededingingsautoriteiten geen toestemming zouden geven voor de operatie. Daardoor zijn er voor Deutsche Börse geen hindernissen meer om NYSE Euronext in te lijven. De raad van bestuur van NYSE Euronext wees tot twee keer toe het overnamebod van de tandem Nasdaq en Intercontinental af. Het bod zou strategisch oninteressant en risicovol zijn geweest. Het was immers de bedoeling NYSE Euronext te verdelen. In een reactie zei Bob Greifeld, chief executive van Nasdaq, verrast en ontgoocheld te zijn over de beslissing van de Amerikaanse overheid.


Het kredietratingagentschap Standard & Poor's (S&P) heeft voorgesteld zijn tariefpolitiek aan te passen om te vermijden dat het door de Europese Unie zou worden beboet omdat het zijn dominante positie op de markt zou misbruiken. De Europese Commissie was een tweetal jaar geleden een formele procedure gestart tegen het ratingbureau, dat zijn dominante positie zou misbruiken bij het toekennen van codes in de Verenigde Staten voor de internationale identificatie van financiële producten. Standard & Poor's was de enige instelling die deze codes kon toekennen in de Verenigde Staten. Europese vermogensbeheerders moesten een vergoeding betalen voor de codes. De Europese Commissie gaat nu verschillende betrokken partijen bevragen over het voorstel.


Autoproducent Spyker Cars heeft op de valreep een nieuwe partner gevonden om zijn Zweedse dochtermerk Saab van de ondergang te redden. Na het eerder afspringen van een samenwerkingsakkoord met het Chinese Hawtai, slaagde Spyker er uiteindelijk in om een intentie-overeenkomst te tekenen met de eveneens Chinese groep Pang Da Automobile voor bij de distributie en later productie van Saab in China. Pang Da is voorlopig uitsluitend actief in de distributie en produceert nog zelf geen wagens. Pang Da zou 30 miljoen euro betaald hebben voor de aankoop van 1.300 exemplaren. Binnen een maand zou nog eens voor 15 miljoen euro wagens worden gekocht. Door deze injectie kan de productie bij Saab mogelijk al snel worden herstart.


De Franse bank BNP Paribas wil vanaf deze zomer ook op de beurs van Hongkong noteren. De Franse bank heeft daartoe een aanvraag ingediend. Bij die beursintroductie zouden geen bijkomenden middelen worden opgehaald. Met de notering in Hongkong zou BNP Paribas zijn aanwezigheid in Azië willen versterken. De beurs van Hongkong trok vorig jaar wereldwijd het meeste beursintroducties naar zich toe, waarbij meer dan 50 miljard dollar werd opgehaald, onder meer met de recordoperaties van de Chinese bank AgBank (22,1 miljard dollar) en verzekeraar American International Assurance (20,5 miljard dollar). Diverse buitenlandse bedrijven noteren al in Hongkong, waaronder de Franse producent van verzorgingsmiddelen L'Occitane en de Braziliaanse mijnbouwgroep Vale.


De Italiaan Mario Draghi heeft geen tegenkandidaten om Jean-Claude Trichet op te volgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is gebleken voor aanvang van een vergadering van de Europese ministers van financiën in Brussel. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, bevestigde dat hij geen andere kandidaturen had ontvangen. Na de goedkeuring van de benoeming van Draghi door de Europese ministers van financiën, wordt eind juni door de Europese regeringsleiders een definitieve beslissing genomen. Trichet zou eind oktober aftreden, na een mandaat van ongeveer acht jaar.


De Amerikaanse schatkist neemt nieuwe noodmaatregelen om de overheidsschuld terug te dringen. De Amerikaanse overheid zal tijdelijk stoppen met het spijzen van de pensioenkassen van ambtenaren. Dat heeft Amerikaans minister van financiën Timothy Geithner gemeld in een brief aan het Congres. De maatregel heeft geen directe gevolgen voor de uitkering van de pensioenen, maar is nodig omdat de Amerikaanse wet verbiedt dat de overheidsschuld boven de 14.294 miljard dollar gaat. Er wordt nu een buffer ingebouwd tot begin augustus. Als de schuld tegen dan niet is afgenomen, kan de overheid niet meer verder schulden opbouwen. Geithner riep het Congres nog op om opnieuw het schuldplafond te verhogen om het vertrouwen in de Verenigde Staten te bewaren.


De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de vraag naar staal dit en volgend jaar telkens met 6 procent zal toenemen. De organisatie zegt gematigd positief te zijn over de vooruitzichten voor de staalmarkt, maar wijst erop dat er risico's blijven bestaan die de marktontwikkelingen kunnen verstoren. Daarbij gaat het met name om een verdere stijging van de grondstofprijzen, de zwakke economische groei in ontwikkelde landen en hoge olieprijzen. Het vraagherstel komt vrijwel geheel voor rekening van opkomende landen en dan vooral in Azië. Dat heeft te maken met investeringen in infrastructuur, industrialisatie en een toenemende verstedelijking. De staalproductie in Japan heeft volgens de organisatie bijna hersteld van de natuurramp van maart.


Een team onderzoekers is erin geslaagd om de gegevens te ontcijferen van de zwarte dozen van het Air France-toestel dat twee jaar geleden is verongelukt. Het zal echter nog weken duren vooraleer het rapport over de ramp klaar is. Alle data van de onlangs gevonden zwarte dozen van de rampvlucht zijn volgens het Franse Onderzoeksbureau voor de Luchtvaart nog leesbaar gebleken. Begin mei - bijna twee jaar na de crash - werden de zwarte dozen op een diepte van 3.900 meter aangetroffen. De cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder werden vervolgens geborgen door onderwaterrobots. Bergers zijn nog steeds op zoek naar de snelheidsmeters van het vliegtuig, de zogeheten Pitotbuizen, die verkeerde waarden zouden hebben doorgegeven.


Ondanks internationaal protest heeft het regime in Wit-Rusland opnieuw enkele tegenstanders van president Aleksandre Loekasjenko bestraft. Wegens haar deelname aan de betogingen tegen de presidentsverkiezing veroordeelde een rechtbank in Minsk journaliste Irina Khalip tot twee jaar gevangenis. De rechtbank besliste dat Khalip, de moeder van een vier jaar oud zoontje, de straf pas over twee jaar moet uitzitten. Drie politici van de oppositie kregen respectievelijk twee tot drie jaar cel. De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden eerder het politiek showproces scherp veroordeeld. Khalip, journaliste bij de Russische krant Novaya Gazeta, is de echtgenote van de vroegere presidentskandidaat Andrej Sannikov, die tot vijf jaar strafkamp werd veroordeeld.


De Nederlandse economie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 0,9 procent opgetekend tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit de eerste voorlopige raming van het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar groeide het Nederlandse bruto binnenlandse product met 3,2 procent. Dat is het hoogste cijfer in drie jaar tijd. De groei van kwartaal op kwartaal is hoger dan het gemiddelde van de zes voorgaande kwartalen. Analisten stellen dat Nederland onder meer profiteert van de economische groei van zijn belangrijkste handelspartner Duitsland. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van de aantrekkende productie in de bouwsector.


Een Airbus A330-300 van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft een noodlanding moeten maken in Singapore. De piloot had één van de twee motoren moeten uitschakelen. Het toestel was vanuit Singapore vertrokken naar Jakarta, toen de bemanning vaststelde dat één van de Rolls Royce-motoren niet naar behoren werkte. De motor werd afgezet, waarna de piloot een probleemloze noodlanding kon uitvoeren. Het toestel vervoerde 136 passagiers. Niemand van de inzittenden raakte gewond. Zowel Cathay Pacific als Rolls Royce onderzoeken naar eigen zeggen het incident. In november hebben in een tijdsspanne van twee dagen twee toestellen van de Australische maatschappij Qantas wegens motorproblemen een noodlanding moeten uitvoeren in Singapore.


Rusland heeft gedreigd de kernwapen-verdragen met de Verenigde Staten te beëindigen. Rusland wil dat de Verenigde Staten een schriftelijke veiligheidsgarantie geven dat het Navo-rakettenschild in Centraal-Europa niet tegen Rusland gericht is. Dat heeft Sergej Rabkov, de Russische vice-minister van buitenlandse zaken, gezegd. Rabkov benadrukte dat de Rusland zijn veiligheid niet baseert op politieke beloftes en verzekeringen van een ander land. Als Rusland niet tot een akkoord komt met de Verenigde Staten over het rakettenschild, zullen er volgens Rabkov de nodige stappen worden ondernomen. Het vorige kernwapenverdrag werd achttien jaar geleden ook al beëindigd nadat Amerikaanse plannen voor een raketschild in Centraal-Europa uitgelekt waren.


Het Duitse sportmerk Puma heeft een nieuwe vorm van verantwoord ondernemen gelanceerd. Door in kaart te brengen waar het bedrijf het milieu schade berokkent en die impact in euro uit te drukken, wil Puma naar eigen zeggen een duurzamer beleid ontwikkelen. Jochen Zeitz, topman van Puma, zei te hopen dat de vervuilingsbalans van het sportmerk navolging krijgt. Het Duitse bedrijf becijfert de totale milieuschade over vorig jaar op 94,4 miljoen euro, onder meer door de uitstoot van broeikasgassen door koeien bij de productie van leer, het waterverbruik bij de verbouwing van katoen en de tol die chemicaliën eisen van het milieu. Voor het overgrote deel liggen die kosten bij toeleveringsbedrijven. Toch vindt Zeitz het de verantwoordelijkheid van Puma om daar iets aan te doen.


Meer Nieuws