Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 21, 2011

Roddel heeft ook een verdedigende functie

Hoewel roddel venijnig en kwaadaardig kan zijn, vervult het fenomeen blijkbaar ook een beschermende functie, waarbij het brein gedwongen wordt om zich te focussen op personen die mogelijk een bedreiging zouden kunnen vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Northeastern University in Boston in de Verenigde Staten. Roddel biedt volgens de onderzoekers de mogelijkheid om bij gebrek aan directe ervaring, toch informatie over iemand op te steken in een grote groep.

"Uit het onderzoek bleek dat respondenten meer tijd besteden aan foto's van personen waarover ze negatieve informatie hebben ontvangen dan over mensen die op een positieve of neutrale manier ter sprake waren gebracht," aldus het webmagazine Medicinenet.com. "Ook foto's van mensen waarover men geen informatie had, werden oppervlakkiger bekeken. Dat laat volgens de onderzoekers veronderstellen dat negatieve roddel mensen helpen om beter te voorspellen welke personen hen schade zouden kunnen berokkenen."

"Roddel biedt de mogelijkheid om uit te maken of het de moeite loont om met iemand vriendschap te sluiten, zonder dat men daarvoor eerst geruime tijd met de betrokkene hoeft door te brengen," voeren de onderzoekers aan. De wetenschappers voegen er aan toe dat men er vanuit gaat dat percepties een impact hebben op de gevoelens, maar het onderzoek toont volgens hen aan dat ook het omgekeerde waar is. De resultaten van het onderzoek kunnen volgens hen onder meer nuttig zijn voor medisch personeel dat werkt met mensen die lijden aan trauma's, angsten of depressies.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home