Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 21, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Japanse handelshuis Mitsui betaalt het Britse olieconcern British Petroleum (BP) 1,065 miljard dollar als deelname in de kosten van de gigantische olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon vorig jaar in de Golf van Mexico. De betaling is het gevolg van een minnelijke schikking die British Petroleum heeft getroffen met Moex Offshore, een dochterbedrijf van het Japanse handelshuis. Moex Offshore is mede-eigenaar van de boorput van waaruit zich de olievlek verspreidde. Met de minnelijke schikking zijn volgens de Britse maatschappij alle geschillen met Moex Offshore over de ramp met Deepwater Horizon bijgelegd. Het geld zal ingebracht worden in een fonds van 20 miljard dollar voor de slachtoffers van de olieramp en de opruimkosten.


De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat met een nieuw boorplatform Swift 10 op zoek naar de laatste gasreserves in de Noordzee. Het boorplatform is volgens de maatschappij in samenwerking met Shell speciaal ontworpen voor de laatste onontgonnen velden. Alle gemakkelijke toegankelijk gasvelden in de Noordzee zijn al aangesloten en operationeel. Een aantal relatief kleine velden zouden echter nog ontgonnen kunnen worden. De nieuwe installatie is volgens de Nederlandse oliemaatschappij kleiner, lichter en makkelijker bedienbaar dan de operationele eenheden, waardoor de kleine velden toch kunnen worden aangeboord. Met de traditionele installaties zou de exploratie van deze kleine velden te duur uitvallen.


De Franse minister van financiën Christine Lagarde krijgt uit meerdere kanten steun voor een kandidatuur als de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Onder meer de Italiaanse premier Silvio Berlusconi stelde dat Lagarde een uitstekende keuze zou zijn. De Italiaanse regering zei Lagarde te steunen wegens haar vaardigheden en ervaringen. Ook de Amerikaan John Lipsky, waarnemend directeur van het Internationaal Monetair Fonds, noemde Lagarde een heel getalenteerd en kundig leider, maar hij voegde er aan toe dat ook andere namen worden genoemd. Onder meer Peer Steinbrück, voormalig Duits minister van financiën, zou naar voor kunnen worden geschoven. Dat geldt ook voor Axel Weber, de gewezen topman van de Duitse Bundesbank.


Tokyo Electric Power (Tepco), de eigenaar van de kerncentrale Fukushima Daiichi, heeft het voorbije boekjaar een nettoverlies geleden van 1.247 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 10,9 miljard euro. Voorzitter Masataka Shimizu (66) neemt de verantwoordelijkheid voor het verlies op zich en heeft zijn ontslag ingediend. Shimizu zal worden opgevolgd door Toshio Nishizawa, huidige managing directeur van Tepco. De aandeelhoudersvergadering moet die beslissing volgende maand nog bekrachtigen. Tepco leed het voorbije jaar het grootste verlies uit zijn geschiedenis. Dat verlies is te wijten aan de gevolgen van de kernramp in de centrale van Fukushima na de aardbeving en tsunami waardoor Japan tijdens de maand maart werd getroffen.


Het Amerikaanse ratingagentschap Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland met drie stappen naar beneden bijgesteld. Fitch volgt daarmee sectorgenoot Standard & Poor's (S&P), dat begin april zijn rating al met twee stappen had verlaagd. Beide agentschappen maken gewag van negatieve vooruitzichten voor Griekenland, wat verdere verlagingen doet verwachten. Fitch wijt de verlaging aan problemen bij de uitvoering van het besparingsprogramma van Griekenland. Ook verwijst het agentschap naar de politieke risico's. Bij de huidige rating gaat het agentschap ervan uit dat Griekenland nieuwe hulpbetalingen van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds zal ontvangen.


De Europese hulp aan vliegtuigbouwer Airbus was niet illegaal. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie gezegd in een beroepsprocedure die de Europese Unie had aangespannen tegen een eerdere veroordeling. Daarbij had de Wereldhandelsorganisatie op klacht van de Verenigde Staten de steun van Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland voor de bouw van de Airbus A380 wel als illegale exportsubsidies bestempeld. De Wereldhandelsorganisatie gaf wel aan dat de steun van Airbus wel bijzonder ver is gegaan, maar dus wel geen wet heeft overtreden. Later moet de organisatie zich nog uitspreken over een beroep van de Verenigde Staten tegen een veroordeling wegens steun aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.


Portugal krijgt de volgende drie jaar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 26 miljard euro. De steun vormt een onderdeel van een internationaal hulpplan ter waarde van 78 miljard euro voor het noodlijdende Portugal. De maatregel moet het land volgens het Internationaal Monetair Fonds een adempauze gunnen, voor Portugal opnieuw geld gaat lenen op de financiële markten. Door de lening krijgt het land de tijd om zijn economie weer op het juiste spoor te brengen. Eerder had ook de Europese Unie financiële hulp aan Portugal goedgekeurd. Het Internationaal Monetair Fonds verklaarde dit jaar al 12,6 miljard euro beschikbaar te stellen aan Portugal, terwijl de Europese Unie 25,2 miljard euro zou aanbrengen.


Griekenland werkt weliswaar hard om zijn economie weer op punt te stellen, maar die inspanningen gaan niet ver genoeg. Vooral op het gebied van privatiseringen zou het land tekort schieten. Dat heeft Christine Lagarde, de Franse minister van financiën, gezegd in een Oostenrijks kranteninterview. Lagarde waarschuwde dat Griekenland met een dreigend staatsfaillissement wordt geconfronteerd. Als de Griekse regering verder moeite doen om het land tucht bij te brengen, zou een extra hulppakket volgens de Franse minister eventueel tot de mogelijkheden behoren. Wel liet Lagarde in het midden wat er zou gebeuren als Europa niet tevreden is met de Griekse krachtinspanningen.


Het Duitse verzekeringsconcern Ergo gaat onderzoeken of er nog meer seksfeesten zijn georganiseerd bij dochterbedrijf Hamburg Mannheimer Insurance (HMI). Dat heeft een woordvoerster van Ergo gezegd. Hamburg Mannheimer was in opspraak geraakt na het organiseren van een seksfeest voor zijn honderd beste verkopers in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De feiten dateren van juni vier jaar geleden. Uit het onderzoek is volgens de woordvoerster gebleken dat er die avond ongeveer twintig prostituees aanwezig waren. Dergelijke praktijken vormen volgens haar een ernstige schending van de bedrijfsregels en worden niet getolereerd. Hoewel het onderzoek nog bezig is, zegt er woordvoerster ervan overtuigd te zijn dat de feiten zich niet hebben herhaald.


Dominique Strauss-Kahn heeft bij zijn ontslag als topman van het Internationaal Monetair Fonds recht op onder meer een jaarlijks pensioen van 223.000 euro. Volgens Amerikaanse media is het niet zeker dat een eventuele veroordeling wegens een poging tot verkrachting van een kamermeisje van het Sofitel-hotel een invloed zou kunnen hebben op de gouden handdruk die voor Strauss-Kahn was voorzien. Als topman van het Internationaal Monetair Fonds ontvangt Strauss-Kahn een wedde van meer dan 370.000 dollar per jaar. Strauss-Kahn is officieel in verdenking gesteld van poging tot verkrachting, maar op een borgtocht van 1 miljoen dollar en een bijkomende verzekering van 5 miljoen dollar vrijgelaten. Hij kreeg ook huisarrest en werd verplicht een enkelband te dragen.


De entertainmentgroep HMW heeft de Britse boekenwinkelketen Waterstone's verkocht aan het concern A&NN, dat gecontroleerd wordt door een fonds van de Russische miljardair Alexandre Mamout. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 53 miljoen pond. Waterstone's is de grootste boekenwinkelketen van Groot-Brittannië. De keten telt 296 winkels in Groot-Brittannië en Ierland en heeft 4.500 medewerkers. Dankzij de verkoop dalen de kredietbehoeften van moederbedrijf HMV, dat zich volgens algemeen directeur Simon Fox daardoor meer concentreren op de vrijetijdssector. HMV wordt al geruime tijd geconfronteerd met zware concurrentie van het internet en nieuwe media.


De Nederlandse financiële groep ABN Amro wil over een periode van ruim drie jaar enkele honderden banen per jaar schrappen om de bank efficiënter te maken en de winstgevendheid te verbeteren. De concrete plannen voor de sanering zouden op dit ogenblik nog worden uitgewerkt. De bank wil zich naar eigen zeggen in eerste instantie vooral concentreren op de afronding van de integratie tussen ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Jan van Rutte, financieel topman van ABN Amro, benadrukte dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Het grootste gedeelte van de afslanking zal volgens hem worden opgevangen door een natuurlijk verloop, terwijl voor vrijwillige vertrekkers een sociaal plan zal worden voorzien.


Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft Lars G. Nordstrom benoemd als nieuwe voorzitter. Nordstrom was eerder onder meer topman van bankgroep Nordea en nadien actief bij telecomgroep Telia Sonera. De voorbije periode stond hij aan de leiding van postgroep Posten Norden. Nordstrom wordt de opvolger van Lars Westerberg, die in maart van dit jaar ontslag nam na kritiek van de Zweedse regering over het afhandelen van een gouden handdruk van 1,9 miljoen dollar voor de vertrekkende chief executive. Vattenfall is het grootste staatsbedrijf van Zweden en telt bijna 40.000 werknemers. Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, is actief in de Scandinavische landen, Duitsland, Polen, België en Nederland.


Noorwegen zet zijn financiële hulp aan Griekenland stop. Dat heeft Jonas Gahr Stoere, Noors minister van buitenlandse zaken, aangekondigd. Noorwegen zegt die beslissing genomen te hebben omdat Griekenland zijn verplichtingen niet zou nakomen. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar draagt wel financieel bij om de crisis in Europa op te lossen. De Noorse regering zou echter vermoeden dat de bijdragen aan Griekenland niet op de bedoelde bestemming terecht komen. Noorwegen had beloofd 248 miljoen kronen steun te bieden aan Griekenland. Dat komt overeen met een bedrag van 30 miljoen euro. Daarvan zou al 13 miljoen kronen zijn uitbetaald.


De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder moet getuigen in een proces tussen de voormalige mediamagnaat Leo Kirch en Deutsche Bank. De affaire sleept al bijna tien jaar aan. Tijdens een televisie-interview negen jaar geleden twijfelde Rolf Breuer, toenmalig topman van Deutsche Bank, openlijk aan de solvabiliteit van de mediagroep van Kirch. Die laatste beschuldigt Breuer ervan daarmee mee de oorzaak te zijn geweest van de instorting met het mediaconcern. Schröder moet voor de rechtbank in München getuigen over een onderhoud dat hij destijds met Breuer over Kirch heeft gehad. Kirch had destijds onder meer de televisiegroepen ProSiebenSat1 en Premiere in handen. Hij eist 3,5 miljard euro van Deutsche Bank.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home