Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 20, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Finse bedrijf Nokia had tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog een aandeel van 25 procent op de wereldwijde mobiele telefoniemarkt. Nokia blijft daarmee nog wel marktleider, maar het aandeel is tot het laagste niveau in veertien jaar gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Het Finse bedrijf heeft vooral last van hevige concurrentie op de smartphonemarkt. Eén jaar geleden had Nokia 30,6 procent van de markt in handen. Nokia verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar 107,6 miljoen mobiele telefoons. Dat betekent een daling van 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Op de tweede plaats staat Samsung (16 procent), gevolgd door LG Electronics (5,6 procent), Apple (3,9 procent) en Research in Motion (3 procent).


De sociale netwerksite LinkedIn heeft met zijn beursgang 352,8 miljoen dollar opgehaald. De vraag naar de aandelen was zeer groot, waardoor de prijsvork voor de beursintroductie al was opgetrokken. LinkedIn is de eerste Amerikaanse sociaalnetwerksite die naar de beurs trekt. Later volgen ook Facebook en Groupon. Door de beursgang bouwt LinkedIn een totale waarde op van 4,25 miljard dollar. Als ook de overtoewijzingsoptie wordt gelicht, zal LinkedIn een bedrag van bijna 406 miljoen dollar ophalen. Dat is ongeveer 29 procent meer dan oorspronkelijk was gepland. De netwerksite zal het geld gebruiken om zijn activiteiten te financieren en om verder te groeien, waarbij overnames niet worden uitgesloten.


Brouwer SABMiller heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent tot 28,31 miljard dollar. In totaal verkocht SABMiller tijdens het voorbije boekjaar 218 miljoen hectoliter bier. Dat betekent een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De sterkste groei deed zich voor in Afrika, Zuid-Afrika en Azië. De winststijging is deels te danken aan lagere grondstofkosten in Europa, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika steeg de omzet respectievelijk 20 procent, 16 procent en 7 procent. De Noord-Amerikaanse omzet bleef ongeveer status-quo, maar in Europa werd een terugval met 3 procent opgetekend.


Het Japanse concern Toshiba heeft de Zwitserse meterproducent Landis+Gyr overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard dollar. Landis+Gyr maakt zogenaamde intelligente meters voor elektriciteit en gas. Daarmee kunnen nutsbedrijven op afstand nagaan hoeveel hun klant verbruikt en hem eventueel waarschuwen op welke tijdstippen het verbruik het duurst is. Met dergelijke netwerksystemen kan het elektriciteitsverbruik constant opgevolgd worden, kan de toevoer beter geregeld worden en kunnen schommelingen veroorzaakt door hernieuwbare energiebronnen beter opgevangen worden. De Belgische groep Sofina heeft een belang van bijna 10 procent in de Zwitserse meterproducent.


De Franse groep Inside Secure, producent van draadloze smartcards voor beveiligde transacties, wil nog dit jaar een beursintroductie lanceren. De groep heeft daarvoor een prospectus ingediend bij de Franse beurswaakhond. Wanneer Inside Secure precies naar de beurs trekt, staat echter nog niet vast. De timing is afhankelijk van de marktomstandigheden en de goedkeuring van het prospectus door de Franse beurstoezichthouder. Inside Secure zou met de beursintroductie een bedrag van ongeveer 100 miljoen euro willen ophalen. Dat zou gebeuren door de uitgifte van nieuwe aandelen. De Belgische fondsen Gimv en Sofinnova hebben een belang in de Franse groep.


De Europese Commissie dringt aan op een sterke kandidaat uit de Europese Unie als topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een woordvoerder van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd in een reactie op de aankondiging dat huidig voorzitter Dominique Strauss-Kahn ontslag neemt. Strauss-Kahn zit op verdenking van verkrachting in een gevangenis in New York. De Franse minister van financiën Christine Lagarde, die zelf wordt gezien als een belangrijke kandidaat om Strauss-Kahn op te volgen, vindt dat de leden van de Europese Unie samen een kandidaat voor de belangrijke post naar voren moeten schuiven. Eensgezindheid is daarbij volgens haar belangrijker dan nationaliteit.


Autobouwer Spyker heeft de voorbije periode niet voldaan aan de verwachtingen van beleggers, maar de overeenkomst met het Chinese bedrijf Pang Da biedt hoop. Dat heeft Hans Hugenholtz, voorzitter van de raad van commissarissen bij Spyker, gezegd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de autobouwer. Victor Muller, topman van Spyker, voegde er aan toe dat Pang Da een eerste som van 30 miljoen euro heeft betaald voor de aankoop van 1.300 wagens. Muller claimde dat Saab door de deal met Pang Da de productie snel weer kan opstarten. De topman voegde er aan toe het Saab-personeel te hebben beloofd dat er nooit meer een dergelijke productiestop zal gebeuren.


De Amerikaanse investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR) heeft het Duitse telecombedrijf Versatel overgenomen van de grootaandeelhouders Apax Partners, Cyrte en United Internet. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 240 miljoen euro. De Amerikaanse investeringsmaatschappij wil dat Versatel zich in de toekomst zal richten op zakelijke klanten. Versatel is een afsplitsing van het Nederlandse Versatel, dat eerder opging in Tele2. De Duitse tak bleef onder de naam Versatel actief. Ongeveer 3 procent van de aandelen van het Duitse bedrijf staan genoteerd aan de beurs van Frankfurt. Henriok Kraft, topman van Kohlberg Kravis Roberts stelt dat Versatel een unieke positie bezet in de Europese telecomsector en op een uitstekend netwerk kan terugvallen.


De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 613 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een verlies van 1,6 miljard euro opgetekend. De omzet steeg met 12,5 procent naar 23,6 miljard. Het bedrijf profiteerde afgelopen jaar van het economisch herstel, maar had ook te kampen met de natuurramp in Japan, de onrust in het Midden-Oosten in Noord-Afrika en vooral de sterk stijgende brandstofprijzen. Peter Hartman, chief executive van de luchtvaartmaatschappij, wees erop dat de overheden iets moeten doen tegen de speculatie op de olieprijs. Het marktmechanisme is volgens hem compleet verstoord. De huidige evoluties hebben volgens hem niets meer te maken met de wetten van vraag en aanbod.


Vikram Pandit, topman van de Amerikaanse bank Citigroup, krijgt een uitgestelde bonus van 16,6 miljoen dollar. Daarmee wil de raad van bestuur van het bedrijf naar eigen zijn topman, die Citigroup doorheen de financiële crisis loodste, langer aan zich binden. De bonus bestaat grotendeels uit aandelen, maar voorziet ook in een cashbonus. Daar komt nog eens een pakket aandelenopties bovenop. Citigroup overleefde de financiële crisis met de hulp van 45 miljard dollar staatssteun. Pandit zelf kwam ruim drie jaar geleden aan het roer bij de bank, toen de verliezen als gevolg van de kredietcrisis aan de oppervlakte begonnen te komen. Twee jaar geleden liet hij optekenen dat zijn jaarloon tot 1 dollar zou gereduceerd worden zolang Citigroup niet opnieuw winstgevend was.


De Duitse verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer, dochter van de groep Ergo, heeft voor zijn honderd beste makelaars een seksorgie georganiseerd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Een woordvoerder van Ergo bevestigde dat er tijdens een incentive-reis op een avond zowat twintig prostituées aanwezig zijn geweest. Van seks in het openbaar heeft het bedrijf naar eigen zeggen geen weet. De twee kaderleden die verantwoordelijk waren, werken niet meer voor de maatschappij. Hamburg-Mannheimer heeft het over een ernstige aantasting van de gedragscode van het bedrijf die niet meer getolereerd zal worden. Niettemin zouden volgens enkele deelnemers aan de incentive tal van leden uit het topkader op dit ogenblik nog werkzaam zijn binnen het bedrijf.


De Ierse geneesmiddelenfabrikant Shire heeft het biotechnologiebedrijf Advanced BioHealing (ABH) overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 750 miljoen dollar. Shire, dat door analisten als een overnameprooi voor farmareuzen wordt getipt, zou zich met de overname tijd kopen. Volgens een aantal waarnemers is Shire door de overname echter nog aantrekkelijker geworden voor kandidaat-overnemers. Het belangrijkste product van Advanced BioHealing is een kunstmatig gekweekte huid voor de behandeling van voetzweren bij diabetici. Het product bestaat uit cellen die origineel afkomstig zijn van een besneden voorhuid.


De grondstoffentrader Glencore maakt zich op voor de grootste beursintroductie in Londen. Als alle aangeboden aandelen worden gekocht en ook de overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend, komt de operatie neer op zowat 11 miljard dollar. Dat is iets meer dan het record van 10,6 miljard dollar dat de Russische oliemaatschappij Rosneft vestigde bij haar notering in Londen. De voorbije dagen deden geruchten de ronde dat een introductie niet zou lukken, maar Glencore heeft al toezeggingen voor meer dan 3 miljard dollar en de orderboeken bij de banken zouden al ruim overschreven zijn. De beursintroductie zou de Zwitserse grondstoffenhandelaar waarderen op ruim 60 miljard dollar.


Het Russische staatsolieconcern Rosneft heeft de deur voor samenwerking met het Britse oliebedrijf British Petroleum weer op een kier gezet. Rosneft zegt nieuwe voorstellen ontvangen te hebben van British Petroluem, waardoor de bestudering van een eventuele samenwerking opnieuw mogelijk zou zijn. Eerder had Rosneft een historisch akkoord met British Petroleum over de gezamenlijke exploratie van een gebied in het Noordpool-gebied opgezegd. Oorzaak was een zware juridische strijd waarin British Petroleum met vier Russische miljardairs verzeild was geraakt. Rosneft liet daarbij weten op zoek te gaan naar nieuwe internationale partners voor de exploratie van het gebied.


Ingenieurs van de Amerikaanse autobouwer Ford en de Ohio State University onderzoeken paardenbloemen als duurzame bron voor synthetisch rubber. De melkachtige substantie in de wortels zou gebruikt kunnen worden als grondstof voor bekerhouders, vloermatten en de interieurafwerking van wegens. Angela Harris, onderzoeksingenieur bij Ford, merkt op dat synthetisch rubber geen duurzame grondstof is en het bedrijf daarvan zo weinig mogelijk gebruik wil maken. Vooral één soort, de Russische paardenbloem (taraxacum kok-saghyz), zou een geschikt alternatief zijn. Die variant wordt geteeld in het landbouwonderzoekscentrum van Ohio State University. Het team kijkt ook naar andere planten zoals guayule, een struik uit het zuidwesten van de Verenigde Staten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home