Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, May 19, 2011

Ontbossing in Brazilië opnieuw in hogere versnelling

Tijdens de voorbije twee maanden zijn in het Amazone-gebied 593 vierkante kilometer regenwoud ontbost. Dat is bijna zes keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit satellietbeelden van het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (Inpe), het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek. Een groot gedeelte van ontbossing is gebeurd in de Braziliaanse staat Mato Grosso, het centrum van de Braziliaanse soyateelt. De Braziliaanse milieuminister Izabella Teixeira noemde de cijfers alarmerend en heeft de oprichting van de crisiskabinet aangekondigd om het probleem aan te pakken.

"De nieuwe cijfers hebben de Braziliaanse regering compleet verrast," merken waarnemers op tegenover BBC News. "In december vorig jaar werd nog opgemerkt dat de Braziliaanse ontbossing tot op het laagste niveau in tweeëntwintig jaar was teruggezakt. Uit de nieuwe cijfers blijkt echter dat er in tegendeel van augustus vorig jaar tot april dit jaar een toename met 27 procent is opgetekend." Volgens sommigen heeft dat te maken met de grotere vraag naar soya en veeteelt, maar anderen voeren aan dat er een verband kan gelegd worden met de versoepeling van de wet op ontbossing.

"Er wordt duidelijk een boodschap uitgestuurd dat ontbossing niet gestraft zal worden," aldus Marcio Astrini, woordvoerder van Greenpeace, tegenover het persbureau Reuters. "De bestaande Forest Code bepaalt hoeveel land eigenaars kunnen ontbossen. In de Amazone moet 80 procent bosgebied blijven. Elders is dat 20 procent. Voorstanders van een versoepeling zeggen dat de Forest Code de economische ontwikkeling van Brazilië blokkeert en merken op dat Brazilië meer gronden beschikbaar moet maken voor landbouw."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home