Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, May 18, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie verdenkt meerdere Europese containerrederijen van verboden prijsafspraken. Kantoren van scheepvaartbedrijven die actief zijn in het containerlijnverkeer werden onderzocht. De Commissie bevestigde de onaangekondigde controles, zonder namen te noemen. De rederijen zouden onderling prijsafspraken hebben gemaakt voor containerlijntransporten binnen en buiten Europa. Indien prijskartels of het misbruik van dominante marktpositie wordt bewezen, riskeren de schuldige bedrijven straffen tot 10 procent van de jaaromzet. Het Deense concern A.P. Möller Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, bevestigt in een reactie de controles en ontkent de betichtingen van illegale prijsafspraken.


Het Finse telefonieconcern Nokia heeft bekend gemaakt de merknaam Ovi te zullen schrappen. Bedoeling is om de diensten Ovi Store, Ovi Maps en Ovi Mail onder de unit Nokia Services te laten vallen. Eind volgend jaar moet de operatie zijn afgerond, maar uiteindelijk verandert er volgens het Finse bedrijf niets. Het gebruik van één naam is volgens Nokia logischer en zou de merknaam van het moederbedrijf nog moeten versterken. Een aantal Nokia-diensten zullen worden geïntegreerd in het Windows-platform dat het Finse bedrijf samen met Microsoft volgend jaar wil lanceren. De transformatie zal in juli dit jaar worden opgestart.


Het bruto binnenlandse product van Spanje heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 0,3 procent gekend tegenover de laatste drie maanden van vorig jaar. Daarmee werd een lichte verbetering opgetekend tegenover de vorige periodes. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er nog sprake van een groei met 0,2 procent, nadat de groei tijdens het derde kwartaal tot 0,1 procent beperkt was gebleven. Het groeicijfer lag iets hoger dan werd verwacht door de Spaanse nationale bank. Spanje was één van de belangrijkste slachtoffers van de kredietcrisis. Twee jaar geleden stortte de Spaanse vastgoedmarkt helemaal in elkaar.


Het Poolse gerecht verdenkt het Nederlandse elektronicaconcern Philips van het systematisch omkopen van ziekenhuisdirecteuren. In ruil voor smeergelden zouden de betrokken ziekenhuisdirecteuren materiaal van Philips hebben aangekocht. Drie gewezen medewerkers van het Nederlandse bedrijf en verscheidene ziekenhuisdirecteuren moeten voor de rechter verschijnen. Volgens het Poolse gerecht zou Philips een steekpenningenfonds hebben opgezet om de praktijken te financieren. De Duitse vestiging van Philips in Hamburg zou bij de zaak betrokken zijn. Het onderzoek spitst zich toe op twintig gevallen van omkoping in Zuid-Polen. De medewerkers zijn inmiddels ontslagen en Philips is bezig met een eigen intern onderzoek naar de zaak.


De Griekse regering moet meer vaart zetten achter het besparingsprogramma en de privatiseringen. Dat hebben de Europese ministers van financiën benadrukt. Tegelijkertijd zetten de ministers wel de deur op een kier voor extra geld en een latere terugbetaling van leningen. Pas volgende maand wordt een beslissing verwacht. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, stelde dat er eerst nieuwe Griekse maatregelen nodig zijn om de budgettaire doelstellingen voor het lopende jaar te halen. Daarna moeten er volgens hem ook garanties komen dat de privatiseringen een bevredigend volume bereiken. Als deze voorwaarden vervuld zijn, kan er volgens hem een eventuele herziening worden overwogen.


Het uitbouwen van snel breedbandinternet in de Europese Unie kan tot 270 miljard euro kosten. Dat heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, gezegd. Volgens haar moet het geld vooral van private investeerders komen, maar zullen in bepaalde regio's ook publieke middelen nodig zijn. Kroes pleit voor publiek-private samenwerking en een beter gebruik van publieke gelden, zoals Europese fondsen. Volgens de beleidsplannen van Kroes moet iedere Europeaan over twee jaar toegang hebben tot breedband. Tegen het einde van het decennium moeten volgens haar alle burgers van de Europese Unie gebruik kunnen maken van een snelle breedbandverbinding.


Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en het Duitse energieconcern RWE begraven de strijdbijl over de kerncentrale in Borssele. RWE krijgt een belang van 30 procent in de bestaande kerncentrale in Borssele en mag deelnemen in de bouw van een nieuwe centrale. Beide bedrijven hebben volgens een woordvoerder van het Duitse concern daarover een compromis bereikt. Het Duitse RWE heeft in Nederland het energiebedrijf Essent overgenomen. Essent had een belang van 50 procent in de kerncentrale in Borssele, maar dit belang ging niet naar RWE over. De kerncentrale Borssele bleef buiten de deal omdat Delta bepleitte dat de kerncentrale in handen van de overheid moest blijven. RWE bestreed dat en probeerde via rechtszaken haar gelijk te halen.


Toyota Motor Europe (TME) heeft aangekondigd dat de Europese productie al vanaf juni terug zal keren naar het niveau van voor de aardbeving, aangezien alle productieproblemen met onderdelen van leveranciers uit Japan opgelost zijn. Met de terugkeer naar een normaal productieniveau en de eerdere aankondiging van Toyota Motor Corporation dat de productie in Japan ook vroeger dan gedacht zal stijgen, kunnen klanten van Toyota zich binnenkort verwachten aan normale levertermijnen voor voertuigen die zowel in Europa als in Japan worden geproduceerd. Toyota Motor verkocht in Europa vorig jaar 808.311 wagens. Het Japanse concern hoopt dat resultaat dit jaar te kunnen verbeteren.


Eric Schneiderman, de openbaar aanklager van de Amerikaanse staat New York, is een onderzoek gestart naar banken en hun handelen rond de kredietcrisis. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Naast documenten zouden er ook gesprekken zijn aangevraagd met vertegenwoordigers van Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley. Centraal in het dossier staat het verkopen van leningpakketten. Schneiderman wenste niet verder op het lopende onderzoek ingaan. In andere rechtszaken hebben klagers betoogd dat banken bewust informatie over de kwaliteit van de leningen achterhielden. Het onderzoek past in een reeks onderzoeken naar foutief handelen van banken rond het instorten van de huizenmarkt.


Het Amerikaanse gerecht heeft in beroep de tweeling Cameron en Tyler Winklevoss voor een derde keer ongelijk gegeven in een proces over de oprichting van het sociale netwerk Facebook. De tweeling zijn gewezen studiegenoten van Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook. Volgens hen heeft Zuckerberg het idee voor het sociale netwerk van hen gestolen had. Daarover was eerder een minnelijke schikking van 65 miljoen dollar getroffen, maar het duo eiste een grotere schadevergoeding. De tweelingbroers vonden dat ze te weinig geld gekregen hadden, gezien de waarde van Facebook. Ze wilden langs gerechtelijke weg de regeling ongedaan laten maken en een groter bedrag opstrijken.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog eens een bedrag van 1,58 miljard euro vrijgemaakt voor Ierland. Daarbij wordt opgemerkt dat Ierland progressie boekt op economisch vlak en aantoont langzaam uit de crisis te klimmen. De toekenning past in het kader van het internationaal reddingsplan voor Ierland. Eerder had het Internationaal Monetair Fonds zich ertoe verbonden om Ierland over een periode van drie jaar 21,8 miljard euro reddingshulp ter beschikking te stellen, op voorwaarde dat een aantal hervormingen zouden worden doorgevoerd. Uit dat pakket ontving Ierland tot nu toe al een bedrag van 7,2 miljard euro. Daarnaast werd ook door de Europese Unie 60 miljard euro ter beschikking gesteld van Ierland.


De Russische oligarch Michael Prochorov is kandidaat om de liberale partij Pravoje Delo te leiden. Pravoje Delo wil het machtsmonopolie van Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin, breken. Daarom kondigde Prochorov aan volgend jaar bij de verkiezingen de kandidatuur van zetelend president Dmitri Medvedev voor een tweede ambtstermijn te zullen ondersteunen. Prochorov is met een fortuin van 22,7 miljard dollar de tweede rijkste man van Rusland. De financiële zakenman verkocht net voor de economische crisis zijn aandelen in het mijnconcern Norilsk Nikkel en is actief in de aluminiumsector en goudindustrie. De politieke ambities van Prochorov breken met de ongeschreven regel dat oligarchen zich niet met politiek bemoeien.


De Amerikaanse vastgoedmiljardair en televisiebekendheid Donald Trump wordt volgend jaar geen president van de Verenigde Staten. Wekenlang hield Trump een zogenaamde fluistercampagne, waarbij hij hints gaf dat hij zich wellicht kandidaat zou stellen voor de republikeinse partij, maar hij heeft nu officieel bekend gemaakt zich geen kandidaat te zullen stellen. Hij zei wel ervan overtuigd te zijn dat hij de republikeinse voorverkiezingen en de presidentsverkiezingen had kunnen winnen. Trump heeft zich wellicht verbrand in de hetze rond de suggestie dat president Barack Obama niet in de Verenigde Staten is geboren. Trump voedde die geruchten, tot Obama met de publicatie van zijn geboortecertificaat een einde maakte aan de speculaties.


De geplande kruisparticipatie tussen British Petroleum en Rosneft, waardoor de Britse oliemaatschappij toegang zou krijgen tot de oliegebieden in het Russische Noordpoolgebied, is opgedoekt. British Petroleum kon immers geen akkoord bereiken met Alfa-Access-Renova, zijn Russische partner in de joint venture TNK-BP, die zich tegen de deal met Rosneft had verzet. De Russische partner waren naar de rechter gestapt om de transactie tussen British Petroleum en Rosneft te blokkeren. Daarop volgden maandenlange onderhandelingen, waarbij British Petroleum en Rosneft onder meer aanboden om Alfa-Access-Renova uit TNK-BP uit te kopen. Uiteindelijk besloot Rosneft zich echter terug te trekken en op zoek te gaan naar nieuwe partners.


Het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 31,63 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 5 procent tot 2,3 miljard dollar. Chief executive Leo Apotheker stelde dat het bedrijf een degelijk kwartaal achter de rug heeft, maar hij waarschuwde dat het derde kwartaal moeilijk belooft te worden. In een interne nota had Apotheker onder meer opgemerkt dat de bestaande aanwervingsplannen door de druk op de activiteiten van het bedrijf onbetaalbaar waren. Er was volgens Apotheker geen ruimte voor omzet die geen winst oplevert of voor discretionaire uitgaven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home