Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 17, 2011

China wordt netto-exporteur kapitaal-investeringen

De buitenlandse investeringen van Chinese bedrijven kennen een snelle groei. Over afzienbare tijd zal China op het gebied van kapitaal-investeringen dan ook een netto-exportland worden. Dat zegt Liu Zuozhang, directeur-generaal van het investerings-promotiebureau van het Chinese ministerie van handel. Zuozhang waarschuwde wel dat buitenlandse investeringen een langdurig en riskant proces vormen. Er moet volgens hem dan ook de nodige voorzichtigheid in acht genomen worden vooraleer een beslissing in die richting genomen wordt.

"De directe buitenlandse investeringen van Chinese bedrijven bedroegen vorig jaar 59 miljard dollar," merkt Liu Zuozhang op tegenover het persbureau Xinhua News. "Die investeringen omvatten in totaal 122 landen en regio's. Over drie tot vier jaar zouden de directe buitenlandse investeringen de grens van de 100 miljard dollar moeten overschrijden. De directe investeringen van buitenlandse bedrijven in China bereikten vorig jaar een recordhoogte van 105,7 miljard dollar."

Liu Zuozhang merkte wel op dat sommige landen Chinese investeringen blokkeren als economisch verdedigingsmechanisme en industriƫle beleidskeuzes. Dat geldt volgens hem vooral voor grote Chinese staatsbedrijven. "Die staatsbedrijven worden door goedkope overheidsleningen en andere beleidsmaatregelen ondersteund," voerde hij aan. "Indien die staatsbedrijven tot de buitenlandse markt worden toegelaten, zouden ze de lokale marktconcurrentie kunnen verstoren." Dat probleem lijkt volgens Zuozhang op korte termijn ook niet gemakkelijk opgelost te kunnen worden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home