Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 17, 2011

Nieuwsoverzicht

In Florida is voor de laatste keer de spaceshuttle Endeavour gelanceerd. De vlucht was een paar keer uitgesteld vanwege technische problemen. Na zijn terugkeer wordt het ruimteveer definitief uit dienst genomen worden. Het heeft dan vijfentwintig ruimtereizen in bijna twintig jaar gemaakt. De ruimtereis van Endeavour zal zestien dagen duren. Endeavour is de jongste spaceshuttle van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Het ruimteveer maakte negentien jaar geleden zijn debuut als vervanger van de Challenger, die zes jaar voordien was verongelukt. Tijdens zijn carrière heeft de Endeavour een afstand van ongeveer 185 miljoen kilometer afgelegd. Na de landing wordt de spaceshuttle naar een wetenschapsmuseum in Los Angeles gebracht.


Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds, blijft in de Verenigde Staten aangehouden op verdenking van de aanranding van een kamermeisje. Een rechter in New York weigerde om Strauss-Kahnop borgtocht vrij te laten. De verdediging had gevraagd om een borgsom van 1 miljoen dollar in te stellen. Het tijdstip van de vermoedelijke aanranding is door de politie van New York ook met meer dan één uur vervroegd. Daardoor vervalt ook het alibi van Strauss-Kahn. De verdediging had aangevoerd dat Strauss-Kahn één uur voor de veronderstelde aanranding het bewuste hotel had verlaten en op dat ogenblik met zijn dochter aan het lunchen was. De advocaten beweerden ook dat het kamermeisje financiële motieven heeft voor de beschuldigingen.


Nasdaq OMX Group en IntercontinentalExchange (ICE) hebben hun overnamebod op NYSE Euronext ingetrokken. Uit gesprekken met het Amerikaanse ministerie van justitie bleek immers dat de mededingingsautoriteiten geen toestemming zouden geven voor de operatie. Daardoor zijn er voor Deutsche Börse geen hindernissen meer om NYSE Euronext in te lijven. De raad van bestuur van NYSE Euronext wees tot twee keer toe het overnamebod van de tandem Nasdaq en Intercontinental af. Het bod zou strategisch oninteressant en risicovol zijn geweest. Het was immers de bedoeling NYSE Euronext te verdelen. In een reactie zei Bob Greifeld, chief executive van Nasdaq, verrast en ontgoocheld te zijn over de beslissing van de Amerikaanse overheid.


Het kredietratingagentschap Standard & Poor's (S&P) heeft voorgesteld zijn tariefpolitiek aan te passen om te vermijden dat het door de Europese Unie zou worden beboet omdat het zijn dominante positie op de markt zou misbruiken. De Europese Commissie was een tweetal jaar geleden een formele procedure gestart tegen het ratingbureau, dat zijn dominante positie zou misbruiken bij het toekennen van codes in de Verenigde Staten voor de internationale identificatie van financiële producten. Standard & Poor's was de enige instelling die deze codes kon toekennen in de Verenigde Staten. Europese vermogensbeheerders moesten een vergoeding betalen voor de codes. De Europese Commissie gaat nu verschillende betrokken partijen bevragen over het voorstel.


Autoproducent Spyker Cars heeft op de valreep een nieuwe partner gevonden om zijn Zweedse dochtermerk Saab van de ondergang te redden. Na het eerder afspringen van een samenwerkingsakkoord met het Chinese Hawtai, slaagde Spyker er uiteindelijk in om een intentie-overeenkomst te tekenen met de eveneens Chinese groep Pang Da Automobile voor bij de distributie en later productie van Saab in China. Pang Da is voorlopig uitsluitend actief in de distributie en produceert nog zelf geen wagens. Pang Da zou 30 miljoen euro betaald hebben voor de aankoop van 1.300 exemplaren. Binnen een maand zou nog eens voor 15 miljoen euro wagens worden gekocht. Door deze injectie kan de productie bij Saab mogelijk al snel worden herstart.


De Franse bank BNP Paribas wil vanaf deze zomer ook op de beurs van Hongkong noteren. De Franse bank heeft daartoe een aanvraag ingediend. Bij die beursintroductie zouden geen bijkomenden middelen worden opgehaald. Met de notering in Hongkong zou BNP Paribas zijn aanwezigheid in Azië willen versterken. De beurs van Hongkong trok vorig jaar wereldwijd het meeste beursintroducties naar zich toe, waarbij meer dan 50 miljard dollar werd opgehaald, onder meer met de recordoperaties van de Chinese bank AgBank (22,1 miljard dollar) en verzekeraar American International Assurance (20,5 miljard dollar). Diverse buitenlandse bedrijven noteren al in Hongkong, waaronder de Franse producent van verzorgingsmiddelen L'Occitane en de Braziliaanse mijnbouwgroep Vale.


De Italiaan Mario Draghi heeft geen tegenkandidaten om Jean-Claude Trichet op te volgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is gebleken voor aanvang van een vergadering van de Europese ministers van financiën in Brussel. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, bevestigde dat hij geen andere kandidaturen had ontvangen. Na de goedkeuring van de benoeming van Draghi door de Europese ministers van financiën, wordt eind juni door de Europese regeringsleiders een definitieve beslissing genomen. Trichet zou eind oktober aftreden, na een mandaat van ongeveer acht jaar.


De Amerikaanse schatkist neemt nieuwe noodmaatregelen om de overheidsschuld terug te dringen. De Amerikaanse overheid zal tijdelijk stoppen met het spijzen van de pensioenkassen van ambtenaren. Dat heeft Amerikaans minister van financiën Timothy Geithner gemeld in een brief aan het Congres. De maatregel heeft geen directe gevolgen voor de uitkering van de pensioenen, maar is nodig omdat de Amerikaanse wet verbiedt dat de overheidsschuld boven de 14.294 miljard dollar gaat. Er wordt nu een buffer ingebouwd tot begin augustus. Als de schuld tegen dan niet is afgenomen, kan de overheid niet meer verder schulden opbouwen. Geithner riep het Congres nog op om opnieuw het schuldplafond te verhogen om het vertrouwen in de Verenigde Staten te bewaren.


De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de vraag naar staal dit en volgend jaar telkens met 6 procent zal toenemen. De organisatie zegt gematigd positief te zijn over de vooruitzichten voor de staalmarkt, maar wijst erop dat er risico's blijven bestaan die de marktontwikkelingen kunnen verstoren. Daarbij gaat het met name om een verdere stijging van de grondstofprijzen, de zwakke economische groei in ontwikkelde landen en hoge olieprijzen. Het vraagherstel komt vrijwel geheel voor rekening van opkomende landen en dan vooral in Azië. Dat heeft te maken met investeringen in infrastructuur, industrialisatie en een toenemende verstedelijking. De staalproductie in Japan heeft volgens de organisatie bijna hersteld van de natuurramp van maart.


Een team onderzoekers is erin geslaagd om de gegevens te ontcijferen van de zwarte dozen van het Air France-toestel dat twee jaar geleden is verongelukt. Het zal echter nog weken duren vooraleer het rapport over de ramp klaar is. Alle data van de onlangs gevonden zwarte dozen van de rampvlucht zijn volgens het Franse Onderzoeksbureau voor de Luchtvaart nog leesbaar gebleken. Begin mei - bijna twee jaar na de crash - werden de zwarte dozen op een diepte van 3.900 meter aangetroffen. De cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder werden vervolgens geborgen door onderwaterrobots. Bergers zijn nog steeds op zoek naar de snelheidsmeters van het vliegtuig, de zogeheten Pitotbuizen, die verkeerde waarden zouden hebben doorgegeven.


Ondanks internationaal protest heeft het regime in Wit-Rusland opnieuw enkele tegenstanders van president Aleksandre Loekasjenko bestraft. Wegens haar deelname aan de betogingen tegen de presidentsverkiezing veroordeelde een rechtbank in Minsk journaliste Irina Khalip tot twee jaar gevangenis. De rechtbank besliste dat Khalip, de moeder van een vier jaar oud zoontje, de straf pas over twee jaar moet uitzitten. Drie politici van de oppositie kregen respectievelijk twee tot drie jaar cel. De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden eerder het politiek showproces scherp veroordeeld. Khalip, journaliste bij de Russische krant Novaya Gazeta, is de echtgenote van de vroegere presidentskandidaat Andrej Sannikov, die tot vijf jaar strafkamp werd veroordeeld.


De Nederlandse economie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 0,9 procent opgetekend tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit de eerste voorlopige raming van het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar groeide het Nederlandse bruto binnenlandse product met 3,2 procent. Dat is het hoogste cijfer in drie jaar tijd. De groei van kwartaal op kwartaal is hoger dan het gemiddelde van de zes voorgaande kwartalen. Analisten stellen dat Nederland onder meer profiteert van de economische groei van zijn belangrijkste handelspartner Duitsland. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van de aantrekkende productie in de bouwsector.


Een Airbus A330-300 van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft een noodlanding moeten maken in Singapore. De piloot had één van de twee motoren moeten uitschakelen. Het toestel was vanuit Singapore vertrokken naar Jakarta, toen de bemanning vaststelde dat één van de Rolls Royce-motoren niet naar behoren werkte. De motor werd afgezet, waarna de piloot een probleemloze noodlanding kon uitvoeren. Het toestel vervoerde 136 passagiers. Niemand van de inzittenden raakte gewond. Zowel Cathay Pacific als Rolls Royce onderzoeken naar eigen zeggen het incident. In november hebben in een tijdsspanne van twee dagen twee toestellen van de Australische maatschappij Qantas wegens motorproblemen een noodlanding moeten uitvoeren in Singapore.


Rusland heeft gedreigd de kernwapen-verdragen met de Verenigde Staten te beëindigen. Rusland wil dat de Verenigde Staten een schriftelijke veiligheidsgarantie geven dat het Navo-rakettenschild in Centraal-Europa niet tegen Rusland gericht is. Dat heeft Sergej Rabkov, de Russische vice-minister van buitenlandse zaken, gezegd. Rabkov benadrukte dat de Rusland zijn veiligheid niet baseert op politieke beloftes en verzekeringen van een ander land. Als Rusland niet tot een akkoord komt met de Verenigde Staten over het rakettenschild, zullen er volgens Rabkov de nodige stappen worden ondernomen. Het vorige kernwapenverdrag werd achttien jaar geleden ook al beëindigd nadat Amerikaanse plannen voor een raketschild in Centraal-Europa uitgelekt waren.


Het Duitse sportmerk Puma heeft een nieuwe vorm van verantwoord ondernemen gelanceerd. Door in kaart te brengen waar het bedrijf het milieu schade berokkent en die impact in euro uit te drukken, wil Puma naar eigen zeggen een duurzamer beleid ontwikkelen. Jochen Zeitz, topman van Puma, zei te hopen dat de vervuilingsbalans van het sportmerk navolging krijgt. Het Duitse bedrijf becijfert de totale milieuschade over vorig jaar op 94,4 miljoen euro, onder meer door de uitstoot van broeikasgassen door koeien bij de productie van leer, het waterverbruik bij de verbouwing van katoen en de tol die chemicaliën eisen van het milieu. Voor het overgrote deel liggen die kosten bij toeleveringsbedrijven. Toch vindt Zeitz het de verantwoordelijkheid van Puma om daar iets aan te doen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home