Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 16, 2011

Nieuwsoverzicht

Dominique Strauss-Kahn, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en mogelijk kandidaat voor de socialistische partij bij de Franse presidentsverkiezingen volgend jaar, is formeel beschuldigd van aanranding, poging tot verkrachting en vrijheidsberoving. Strauss-Kahn werd op de luchthaven van New York opgepakt, nadat een vrouwelijk personeelslid van een Sofitel-hotel klacht tegen hem had neergelegd wegens een aanranding. Strauss-Kahn houdt zijn onschuld staande. John Lipsky, onderdirecteur van het Internationaal Monetair Fonds, neemt voorlopig de taken van Strauss-Kahn over. Drie jaar geleden kwam Strauss-Kahn al eerder in opspraak wegens een vermeende relatie met een ondergeschikte.


Mark Gorton, de oprichter van de muziekdienst LimeWire, heeft een minnelijke schikking getroffen met de Amerikaanse muziekindustrie. Hij zal de vier grootste platenlabels een bedrag van 105 miljoen dollar betalen. Beide partijen zouden tevreden zijn met de minnelijke schikking. LimeWire was de laatste grote speler in de p2p-markt, waar bestanden zonder het betalen van auteursrechten kunnen worden uitgewisseld. De muziekindustrie had een schadevergoeding van 40 miljard dollar tot 50 miljard dollar geëist, maar de rechter had die eis absurd genoemd. Waarnemers merken wel op dat het geld enkel naar de muzieklabels gaat, hoewel die tijdens het proces constant hadden aangevoerd dat de artiesten de grote slachtoffers van LimeWire waren.


De euro-rebellen bij de Duitse liberale regeringspartij (FDP) hebben een nederlaag geleden in hun aanval tegen het reddingsmechanisme voor de euro. Op een nationale partijdag in Rostock werd een motie voor een Duitse uitstap uit het toekomstig permanent Europees steunmechanisme (ESM) met een grote meerderheid verworpen. De Duitse Bondsdag moet zich in de herfst uitspreken over de oprichting van een permanent reddingsmechanisme dat over 700 miljard euro zal kunnen beschikken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) moest daarbij vrezen voor haar meerderheid in de coalitie tussen christendemocraten en liberalen. Op de partijdag werd wel aangevoerd dat elke vraag om het systeem te activeren door de Bondsdag moet worden goedgekeurd.


Wallace McCain, medeoprichter van McCain Foods, is op 81-jarige leeftijd overleden aan alvleesklierkanker. Het Canadese McCain Foods, producent van diepgevroren aardappelproducten, werd in het midden van de jaren vijftig van de vorig eeuw door Wallace en zijn broer Harrison opgericht. Harrison McCain overleed zeven jaar geleden. De onderneming is op zes continenten actief en heeft meer dan 20.000 werknemers. Wallace McCain behoorde tot de rijkste mensen van de wereld. In de lijst van Forbes Magazine met de rijkste mensen van de wereld staat Wallace McCain hem op de 421ste plaats. Het vermogen van McCain wordt geraamd op 2,3 miljard dollar.


De Japanse onderneming Sony is begonnen met het gefaseerd heropstarten van het netwerk van PlayStation. Dit heeft Kazuo Hirai, onderdirecteur van het Japanse concern, bekend gemaakt. Sony ontdekte half april dat zijn gamesnetwerk werd gehackt. Hackers daarmee kregen toegang tot de gegevens van ongeveer 77 miljoen mensen die gebruik maakten van het PlayStation Netwerk en online computerspelletjes. Onder de gestolen informatie zijn zich onder meer bankgegevens en creditcardnummers. De onderneming kreeg felle kritiek dat ze te laks en laat reageerde op de inbraak. Sony heeft zich verontschuldigd en zal gratis games ter beschikking stellen als gebaar naar gedupeerden. De heropstart van het netwerk gebeurt per land en moet deze maand worden voltooid.


De Zweedse autobouwer Volvo Cars heeft het voorbije jaar de grootste vooruitgang geboekt op het gebied van emissies. Dat is de conclusie van een rapport van het gespecialiseerde onderzoeksbureau Jato. Daarbij wordt opgemerkt dat Volvo er op één jaar in geslaagd is om de uitstoot van zijn modellen met 13 procent terug te schroeven tot 157,4 gram koolstofdioxide per kilometer. De Zweedse constructeur staat met die uitstoot op een negentiende plaats. Ook Seat (9,6 procent), Volkswagen (9,4 procent), Skoda (9,2 procent), Opel (9,1 procent) lieten een opmerkelijke verbetering optekenen. Fiat blijft met een gemiddelde uitstoot van 123,1 gram wel Europees marktleider.


Het Europese ruimtevaartbedrijf EADS heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,85 miljard euro. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst kende een verdubbeling tot 192 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat de zwakkere markt voor defensie-opdrachten meer dan gecompenseerd kon worden door de vraag naar passagiersvliegtuigen. Het ruimtevaartbedrijf leed wel een nettoverlies van 12 miljoen euro, maar dat was volgens EADS het gevolg van een boekhoudkundige verwerking. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar was nog een nettowinst van 103 miljoen euro opgetekend.


De Franse bankgroep Credit Agricole heeft tijdens de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst geboekt van 1 miljard euro. Dat is iets meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een nettowinst van 470 miljoen euro werd opgetekend. De winstgroei is naar eigen zeggen in belangrijke mate danken aan het feit dat de verliezen op slechte kredieten terugvielen en aan de degelijke prestatie van de regionale retailbanken die deel uitmaken van de groep. Ook de andere divisies van Credit Agricole hebben een degelijk eerste kwartaal achter de rug, al had de internationale retailtak wel te lijden onder de moeilijkheden bij Griekse dochter Emporiki.


De chemiebedrijven Ineos en BASF hebben bekend gemaakt een fabriek te zullen afstoten. Door die operatie hopen beide bedrijven van de Europese Commissie een goedkeuring te verkrijgen voor de oprichting van Styrolution, een joint venture die Ineos en BASF hebben opgericht voor hun styreen-activiteiten. Er werd niet bekend gemaakt welke vestiging zou verkocht worden. De betrokken fabriek zou goed zijn voor 3 procent van de styreenactiviteiten, die een omzet van 5 miljard euro vertegenwoordigen. BASF en Ineos kondigden in november vorig jaar de oprichting van Styrolution aan. Nadat de verkoop was aangekondigd, heeft de Europese Commissie het onderzoek naar de marktpositie van Styrolotion tot begin juni verlengd.


De Franse retailgroep Carrefour brengt zijn dochterbedrijf Dia begin juli naar de beurs van Madrid. Voorwaarde is wel dat de aandeelhouders van Carrefour volgende maand hun goedkeuring hechten aan de beursgang. Ook de Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), de Spaanse beursautoriteit, moeten nog hun goedkeuring hechten aan het dossier. Dia, gespecialiseerd in harddiscount, werd op het einde van de jaren zeventig opgericht in Spanje en omvat nu 6.373 winkels in Spanje, Portugal, Frankrijk, Brazilië, Argentinië, Turkije en China. Carrefour brengt Dia naar de beurs onder druk van de ontevreden hoofdaandeelhouders Bernard Arnault en Colony Capital, die de voorbije jaren een groot deel van hun investering door de slechte beursprestatie van Carrefour zagen verdwijnen.


Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus verlaat de door hem opgerichte Grameen Bank. Zijn beslissing volgt op een arrest van het hof van beroep in Bangladesh, die een eerdere beslissing van de overheid bevestigde om Yunus uit zijn functie te ontheffen. Yunus, pionier op het gebied van microkrediet, wil naar eigen zeggen met zijn vertrek de werking van de bank veiligstellen. Yunus blijft echter het vonnis van de rechtbank betwisten en vindt dat hij alleen door de raad van bestuur van Grameen kan worden ontslagen. Het vonnis is gebaseerd op de leeftijd van Yunus. De 71-jarige bankier heeft de leeftijdsgrens voor bestuurders overschreden en werd daarom door de centrale bank uit zijn ambt ontzet. Yunus is al enige tijd verwikkeld in een conflict met de Bengaalse overheid.


De Nederlandse financiële instelling ING Groep heeft 3 miljard euro terugbetaald aan de Nederlandse staat, waarvan 1 miljard euro aan premies. Dat heeft ING Groep aangekondigd. De transactie werd volgens de financiële groep gerealiseerd met ingehouden winsten. De bank kreeg in november drie jaar geleden in totaal 10 miljard euro van de Nederlandse staat. In totaal heeft ING daarvan al een bedrag van 7 miljard euro terugbetaald. De bank wil volgens Jan Hommen, topman van ING Groep, uiterlijk in mei volgend jaar de resterende 3 miljard euro van de staatslening terugbetalen, op voorwaarde dat de marktomstandigheden ongewijzigd blijven en de groep nieuw kapitaal kan blijven opbouwen.


Jamie Dimon, de topman van JP Morgan, is de meest overbetaalde bankier ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van Financial News en het Zwitserse consultingbureau Obermatt. Dimon wordt in de rangschikking gevolgd door Brady Dougan (Credit Suisse), Lloyd Blankfein (Goldman Sachs), James gorman (Morgan Stanley), Josef Ackermann (Deutsche Bank), Mike Geogheghan (HSBC Holdings) en John Varley (Barclays). Vikram Padit van Citigroup was vorig jaar de meest onderbetaalde bankier. Padit ontving in het geheel geen salaris. Baudoin Prot, topman van BNP Paribas, staat bij de onderbetaalde bankiers op de vijfde plaats. Ook onder meer Frederic Oudea van Société Générale, Eric Daniels van Lloyds Group en Stephen Hester van Royal Bank of Scotland zouden zijn onderbetaald.


De Amerikaanse restaurantketen Yum Brands - eigenaar van onder meer Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken en Taco Bell - neemt zijn Chinese sectorgenoot Little Sheep Group over. Door het bod wordt de waarde van Little Sheep gebracht op 862 miljoen dollar. Little Sheep Group baat in China 453 restaurants uit. De keten verkoopt uitsluitend hutsepotgerechten. De operatie past in de strategie van Yum om zich meer toe te leggen op de groeimarkten. In de Verenigde Staten kampt het bedrijf immers met een verzadigende markt. Yum Brands heeft al een belang van 27,2 procent in Little Sheep, maar zou dat verder willen uitbreiden tot 93,2 procent. Yum lanceerde Kentucky Fried Chicken bijna een kwarteeuw geleden op de Chinese markt.


Het Europese Parlement heeft geweigerd om de uitgaven van het European Medicines Agency (EMA) goed te keuren. De commissie volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europese Parlement gaat een inspectie uitvoeren, waarna begin oktober een nieuwe hoorzitting zal volgen in het Europees Parlement. Men wil bekijken of er mogelijk sprake is van belangenvermenging omdat experts van het bureau nauwe banden zouden hebben met de farmaceutische industrie. Opgemerkt wordt onder meer dat het Europees geneesmiddelenbureau pas twee jaar geleden de vermageringspil Mediator uit de handel heeft genomen, terwijl al tien jaar eerder gewaarschuwd was voor gevaarlijke neveneffecten van het bestanddeel benfluorex. Er zouden door het gebruik van de pil vijfhonderd doden zijn gevallen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home