Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 16, 2011

Productie palladium zal vraag op markt niet kunnen volgen

De productie van palladium zou tegen het midden van het decennium mogelijk de vraag niet meer kun beantwoorden. Dat is het gevolg van een beslissing van de Russische overheid om volgend jaar te stoppen met de verkoop van palladium uit zijn nationale reserves. Dat heeft Norilsk Nickel, de grootste producent van palladium, bekend gemaakt. Volgens het gespecialiseerde onderzoeksbureau GFMS heeft Rusland het voorbije jaar ongeveer 800.000 ounces palladium uit zijn nationale reserves verkocht. Voor dit jaar zou ongeveer hetzelfde niveau zijn voorzien.

"Indien er dit jaar door Rusland nog palladium wordt geleverd, zal dat gebeuren uit de bestaande voorraden en veel minder dan door GFMS wordt geraamd," merkt Viktor Sprogis, chief executives van Norilsk Nickel, op tegenover het persbureau Bloomberg. De omvang van de palladium-voorraden van de Russische staatsbeheerder Gokhran is een nationaal geheim. Voor volgend jaar moeten volgens Sprogis geen nieuwe leveringen worden verwacht.

Sprogis voegde er aan dat voorraden van investeerders en consumenten de volgende vier jaar de kloof tussen vraag en aanbod zullen moeten opvangen. Voor platinium moet dit jaar volgens hem op de markt dit jaar een evenwicht tussen vraag en aanbod verwacht. Platinium wordt samen met palladium ontgonnen. Beide metalen worden gebruikt in autokatalysatoren en in de juwelenindustrie. Sprogis merkt op dat er voor palladium de volgende periode belangrijke prijsverhogingen moeten worden verwacht.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home