Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 17, 2011

Data vormen basisgrondstof van innovatie-industrie

Data vormen de cruciale grondstof voor de informatica-industrie, zoals steenkool en ijzererts dat waren tijdens de industriƫle revolutie. Maar de bedrijfswereld is pas begonnen met te doorgronden op welke manier de moderne grondstof moet worden verwerkt. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau McKinsey. Er wordt aan toegevoegd dat de massa aan zakelijke data elke 1,2 jaar verdubbelt. Er wordt aan toegevoegd dat de verwerking van deze data de volgende jaren een belangrijke bron van tewerkstelling voor informatici zal betekenen.

"Het ontginnen en analyseren van deze data zal zorgen voor een nieuwe golf van innovatie, productieverhoging en economische groei," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Volgens een aantal economen, academici en bedrijfsleiders kan dataverwerking belangrijker zijn dan de eerste zakelijke golf van het internet, die computer-technologie koppelde aan goedkope communicatie om allerlei commerciƫle transacties te automatiseren. Deze nieuwe golf zal volgens hen leiden tot nieuwe zakelijke ontwikkelingen en marktverschuivingen."

"Anderen stellen zich meer sceptisch op en zien weinig potentieel buiten een beperkt aantal mogelijkheden, zoals Google in betaalde zoekopdrachten en online reclame," merkt de Amerikaanse krant nog op. "Volgens het rapport van McKinsey kan data-verwerking onder meer een belangrijke meerwaarde betekenen voor de gezondheidssector. Bovendien zouden retailers volgens McKinsey hun operationele winstmarges met 60 procent kunnen opdrijven."

McKinsey merkt echter op dat er ook een aantal belangrijke hindernissen moeten overwonnen. "Alleen al in de Verenigde Staten zullen er minstens 140.000 bijkomende arbeidskrachten met analytische vaardigheden moeten worden gevonden," wordt er aangevoerd. "Ook zouden de in Verenigde Staten 1,5 miljoen data-onderlegde managers nodig zijn. Bovendien moet er ook een filosofische verschuiving plaats grijpen, waarbij beleidsbeslissingen worden genomen op basis van data-analyses."

Het gebruik van localisatie-data zouden consumenten wereldwijd volgens McKinsey meer dan 600 miljard dollar per jaar kunnen besparen. "Het zal echter nog enkele tijd duren vooraleer de impact van data in de economische statistieken duidelijk zal worden," wordt in het rapport opgemerkt. "Ook computers konden pas na geruime tijd aantonen machines van productiviteit te zijn."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home