Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, May 19, 2011

Nieuwsoverzicht

Brazilië wil dat de volgende leider van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt uit een grote opkomende markteconomie. Een woordvoerder van de Braziliaanse regering merkte op te geloven dat India en Brazilië goede opties zouden zijn, maar zei niet te zwaar te willen vasthouden aan die eis. Hij merkte op dat Europa waarschijnlijk zijn claim op de functie zal handhaven. Traditioneel levert Europa de topman van het Internationaal Monetair Fonds, dat geld leent aan noodlijdende landen. Het leiderschap van de organisatie komt vrijwel zeker vacant, omdat topman Dominique Strauss-Kahn in de cel zit. Hij is aangeklaagd voor een poging tot verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York.


De restaurantketen McDonalds ruilt een deel van zijn kassapersoneel in voor automaten met touchscreens waar de klant zijn bestelling kan ingeven en betalen. Volgens Steve Easterbrook, directeurs van McDonalds Europa, zullen klanten door de automaten sneller worden bediend omdat ze hun bestelling niet langer woordelijk moeten doorgeven. Nadat aan een automaat de keuze is gemaakt en betaald, ontvangt de klant een ticket dat voor de bestelling kan worden ingeruild. Steve Easterbrook is ervan overtuigd dat bezoekers drie tot vier seconden sneller zullen worden bediend omdat ze niet langer met het personeel hoeven te praten. McDonalds Europa maakt tegelijkertijd bekend dat 11.000 nieuwe banen te willen creëren door de geplande opening van vele nieuwe Europese vestigingen.


Griekenland heeft adviseurs ingehuurd om de verkoop van staatseigendommen te begeleiden. Dat heeft de Griekse regering bekend gemaakt na felle kritiek van onder meer het Internationaal Monetair Fonds op het gebrek aan tempo bij de afbouw van de schuldenlast. Griekenland heeft toegezegd voor 50 miljard euro aan bezittingen te privatiseren. Deutsche Bank en de Griekse National Bank adviseren de overheid bij de verkoop van een belang van 34 procent in OPAP, het grootste gokbedrijf van Europa. Andere adviseurs zijn HSBC Holdings, BNP Paribas, Credit Suisse, Ernst & Young, Rotschild & Sons en Citigroup. In totaal zal Griekenland bij vijftien privatiseringen geadviseerd worden.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil in heel Europa dezelfde pensioenleeftijd en een gelijk aantal vakantiedagen. De huidige verschillen zullen volgens haar op lange termijn niet houdbaar zijn. Om te voorkomen dat sommige sterkere lidstaten met de kosten van andere lidstaten worden belast, is het volgens Merkel belangrijk dat iedereen ongeveer hetzelfde bijdraagt. Het kan volgens haar niet dat sommige Europese burgers veel meer vakantie hebben dan hun collega's in andere landen. In landen als Griekenland, Spanje of Portugal moeten werknemers volgens Merkel niet eerder met pensioen gaan dan in Duitsland. In Spanje gaan werknemers vroeger met brugpensioen en zijn er ook meer wettelijke feestdagen dan in Duitsland.


De Libische rebellen willen hun land vertegenwoordigen op de volgende top van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec). Dat heeft Mahmud Chammam, vertegenwoordiger van de Nationale Overgangsraad in Libië, gemeld. Volgende maan heeft in Wenen een nieuwe top van de Opec plaats. Chammam zei dat de rebellen alle wettelijke middelen zullen aanwenden om op die vergadering aanwezig te kunnen zijn. Hij gaf wel toe er niet zeker van te zijn door de Opec uitgenodigd te zullen worden. Chammam gaf ook aan dat Shokri Ghanem, de gevluchte topman van de Libische Nationale Oliemaatschappij en Libisch minister van olie, in Wenen verblijft. Hij kon echter niet zeggen off Ghanem al dan niet overgelopen is.


De Amerikaanse senaat heeft een wet verworpen die een einde zou moeten maken aan ongeveer 2 miljard dollar aan subsidies per jaar voor Shell, British Petroleum, Chevron en andere winstgevende oliebedrijven. De republikeinen waren tegen het voorstel en willen een alternatief plan dat leidt tot hogere olieproductie en lagere prijzen. De democraten merkten echter op dat de maatregel nodig is als bezuiniging. De Amerikaanse overheid inmiddels al de maximale limiet van de staatsschuld bereikt. Woordvoerders van de Amerikaanse president Barack Obama stelden in een reactie dat men aan de maatregel zal blijven werken. Daarbij wordt erop gewezen dat de oliebedrijven recordwinsten boeken, maar door de republikeinen toch gigantische belastingvoordelen krijgen.


De hegemonie van de dollar over het internationaal monetair systeem zal tegen het midden van het volgende decennium aflopen, om plaats te maken voor een tripolair systeem rond de dollar, de euro en de Chinese yuan. Dat heeft de Wereldbank in een rapport over de nieuwe mondiale economie benadrukt. Daarbij wordt opgemerkt dat de euro een groeiende bron van internationale concurrentie voor de dollar betekent. De Wereldbank wijst op het feit dat de groeilanden een steeds groter deel van de economische groei opeisen en steeds meer wegen op de handel en de grensoverschrijdende financiën. Er zal volgens de Wereldbank dan ook waarschijnlijk een internationaal monetair systeem komen met meerdere valuta.


Het Amerikaanse computerbedrijf Dell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,02 miljard dollar. Dat is een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van producten bleef nagenoeg ongewijzigd op 12,1 miljard dollar. Bij de diensten werd echter een groei met 6 procent tot 3 miljard dollar opgetekend. De nettowinst steeg van 341 miljoen dollar naar 945 miljoen dollar. Die winstgroei was naar eigen zeggen te danken aan de lagere kosten voor een aantal onderdelen en een groei van een aantal productlijnen die belangrijke winstmarges opleveren. In het consumentensegment werd een omzetdaling 20 procent opgetekend, maar in de grotere zakelijke divisies werden stijgingen met 5 procent en 7 procent genoteerd.


Vodafone, de grootste mobiele operator ter wereld, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 45,9 miljard pond. Dat betekent een stijging met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Die groei werd vooral ondersteund door het stijgende data-gebruik, dankzij de grotere marktpenetratie van smartphones, die in Europa van 12 procent naar 19 procent steeg. De winst daalde echter van 8,62 miljard pond naar 7,87 miljard pond. Die terugval was vooral te danken door tegenvallende prestaties van de Spaanse, Griekse, Italiaanse en Ierse markten. Anderzijds werd de winst opgedreven door het verkoop van het belang van Vodafone in China Mobile.


Het bestuur van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft het overnamebod van 3,4 miljard euro van zijn Franse sectorgenoot Lactalis verworpen. De Franse groep heeft al een belang van 29 procent in Parmalat en wil ook de rest van de aandelen in handen krijgen. Volgens het bestuur van Parmalat is de biedprijs van Lactalis echter geen weerspiegeling van de waarde van de Italiaanse groep. In Italië is heel wat te doen over het bod van Lactalis. Italiaanse politieke kringen hebben Parmalat al bestempeld als een strategisch belangrijke activiteit. De financiële toezichthouder ziet echter geen graten in het bod. Lactalis merkt echter op dat de biedprijs al 21,3 procent hoger ligt dan de gemiddelde beurskoers van Parmalat tijdens de voorbije twaalf maanden.


De Amerikaanse winkelketen Wal-Mart Stores heeft tijdens het eerste kwartaal zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,43 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 3,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 4,4 procent tot 103,4 miljard dollar. In de Verenigde Staten werd een terugval met 1,1 procent opgetekend, maar de internationale activiteiten vertoonden een groei met 11,5 procent, dankzij de expansie in China, Chili en Mexico. Naast de Verenigde Staten liet alleen Japan, als gevolg van de aardbeving en de tsunami in maart van dit jaar, een daling optekenen. In de Verenigde Staten werd voor het achtste kwartaal op rij een daling opgetekend.


Er komt geen einde aan de strijd rond het sociale netwerk Facebook. De Winklevoss-tweelingbroers, die Facebook-oprichter Mark Zuckerberg van ideeënroof beschuldigen, willen naar het Amerikaanse Hooggerechtshof trekken. Het hof van beroep weigerde eerder om zich nog langer met de zaak bezig te houden. Het is niet zeker of het Hooggerechtshof de zaak wel zal willen aannemen. De rechter selecteert de meeste zaken pas als er een fundamenteel staatsbelang aan vasthangt. Een advocatenkantoor zal de zaak motiveren door aan te tonen dat de beslissing van het hof van beroep in tegenspraak is met eerdere gelijkaardige zaken. De tweeling ontving al een minnelijke schikking van 65 miljoen dollar, maar zegt dat Facebook hen daarbij misleid heeft en eisen een groter bedrag.


De Britse mededingingsautoriteiten openen een onderzoek naar de greep die de vier grootste accountantskantoren van de wereld hebben op de allergrootste Britse bedrijven. Er zijn aanwijzingen gevonden van anti-concurrentieel gedrag. Het Office of Fair Trading (OFT), de Britse concurrentiewaakhond, vermoedt dat vier grote kantoren in de auditsector een dominante positie bekleden, waardoor nieuwkomers niet aan de bak kunnen komen. De betrokken accountants zijn KPMG, Ernst & Young, Deloitte en PricewaterhouseCoopers. De kantoren lagen in Groot-Brittannië al onder vuur omdat ze de rekeningen van de banken hadden goedgekeurd kort voor het uitbreken van de bankencrisis. Het viertal controleert 99 procent van de grootste Britse bedrijven.


De Amerikaanse agro-voedingsgroep General Mills neemt een belang van 51 procent in de Franse yoghurtmaker Yoplait. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 810 miljoen euro. General Mills, dat al sinds de tweede helft van de jaren zeventig de Amerikaanse distributierechten van Yoplait bezit, verwacht de deal af te ronden tegen het einde van mei. Yoplait is gezamenlijk eigendom van het private equity-fonds PAI Partners en de Franse coöperatieve zuivelonderneming Sodiaal. Die laatste zal het resterende belang in Yoplait in portefeuille houden. General Mills en Yoplait maken met de overeenkomst tegelijk een einde aan een betwisting over de Amerikaanse licentie. General Mills mag onder die licentie in de toekomst Yoplait-yoghurt blijven maken.


Het groeiritme van de Spaanse economie is tijdens de eerste drie maanden van dit jaar licht versneld. Het bruto binnenlands product (bbp) nam met 0,3 procent toe tegenover het slotkwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse instituut voor de Statistiek (Ine). Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg de economische groei 0,8 procent. De groei van het bruto binnenlandse product in het eerste kwartaal is te danken aan de toenemende Spaanse uitvoer. De binnenlandse vraag kende daarentegen een terugval. De Spaanse centrale bank verwacht voor het volledige jaar een economische groei van 0,8 procent. De Spaanse regering rekent op een groei met 1,3 procent. Volgend jaar zou de groei van de Spaanse economie versnellen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home