Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, May 18, 2011

Portugal heeft meest uitstoot-vriendelijke verkeer van Europa

Portugal heeft het meest uitstoot-vriendelijke verkeer van Europa. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Jato Dynamics. De gemiddelde uitstoot van koolstofdioxide van Portugese wagens bedraagt minder dan 130 gram per kilometer. Portugal is daarmee het eerste land dat volgens Jato Dynamics onder dit niveau, de grens die door de Europese Unie is opgelegd voor het midden van het decennium, is gebleven. In het verleden had Frankrijk de meest uitstoot-vriendelijke autovloot van Europa.

Duitsland, Zweden en Zwitserland zijn volgens Jato Dynamics de zwaarste vervuilers van Europa. Daar ligt de gemiddelde uitstoot van het verkeerspark boven de 150 gram per vierkante kilometer. De onderzoekers merken verder op dat de emissieniveau's van de Europese autovloot steeds sneller worden afgebouwd, ondanks het stopzetten van de schrootpremies in de meeste Europese landen. Het voorbije jaar daalde de gemiddelde uitstoot met 5 gram per kilometer. Dat is meer dan op drie jaar tijd in het midden van het voorbije decennium.

Er wordt aan toegevoegd dat de autoconstructeurs belangrijke verbeteringen hebben doorgevoerd. Op dit ogenblik hebben meer dan 60 procent van alle nieuwe wagens een uitstoot van minder dan 140 gram per kilometer. Er wordt echter aan toegevoegd dat de verlaging van de uitstoot in Centraal-Europa bijzonder traag verloopt. In Sloveniƫ, Polen, Slovakije, Hongarije en Tsjechiƫ werd over een periode van vijf jaar een verbetering van minder dan 10 gram per kilometer opgetekend.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home