Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 05, 2005

Jongeren vinden gratis downloads normaal

Driekwart van de Amerikaanse online jeugd - ongeveer 12 miljoen jongeren - creëert internet-content. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Internet & American Life Project. Bovendien zijn deze jongeren ook enthousiaste content-consumenten, onder meer van gratis downloads. Ze vinden het trouwens onrealistisch te denken dat zij dit niet zouden doen.



Eén op drie van de Amerikaanse online jongeren wisselt op het internet creaties, foto's, verhalen of video's uit. Daarnaast heeft 32 procent websites gecreëerd, terwijl 22 procent een persoonlijke webpagina onderhoudt. Bovendien heeft 19 procent ook een eigen weblog, terwijl dat bij volwassenen volgens een eerdere Pew-studie slechts 7 procent bedraagt.

"Het onderhouden van een blog is voor de jongeren om zich een eigen identiteit te creëren," vertelde Kevin Kim, topman van de blogsite Livejournal, aan het magazine Mediapost. "Deze jongeren brengen een groot gedeelte van hun tijd online door en het creëren van een eigen identiteit in die wereld is dan ook bijzonder belangrijk voor hen. Blogs bieden hen het instrument daarvoor."

Kim voegde er aan toe dat ook adverteerders zich bewust zijn geraakt van de content die door deze jongeren wordt aangemaakt. "Ze zien het als een medium om de tienermarkt te bereiken," voerde hij aan. Livejournal is op dit ogenblik reclamevrij, maar Kim benadrukte dat adverteerders het bedrijf al benaderd hebben om webpagina's te sponsoren. "Marketeers beginnen steeds meer te beseffen dat community-created content een onderdeel vormt van het online leven," stipte hij aan.

De studie kwam verder tot de conclusie dat jongeren ook enthousiaste content-consumenten zijn. "Zo blijkt 51 procent muziekfiles van het internet te downloaden," stellen de onderzoekers. "Bij volwassenen is dat slechts 18 procent. Bovendien zegt 31 procent videofiles te downloaden, meer dan dubbel zoveel dan bij de online volwassenen. Driekwart van deze jongeren zeggen ook dat het gratis downloaden en filesharing heel eenvoudig is en dat het onrealistisch is om te verwachten dat de consument dit niet zou doen."

Finnen blijven meest competitief


Finland blijft het meest competitieve land van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van het World Economic Forum (WEF). Het is voor de derde keer op rij dat de Finnen de lijst aanvoeren. De andere Scandinavische landen zijn trouwens eveneens hoog in de rangschikking terug te vinden.

Volgens het 'Global Competitiveness Report 2005/2006' wordt Finland in de top vijf gevolgd door de Verenigde Staten, Zweden, Denemarken en Taiwan. Daarop volgen Singapore, Ijsland, Zwitserland en Noorwegen.

Augusto Lopez-Claros, hoofdeconomist van het WEF, stelde dat deNoordse landen hun succes in grote mate te danken hebben aan hun uitstekend beheer. "Ze hebben geen budgettaire problemen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië," merkte hij op. "Bovendien kennen deze landen een hoge graad van transparantie."

België staat op een 31ste plaats. Dat betekent een verlies met zes plaatsen. Groot-Brittannië (13) en Duitsland (15) gingen echter ook achteruit. Zij verliezen twee plaatsen tegenover het vorig jaar. Ook Spanje (29) ging zes plaatsen achteruit.

Toiletbezoek geen Olympische discipline


De werknemers van een Ford-fabriek in de Amerikaanse staat Michigan gaan te vaak naar het toilet. De directie wil daarom controleren hoeveel tijd het personeel daar ontsnapt aan het werk. Dat meldt de Amerikaanse krant The Detroit News, die de hand kon leggen op een interne nota van de fabriek, gevestigd in de stad Wayne.

De fabriek in kwestie heeft 3.500 werknemers in dienst, maar de directie meent dat teveel van die personeelsleden buiten de officiële pauzes naar het toilet gaan. De 48 minuten voorziene pauzes in de loop van de werkdag zijn daarvoor volgens het management meer dan voldoende. Het wil nu wekelijks controleren hoeveel tijd een medewerker op het toilet doorbrengt en heeft gezegd desnoods maatregelen te zullen nemen.

Volgens de krant zegt het personeel dat de directie daarmee echter probeert de aandacht af te leiden van het echte probleem waar het merk mee worstelt. "Dat is immers de teruglopende verkoop van de SUV-verkoop, als gevolg van de gestegen brandstofprijzen," zeggen de werknemers. Ze noemen de maatregel een terugkeer naar de jaren zeventig en tachtig. "Toen was het normaal om een werknemer op alle mogelijke manieren uit te buiten," voeren ze aan.

De directie stelt dat deze maatregel echter moet gezien worden in een poging om de risico's op het gebied van veiligheid, kwaliteit, kosten en moraal te beperken. Concurrent DaimlerChrysler heeft echter al laten weten niet erg hoog op te lopen met dergelijke initiatieven. "Wij gaan voor toiletbezoek geen stopwatch gebruiken," aldus een woordvoerder. "Een natuurlijke functie moet niet verworden tot een Olympische discipline."

Steenkool nog lang niet afgeschreven


Steenkool wordt in nieuwe energiecentrales steeds meer een concurrent voor gas. De steenkoolprijs is niet alleen relatief goedkoper, maar vooral ook veel meer stabieler. Er wordt dan ook opnieuw rekening gehouden met het zwarte goud als brandstof van de toekomst.

De voorbije periode schakelden energiecentrales steeds meer over op gas, zodat ze zouden kunnen beantwoorden aan de groeiende elektriciteitsbehoefte tijdens de volgende 25 jaar. Bovendien is hetook een oplossing voor de problemen met de broeikasgassen. "Ook nu nog is gas in een energiecentrale zeker geen verloren zaak," benadrukte Gerald Doucet van de World Energy Council.

Anderzijds doet de steenkoolsector een oproep om technologieën uit de werken die de emissies van de brandstof zuiverder zouden kunnen maken. "De vooruitzichten voor kolencentrales gaan erop vooruit," benadrukte Leigh Clifford, topman van Rio Tinto. De vraag naar steenkool groeit dan ook sneller dan verwacht. Tijdens de voorbije drie jaar ging die met 25 procent omhoog tot 1,1 miljard ton.

"Steenkool is de enige brandstof met een constante groei," benadrukte Gregory Boyce, directeur van de Amerikaanse steenkoolproducent Peabody Energy. "Steenkool neemt de plaats in die door de beperkingen op olie en gas is open gevallen."

Het International Energy Agency (IEA) benadrukt dat steenkool de volgende veertig jaar de elektriciteitsvoorziening van de wereld zal blijven domineren. "De voorraden zijn ook gevestigd in de sterkste ensnelst groeiende economieën: de Verenigde Staten, China en India," aldus IEA-directeur Claude Mandil.

Hij voerde aan dat die situatie ook niet snel zal veranderen, gezien vooral in de ontwikkelingslanden de vraag naar energie zal blijventoenemen. "Maar steenkool moet een concurrentiële prijs blijven houden, zeker in het kader van investeringen om de uitstoot van koolstofdioxide tegen te gaan," merkte Mandil op.

Ook voor Dominique Venet, topman van de Franse energiereus EDF, is gas niet langer de voor de hand liggende milieugerichte toekomst, zoals dat twee jaar geleden nog wel het geval was. "Steenkool wordt wellicht de voorkeursbrandstof, want de energiesector heeft vrijstellingen verkregen op de CO2-uitstoot," merkte hij op. "Steenkool kost 42,5 dollar per ton, de prijs van olie is 40 tot 45 dollar per vat."

EDF wil in 2012 een 59ste kernreactor bouwen, maar wil ook vier steenkoolcentrales moderniseren en vier oliecentrales heropenen. Andere Europese concerns benadrukken dat gas wellicht de belangrijkste keuze zal blijven. "Alle energieprijzen zullen stijgen," stipte George Verberg, voorzitter van de International Gas Union, aan. "Ik ben dan ook niet zo pessimistisch over de toekomst van gas."

Rus wil meer zeevis op menu


De Rus vraagt steeds meer naar zeevis. Dat heeft de locale visindustrie een nieuwe impuls bezorgd en heeft ookonderzoeksinstellingen en producenten een grotere aandacht doen krijgen voor de zeevis. Tevens wil men de Aziatische delicatesse trepang op industriële schaal beginnen te kweken.

Het was volgens de visserij-autoriteiten uit het Primorsk-gebied ruim acht jaar geleden dat er nog een vloot uitgevaren was voor een grote jacht op inktvis. Verscheidene bedrijven hebben nieuwe boten aangeschaft voor de visserij in de Stille Oceaan. Oorzaak daarvan is de groeiende vraag van de Russische consument naar zeevoeding.

Ledovo, één van de belangrijkste verwerkers van zeevis, stelt dat desector één van de meest dynamische is van de Russische voedingsindustrie. De markt zou volgens het bedrijf jaarlijks metdertig tot veertig procent groeien. De Russen hebben immers een groter inkomen en kunnen dan ook één of twee keer per week zeevis op tafel zetten.

Wetenschappers hebben gesteld dat er in de Stille Oceaan grote reserves aan inktvis aanwezig zijn. Onderzoekers hebben de Russische vissers begeleid om die voorraden te controleren en te bepalen hoe erefficiënter gevist zou kunnen worden. De voorbije jaren hebben Russische vissers immers geen kans gehad om gespecialiseerde uitrusting aan te kopen.

Tegelijkertijd hebben het Sakhalin Research Institute of Fishing andOceanography en het bedrijf Tinar een nieuw kweekproject van zeevis opgestart om in te kunnen spelen op de groeiende vraag. Sinds een tweetal jaar is er in Yujno-Sahalinsk een gespecialiseerd bedrijf operationeel. Wanneer dat over twee tot drie jaar op kruissnelheid is gekomen, zou het 120.000 tot 200.000 ton zeevis moeten kunnen produceren.

"De kweek van deze zeeproducten zal ook bijdragen tot het behoud van de soorten en betekent ook grotere mogelijkheden voor de visbedrijven, want voor hen is het bijzonder moeilijk om toelating te krijgen om bepaalde quota te mogen vangen," merkt het magazine CEE Foodindustry op.

Daarbij zou ook de teelt van trepang betrokken worden, een maritiemeversie van ginseng en al evenzeer gekend voor zijn gezonde eigenschappen. Het product wordt aanbevolen tegen hartaandoeningen en spijsverteringsproblemen, maar ook voor het bevorderen van de potentie.

Trepang is in Zuid-Oost Azië heel populair, maar in Rusland is het verboden om de plant te oogsten. Dat zorgt uiteraard voor een bloeiende zwarte markt, die door zijn massale pluk dan weer een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de soort. Op de zwartemarkt kost één kilogram gedroogde trepang 120 tot 150 dollar.

In het Chinese Daylan zou men al begonnen zijn met de teelt van trepang, maar Russische wetenschappers zouden nu hun eigen technologie ontwikkeld hebben om de plant te kweken. Inmiddels is in Kievka-baai (Lazovsk) een trepang-fabriek gebouwd. De productie is gericht op zowel de interne als externe markt, waarbij vooral gericht wordt op Japan, China en Korea.

Economie in de media


Ferrymaatschappij Hoverspeed sluit al vroegtijdig haar catamaranlijndienst tussen Calais en Dover. De maatschappij stapelt de verliezen op de lijn op. De laatste overtocht zal maandagavond 7 november gebeuren. Normaal zou de lijn pas in 2006 sluiten. Door het stopzetten van de verbinding, staan in Calais en Dover 162 banen op de tocht. Sea Containers Ltd., de moedermaatschappij van Hoverspeed, haalt diverse redenen aan om de stopzetting van haar activiteit te verantwoorden. Het verwijst naar de stijgende concurrentie van andere ferrymaatschappijen, lowcost-luchtvaartmaatschappijen en Eurotunnel. De brandstofprijzen stegen volgens de woordvoerder van Hoverspeed de jongste 12 maanden al met 54 procent.
Inwoners van het Italiaanse dorpje Sedrina willen de top van een berg weghakken om meer zonlicht te krijgen. In de wintermaanden komt de zon niet boven de berg uit, waardoor Sedrina de helft van het jaar volledig in de schaduw ligt. De eerste bewoners van Sedrina kozen ervoor zelf in de schaduw te leven en hun gewassen op de zonnige plekjes te laten groeien. Hun nakomelingen, die lokaal bekend staan als het 'vorstvolk', leven nu nog steeds in de schaduw. Ze klagen al jaren over ijzige kou, vochtigheid en gladde wegen. Bovendien betalen ze forse rekeningen voor verwarming en elektriciteit. Voor drie uur zon per dag zou er ongeveer 25 meter van de 450 meter hoge berg moeten verdwijnen. Het vorstvolk wil een steenhouwerij vragen hun werkzaamheden naar de top van de berg te verplaatsen totdat de bergtop is weggehakt. De burgemeester gaf aan dat het plan nog wel met de regionale autoriteiten moet worden besproken.

Estland, Litouwen en Slovenië zijn nog niet klaar voor de invoering van de euro, die voor 2007 op het programma staat. Dat is de conclusie van een vrijdag gepubliceerd EU-rapport waarin de voortgang wordt bijgehouden in landen die zich hebben aangemeld voor de Europese eenheidsmunt. Volgens eurocommissaris van economische en monetaire zaken Joaquin Almunia moeten de drie bovengenoemde landen vooral in praktische zin nog veel voorbereidingen treffen voordat de euro kan worden ingevoerd. "Er moet op grote schaal uitleg aan de bevolking worden gegeven over de Europese munt en de bevolking moet begrijpen wat de voordelen van de invoering van de eenheidsmunt zijn. De invoering kan spaak lopen als de bevolking zich tegen de munt verzet omdat er ongeronde angst is", aldus Almunia. Op economische gronden zijn er vooralsnog geen redenen om te twijfelen aan de haalbaarheid van de wens om de euro in 2007 in te voeren.

Mike Love heeft deze week een rechtszaak aangespannen tegen zijn neef en voormalige mede-Beach Boy Brian Wilson, omdat hij het niet eens is met de manier waarop reclame is gemaakt voor het in 2004 verschenen Wilson-album Smile. Als onderdeel van de reclamecampagne voor het album werden onder lezers van de Britse krant The Daily Mail on Sunday 2,6 miljoen exemplaren van een Beach Boys-verzamelcd verspreid en Love meent dat daarmee de verkoop van albums van de groep is ondermijnd. Volgens zijn advocaat is Loves actie niet gericht tegen Wilson zelf, met wie hij nog altijd goed zou kunnen opschieten, maar tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de reclamecampagne. Love eist miljoenen dollars aan gederfde inkomsten, plus nog eens minstens een miljoen dollar voor een internationale reclamecampagne voor Beach Boys-albums. Smile is het album dat in de tweede helft van de jaren '60 de opvolger had moeten worden van het Beach Boys-album Pet Sounds, maar dat nooit verscheen en daardoor een haast mythische reputatie kreeg. Enkele jaren geleden maakte Wilson Smile alsnog af.

China is van plan om rond het jaar 2017 astronauten naar de maan te sturen en er een waarnemingscentrum voor ruimtevaart te bouwen. Dat meldt de Chinese krant Nanfang Daily vrijdag op gezag van de leider van het ambitieuze project. Het observatorium zal deel uitmaken van een maanbasis, die China samen met andere landen zal uitbouwen, aldus Ouyang Zijyuan, die ook lid is van de Chinese Academie voor Wetenschappen. Naast het bestuderen van de ruimte vanop de maan is het de bedoeling dat de Chinese ruimtevaarders de dikte van de maankorst meten en het gehalte helium-3 op de maan in kaart brengen. Op het hemellichaam is tussen 1 en 5 miljoen ton helium-3 aanwezig China zal in 2007 voor het eerst een satelliet in een baan rond de maan brengen om te oefenen voor het grote werk. In 2012 wil China een maanrover op het hemellichaam zetten die gesteente terug naar de aarde kan brengen. In 2017 zouden de eerste Chinezen op de maan kunnen landen.

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de regering-Bush gedreigd in de Verenigde Staten gekochte F-16's aan Cuba en China geven. De regering-Chávez is woedend op de Amerikanen, omdat die Venezuela geen reserveonderdelen voor de gevechtsvliegtuigen zouden willen leveren. De Amerikaanse krant The New York Times meldde in de vrijdageditie dat Chávez de F-16's zou willen vervangen door Russische en Chinese toestellen als de Amerikanen niet snel met reserveonderdelen over de brug komen. "We kunnen met de vliegtuigen doen wat we willen," aldus de links-populistische president. De Amerikaanse ambassadeur in Venezuela, William R. Brownfield, herinnerde eraan dat Venezuela de F-16's volgens een contract van 1983 niet zomaar aan een ander land kan verstrekken. Volgens de Venezolaanse vicepresident José Vicente Rangel hebben juist de Amerikanen contractbreuk gepleegd door het Zuid-Amerikaanse land reserveonderdelen te onthouden.

Friday, November 04, 2005

Blogs verbeteren het debat


Blogs verbeteren de kwaliteit van het debat. Dat stellen de twee auteurs van een weblog van de Wereldbank. Zij voeren dan ook aan dat de communicatievorm steeds belangrijker zal worden, zowel voor het zakenleven als voor de economische ontwikkeling.

"Paul Wolfowitz, voorzitter van de Wereldbank, leest niet alleen blogs, maar stuurt zijn medewerkers geregeld links met wat hij in de blogosfeer heeft geleerd," merkt de website LittleSpeck.com op. "Bovendien is de Wereldbank met Tim Harford en Pablo Halkyard, die samen de Private Sector Development Blog onderhouden, zelf een actief weblogger geworden."

Het lijkt daarbij volgens Wereldbank niet erg vanzelfsprekend dat een obscuur formaat, opgestart door enkele computer-fanatici, iets te maken zou kunnen hebben met economische ontwikkeling. "Maar blogs zullen de geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden doen veranderen," aldus Harford en Halkyard.

Ze merken daarbij op dat bloggen de kwaliteit van het debat verbetert. Bovendien hebben de initiatieven van Verizon, IBM, Microsoft en Dr Pepper volgens hen duidelijk gemaakt dat weblogs voor organisaties een belangrijk instrument zijn voor knowledge-management. "Bovendien zien bedrijven het uiteraard ook als een veelbelovend medium voor reclame," voeren ze aan.

Daarnaast wordt opgemerkt dat blogs ook beter functioneren dan een traditioneel bedrijfs-internet. "Met blogs komt men meer te weten en begrijpt men evoluties sneller en beter," benadrukt Halley Suitt, die voor de Harvard Business Review een fictieve case-study heeft gemaakt over bedrijven en blogs.

Max Planck speurt naar poolexpeditie


Een onderzoeker van het Max Planck-instituut is erin geslaagd om het spoor van een noordpool-onderzoeker uit het begin van vorige eeuw te localiseren. De expeditie-leider verdween samen met de meeste van zijn medewerkers van de aardbodem. De onderzoekers hopen volgend jaar meer te weten te kunnen komen over het lot van de expeditie.

In de zomer van 1912 vertrok een Duitse onderzoeksgroep onder leiding van de jonge luitenant Herbert Schröder-Stranz (28) vanuit de Noorse haven Tromsö op zoek naar een zeeverbinding tussen Europa en Siberië. Maar het liep al vrij snel mis, want tijdens een voorbereidende tocht kwamen Schröder-Stranz en zes medewerkers om het leven. Drie expeditieleden konden worden gered, maar van Schröder-Stranz ontbreekt tot vandaag elk spoor.

De journalist en poolvorser Theodor Lerner verloor een jaar later tijdens een speurtocht naar de onfortuinlijke missie eveneens zijn schip. De 'Loevenskiold' bleef in het ijs in de buurt van Spitsbergen steken. Het schip werd daarmee het meest noordelijke wrak van de wereld. In samenwerking met het Geomar-Forschungszentrum in Kiel is Hans Fricke, wetenschapper van het Max Planck-instituut, er echter in geslaagd om de ligging van het wrak te localiseren. Tevens slaagde hij erin de landingsplaats van Schröder-Stranz te ontdekken.

Tot nu toe was alleen geweten dat Schröder-Stranz met drie expeditiegenoten in het pakijs ten noorden van het eiland Scoresby van boord was gegaan om een kleine expeditietocht te ondernemen met desledenhonden. Van dan af is men elk spoor van Schröder-Stranz kwijt geraakt. Fricke vond er nu in de Duve-fjord talrijke voorwerpen die van de expeditie afkomstig waren. Het gaat daarbij om schoenen, patroonhulzen, kledij en meetinstrumenten.

Fricke wil volgend jaar zijn zoektocht naar Schröder-Stranz verder zetten. De vondsten geven hem immers hoop nog meer informatie te kunnen verzamelen over het lot van de bijna honderd jaar oude expeditie. De gevonden voorwerpen blijven in Spitsbergen.

De expeditie van Schröder-Stranz vormt een zwarte bladzijde uit degeschiedenis van het Duitse poolonderzoek. De expeditie was bijzonder slecht voorbereid en slecht gepland. De expeditieleden droegen bijvoorbeeld slechts gewone lederen schoenen, terwijl er ook veel te laat op het seizoen gestart werd. "Na Schröder-Stranz werd het poolonderzoek veel wetenschappelijker," benadrukte Fricke.

Ook Namibië wil locale diamantverwerking


Net zoals Zuid-Afrika wil ook Namibië het diamantconcern De Beers ertoe bewegen meer ruwe diamanten ter beschikking te stellen voor locale verwerking. Dat stelde een regeringslid tijdens een internationale diamantconferentie in zijn. Namibië is in waarde de zesde grootste diamantproducent van de wereld.

Henock Kasita, onderminister van mijnen en energie, stelde dat Namibië nood heeft aan een eigen verwerkende industrie. Voor de ruwe grondstof uitgevoerd zou mogen worden, zou volgens Kasita eerst de locale industrie zijn voorraden hebben moeten kunnen opbouwen. Hij stelde dat daarover met De Beers zal moeten onderhandeld worden.

Een woordvoerder van De Beers stelde dat het bedrijf de samenwerkingmet de locale verwerking zou overwegen, maar voegde daar aan toe dat dit deel moet uitmaken van een leefbaar businessplan. "Vele Namibische diamanten zijn economische immers niet geschikt om locaal verwerkt te worden," voerde hij aan.

Op dit ogenblik wordt het merendeel van de Namibische diamanten geëxporteerd door Namdeb, een joint-venture van De Beers en de Namibische regering. De woordvoerder van het bedrijf weest erop dat vele producenten er ook de voorkeur aan geven om gebruik te maken van de leveringen van de Diamond Trading Company (DTC) van De Beers inLonden.

"Wij ondersteunen meer bedrijven in Namibië, maar zijn zij het best gediend met een directe toelevering of door te kunnen punten uit het wereldwijde DTC-aanbod?" stipte de woordvoerder aan. "Indien het zinvol is, zullen wij uiteraard locale verwerkers rechtstreeks bevoorraden."

Lev Leviev van de LLS-diamantgroep stelde echter dat hij vorig jaar in Namibië een diamantbedrijf had opgericht, maar dat hij niet bevoorraad werd. "Voor onze slijperij moeten we diamanten aan hoge prijzen uit het buitenland invoeren, terwijl men hier perfect de locale productie zou kunnen verwerken," voerde hij aan.

Leviev liet verstaan dat De Beers - zonder die naam te noemen - een veel te grote controle uitoefent op de wereldwijde diamantvoorraden. LLD behoort echter niet meer tot de zichthouders - gepriviligeerdepartners - van De Beers. Hij heeft daarom ook geen rechtstreekse toegang meer tot de DTC-voorraden.

Hij stelde dat deze situatie niet langer houdbaar is. Hij schaarde zich dan ook achter de Zuid-Afrikaanse diamantwet, waardoor dediamantdistributie wordt vrijgemaakt. Leviev waarschuwde de Zuid-Afrikaanse regering voor om dat strenge standpunt vast te houden.

Inmiddels heeft De Beers laten weten zich te scharen aan de Zuid-Afrikaanse wet. Aan het oorspronkelijk ontwerp zijn een aantal aanpassingen gebeurd, waardoor het diamantconcern niet langer bezwaar maakt. Zo werd onder meer een taks van 15 procent op de uitvoer van diamanten geschrapt. Dat bleek voor De Beers van cruciaal belang.

Globalisering ontziet zelfs sumo niet


Globalisatie ontziet niets, zelfs geen typische cultuuruitingen. Zo wordt in Japan het sumo-worstelen - altijd een interne Japanse aangelegenheid geweest - op dit ogenblik door buitenlanders gedomineerd. Deze evolutie wordt door velen dan ook beschouwd als een metafoor van de aarzelende globalisatie van het land. Japan werd lang beschouwd als synoniem voor xenofobie, maar nu maken buitenlanders er hun weg naar de top in de politiek, het bedrijfsleden en de kunstwereld.

"Er blijven nog altijd belangrijke hindernissen," schrijft The Washington Post. "De immigratiewetten blijven bijzonder streng en onuitgesproken codes beletten dat buitenlanders hogerop in de hiërarchie kunnen klimmen. Maar er is duidelijk een beweging bezig. Zo werd voormalig CBS-topman Howard Stringer enkele maanden geleden de eerste buitenlandse leider van Sony."

"Net zoals Japan zelf, wordt sumo geconfronteerd met een globalisering," vertelde Yutaka Matsumura, voorzitter van de Japanse sumo-federatie. "Niet iedereen is daar gelukkig mee, maar volgens mij is dat onvermijdelijk. Ik denk dat deze trend ons uiteindelijk meer competitief zal maken en de kwaliteit zal verbeteren." In januari 2003 ging de laatste Japanse sumo-grootmeester met pensioen en sindsdiens wordt de tweeduizend jaar oude sport beheerst door buitenlanders.

In 1998 werden de sumo-regels versoepeld en werd de sport meer toegankelijk voor buitenlanders. "Gedeeltelijk diende deze maatregel om de dalende populariteit van de sport onder jonge Japanse atleten af te remmen," benadrukt The Washington Post. "In 1995 bestond amper 2,5 procent van de sumo-populatie uit buitenlanders, maar dat is vandaag aangegroeid tot 8 procent. Bovendien vertegenwoordigen buitenlandse atleten nu 28 procent van de elite-worstelaars (makuuchi). De voorbije twee jaar werd de titel van grootmeester binnen gehaald door een Hawaiaan en een Mongool."

Japan investeert miljoenen dollars om het sumo erkend te zien als Olympische sport. Een onderdeel van die campagne is een internationalisering. Op dit ogenblik zijn er 86 landen met een belangrijk sumo-circuit. Dat is een verdubbeling tegen tien jaar geleden. Onder meer in de Verenigde Staten en Brazilië wordt de sport steeds populairder. In Georgië, dat twee worstelaars heeft in de Japanse professionele competitie, werd drie jaar geleden zelfs een sumo-ring gebouwd waar professionele atleten nu drie keer per week kunnen trainen.

Mongolië en de Pacific Islands hadden al een lange traditie van een alternatieve sumo-competitie en waren dan ook de eerste om meer dan veertig jaar geleden tot het Japanse circuit door te breken. Maar het was de komst van de Oost-Europeanen die tijdens de voorbije vijf jaar de aandacht van de wereld op het sumo hebben getrokken, met onder meer de beroemde Bulgaar Kaloyan Mahalyanov (Kotooshu). Hij is in Japan een echt seks-symbool en merchandising-succes geworden.

Voor sommige atleten is sumo een even grote ambitie geworden als het voetbal in Europa of het basketbal in de Verenigde Staten. Ze hopen bovendien in de voetsporen te kunnen treden van Kotooshu en anderen die door de sport superrijk zijn geworden. Maar niet iederen is gelukkig met de buitenlandse invasie. Critici stellen dat de Europeanen lange armen en benen hebben en dus bevoordeeld zijn. De enorme aangroei van buitenlandse proffesionele worstelaars leidde in 2002 tot een regel die bepaalde dat per club slechts één buitenlandse atleet mocht ingeschreven worden. Sommige clubs weigeren buitenlanders op te nemen.

Maar dat is hen blijkbaar slecht bekomen. Zij krijgen een commissieloon op de verdiensten van de worstelaars en de teams met buitenlandse atleten doen het financieel uitstekend. Daarom is nu bijna iedereen op zoek naar internationaal talent.

Rusland wil diversifiëren

Rusland zal de groei van zijn economie niet louter laten rusten op olie en gas. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin benadrukt. Hij wil een diverse nastreven, waarbij de inkomsten van de energiesector gebruikt zouden worden om investeringen te realiseren in high-tech en sociale programma's.

De Russische economie heeft de voorbije periode een grote groei gekend, maar kent dit jaar een vertraging. Volgens een rapport van de Wereldbank heeft dit vooral te maken met de duurdere roebel, die de econmische groei ondergraaft. Bovendien wordt erop gewezen dat de meevaller van de duurdere olieprijzen ook de publieke bestedingen zou kunnen aanjagen. Dat zou dan weer kunnen leiden tot inflatie.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zou de Russische economie dit jaar een groei kennen van 5,5 procent. Dat is opmerkelijk minder dan de 7 procent van de voorbije twee jaar. Maar president Poetin stelde dat er sinds 2000, toen hij aan de macht kwam, veel inspanningen zijn geleverd om de Russische economie te stabiliseren.

Hij wijst erop dat de inflatie onder controle is gebracht, terwijl ook de werkloosheid is gedaald en de gezinnen meer kunnen spenderen.Poetin ontkende dat Rusland teveel vertrouwde op de productie van olie en gas, wat een ontwikkeling tot een echte industriële macht in de weg zou kunnen staan.

Rusland is één van de grootste olieproducenten van de wereld, maarcritici stellen dat het van de grotere inkomsten daaruit geen gebruik heeft gemaakt om zijn economie te ontwikkelen. "We hebben een periode van verscheidene jaren met een economische groei van ongeveer 7 procent achter de rug," voerde Poetin aan.

Poetin wees erop dat de structuur van de Russische economie compleet afwijkt van die van andere landen, ook van China. Maar hij voegde er aan toe dat Rusland zijn economie zal diversifiëren en wees daarbij opde minerale sector, waar het land volgens hem een belangrijke speler is geworden.

De Russische regering heeft onlangs bekend gemaakt om inkomsten uit de olieverkoop te investeren in technologische ontwikkelingen, opvoeding,landbouw en huisvesting. Deze investeringen zijn volgens Poetin mogelijk dankzij een grotere macro-economische stabiliteit en een terugschroeving van de schuld.

Economisten vrezen echter dat de duurdere roebel de Russischeproducenten problemen zal bezorgen. Dat is goed voor buitenlandse investeringen, maar maakt het locale producenten wel moeilijker.

Adware begint zich te weren

Adware-bedrijven zijn begrijpelijk niet er gelukkig met de houding van het internet tegen hun activiteiten en technologieën die adware kunnen blokkeren. Eén van de betrokken bedrijven, het Amerikaanse DirectRevenue, wil nu echter in het offensief gaan.



DirectRevenue-directeur Jean-Philippe Maheu stipt aan dat adware-blokkers niet fair tewerk gaan. Daarom overweegt het bedrijf ervoor te zorgen dat zijn software niet door adware-blockers van computers kunnen gewist worden. Hij verwijst daarbij dat een aantal programma's automatisch ongewenste programma's wissen, maartegelijkertijd ook de adware van Direct Revenue.

In de overeenkomst met de gebruiker wordt door DirectRevenue vermeldt dat sommige online actoren de communicatie tussen de computer van de consument en Best Offers, het programma van DirectRevenue, zouden kunnen proberen te verstoren. Er wordt op gewezen dat daarbij instellingen op de computers van de consument zouden kunnen worden gewijzigd, zonder medeweten van betrokkene.

DirectRevenue stelt in de overeenkomst zich het recht voor te behouden om de wijzigingen weer te corrigeren, zodat de goede communicatie tussen klant en aanbieder behouden kan blijven.

Economie in de media


Adidas gaat ervan uit dat de winst dit jaar 20 procent zal stijgen. Ook de omzet zal hoger uitvallen dan verwacht. Dat maakte de Duitse sportartikelenfabrikant donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Adidas maakte melding van een stijging van de verkopen in de Verenigde Staten. Daarnaast is er sprake van een grotere orderontvangst in verband met de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal, dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden. Adidas is een van de hoofdsponsors van het toernooi en verwacht vooral meer sporttruien en schoenen te verkopen. Het Duitse bedrijf boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 215 miljoen euro. Dat betekent een stijging van 20 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. De winst is hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet ging met 9,4 procent omhoog naar 1,92 miljard euro.

Een groep bedrijven wil in de Nederlandse Randstad een magneetzweeftrein, de RandstadRapid, aanleggen die reizigers binnen 75 minuten van de ene naar de andere grote stad kan brengen. Het Transrapid-consortium, met Siemens, ABN Amro, BAM, Ballast Nedam en Fluor, presenteerde in Den Haag ambitieuze plannen voor zo’n flitstrein met een topsnelheid van 350 kilometer per uur. Dezelfde partners lanceerden in 2000 identieke plannen voor het Rondje Randstad, maar Almere en Amersfoort zijn daar nu bijgekomen. Die worden dan gekoppeld aan de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) plus Schiphol, een lengte van 200 tot 230 kilometer. Treinen zullen elke zes minuten rijden in beide richtingen. Er komen op de beoogde veertien haltes terminals met moderne parkeergarages voor een soepele aansluiting op het wegennet. Het traject Amsterdam-Den Haag zou 18 minuten reistijd vergen, Utrecht-Rotterdam 17 minuten.
De aanlegkosten van de RandstadRapid - te bouwen boven, naast of in de middenbermen van rijkswegen en aan te sluiten op het bestaande openbaar vervoer - bedragen 25 miljoen euro per kilometer, ofwel minstens 5 miljard euro. De kosten van stations en parkeervoorzieningen zijn daarbij niet meegerekend.

Een uitbraak van vogelgriep onder mensen kan een flinke wissel trekken op de wereldeconomie. De Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) sluit zelfs een recessie niet uit. Ook de Wereldbank acht een afnemende groei niet denkbeeldig, al is de schade tot nu beperkt gebleven. Volgens een rapport van de ADB kan de vogelgriep de economie in de regio een schadepost van 283 miljard dollar veroorzaken. Zelfs een milde pandemie zal de consumptie treffen, evenals de investeringen en de handel. Naar verwachting zullen de economieën van Hongkong en Singapore het hardst worden getroffen, aangezien deze landen sterk exportgericht zijn. Het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle in Azië geproduceerde goederen en diensten zal bij een vraaguitval die vier kwartalen achtereen aanhoudt, 6,5 procentpunt lager uitkomen, aldus de bank. In een halfjaarlijks rapport gaat ook de Wereldbank in op de mogelijke gevolgen van de vogelgriep. De ziekte heeft tot nu toe vooral de plattelandsgebieden getroffen, maar kan volgend jaar wel de groei van de economie ernstig bedreigen. De groei kan worden afgeremd door maatregelen als reisbeperkingen, zo schrijft de bank. Tot nu toe heeft de vogelgriep tot 0,1 procent minder groei geleid, aldus de Wereldbank. Twee jaar geleden leidde de longziekte SARS ertoe dat de economie in Oost-Azië in één kwartaal 2 procent minder groeide.

Mazda heeft in de eerste helft van het boekjaar 2005-2006 de nettowinst met maar liefst 66 procent zien stijgen tot een recordbedrag van 31,1 miljard yen (240 miljoen euro). De Japanse autofabrikant boekte de winstgroei mede door een eenmalige pensioenbate en kostenbesparingen. Daarmee het concern het hoofd wist te bieden aan hogere grondstofprijzen. Ook de sterke verkopen van de Mazda-3 in zowel Europa als de VS droegen bij aan de hogere winst. Mazda verwacht over het gehele boekjaar, dat in maart eindigt, een recordwinst neer te kunnen zetten van 55 miljard yen (420 miljoen euro).

General Motors gaat de productiecapaciteit in haar fabriek te Wilmington vergroten. De fabrikant start begin volgend jaar met een extra ploegendienst. In de fabriek wordt momenteel de Pontiac Solstice vervaardigd. Daar komen de Saturn Sky en Opel GT bij. De productie van de Saturn Sky start begin volgend jaar. In de tweede helft van 2006 volgt de Opel GT, de opvolger van de Speedster. Sinds de zomer bouwt General Motors de Pontiac Solstice in de faciliteit. De fabrikant claimt dat de extra productieplaatsen niet alleen ten goede komen aan de uitbreiding van het programma, maar ook aan de bouw van Solstice. Het merk kampt met oplopende wachtlijsten, nadat de productie van de open tweezitter moeizaam op gang kwam na verschillende problemen.

Autoconstructeur Ford wil tegen het eind van dit jaar iets meer dan duizend banen schrappen in zijn fabriek in Keulen, in het westen van Duitsland. Dat meldt althans de krant Kölner Stadt-Anzeiger in haar editie van vrijdag. Bij Ford in Keulen zijn nu zo'n 19.000 mensen tewerkgesteld. Volgens de krant zouden ook in de fabriek in Saarlouis (eveneens in het westen van Duitsland) ongeveer 300 banen op de tocht staan. Kölner Stadt-Anzeiger beroept zich op een brief van de directie van Ford-Duitsland aan de werknemers. Daarin wordt gewezen op de aanhoudend slechte resultaten van het Amerikaanse moederbedrijf en "de moeilijke economische context". Die zouden nopen tot ingrijpende herstructureringsmaatregelen.

'Nu Jaune', een werk van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso, is tijdens de herfstveiling van Sotheby's in New York onder de hamer gegaan voor het recordbedrag van 13,7 miljoen dollar (11,3 miljoen euro). Het werk dateert van 1907 en beeldt een abstract geel vrouwenlichaam uit. Sotheby's had het werk oorspronkelijk geschat op 3 tot 4 miljoen dollar. Met een sensationele opbrengst van 130 miljoen dollar (107,7 miljoen dollar) lag de totale opbrengst van de veiling ook beduidend hoger dan de geschatte opbrengst tussen 90 en 125 miljoen dollar. Een schilderij van Alexej von Jawlensky wisselde voor meer dan 5,1 miljoen dollar van eigenaar. Oorspronkelijk had men gedacht dat het werk ten hoogste 4 miljoen dollar zou opbrengen.

Het waddengebied wordt deels aangemeld als Werelderfgoed en deels niet. Dat is de uitkomst van een waddenconferentie op Schiermonnikoog met Duitsland, Denemarken en Nederland. De Denen willen hun deel van het waddengebied niet op de Werelderfgoedlijst, de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein is ook tegen, terwijl twee andere Duitse deelstaten en Nederland voor plaatsing op de Unesco-lijst zijn. De Nederlandse milieuminister Veerman zei het aanmelden van het waddengebied af te laten hangen van wat de mensen in de regio vinden. Denemarken is een speciaal geval in het hele verhaal. In 2001 zeiden de Denen tegen te zijn, vooral omdat ondernemers in het gebied extra regels vrezen. Die vrees leeft ook in Nederland. De Denen proberen het gebied nu eerst als Nationaal Park op een landelijke lijst te krijgen. De enige consequentie zou een goede internationale status zijn. Dat moet meer toeristen trekken. Als Duitsland en Nederland het gebied aanmelden bij Unesco, duurt het nog zeker drie tot vier jaar voor de Wadden zich Werelderfgoed mogen noemen.

Shell heeft bij president Poetin vergeefs geprobeerd de problemen rond een enorme investering op het schiereiland Sachalin in het oosten van Rusland op te lossen. Poetin is niet van plan om meer geld te pompen in het project, dat veel duurder blijkt uit te vallen dan verwacht. Dat meldt het Russische dagblad Kommersant, dat zich baseert op niet nader aangeduide bronnen. Shell-topman J. van der Veer sprak deze week met Poetin tijdens diens bezoek aan Nederland. Het gesprek ging onder meer over het gasproject in Sachalin, dat ongeveer 20 miljard dollar aan investeringen vergt, twee keer zoveel als oorspronkelijk geraamd. Normaal neemt een regering van het land waar zo'n project wordt uitgevoerd ook een deel van de extra kosten voor zijn rekening. Maar Poetin liet in het gesprek met Van der Veer weten dat daar geen sprake van kan zijn, aldus Kommersant.

De broodnodige voedselhulp aan Zuid-Somalië wordt ernstig gehinderd door de aanwezigheid van piraten in de Somalische kustwateren. Dat heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties gezegd. Naar schatting 640.000 mensen in het zuiden van het door burgeroorlog geteisterde Oost-Afrikaanse land hebben dringend behoefte aan voedselhulp, maar die bereikt hen maar mondjesmaat doordat schepen geregeld worden aangevallen door piraten. De eigenaren van schepen eisen nu een gewapende escorte, uit angst dat hun schepen geënterd te worden. Sinds media maart zijn al 23 aanvallen uitgevoerd op schepen voor de kust van Somalië. Twee schepen met hulpgoederen van het WFP zijn al geënterd door zwaarbewapende piraten. De zeerovers nemen scheepsbemanningen vaak in gijzeling en vragen dan om losgeld, waarmee wapentuig wordt aangeschaft. De Somalische piraten hebben de beschikking over geavanceerde apparatuur als GPS-technologie om zich te oriënteren, zijn uiterst goed getraind en niet snel onder de indruk van een tegenstander. De piraten dragen vaak militaire kledij, hebben automatische geweren, granaten en anti-tankwapens en nemen dat allemaal mee op rooftocht in hun wendbare speedboten, aldus een VN-rapport.

Bach is Beethoven niet


Op 16 december begint op BBC Radio 3 een muziektiendaagse rond Johann Sebastian Bach. Maar dit keer zal de luisteraar niet de gelegenheid krijgen om de muziek integraal te downloaden, zoals dat in juni wel het geval was met Ludwig von Beethoven. De muziekindustrie heeft geprotesteerd.

In juni stelde de BBC zijn Beethoven-collectie ter beschikking op zijn website. Daar konden de werken gratis gedownload worden. In totaal werden 1,4 miljoen files opgevraagd. Dat is volgens de Britse platenmaatschappijen echter van het goede teveel. Ze voeren aan dat een commerciële cd met dat werk er meer dan vijf jaar zou over doen om dezelfde verkoopcijfers te halen.

Er komt dus geen herhaling tijdens de Bach-tiendaagse. Er zouden slechts bepaalde fragmenten ter beschikking gesteld worden voor downloads. De BBC beloofde dat er geen initiatieven genomen zouden worden zonder dat de muziekindustrie geraadpleegd zou worden. "Bovendien is een actie zoals met Beethoven uitgesloten," werd er aan toegevoegd.

Thursday, November 03, 2005

Ophokplicht voor Chinese pers?

Ondanks beloftes over een volledige openheid rond de strijd tegen de gevaarlijke vogelgriep, censureert de Chinese regering opnieuw mediaberichten over de gevaarlijke ziekte. Dat meldt de South China Morning Post. Voor de publicatie van een artikel over nieuwe besmettingen en slachtoffers onder dieren of mensen, moet de pers voorafgaandelijk goedkeuring vragen aan het mediaministerie.



De krant meldt dat Qi Xiaoqui, verantwoordelijke voor gezondheidszorg, enkele dagen geleden nochtans verklaard had dat de Chinese regering duidelijk lessen had getrokken uit de Sars-epidemie, toen ze zware kritiek had gekregen omdat ze het probleem aanvankelijk in de doofpot had willen stoppen.

Niet alleen de verslaggeving over ziektegevallen, maar ook nieuws over een oefening als voorbereiding op het sluiten van Chinese havens indien het griepvirus op de mens zou overgaan, werd volgens de Morning Post achter gehouden. "Men vreesde duidelijk dat het nieuws aanleiding zou geven tot speculaties dat er inderdaad menselijke slachtoffers waren gevallen," aldus de krant.

Qi vertelde op een crisisvergadering in Brisbane nochtans dat de Chinese regering zich voorgenomen had om ziektegevallen snel te onderzoeken en te melden aan de bevolking en internationale gezondheidsorganisaties. "Sars heeft ons geleerd dat informatie niet kan achtergehouden worden," verklaarde hij. "We hebben boeren dan ook aangemoedigd om eventuele ziektegevallen onder hun dieren onmiddellijk te melden. Boeren die problemen snel melden, worden financieel gesteund."

China heeft met de Verenigde Staten een samenwerkingsakkoord ondertekend voor de bestrijding van infectieziekten. Qi benadrukte daarbij dat China samen met de internationale gemeenschap de vogelgriep wil bestrijden. De regering zou 192 controlepunten hebben georganiseerd op locaties waar trekvogels samenkomen. Bovendien wees hij erop dat er een website is gestart om alle verdachte ziektesymptomen te melden en dat er teams worden uitgestuurd naar gebieden met mogelijke ziektegevallen.

China heeft de voorbije maand drie gevallen van besmetting bekend gemaakt. Er werd geen melding gemaakt van menselijke slachtoffers.

Singapore haalt schouders op voor persvrijheid

Singapore vindt zijn pover imago op het gebied van persvrijheid helemaal niet erg. Gewezen eerste minister Goh Chok Tong stelde dat de stadsstaat zeker niet naar een westers mediamodel moet gaan, waar kritiek en oppositie aangemoedigd worden. Economie en welvaart zijn volgens hem belangrijker.

Tong benadrukte dat Singapore helemaal niet verlegen moet zijn om zijn lage rangschikking op het gebied van persvrijheid. "Op het gebied van economische vrijheid en welvaart scoort het land bijzonder hoog," benadrukte de gewezen eerste minister.

Tong ondersteunt het model van perscontrole en stelde dat Singapore een niet-vijandige pers moet ontwikkelen die accurate en objectieve verslaggeving verzorgt. "Ik ben geen voorzitter van een onderdanige pers," benadrukte hij. "Een onnadenkende pers is niet goed voorSingapore. Maar persvrijheid moet uitgeoefend worden binnen een kader van bredere verantwoordelijkheid en nationaal belang."

In zijn jaarlijkse index rangschikt Reporters sans Frontières (RsF) Singapore op het vlak van persvrijheid slechts op de 140ste plaats van 167 landen. Dat is een vooruitgang met vier plaatsen tegenover vorig jaar, maar scoort daarmee nog altijd slechter dan strikt bestuurde landen als Rusland en Jemen.

De lage rangschikking van Singapore wordt volgens de organisatie veroorzaakt door een complete afwezigheid van onafhankelijke media, gevangenisstraffen voor persmisdrijven en de zelfcensuur van de media. Bovendien heeft de oppositie geen toegang tot de staatsmedia.

RsF wijst ook op het feit dat internationale media, zoals de Asian Wall Street Journal, de Economist en de International Herald Tribune boetes of een uitgaveverbod hebben opgelopen. Daarmee probeert de regering volgens de organisatie journalisten tot zwijgen te brengen die de politieke elite in vraag stellen.

Goh merkte op dat het RSF-rapport een subjectief verslag is, opgesteld vanuit de ooghoek van linkse westerlingen. "In de Transparency International Index en de Economic Freedom Index scoort Singapore wel goed," voegde hij daar aan toe. "Het is trouwens niet bewezen dat eengrotere persvrijheid zal leiden tot een efficiënt bestuur of economische vrijheid en welvaart."

Singapore staat echter bekend omwille van zijn strikte houding ten opzichte van de media en de kunst. Voor publicaties of optredens moeten er altijd vooraf toelatingen aangevraagd worden.

Vorige maand kreeg de stadstaat zware kritiek van vertrekkend Amerikaans ambassadeur Franklin L. Lavin, die de vrijheid van meningsuiting op de korrel nam. De Britse Warwick University liet uit bezorgdheid voor de academische vrijheidplannen varen om in Singapore een campus op te zetten.

Geen strengere aanpak fluorgassen


Er komt geen strengere aanpak van fluorgassen in onder meer koelkasten en auto's. Dat heeft het Europese Parlement beslist. Wel kunnen lidstaten individueel striktere eisen stellen. Maar critici stellen dat het Europees Parlement zich laten inpakken heeft door de industriële lobby.

Het Europees Parlement vindt niet dat het gebruik van fluorgassen verder moet beperkt of verboden worden. De zogenoemde F-gassen zijn sterke broeikasgassen die worden gebruikt in veel producten zoals airconditioning, koelkasten, brandblusapparaten en zelfs in schoenzolen. Ze zijn veel schadelijker dan koolstofdioxide.

Het Europees parlement besloot tot zeer beperkte maatregelen die het gebruik van F-gassen moeten tegengaan. Wel krijgen de lidstaten de mogelijkheid zelf verdergaande eisen te stellen. Sommige landen, zoals Denemarken, hebben nu al strengere regels en zouden anders een stap terug moeten doen.

Volgens voorstanders van strengere maatregelen zijn er voldoende milieuvriendelijke alternatieven voor de F-gassen. Greenpeace heeft dat al in de jaren negentig aangetoond door met een fluorgasvrije koelkast te komen. In Duitsland wordt in bijna geen enkele koelkast nog fluorgas gebruikt.

Milieuorganisatie Greenpeace noemde de uitkomst van het debat een overwinning voor de multinationals. Deze zouden volgens organisatie de schadelijke effecten van de F-gassen met succes hebben weten te bagatelliseren. Veel bedrijven werken met F-gassen. Ze zijn van mening dat er geen goede alternatieven bestaan. Ook stellen ze dat de schadelijke effecten worden overdreven.

Auteurs in het spoor van Anne Frank


Schrijvers die in hun land bedreigd worden met vervolging, kunnen voortaan terecht in Amsterdam. Aan het Merwedeplein is door de Amsterdam Foundation for Cities of Refuge een appartement gehuurd waar jaarlijks één auteur zal kunnen werken en leven. In die flat begon Anne Frank ooit aan haar beroemde dagboek.

Het tienermeisje Anne Frank begon haar dagboek in de flat, voor ze omwille van de Jodenvervolging van de Nazi's moest onderduiken in een ander pand, dat nu bekend staat als het Achterhuis. Uiteindelijk werd de schuilplaats toch ontdekt en werd de familie Frank gedeporteerdnaar concentratiekampen. Anne Frank zou overlijden in Bergen-Belsen.

Het appartement aan het Merwedeplein is nu terug ingericht zoals het destijds door de Duits-joodse familie Franck werd bewoond. Aan de hand van familieportretten en een brief van Anne Frank heeft een team van experts alle sporen van moderne invloeden proberen uit te wissen enhet pand te herstellen en te bemeubelen zoals het in de jaren dertig door de familie bewoond werd.

Elk jaar zal de Amsterdam Foundation for Cities of Refuges zal de flat nu beschikbaar stellen aan een auteur die in zijn thuisland bedreigdwordt met vervolging. Hij zal daarbij ook kunnen werken aan de houten tafel waar Anne Frank de eerste bladzijden van haar dagboek zou volgeschreven hebben.

Patricia Bosboom, woordvoerster van het Anne Frank Stichting,benadrukte dat de flat een bijzonder speciale plek zal worden voor schrijvers die worden vervolgd. De eerste bewoner is de Algerijnse romanschrijver en dichter El-Mahdi Archerchour.

Camphone populairder dan musicphone

Fotografie is bij de internauten belangrijker dan muziek. Dat kan men althans afleiden uit een Amerikaanse studie van Parks Associates. Daar bleek dat de online huisgezinnen eerder van plan zijn om een gsm-toestel met beeld (camphone) te kopen dan een mobiele telefoon met muziekdownloads (musicphone).

Uit het onderzoek bleek dat één derde van de online huisgezinnen in de Verenigde Staten van plan is om zich een camphone aan te schaffen als belangrijkste cameratoestel. Bovendien bleek dat er ook interesse was in mobiele muziektoepassingen, maar foto-toepassingen blijken over het algemeen populairder te zijn.

De enquête van Parks Associates kwam tot de vaststelling dat 52procent van de Amerikaanse online gezinnen van plan is om zich een camphone aan te schaffen. Bij een musicphone blijft dit beperkt tot 30 procent. Met de komst van nog verfijndere camera's zal de vraag volgens de onderzoekers alleen nog maar toenemen.

Hummer ligt goed in de markt


Sportieve terreinwagens liggen niet langer goed in de markt. De super-suv Hummer heeft daar echter opmerkelijk genoeg weinig last van. De verkoop blijkt immers liefst 84,1 procent hoger te liggen dan vorig jaar.

Sports Utility Vehicles (SUV) hebben een grote populariteit gehad. Maar door de hoge brandstofprijzen kiezen vele chauffeurs nu toch voorzuiniger exemplaren. Bovendien krijgen de modellen van politici en milieu-organisaties een stigma opgeplakt. Door hun groter verbruik worden ze immers als milieuvervuilers beschouwd.

Maar daar heeft Hummer, dochter van General Motors, blijkbaar geen last van gehad. Tijdens de eerste drie kwartaal van het jaar verkocht het merk immers wereldwijd 39.329 exemplaren. Het jaar voordien bleef de teller eind september staan op 21.359 eenheden.

Een groot gedeelte van het succes komt op de rekening van het nieuwe H3-model. Het is een compacter model, dat in mei op de markt kwam.Sindsdien werden er daarvan al 18.290 eenheden verkocht. Hummer verwacht dat er er dit jaar in totaal meer dan 25.000 H3-exemplaren zullen worden verkocht.

Frankrijk ondersteunt New Orleans


Maandag staat in het Palais des Congres in Parijs een concert op het programma met de Franse zanger Francis Cabrel en de Amerikaanse singer-songwriter Zachary Richards, afkomstig uit Louisiana. Daarmee brengt Frankrijk meteen een hulpactie op gang om jazz-muzikanten uit New-Orleans te ondersteunen.

Renaud Donnedieu de Vabres, Frans minister van cultuur, zal vrijdag in New Orleans het hele project bekend maken. Het concert met Cabrel en Richards zal naar verwachting 130.000 dollar opbrengen. Die som zal overgedragen worden aan muzikanten uit Louisiana. Het concert moet het begin vormen van een hele reeks culturele initiatieven die tot doel hebben de orkaanschade in Louisiana te helpen herstellen.

Maar volgende maand start ook een tweede project. Daarbij worden artisten uit New Orleans uitgenodigd om gedurende een periode van drie maanden te komen werken en optreden. Daarbij krijgen de Amerikaanse muziekanten onder meer een appartement en een loon aangeboden.

Franse bedrijven en hun Amerikaanse dochterondernemingen zouden in totaal 20,7 miljoen dollar hebben geschonken om de heropbouw van de getroffen gebieden financieel te ondersteunen.

Bangladesh-concert blijft geld opbrengen


Bijna 25 jaar geleden organiseerde Beatle George Harrison in Madison Square Garden in New York het allereerste grote benefietconcert met een waslijst van bekende muzikanten. Dat concert, ten voordele van de slachtoffers van een overstromingsramp in Bangladesh, blijft ook nu nog altijd geld opleveren.

In vergelijking met de concerten van Bob Geldof, Live Aid en Live 8, bleven de opbrengsten van Harrisons concert aan de bescheiden kant. Maar 250.000 dollar aan ticketverkoop was toen ook een groot bedrag. Recentere muzikale hulpinitiatieven brachten tientallen miljoenen op.

Belangrijk vooral is dat het 'Concert for Bangladesh' een trend heeft gezet. Harrison slaagde erin om beroemde muzikanten als Ringo Starr, Eric Clapton, Bob Dylan, Leon Russell, Billy Preston en Ravi Shankar samen te brengen om gratis een concert te geven ten voordele van Unicef.


Sinds 1971 heeft het project inmiddels al 15 miljoen dollar opgebracht aan de verkoop van het album en video van de film die gemaakt werd om het historisch concert vast te leggen. Vorige maand werd er een nieuwe dvd uitgebracht, samen met een gemixte cd-set.

De verkoop daarvan gaat opnieuw naar Unicef, via een nieuw liefdadigheidsfonds, 'The George Harrison Fund for Unicef'. De dvd omvat ook een documentaire over het concert, terwijl de cd nooit eerder uitgebrachte muziek van onder meer Bob Dylan omvat.

Economie in de media


Een wetsontwerp om roken te verbieden op werkplekken en in openbare gelegenheden in Frankrijk, heeft het niet gehaald. In het Franse parlement kreeg het voorstel niet genoeg steun van de centrumrechtse regeringspartij UMP. Het was juist een UMP-afgevaardigde, Yves Bur, die het voorstel had ingediend. Maar een van zijn partijgenoten die tegenstemde zei dat het voorstel te ver ging. "Met botte verboden kun je gedrag niet veranderen," zei Bernard Accoyer van UMP, de partij vande Franse president Jacques Chirac. Ongeveer een derde van de Fransen rookt. De afgelopen jaren zijn een aantal maatregelen genomen die ogenschijnlijk zijn bedoeld om het roken tegen te gaan. Zo is de import van meer dan tien pakjes sigaretten verboden en zijn de accijnzen verhoogd. Volgens critici zijn deze maatregelen in werkelijkheid bedoeld om de import van goedkopere tabak uit het buitenland tegen te gaan en de staatskas te spekken. De tabaksindustrie en de horeca in Frankrijk verzetten zich fel tegen een rookverbod in onder meer restaurants en cafés.

De Cambodjaanse overheid gaat actie ondernemen tegen websites die het land neerzetten als een ideale plek voor buitenlanders om zelfmoord teplegen. Op verscheidene sites wordt hulp en bemiddeling aangeboden aan mensen die een einde aan hun leven willen maken. Maar in tegenstelling tot wat op de sites staat is zelfmoord en hulp bij zelfdoding niet legaal in het land, stelt Put Chandarith, de gouverneur van de zuidwestelijke provincie Kampot. "De boodschap die via diverse websites wordt uitgedragen is onjuist en beschadigt het imago van ons land in het buitenland," aldus de bestuurder. Op een van de websitesdie de overheid wil verbieden staat onder meer dat Cambodja een ideale plek is om te overlijden. De eigenaar van de website, de Amerikaan William Graham, zegt dat hij het maximale wil doen om mensen op een bevredigende wijze afscheid te laten nemen van het leven, binnen de grenzen van de wet en zijn eigen geweten.

Het Amerikaanse leger moet meer gaan betalen voor het gebruik van zijn luchmachtbasis in Kirgizië. Dat heeft de Kirgizische president Koermanbek Bakijev woensdag gezegd. De president zei dat Kirgizië met de Verenigde Staten overlegt over een nieuw verdrag voor het gebruik van de basis, van waar de Amerikaanse luchtmacht militaire operaties in Afghanistan ondersteunt. In het verdrag zullen onder meer nieuwe prijzen worden vastgesteld voor de huur van de grond waarop de basis is ingericht en voor diensten die de Kirgizische overheid en bedrijven aan de Amerikanen leveren. Het Amerikaanse leger heeft sinds december2001 een basis in Kirgizië. De basis krijgt volgend jaar extra belang voor de militaire operaties in Afghanistan omdat Oezbekistan de Amerikanen onlangs heeft duidelijk gemaakt dat hun basis daar voor het eind van dit jaar moet worden ontruimd. De Amerikaanse basis is een enorme bron van inkomsten voor het straatarme Kirgizië. Volgens sommige regeringsmedewerkers zijn de verkoop van brandstof, landingsrechten en de pacht van de grond nu goed voor zo'n 7 procentvan de totale inkomsten van Kirgizië. De Kirgizische autoriteiten en lokale bedrijven zouen jaarlijks voor zo'n 22,5 miljoen euro aan opdrachten van het Amerikaanse leger krijgen.

In een paginagrote advertentie woensdag in de Financial Times roept de gedetineerde Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski de Russen op om een nieuwe politieke elite in Rusland te installeren. Chodorkovski is veroordeeld tot acht jaar cel. Hij moet zijn straf uitzitten in Tsjita, een van de meest afgelegen gebieden in Rusland. In de advertentie in de zakenkrant schrijft hij dat het Kremlin hem van het volk wil isoleren en hem fysiek wil vernietigen. De machthebbers willen het volk volgens hem overtuigen het bestuur van het land overte laten aan de oppermacht van de eigenbelang dienende bureaucraten. Maar volgens Chodorkovski is het gevecht nog maar net begonnen. Hij stelt in de krant dat Rusland enorme uitdagingen staan te wachten. Een nieuwe generatie ambtenaren moet volgens Chodorkovski aan de macht komen. Zij moeten het belang van het land voorop stellen en corruptiebestrijden. De economie moet verder gemoderniseerd worden. Om dit te bereiken heeft het land behoefte aan een nieuwe politieke elite.

De FIFA heeft voor omgerekend 337 miljoen euro aan de Amerikaanse tv-stations ABC/ESPN en Univision de rechten verkocht van alle voetbalevenementen in de periode 2007-2014. Het gaat om de rechten voor de Amerikaanse markt, met pakketten voor onder meer televisie, internet en mobiele telefoon. De wereldvoetbalbond deelde woensdag mee dat in de totale overeenkomst de wereldkampioenschappen van 2010 en 2014 zijn inbegrepen. Het is voor de FIFA de grootste deal in financieel opzicht die zij ooit in één land afsloot. De bond is ingenomen met de overeenkomst, omdat de Verenigde Staten worden beschouwd als een snel groeiende voetbalmarkt.

Telecombedrijf Deutsche Telekom voert een ingrijpende kostenbesparingsronde door en ontslaat 32.000 medewerkers. De ontslagronde zal de komende drie jaar plaatsvinden en 3,3 miljard euro kosten. De ingreep heeft enkel betrekking op medewerkers van Deutsche Telekom in Duitsland. Buitenlandse dochterbedrijven, filialen van T-Online, T-Systems en T-Mobile, blijven buiten schot. Het bedrijf heeft in totaal 244.000 medewerkers. Behalve ontslagen kondigt Deutsche Telekom ook aan zesduizend nieuwe personeelsleden in dienst te nemen. Het gaat daarbij om personeel dat nieuwe diensten moet helpen ontwikkelen en exploiteren. Deutsche Telekom ziet zich tot de ingreep genoodzaakt door de zeer intense concurrentie op de lokaletelefonie- en internetmarkt. Bovendien weet ze minder groei te realiseren uit telefonie en internet dan nodig is om het huidige personeelsbestand te handhaven. Als tweede reden voor de sanering geeft Deutsche Telekom aan dat ze door de lokale toezichthouder belemmerd wordt bij de uitrol van een nieuw netwerk. Het telecombedrijf wil drie miljard euro investeren in een glasvezelnetwerk, maar krijgt niet de daartoe benodigde medewerking en goedkeuring van de telecomtoezichthouder. Een dergelijk netwerk zou volgens Deutsche Telekom voor nieuwe banen kunnen zorgen.

Een Britse rechtbank heeft het Zeeuwse postorderbedrijf Pabo een boete opgelegd. Een vrouw had geklaagd over een pornofilm die niet hard genoeg was. De vrouw diende een klacht in bij de Britse geschillencommissie voor consumenten, omdat de omschrijving in de catalogus en beelden op de kaft niet overeen kwamen met de inhoud van de film. De pornofilm bleek gecensureerd omdat het in Groot-Brittannië verboden is om films voor meerderjarigen over de post te versturen.Expliciete scènes waren verwijderd, maar de omschrijving en kaft waren niet aangepast. In totaal moet Pabo een boete betalen van meer dan 16.000 pond: 10.500 pond voor het verboden versturen van de film per post, 4000 pond voor de verkeerde productomschrijving en proceskosten. De vrouw krijgt een schadevergoeding van 75 euro.

Het Amerikaanse vliegtuigconcern Boeing wordt opnieuw geplaagd door een staking van zijn personeel. Legden in september ongeveer18.000 werknemers in de divisie vliegtuigbouw vier weken het werk neer, ditmaal zijn ongeveer 1500 technici van de defensietak in staking gegaan. Een woordvoerder van Boeing verklaarde woensdag dat zeven vestigingen van het concern door de staking zijn getroffen. De werknemers hebben het werk neergelegd, omdat de onderhandelingen over een nieuwe CAO niet vlotten. Op 23 oktober liep de vorige arbeidsovereenkomst af.

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner is erin geslaagd zijn kwartaalwinst op te schroeven met 80 procent. In het derde kwartaal haalde de onderneming een winst van 897 miljoen dollar tegen 499 miljoen dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. De resultaten overtreffen de verwachtingen. Time Warner kreeg er veel abonnees bij voor zijn internet- en digitale telefoondiensten. De verkoop vanonline advertenties nam eveneens toe. De omzet groeide met 6 procent tot 10,5 miljard dollar. Time Warner maakte woensdag tevens bekend dat het zijn programma vor de terugkoop van eigen aandelen uitbreidt van 12,5 miljard tot 20 miljard dollar. Dat gebeurt voor een deel op sterke aandrang van belegger/miljardair Carl Icahn. Icahn heeft met enkele beleggingsfondsen een belang van 2,8 procent in Time Warner en vindt de koers van het aandeel te laag. Door eigen aandelen terug te kopen, kan een concern de koers van zijn aandeel laten stijgen.

De Duitse chemiereus BASF heeft zijn winstprognoses voor dit jaar verhoogd. Dat maakte het concern woensdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. BASF zag in het derde kwartaal zijn nettowinst verdubbelen. Het resultaat bedroeg 808 miljoen euro, tegen366 miljoen euro in het derde kwartaal van 2004. De winststijging ging samen met hogere prijzen en met de verkoop van een belang in plasticbedrijf Basell. Dat bedrijf was eigendom van BASF en Shell maar werd van de hand gedaan omdat er te weinig winst werd gemaakt. De winst werd vooral gestuwd door een sterke vraag naar BASF-producten, waardoor het chemische concern hogere prijzen aan de klanten kon doorberekenen. BASF, qua omzet het grootste chemiebedrijf ter wereld, zag zijn omzet in het derde kwartaal met 11 procent stijgen naar 10,36 miljard euro, tegen 9,31 miljard euro een jaar eerder en iets boven de door analisten verwachte omzet van 10,26 miljard euro. BASF zei dat het in de vierde kwartaal een lagere winst verwacht dan in het sterke vierde kwartaal van 2004. Op de winst wordt zo'n 120 miljoen euro inmindering gebracht door productieverliezen als gevolg van de orkanen in de VS. Door de sterkere dollar zal bovendien een winst van circa 80 miljoen euro uitblijven die het bedrijf in het vierde kwartaal van vorig jaar kon boeken door middel van valutaderivaten.

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 1,9 miljard frank (1,22 miljard euro). Daarmee boekte de financiële reus een winststijging van 42 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De resultaten waren beter dan verwacht. Gemiddeld rekenden analisten op een winst van 1,513miljard frank. Dat bleek woensdag uit de kwartaalcijfers van Credit Suisse. De resultaten zijn bevredigend. "We hebben geprofiteerd van meer vraag van onze klanten en van een marktklimaat dat opleeft," zei bestuursvoorzitter Oswald Gruebel in een persverklaring. Credit Suisse zag een verbetering van zijn resultaten op zowel vermogensbeheer als zakenbankieren.

Het Duits-Amerikaanse autoconcern heeft het overleg met Rusland over de bouw van een fabriek daar stopgezet. Een woordvoerder verklaarde woensdag dat de algemene voorwaarden voor een vestiging daar op het ogenblik nog niet goed zijn. Volgens ingewijden ligt er aan het besluit om het overleg te stoppen een ruzie tussen twee Russische ministeries ten grondslag. Het minister van Industrie zou een investering van het autoconcern maar al te graag tegemoetzien, terwijlhet ministerie van Econmische Zaken juist de Russische autoindustrie wil beschermen tegen buitenlandse concurrentie. DaimlerChrysler zou bij St Petersburg een fabriek willen bouwen waar jaarlijks 25.000 Mercedessen van de band lopen. Buitenlandse autofabrikanten willen in het land zelf auto's produceren omdat de import ervan wordt gehinderd door gecompliceerde douaneregels.

Wednesday, November 02, 2005

Geen Nipplegate voor Mazda

Een reclamespot van Mazda heeft in Groot-Brittannië vele protesten uitgelokt omdat de inhoud te seksueel geladen zou zijn. De Advertising Standards Authority (ASA) kreeg honderden klachten binnen, maar besliste uiteindelijk dat de spot wel degelijk binnen de normen van het fatsoen bleef.

Het shocquerende element van de reclamespot is een etalagepop met stijve tepels, waarbij opgemerkt wordt dat ze opgewonden raakt na een rit op de achterbank van de auto. De klagers - 425 in totaal - merkten op dat de spot beledigend was voor vrouwen en ongepast voor kinderen.



De Mazda-reclame staat bij de ASA nu op de vijfde plaats van de meest gecontesteerde tv-campagnes. Maar de ASA stipte dat de ondertoon van de spot subtiel genoeg was om aan de aandacht van kinderen te ontsnappen en niet expleciet seksueel getint was.

Er was volgens de ASA ook geen sprake van een beledigende inhoud, maar wel van een humoristische aanpak van het absurde waarin een doods object toch opgewonden zou kunnen raken. De reclame werd ontworpen door het bureau JWT. Dat voerde aan dat uit onderzoek gebleken is dat het Britse publiek positief reageert op de reclame en het thema.

In de reclame wordt een man getoond die een aantal vrouwelijke etalagepoppen, gekleed in lingerie, op de achterbank van een Mazda 5 laadt. Wanneer de bestuurder uiteindelijk voor een lingerie-winkel stopt en één van de mannequins uit de auto haalt, blijkt de pop stijve tepels te hebben, terwijl men op de achtergrond het gegiechel van een vrouw hoort.

Ryanair wordt vliegend casino


De budgetvlieger Ryanair is van plan om passagiers de mogelijkheid te geven deel te nemen aan gokspelen. Dat zou er volgens topman Michael O'Leary toe kunnen leiden dat er in de toekomst niet meer betaald zou moeten worden voor een vliegtuigticket.

O'Leary ging echter niet verder in op de details van het plan, maar merkte op dat Ryanair van plan is om tegen 2007 gokapparatuur en computergames in zijn vliegtuigen te installeren. De inkomsten uit die activiteiten zouden volgens O'Leary voldoende moeten zijn om de passagiers gratis te laten meevliegen.

De vliegtuigmaatschappij stipte aan dat wellicht nog voor het einde van dit jaar bekend gemaakt zou worden met welk gokbedrijf in zee zal gegaan worden om het project verder uit te werken. O'Leary maakte ook gewag van extra twee miljoen gratis zetels, waarbij de klant alleen hun taksen zouden moeten betalen.

BBC is niet religieus genoeg


De Britse omroep BBC stelt zich anti-religieus op. Dat is de slotsom van een onderzoek van een Britse Hogerhuis-commissie rond de toekomst van de omroep. Gesteld wordt dat BBC in het algemeen een anti-religieuze houding uitstraalt en dat zijn correspondenten weinig verstand hebben van religieuze onderwerpen.

Bovendien stelden de commissieleden dat soaps zoals EastEnders godsdienst belachelijk maken, terwijl er gesteld wordt dat BBC-reporters zich vlug en oppervlakkig afmaken van complexe religieuze onderwerpen. Dat is de algemene tendens van het rapport, waarvoor getuigenissen verzameld werden van christenen, moslims, hindoes en sikhs.

Chakravarthi Ram-Prasad stelde daarbij dat soaps geneigd zijn om stereotypen te gebruiken. "De moslims zijn er gekke fundamentalisten en de hindoes zijn er actief met gearrangeerde huwelijken," voerde hij aan. Maar wie als christelijk naar voor geschoven wordt, blijkt eveneens een religieus fanaticus te zijn.

Indarjit Singh, hoofdredacteur van de Sikh Messenger en voorzitter van het World Congress of Faiths, voerde aan dat de BBC zijn middelen zou moeten gebruiken om mensen te informeren over godsdienst, zodatvoordelen en onwetendheid uit de wereld geholpen zouden kunnen worden.

Singh voegde er aan toe dat de BBC een echt religieus beleid zou moeten voeren, waarbij duidelijk zou kunnen gemaakt worden hoe het geloof bijdraagt tot de maatschappij en waarbij onfaire praktijken, ook binnen de religies, aan de kaak zouden worden gesteld.

Tom Butler, bisschop van Southwark, vroeg niet om meer religieuze programma's, maar wel een programmering op een gunstiger tijdstip. Maar daarnaast vroeg hij een beperking van de zendtijd voor niet-religieuze geestelijke stromingen. Die kwamen volgens hem al voldoende aan bod in de gewone programmering van radio en televisie.

Een ander commissielid, Lord Maxton, was echter van mening dat de religie door de BBC met fluwelen handschoenen wordt aangepakt en zelden bekritiseerd wordt. Lord Peston noemde de kritiek op de BBC in het religieuze dossier belachelijk, maar gaf wel toe dat er binnen de omroep niet voldoende kennis is over godsdienst.

Dat gebrek aan kennis leidt volgens de commissie soms tot cruciale fouten. "Zo wordt altijd de fundamentele fout gemaakt door te stellen dat het Indisch-Pakistaans conflict gebaseerd is op religieuze gronden, omdat de BBC-journalisten de basiskennis over de situatie missen," aldus Ram-Prasad.

Maar ook vanuit de niet-religieuze hoek krijgt de BBC tegenwind. "Er zijn heel wat mensen die het humanisme uitdragen, maar zich geen humanist noemen omdat ze die naam niet kennen," aldus Hanne Stinson, directeur van de British Humanist Association. "Daar is de BBC mede schuldig aan."

Zij ontkende ook dat het grootste gedeelte van de programmering een humanistische invalshoek had. "Een gedeelte van de programmering is religieus, de rest is algemeen," stipte Stinson aan. Haar collega David Pollock benadrukte dat de BBC de wet breekt door het humanisme niet evenwaardig te behandelen als andere geloofsovertuigingen.

Rolls-Royce ziet ze graag vliegen


Het drukke luchtvaartverkeer doet motorenfabrikant Rolls-Royce bijzonder goed. Niet alleen kan het Engelse bedrijf meer motoren verkopen, maar vooral het onderhoud zorgt voor bijzonder mooie winstcijfers. Bovendien is het bedrijf daarvoor verzekerd van een dik orderboek.

Motorenfabrikant Rolls-Royce heeft in de burgerluchtvaart een marktaandeel van veertig procent. Op dit ogenblik heeft het Britse concern meer dan 11.000 motoren operationeel. Meer dan de helft daarvan is de voorbije zeven jaar geleverd, waardoor ze nog als vrij jong beschouwd kunnen worden.

The Independent wijst erop dat zowel Boeing als Airbus nieuwe superjumbo's aan het bouwen zijn, twee belangrijke klanten van Rolls-Royce. Daarnaast is er bovendien ook een groei van het luchtvervoer in Azië en van de budgetvliegers in het Westen. Dat allesstimuleert de verkoop van Rolls-Royce, dat volgens de krant ook steeds meer marktaandeel wegkaapt van het Amerikaanse General Electric, zijn belangrijkste concurrent.

Maar het beste nieuws voor Rolls-Royce is volgens The Independent dat de operationele vliegtuigen veel meer in de lucht zijn, wat veel meer onderhoud en herstellingswerkzaamheden vergt. Dit pakket is juist het meest winstgevende voor Rolls-Royce. Aangezien een groot gedeelte van de vloot nog relatief jong is, mag de Britse motorenbouwer zich verheugen in een dik orderboek voor een lange periode.

Die positieve trend moet meer dan voldoende zijn om de defensie-besparingen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten op te vangen. Daarnaast lijken ook de andere activiteiten van het bedrijf - krachtcentrales en maritieme installaties - het bijzonder goed tedoen.

Recordmaand voor malware


De voorbije maand werd het grootste aantal nieuwe computervirussen gelanceerd. Dat blijkt althans uit cijfers van het onlinebeveiligingsbedrijf Sophos. Er zouden nu 112.142 virussen bekend zijn, 1.685 meer dan tijdens de maand september. Meestal gaat het om varianten van bekende malware.

Sophos begon zijn controles op virussen in 1988. Sindsdien zouden ernooit zoveel virussen bijgekomen zijn als de voorbije maand. Meestal gaat het daarbij niet om compleet nieuwe virussen, maar om talloze nieuwe varianten op programma's als Agobot, SdBOt, Trojans en meer van dat liefs.

Sommige malware-families zouden ondertussen al meer dan 700 varianten tellen. Elke keer hackers nieuwe componenten toevoegen aan een bestaande malware-code, wordt een nieuwe variant gecreëerd. De trend zou volgens analisten ook geen tekenen van afname vertonen.

Ongeveer twee derden van de virussen waren versies van de Mytob-worm. Eén op zestig e-mails zou besmet zijn. NetSky-P blijft de top van alle virussen aanvoeren, maar Mytob-GH, voor het eerst verschenen op 16oktober, is inmiddels al opgeklommen naar een tweede plaats.

Het rapport van Sophos vernoemt in oktober nog maar drie virusfamilies - NetSky, MyTob en Zafi - wat zou kunnen betekenen dat virusauteurs zich specialiseren op het creëren van varianten van bestaande malware. Dit zou financieel de meest efficiënte oplossing zijn.

Wordt spoorproject Stalin afgewerkt?


In Rusland wordt eraan gedacht om een oud spoorwegproject van Jozef Stalin weer nieuw leven in te blazen. Het zou immers een manier kunnen zijn om de gigantische gasgebieden in Noord-Siberië te verbinden met Europa. De oude plannen worden in ieder geval opnieuw bestudeerd.

De spoorweg van Salekhard naar Igarka was één van de meest ambieuze projecten van Sovjet-leider Jozef Stalin. Na de tweede wereldoorlog werd er vier jaar lang aan gewerkt. Dagelijks kostte het project aan minstens tien mensen het leven. Maar in tegenstelling tot de meeste andere Stalin-projecten, is dit nooit gerealiseerd.

Kort na de dood van Stalin in 1953 werd ook het project begraven, waardoor de spoorlijn ergens in de toendra verloren loopt. Maar er wordt aan gedacht om het project nu toch opnieuw op te starten. De spoorlijn zou immers een hulp kunnen zijn om de gigantische energierijkdommen van de Russische noordpoolgebied te ontsluiten.

Sergei Ivanov, assistent-directeur van de Russische spoorwegen, stelde dat overwogen wordt om de spoorlijn door te trekken tot het nikkelgebied van de stad Norilsk, die verantwoordelijk is voor twee procent van het Russisch bruto binnenlands product. De plannen voor de spoorlijn zouden dan ook opnieuw bekeken worden.

De spoorlijn moest ruim 1.200 kilometer lang worden. In april 1947 werden de eerste werken opgestart, waarbij in twee richtingen gewerktwerd vanuit Igarka en Salekhard. Op het hoogtepunt van de werken in 1951 waren 85.000 gevangenen bij de aanleg ingeschakeld. Het waren gruwelijke omstandigheden, met bijzonder strenge winters. Het is voor velen een raadsel hoe de gevangenen konden overleven bij temperaturen van min vijftig graden.

In totaal is er 700 kilometer spoorlijn aangelegd. Het is niet zeker hoeveel dwangarbeiders daarbij het leven hebben gelaten. De aanleg van de spoorlijn werd weliswaar uitgevoerd tijdens de zes warmere maanden van het jaar, want tijdens de winter was het werken onmogelijk.

In het Sacharov Museum in Moskou loopt trouwens op dit ogenblik een tentonstelling over de strafkampen en de dwangarbeid tijdens het Sovjet-regime in Rusland.

Arabië bekijkt Amerikaanse televisie


In vele landen aan de Perzische Golf is de Amerikaanse televisie bijzonder populair. Dat is opmerkelijk, want de Verenigde Staten en de meeste landen uit het gebied leven op een behoorlijk gespannen voet. Maar het publiek blijkt wel massaal voor de Amerikaanse uitzendingen te kiezen.

"Arabieren mogen misschien grote tegenstanders zijn van de Amerikaansepolitiek in het Midden-Oosten, maar voor ontspanning zoeken ze toch dikwijls naar de Amerikaanse populaire cultuur, die de voorbije drie jaar steeds meer opduikt op de Arabische televisieschermen," stipt het persbureau Reuters aan.

Opgemerkt wordt dat gratis satellietkanalen bijna uitsluitend sitcoms, praatprogramma's en nieuwsuitzendingen van Amerikaanse makelijk vertonen. De programma's zijn in het Arabisch ondertiteld en gevoelige scènes - kussen of seksueel getint gedrag - worden geknipt.



Het Saudische Middle East Broadcasting Center heeft naast zijn Arabisch kanaal, ook twee kanalen voor Hollywoodfilms, sitcoms en talkshows. Hetzelfde geldt voor One TV uit Dubai. De uitzendingen zijnvolgens Reuters in de Arabische wereld bijzonder populair geworden en adverteerders staan te drummen.

"We bieden het publiek een zicht op de wereld en een inzicht in de visie van het westen," vertelde Mohammed Al-Mulhem, public relations directeur bij MBC. "De westerse entertainment-wereld spreekt de jongeren aan."

Sommigen stellen echter dat de opkomst van de Amerikaanse popcultuur een signaal is voor een intellectuele crisis in de Arabische landen, waarbij men het vertikt geld te investeren in Arabische televisieproducties. De islamitische klerus laat de Amerikaanseprogrammering echter met rust, maar valt wel de Arabische versies vanwesterse reality- en talentshows aan.

Rashid Murooshid, managing van One TV, stipte aan dat Hollywood één van de grootste producenten is van films, sitcoms en populairs shows. "De kwaliteit ligt hoog en aangezien ze in het Engels zijn, worden ze in dit gedeelte van de wereld ook gemakkelijk aanvaard," benadrukte hij.

Reuters merkt op dat de interesse in de Amerikaanse popcultuur in schril contrast staat met de politieke problemen. Er is immers een gespannen verhouding tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië wegens de oorlog in Irak en de Amerikaanse steun aan Israël in het conflict met de Palestijnen.

Desalniettemin heeft de Amerikaanse regering getracht de popcultuur te gebruiken om steun te krijgen voor zijn plaatselijke politiek. Een voorbeeld daarvan is Radio Sawa, een Arabische zender die met Amerikaans geld is opgericht en popmuziek draait. Ook het televisiestation Alhurra is met Amerikaanse investeringen tot stand gekomen.

"Men apprecieert de Amerikaanse cultuur, entertainment en ook bepaalde normen, zoals de democratie," vertolkte Jihad Fakhreddine van het Pan-Arab Research Center in Dubai die voorliefde voor Amerikaanse programma's. "Maar wanneer het over de houding tot de regio komt, wordt het een heel ander verhaal. Dat blijken de Verenigde Staten niet te kunnen begrijpen."

Het succes van de Amerikaanse zenders is volgens Fakhreddine een duidelijk bewijs voor het totale bankroet van de Arabische ontspanningsindustrie. "Het is goedkoper om kant-en-klare producten - auto's, koelkasten of ontspanning - aan te kopen," benadrukt hij. "Er wordt niet voldoende geld gestopt in Arabische televisieproducties."

Anderen stellen dat het publiek in het Amerikaanse entertainment een uitweg zoekt uit de regionale politieke problemen. "De mensen willen niet alleen maar politiek nieuws," zei Tarek Sheikh-Shabab van het marktonderzoeksbureau Ipsos-Stat. "Het merendeel van de leidinggevende figuren is trouwens in de Verenigde Staten opgeleid. Daarom krijgenBritse of andere Engelstalige programma's hier nauwelijks voet aan grond."

Murooshid stelde echter niet het recht te hebben te beslissen naar welke programma's of welke culturen het publiek mag kijken. "Dat moet het volk zelf beslissen," benadrukte hij. "Maar de adverteerders houden ervan, aangezien ook het publiek ervan houdt."

Chinees drinkwater lekt weg


De Chinese watercrisis - een watertekort gekoppeld aan zware vervuiling - is de ergste van de hele wereld. Er moet volgens een aantal Chinese leiders dan ook dringend ingegrepen worden. Daarbij hoopt men onder meer beroep te kunnen doen op buitenlandse investeerders.

Qiu Baoxing, onderminister van contructie, stelde dat China met een watercrisis geconfronteerd wordt die erger en dringender is dan in om het even welk land van de wereld. "Dat vertelde hij tijdens eenvergadering over de toekomstige ontwikkeling van de stedelijke watervoorziening in China," meldt het persbureau AFP.

De Chinese watervoorziening is ontoereikend voor zijn bevolking van 1,3 miljard mensen. China heeft per inwoner een watercapaciteit die amper één kwart bedraagt van het wereldgemiddelde. Die situatie wordt wellicht nog erger, want op verschillende plaatsen is het grondwater aan het zakken.

Bovendien zijn vijf van de zeven grote Chinese rivieren ernstig vervuild. Maar ook verspilling is een belangrijke oorzaak. In de Chinese steden zou twintig procent van het water uit de leidingen weglekken. Qian Yi, professor milieutechnologie aan de Chinese Academy of Engineering, had het daarbij over een kortzichtige economische ontwikkeling en milieuvernieling, praktijken die in China volgens hem nog altijd wijd verspreid zijn.

Onderminister Qiu stelde dat in de toekomst 60 procent van het stedelijk afvalwater zal gezuiverd worden. Op dat ogenblik is dat 45,6 procent. In de grote Chinese metropolen zou men tot 70 procent willen gaan. Daarbij is een deadline gelegd van vijf jaar.

Gehoopt wordt eveneens op buitenlandse investeringen in moderne technologieën en management methodes.

Amerikaanse autosector blijft ploeteren


De Amerikaanse auto-industrie heeft geen beste maand achter de rug. Ford en General Motors zagen hun verkoop teruglopen met 23 procent, terwijl ook DaimlerChrysler achteruit ging met 3 procent. De Japanse constructeurs zagen daarentegen bijna allemaal hun Amerikaanse verkopen stijgen.

De interesse in de SUV-modellen, die voor een groot gedeelte van het recente succes van de Amerikaanse constructeurs heeft bepaald, begint te tanen. Maar volgens analisten liggen ook enkele structurele oorzaken aan de basis van het probleem.

Daarbij moet er rekening worden mee gehouden dat Amerikaanse constructeurs traditioneel niet goed zijn in het produceren en verkopen van verkopen van kleine auto's. De Amerikaanse autosector is dat niet gewoon, ook al vraag de consument steeds meer naar dat type wagen. Daardoor hebben Japanse en Koreaanse concurrenten zich in die markt kunnen nestelen.

De voorbije tien jaar konden de Amerikaanse autobouwers een crisis nog tegenhouden met de SUV-modellen. Vooral vrouwelijke chauffeurs lietenzich verleiden door het veilige gevoel dat zo'n grote, maar comfortabele wagen bood. Het hoge verbruik speelde niet echt een rol, want de Amerikaanse benzine bleef goedkoop.

Maar inmiddels hebben ook bijna alle buitenlandse merken - Porsche, Mercedes, Volvo, Mitsubishi, Hyundai, Kia - een eigen SUV-model, waarmee de concurrentie vergroot en dus de winstmarges moeten teruggeschroefd worden. Door de gestegen Amerikaanse benzineprijzen, beginnen echter ook daar de bestuurders op het verbruik te letten. Daar hebben de Amerikaanse autobouwers nooit echt rekening mee gehouden.

De Amerikaanse industrie zit dus met een complex probleem. Hun gewone, grote modellen kunnen niet meer bekoren en op de kleine exemplaren blijven de winstmarges te klein. Bovendien wordt de SUV-verkoop uitgehold. Maar daarnaast stellen analisten dat de Amerikaanse autotechnologie verouderd is en geen zicht heeft op innovatie.

Meteen dreigen de grote Amerikaanse autoconstructeurs in financiële moeilijkheden te zullen komen. Paul Ballew, directeur marktanalyse van General Motors, gaf toe dat het voor de Amerikaanse autosector de slechtste maand is sinds 1998. "Maar oktober komt nu eenmaal na de traditionele zomersolden," voerde hij aan.

Bankrijkdom door dure olie


Niet iedereen gaat gebukt onder de zware lasten van de hoge olieprijzen. Zo zag UBS, de grootste Europese bank, zijn winsttijdens het derde kwartaal van dit jaar met 71 procent zien stijgen. Grotendeels verantwoordelijk daarvoor is de groeiende olierijkdom in het Midden-Oosten en Azië.

Vorig jaar leverde het derde kwartaal UBS een winst op van 1,62miljard Zwitserse frank. Dat is dit jaar opgeklommen tot 2,77 miljard Zwistsere frank. De bank kreeg immers een extra portfolio van 31,1 miljard frank te beheren.

De duurdere olieprijzen hebben tientallen miljoenen dollars nieuwerijkdom gecreëerd in olieproducerende Arabische en Aziatische landen. Volgens analisten hebben banken zoals UBS en zijn concurrent Credit Suisse, niet toevallig beide in Zwitserland gevestigd, daarvan het grootste voordeel.

"In het Midden-Oosten voelt men zich beter wanneer men zijn geld bij UBS of Credit Suisse belegt dan bij Amerikaanse instellingen," vertelde Vasco Moreno, onderzoeksdirecteur bij de Londense analist Keefe, Bruyette & Woods, aan The New York Times. "Dit is een gevolg van de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en de Arabische wereld."

Sinds zijn ontstaan in 1998, toen twee Zwitserse banken fuseerden, heeft UBS zich specifiek gericht op het aantrekken van rijke individuele klanten. De bank legt zich meer toe op kapitaalbeheer dan op investeringen. Daardoor zijn de resultaten minder afhankelijk van marktfluctuaties.

Maersk zet in op Shanghai


De Deense scheepsgigant A.P. Moeller-Maersk gaat investeren in de tweede fase van de nieuwe haven van Shanghai. Daarmee is een bedrag gemoeid van 12 miljard dollar. Het Deense bedrijf wil inspelen op de verwachte groei van de Chinese maritieme industrie.

China wordt steeds belangrijker in de wereldwijde scheepvaart. Later deze maand zal de nieuwe diepwater-haven van Shanghai in gebruik genomen worden. Daarmee wil de stad haar positie als derde grootstehaven van de wereld verstevigen. Bovendien zullen daar voortaan de allergrootste schepen kunnen aanmeren.

"Maersk wordt een partner in de nieuwe terminal," benadrukte Maersk-topman Knud Pontoppidan. Over een bedrag wenste hij geen details kwijt, maar hij had het wel over een belangrijk gedeelte van de terminal. Het tweede gedeelte van het havenproject zou toegekend worden aan een consortium van Hutchison Whampoa en APM Terminals. De tweede fase van de Yangshan-haven zal ongeveer 830 miljoen dollar kosten en wellicht tegen het einde van volgend jaar opgestart worden.

De internationale scheepvaart heeft de voorbije jaren een hoogconjunctuur gekend, onder meer dankzij de economische groei van China. Het in dienst nemen van nieuwe schepen - waarvan er vele gebouwd zijn op Chinese werven - zou aan die periode echter wel eens een einde kunnen maken. Door het overaanbod aan schepen zijn de vrachtprijzen al beginnen te dalen.

Maersk is de grootste containerlijn van de wereld en neemt ongeveer 17 procent van de wereldwijde containermarkt voor zijn rekening. Pontoppidan gaf toe dat de vrachtprijzen weliswaar lichtjes zijn gedaald, maar toch nog altijd relatief hoog liggen. Hij voorspelde dat de containertrafieken verder zouden blijven groeien met ongeveer 10procent per jaar.

Analisten stellen echter dat de capaciteit van de containervloot tot 2007 met 14 tot 16 procent zal stijgen. Daardoor wordt er een overaanbod gecreëerd, waardoor de prijzen onder druk zouden kunnen komen te liggen.

Pontoppidan wees er echter op dat op dit ogenblik één container op vier uit China komt. Dat zal over enkele jaren zelfs geëvolueerd zijn tot één op drie containers. "Dat geeft reden tot optimisme voor de toekomst," benadrukte hij.

Recordbedrag voor Toulouse-Lautrec


Bij het veilinghuis Christie's is een werk van Henri de Tolouse-Lautrec - 'La Blanchisseuse - verkocht verkocht voor een bedrag van 22,416 miljoen dollar. Dat is een nieuw record binnen het oeuvre van de Franse exentrieke schilder.

'La Blanchisseuse' is door Toulouse-Lautrec geschilderd in 1886-1887. Het vorige recordbedrag voor een werk van de schilder werd geboden bedroeg ruim 15,5 miljoen dollar en werd in 1997 betaald. In totaal verkocht Christie's de voorbije dagen voor meer dan 160,9 miljoen dollar aan impressionistische en moderne werken.

Niet alle werken haalden echter records. 'Les Marguerites' van Henri Matisse haalde slechts 8,8 miljoen dollar, terwijl er een verkoopprijs van 10 tot 15 miljoen dollar was vooropgesteld. Ook dertien werken van Monet werden te koop aangeboden, waarbij enkele exemplaren evenmin de geschatte prijs van 4 tot 6 miljoen dollar haalden.

Voor Christie's was het naar eigen zeggen de grootste veiling sinds 1990, toen Japanse speculanten de prijzen van de verkopen duizelingwekkend hoog deden oplopen. Dit keer viel de totale verkoopprijs perfect binnen de grenzen van de geschatte waarde van de collectie. In totaal werden 63 werken aangeboden. Daarvan werden er 58 verkocht.

Andere hoogtepunten waren de 'Fleur de Lis' van Claude Monet voor meer dan 14 miljoen dollar en 'Pommes et Biscuits' van Paul Cézanne. Dat laatste werk was geschat op 4,5 miljoen dollar, maar werd uiteindelijk afgeklopt voor 10,32 miljoen dollar en is daarmee het derde duurste kunstwerk van de veiling.

Ook een aantal werken van Pablo Picasso en Joan Miro haalden sterke prijzen. 'Sylvette on a Green Armchair' van Picasso werd verkocht voor een bedrag van 8,08 miljoen dollar, terwijl de 'Red Sun Devouring a Spider' van Miro een verkoopprijs van 7,74 miljoen dollar haalde.

Economie in de media


Milieuorganisatie Greenpeace krijgt een boete omdat haar schip Rainbow Warrior II bij de Filipijnen een koraalrif heeft beschadigd. Greenpeace moet ruim 6.000 euro betalen, aldus een woordvoerder van Greenpeace. Maandag liep het schip, een 55 meter lange schoener, vast in het Tubbataha Reef Marine Park. Daarbij is ruim honderd vierkante meter koraalrif beschadigd. Het koraal in het zeepark staat op de lijst van werelderfgoederen van de Unesco. Greenpeace stelt het ongeval erg te betreuren en de boete betalen. Omdat dinsdag bleek dat de schade enigszins meeviel, is het oorspronkelijke boetebedrag van 10.000 euro verlaagd. De Rainbow Warrior II arriveerde dit weekeinde in het gebied als onderdeel van een maandenlange campagne om milieuvriendelijke energiebronnen te gebruiken. De bemanning was bezig om het effect van broeikasgassen op koraal te bekijken.

In Zuid-Korea heeft een vrachtwagen met raketonderdelen dinsdag een brand veroorzaakt in een tunnel in een snelweg. Tientallen automobilisten vluchten te voet uit de 1,5 kilometer lange tunnel om aan het vuur te ontsnappen. Doordat zij de tunnel snel uit waren, raakte niemand gewond. De brand bij de zuidwestelijke stad Pusan ontstond toen de remmen van een van de vrachtwagens uit een konvooi niet goed werkten en het bagagegedeelte door overspringende vonken in brand vloog. Twee vrachtwagens die ontmantelde luchtdoelraketten vervoerden, hadden de tunnel net verlaten, aldus een woordvoerder van de luchtmacht. De bewuste vrachtwagen vervoerde vaste raketbrandstof. Vluchtende automoblisten meldden een serie explosies, die vermoedelijk werden veroorzaakt door ontploffende brandstoftanks van brandende auto's.

De Duitse chartermaatschappij Aero Flight heeft met ingang van 1 november vliegverbod gekregen. Volgens de Federale Dienst voor de Burgerluchtvaart (LBA) in Brunswick is de beslissing ingegeven omdat de maatschappij niet beantwoordt aan de geldende wetgeving. In de mededeling geeft de LBA geen verdere precisering, maar de economische moeilijkheden waarmee de maatschappij kampt zouden aan de basis van de beslissing liggen. Aero Flight exploiteert zes Airbus-toestellen en vervoert toeristen, hoofdzakelijk Duitsers, naar een 10-tal landen: Egypte, Bosnie-Herzegovina, Kroatië, Spanje, Griekenland, Italië, Kazakhstan, Rusland en Turkije. De komende weken zou Aero Flight 7.500 passagiers vervoeren, de meesten zullen bij andere maatschappijen terecht kunnen. Aero Flight ontstond in 2004 uit het faillissement van Aero Lloyd en telt zowat 350 werknemers.

Door de hoge olieprijzen is de nettowinst van de Noorse petroleumgigant Statoil tijdens het derde kwartaal van 2005 gestegen tot 1,34 miljard dollar. Dat is een klim met 49 procent ten aanzien van de 5,8 miljard kroon die gerealiseerd werd tijdens dezelfde periode het jaar voordien, zo meldt het bedrijf maandag. De gasprijzen lagen tijdens het derde kwartaal gemiddeld 27 procent hoger dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien, terwijl de gemiddelde olieprijs 35 procent hoger lag.

De verwoestende aardbeving die het noorden van Pakistan begin oktober trof, heeft inmiddels ten minste 57.000 levens geëist. Dat heeft de Pakistaanse premier Shaukat Aziz dinsdag gemeld. De regering sprak eerder nog van meer dan 55.000 doden. In het naburige door India bestuurde deel van Kashmir zijn ten minste 1300 personen om het leven gekomen. Pakistaanse functionarissen verwachten dat het uiteindelijke dodental nog veel hoger zal zijn. Uit veel afgelegen gebieden die zijn afgesneden door aardverschuivingen moeten nog gegevens binnenkomen.

De werkgelegenheid in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie trekt nauwelijks aan. Het investeringsklimaat is daarmate onaantrekkelijk dat veel bedrijven zich niet in de regio willen vestigen. Dat staat in een rapport dat de Wereldbank dinsdag naar buiten heeft gebracht. Sinds het einde van de Koude Oorlog is het voormalige Oostblok de weg ingeslagen naar een markteconomie. Hoewel dat proces op zich succesvol verloopt, wil het met werklegenheid niet nog steeds niet vlotten. Als
dat niet verandert bestaat de kans dat de armoede weer toe gaat nemen, aldus de bank. De Wereldbank pleit onder meer voor verlaging van de arbeidskosten voor werkgevers. Dat kan onder meer door een hervorming van pensioenstelsels. Verder moet het voor bedrijven goedkoper worden om zich in de regio Oost-Europa te vestigen. Ook corruptie en hoge belastingen vormen worden door ondernemers als obstakels gezien.

UAL Corporation, het Amerikaanse moederbedrijf van de in surseance verkerende luchtvaartmaatschappij United Airlines, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 1,8 miljard dollar. Dat werd maandag bekendgemaakt. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 274 miljoen dollar. Een deel van het flink opgelopen verlies is te verklaren door herstructureringskosten. United Airlines vroeg in december 2002 uitstel van betaling aan. De
luchtvaartmaatschappij verwacht volgend jaar uit de faillissementswetgeving te komen. De bedrijfswinst kwam uit op 165
miljoen dollar, ondanks het feit dat het bedrijf 405 miljoen dollar meer moest uitgeven voor brandstof. In dezelfde periode een jaar eerder werd nog een operationeel verlies geboekt van 80 miljoen dollar. De omzet steeg met 4,8 procent tot 3,5 miljard dollar.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft dinsdag het Congres gevraagd 7,1 miljard dollar aan noodkredieten vrij te maken om een mogelijke epidemie van vogelgriep te voorkomen/bestrijden. De strategie die hij tegen de vogelgriep voorstelt, bevat drie luiken: opsporen, beschermen en samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten. Er is nog geen epidemie, zei de president in het National Institute of Health in Bethesda (Maryland), die een proactief beleid voorstelde omdat het volgens hem anders wel eens te laat zou kunnen zijn. Bush betreurde dat de VS zo "kwetsbaar" zijn, omdat er in de Verenigde Staten geen enkel farmabedrijf is dat een vaccin kan ontwikkelen. Er moet een nieuwe generatie technologieën ontwikkeld worden, zodat alle VS-burgers binnen de zes maanden na een gebeurlijke epidemie over een tegenmiddel beschikken, aldus nog Bush.

De winnaars van de jaarlijkse internationale Paganini-vioolcompetitie in Moskou hebben een nieuwe prijs: de kans om een jaar op een viool te spelen die eens toebehoorde aan de beroemde Italiaanse componist en vioolvirtuoos Nicolo Paganini. De stichting die het concours organiseert, kocht de zeldzame viool dinsdag voor ruim 850.000 euro op een veiling in Londen. Dat heeft het veilinghuis Sotheby's meegedeeld. Het was niet alleen voor het eerst dat een door Paganini bespeelde viool onder de hamer kwam, maar het ging ook nog eens om een van de slechts vijftig nog bestaande violen van de Italiaanse vioolbouwer Carlo Bergonzi uit Cremona. "Een Bergonzi is al zeldzaam. Tel daar nog eens de Paganinifactor bij op en het wordt iets exotisch," zei muziekinstrumentenexpert Tim Ingles van het veilinghuis Sotheby's. De viool dateert uit omstreeks 1720, toen Bergonzi een dertiger was en al heel beroemd. Wat betreft bekendheid en waardering moest hij alleen zijn stadgenoten Guarneri en Stradivarius voor laten gaan.