Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 05, 2005

Steenkool nog lang niet afgeschreven


Steenkool wordt in nieuwe energiecentrales steeds meer een concurrent voor gas. De steenkoolprijs is niet alleen relatief goedkoper, maar vooral ook veel meer stabieler. Er wordt dan ook opnieuw rekening gehouden met het zwarte goud als brandstof van de toekomst.

De voorbije periode schakelden energiecentrales steeds meer over op gas, zodat ze zouden kunnen beantwoorden aan de groeiende elektriciteitsbehoefte tijdens de volgende 25 jaar. Bovendien is hetook een oplossing voor de problemen met de broeikasgassen. "Ook nu nog is gas in een energiecentrale zeker geen verloren zaak," benadrukte Gerald Doucet van de World Energy Council.

Anderzijds doet de steenkoolsector een oproep om technologieën uit de werken die de emissies van de brandstof zuiverder zouden kunnen maken. "De vooruitzichten voor kolencentrales gaan erop vooruit," benadrukte Leigh Clifford, topman van Rio Tinto. De vraag naar steenkool groeit dan ook sneller dan verwacht. Tijdens de voorbije drie jaar ging die met 25 procent omhoog tot 1,1 miljard ton.

"Steenkool is de enige brandstof met een constante groei," benadrukte Gregory Boyce, directeur van de Amerikaanse steenkoolproducent Peabody Energy. "Steenkool neemt de plaats in die door de beperkingen op olie en gas is open gevallen."

Het International Energy Agency (IEA) benadrukt dat steenkool de volgende veertig jaar de elektriciteitsvoorziening van de wereld zal blijven domineren. "De voorraden zijn ook gevestigd in de sterkste ensnelst groeiende economieën: de Verenigde Staten, China en India," aldus IEA-directeur Claude Mandil.

Hij voerde aan dat die situatie ook niet snel zal veranderen, gezien vooral in de ontwikkelingslanden de vraag naar energie zal blijventoenemen. "Maar steenkool moet een concurrentiële prijs blijven houden, zeker in het kader van investeringen om de uitstoot van koolstofdioxide tegen te gaan," merkte Mandil op.

Ook voor Dominique Venet, topman van de Franse energiereus EDF, is gas niet langer de voor de hand liggende milieugerichte toekomst, zoals dat twee jaar geleden nog wel het geval was. "Steenkool wordt wellicht de voorkeursbrandstof, want de energiesector heeft vrijstellingen verkregen op de CO2-uitstoot," merkte hij op. "Steenkool kost 42,5 dollar per ton, de prijs van olie is 40 tot 45 dollar per vat."

EDF wil in 2012 een 59ste kernreactor bouwen, maar wil ook vier steenkoolcentrales moderniseren en vier oliecentrales heropenen. Andere Europese concerns benadrukken dat gas wellicht de belangrijkste keuze zal blijven. "Alle energieprijzen zullen stijgen," stipte George Verberg, voorzitter van de International Gas Union, aan. "Ik ben dan ook niet zo pessimistisch over de toekomst van gas."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home