Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 04, 2005

Max Planck speurt naar poolexpeditie


Een onderzoeker van het Max Planck-instituut is erin geslaagd om het spoor van een noordpool-onderzoeker uit het begin van vorige eeuw te localiseren. De expeditie-leider verdween samen met de meeste van zijn medewerkers van de aardbodem. De onderzoekers hopen volgend jaar meer te weten te kunnen komen over het lot van de expeditie.

In de zomer van 1912 vertrok een Duitse onderzoeksgroep onder leiding van de jonge luitenant Herbert Schröder-Stranz (28) vanuit de Noorse haven Tromsö op zoek naar een zeeverbinding tussen Europa en Siberië. Maar het liep al vrij snel mis, want tijdens een voorbereidende tocht kwamen Schröder-Stranz en zes medewerkers om het leven. Drie expeditieleden konden worden gered, maar van Schröder-Stranz ontbreekt tot vandaag elk spoor.

De journalist en poolvorser Theodor Lerner verloor een jaar later tijdens een speurtocht naar de onfortuinlijke missie eveneens zijn schip. De 'Loevenskiold' bleef in het ijs in de buurt van Spitsbergen steken. Het schip werd daarmee het meest noordelijke wrak van de wereld. In samenwerking met het Geomar-Forschungszentrum in Kiel is Hans Fricke, wetenschapper van het Max Planck-instituut, er echter in geslaagd om de ligging van het wrak te localiseren. Tevens slaagde hij erin de landingsplaats van Schröder-Stranz te ontdekken.

Tot nu toe was alleen geweten dat Schröder-Stranz met drie expeditiegenoten in het pakijs ten noorden van het eiland Scoresby van boord was gegaan om een kleine expeditietocht te ondernemen met desledenhonden. Van dan af is men elk spoor van Schröder-Stranz kwijt geraakt. Fricke vond er nu in de Duve-fjord talrijke voorwerpen die van de expeditie afkomstig waren. Het gaat daarbij om schoenen, patroonhulzen, kledij en meetinstrumenten.

Fricke wil volgend jaar zijn zoektocht naar Schröder-Stranz verder zetten. De vondsten geven hem immers hoop nog meer informatie te kunnen verzamelen over het lot van de bijna honderd jaar oude expeditie. De gevonden voorwerpen blijven in Spitsbergen.

De expeditie van Schröder-Stranz vormt een zwarte bladzijde uit degeschiedenis van het Duitse poolonderzoek. De expeditie was bijzonder slecht voorbereid en slecht gepland. De expeditieleden droegen bijvoorbeeld slechts gewone lederen schoenen, terwijl er ook veel te laat op het seizoen gestart werd. "Na Schröder-Stranz werd het poolonderzoek veel wetenschappelijker," benadrukte Fricke.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home