Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 04, 2005

Ook Namibië wil locale diamantverwerking


Net zoals Zuid-Afrika wil ook Namibië het diamantconcern De Beers ertoe bewegen meer ruwe diamanten ter beschikking te stellen voor locale verwerking. Dat stelde een regeringslid tijdens een internationale diamantconferentie in zijn. Namibië is in waarde de zesde grootste diamantproducent van de wereld.

Henock Kasita, onderminister van mijnen en energie, stelde dat Namibië nood heeft aan een eigen verwerkende industrie. Voor de ruwe grondstof uitgevoerd zou mogen worden, zou volgens Kasita eerst de locale industrie zijn voorraden hebben moeten kunnen opbouwen. Hij stelde dat daarover met De Beers zal moeten onderhandeld worden.

Een woordvoerder van De Beers stelde dat het bedrijf de samenwerkingmet de locale verwerking zou overwegen, maar voegde daar aan toe dat dit deel moet uitmaken van een leefbaar businessplan. "Vele Namibische diamanten zijn economische immers niet geschikt om locaal verwerkt te worden," voerde hij aan.

Op dit ogenblik wordt het merendeel van de Namibische diamanten geëxporteerd door Namdeb, een joint-venture van De Beers en de Namibische regering. De woordvoerder van het bedrijf weest erop dat vele producenten er ook de voorkeur aan geven om gebruik te maken van de leveringen van de Diamond Trading Company (DTC) van De Beers inLonden.

"Wij ondersteunen meer bedrijven in Namibië, maar zijn zij het best gediend met een directe toelevering of door te kunnen punten uit het wereldwijde DTC-aanbod?" stipte de woordvoerder aan. "Indien het zinvol is, zullen wij uiteraard locale verwerkers rechtstreeks bevoorraden."

Lev Leviev van de LLS-diamantgroep stelde echter dat hij vorig jaar in Namibië een diamantbedrijf had opgericht, maar dat hij niet bevoorraad werd. "Voor onze slijperij moeten we diamanten aan hoge prijzen uit het buitenland invoeren, terwijl men hier perfect de locale productie zou kunnen verwerken," voerde hij aan.

Leviev liet verstaan dat De Beers - zonder die naam te noemen - een veel te grote controle uitoefent op de wereldwijde diamantvoorraden. LLD behoort echter niet meer tot de zichthouders - gepriviligeerdepartners - van De Beers. Hij heeft daarom ook geen rechtstreekse toegang meer tot de DTC-voorraden.

Hij stelde dat deze situatie niet langer houdbaar is. Hij schaarde zich dan ook achter de Zuid-Afrikaanse diamantwet, waardoor dediamantdistributie wordt vrijgemaakt. Leviev waarschuwde de Zuid-Afrikaanse regering voor om dat strenge standpunt vast te houden.

Inmiddels heeft De Beers laten weten zich te scharen aan de Zuid-Afrikaanse wet. Aan het oorspronkelijk ontwerp zijn een aantal aanpassingen gebeurd, waardoor het diamantconcern niet langer bezwaar maakt. Zo werd onder meer een taks van 15 procent op de uitvoer van diamanten geschrapt. Dat bleek voor De Beers van cruciaal belang.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home