Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 03, 2005

Ophokplicht voor Chinese pers?

Ondanks beloftes over een volledige openheid rond de strijd tegen de gevaarlijke vogelgriep, censureert de Chinese regering opnieuw mediaberichten over de gevaarlijke ziekte. Dat meldt de South China Morning Post. Voor de publicatie van een artikel over nieuwe besmettingen en slachtoffers onder dieren of mensen, moet de pers voorafgaandelijk goedkeuring vragen aan het mediaministerie.



De krant meldt dat Qi Xiaoqui, verantwoordelijke voor gezondheidszorg, enkele dagen geleden nochtans verklaard had dat de Chinese regering duidelijk lessen had getrokken uit de Sars-epidemie, toen ze zware kritiek had gekregen omdat ze het probleem aanvankelijk in de doofpot had willen stoppen.

Niet alleen de verslaggeving over ziektegevallen, maar ook nieuws over een oefening als voorbereiding op het sluiten van Chinese havens indien het griepvirus op de mens zou overgaan, werd volgens de Morning Post achter gehouden. "Men vreesde duidelijk dat het nieuws aanleiding zou geven tot speculaties dat er inderdaad menselijke slachtoffers waren gevallen," aldus de krant.

Qi vertelde op een crisisvergadering in Brisbane nochtans dat de Chinese regering zich voorgenomen had om ziektegevallen snel te onderzoeken en te melden aan de bevolking en internationale gezondheidsorganisaties. "Sars heeft ons geleerd dat informatie niet kan achtergehouden worden," verklaarde hij. "We hebben boeren dan ook aangemoedigd om eventuele ziektegevallen onder hun dieren onmiddellijk te melden. Boeren die problemen snel melden, worden financieel gesteund."

China heeft met de Verenigde Staten een samenwerkingsakkoord ondertekend voor de bestrijding van infectieziekten. Qi benadrukte daarbij dat China samen met de internationale gemeenschap de vogelgriep wil bestrijden. De regering zou 192 controlepunten hebben georganiseerd op locaties waar trekvogels samenkomen. Bovendien wees hij erop dat er een website is gestart om alle verdachte ziektesymptomen te melden en dat er teams worden uitgestuurd naar gebieden met mogelijke ziektegevallen.

China heeft de voorbije maand drie gevallen van besmetting bekend gemaakt. Er werd geen melding gemaakt van menselijke slachtoffers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home