Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 03, 2005

Geen strengere aanpak fluorgassen


Er komt geen strengere aanpak van fluorgassen in onder meer koelkasten en auto's. Dat heeft het Europese Parlement beslist. Wel kunnen lidstaten individueel striktere eisen stellen. Maar critici stellen dat het Europees Parlement zich laten inpakken heeft door de industriƫle lobby.

Het Europees Parlement vindt niet dat het gebruik van fluorgassen verder moet beperkt of verboden worden. De zogenoemde F-gassen zijn sterke broeikasgassen die worden gebruikt in veel producten zoals airconditioning, koelkasten, brandblusapparaten en zelfs in schoenzolen. Ze zijn veel schadelijker dan koolstofdioxide.

Het Europees parlement besloot tot zeer beperkte maatregelen die het gebruik van F-gassen moeten tegengaan. Wel krijgen de lidstaten de mogelijkheid zelf verdergaande eisen te stellen. Sommige landen, zoals Denemarken, hebben nu al strengere regels en zouden anders een stap terug moeten doen.

Volgens voorstanders van strengere maatregelen zijn er voldoende milieuvriendelijke alternatieven voor de F-gassen. Greenpeace heeft dat al in de jaren negentig aangetoond door met een fluorgasvrije koelkast te komen. In Duitsland wordt in bijna geen enkele koelkast nog fluorgas gebruikt.

Milieuorganisatie Greenpeace noemde de uitkomst van het debat een overwinning voor de multinationals. Deze zouden volgens organisatie de schadelijke effecten van de F-gassen met succes hebben weten te bagatelliseren. Veel bedrijven werken met F-gassen. Ze zijn van mening dat er geen goede alternatieven bestaan. Ook stellen ze dat de schadelijke effecten worden overdreven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home