Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2005

BBC is niet religieus genoeg


De Britse omroep BBC stelt zich anti-religieus op. Dat is de slotsom van een onderzoek van een Britse Hogerhuis-commissie rond de toekomst van de omroep. Gesteld wordt dat BBC in het algemeen een anti-religieuze houding uitstraalt en dat zijn correspondenten weinig verstand hebben van religieuze onderwerpen.

Bovendien stelden de commissieleden dat soaps zoals EastEnders godsdienst belachelijk maken, terwijl er gesteld wordt dat BBC-reporters zich vlug en oppervlakkig afmaken van complexe religieuze onderwerpen. Dat is de algemene tendens van het rapport, waarvoor getuigenissen verzameld werden van christenen, moslims, hindoes en sikhs.

Chakravarthi Ram-Prasad stelde daarbij dat soaps geneigd zijn om stereotypen te gebruiken. "De moslims zijn er gekke fundamentalisten en de hindoes zijn er actief met gearrangeerde huwelijken," voerde hij aan. Maar wie als christelijk naar voor geschoven wordt, blijkt eveneens een religieus fanaticus te zijn.

Indarjit Singh, hoofdredacteur van de Sikh Messenger en voorzitter van het World Congress of Faiths, voerde aan dat de BBC zijn middelen zou moeten gebruiken om mensen te informeren over godsdienst, zodatvoordelen en onwetendheid uit de wereld geholpen zouden kunnen worden.

Singh voegde er aan toe dat de BBC een echt religieus beleid zou moeten voeren, waarbij duidelijk zou kunnen gemaakt worden hoe het geloof bijdraagt tot de maatschappij en waarbij onfaire praktijken, ook binnen de religies, aan de kaak zouden worden gesteld.

Tom Butler, bisschop van Southwark, vroeg niet om meer religieuze programma's, maar wel een programmering op een gunstiger tijdstip. Maar daarnaast vroeg hij een beperking van de zendtijd voor niet-religieuze geestelijke stromingen. Die kwamen volgens hem al voldoende aan bod in de gewone programmering van radio en televisie.

Een ander commissielid, Lord Maxton, was echter van mening dat de religie door de BBC met fluwelen handschoenen wordt aangepakt en zelden bekritiseerd wordt. Lord Peston noemde de kritiek op de BBC in het religieuze dossier belachelijk, maar gaf wel toe dat er binnen de omroep niet voldoende kennis is over godsdienst.

Dat gebrek aan kennis leidt volgens de commissie soms tot cruciale fouten. "Zo wordt altijd de fundamentele fout gemaakt door te stellen dat het Indisch-Pakistaans conflict gebaseerd is op religieuze gronden, omdat de BBC-journalisten de basiskennis over de situatie missen," aldus Ram-Prasad.

Maar ook vanuit de niet-religieuze hoek krijgt de BBC tegenwind. "Er zijn heel wat mensen die het humanisme uitdragen, maar zich geen humanist noemen omdat ze die naam niet kennen," aldus Hanne Stinson, directeur van de British Humanist Association. "Daar is de BBC mede schuldig aan."

Zij ontkende ook dat het grootste gedeelte van de programmering een humanistische invalshoek had. "Een gedeelte van de programmering is religieus, de rest is algemeen," stipte Stinson aan. Haar collega David Pollock benadrukte dat de BBC de wet breekt door het humanisme niet evenwaardig te behandelen als andere geloofsovertuigingen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home